En dan... is er koffie
JDE Peet's, wereldwijd het nummer twee in verpakte koffie en bekend van het merk Douwe Egberts, trekt vrijdag al naar de beurs van Amsterdam in plaats van volgende week.
JDE Peet's was door de hoge interesse van beleggers in staat de inschrijvingen vervroegd af te sluiten. Institutionele beleggers tekenden gretig in; particuliere beleggers kunnen pas vandaag aandelen kopen.
De eerste notering wordt dé gebeurtenis van de dag op het Damrak en een van de grootste beursoperaties van het jaar - tot dusver - in Europa. Opmerkelijk is dat het hele proces van de beursintroductie in amper tien dagen werd afgewerkt tegen doorgaans een viertal weken.
De beursgang heeft een omvang van 2,4 miljard euro. Het koffiebedrijf gaat minstens 700 miljoen euro incasseren door nieuwe aandelen te verkopen. Verder verkopen de grootaandeelhouders, waaronder de Amerikaanse voedingsgroep Mondelez, een deel van hun belang. Dat moet 1,55 tot 1,67 miljard euro opleveren.
Een van de nieuwe investeerders is Quantum Partners, het fonds van de Amerikaanse miljardair George Soros. Ook de Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity heeft zich ertoe verbonden in te schrijven.
Waardering
JDE Peet's hanteert een prijsvork tussen 30 en 32,25 euro per aandeel. De precieze introductieprijs en het aantal verkochte aandelen zal voor beursopening bekendgemaakt worden. Aan de bovenkant van de prijsvork is JDE Peet's zo'n 16 miljard euro waard. Het bedrijf zal dan ook snel in de Amsterdamse AEX-beursindex komen.
Tegen 16 miljard euro noteert JDE Peet's zowat 20 procent goedkoper dan concurrent Nestlé (Nespresso, Nescafé), stellen de begeleidende bankiers. Nestlé noteert tegen een koers-winstverhouding van ongeveer 24. Een korting is logisch: Nestlé is veruit de grootste koffiespeler. JDE Peet's wil charmeren als dividendaandeel. Het belooft jaarlijks 50 à 60 procent van de winst uit te keren in de vorm van een dividend.
JDE Peet's wil met het verse geld de balans opsmukken en overnames financieren in zijn strijd met concurrenten als Nestlé en Starbucks.
Geen particulieren
Belgische particuliere beleggers konden niet inschrijven, zoals gebruikelijk is bij een buitenlandse beursgang. Opmerkelijk is dat deze keer zelfs Nederlandse particuliere beleggers buitenspel werden gezet. Zij moeten geduld oefenen tot het aandeel effectief noteert vooraleer te kunnen kopen.
Meest gelezen
- 1 Brouwerij Huyghe is Trump te slim af en bespaart bom geld op importtarieven
- 2 Nieuw laadtarief kan bestuurder elektrische bedrijfswagen tientallen euro’s per maand kosten
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 Musk op Italiaans congres: 'Hoop op vrijhandelszone met EU'
- 5 In Shanghai lachen de Chinezen met de domme zelfrijdende Tesla