Ineos versterkt zich met overname in bouwchemie
De Britse chemiereus Ineos van Jim Ratcliffe wordt een stukje groter door de overname van een onderdeel van de ex-BASF-dochter MBCC.
MBCC, voluit Master Builders Construction Chemicals, is een grote speler voor bouwchemie zoals additieven voor cement. De groep was een onderdeel van BASF, maar is nu in handen van de Amerikaanse private-equitygroep Lone Star. Binnenkort wordt de Zwitserse chemiegroep Sika eigenaar van MBCC, als gevolg van een miljardendeal.
De concurrentieautoriteiten in meerdere landen doen moeilijk over die overname, omdat Sika een dominante positie krijgt in bouwchemie. Het bedrijf verkoopt daarom een stuk van MBCC aan Ineos. Het gaat om alle activiteiten van MBCC in Australië en Nieuw-Zeeland en de additievenbusiness voor cement in de VS, Canada en Europa.
België
De business was vorig jaar goed voor omgerekend 916 miljoen euro omzet. Ruim 1.600 mensen werken in meer dan 30 landen voor de activiteiten die van eigenaar veranderen. Het is niet duidelijk of daar ook Belgische activiteiten bij zijn. Zowel MBCC als Sika en Ineos zijn actief in ons land.
Het overnamebedrag is niet bekend. Volgens het nieuwsagentschap Bloomberg was er behoorlijk wat interesse voor de MBCC-onderdelen. Ineos haalde het van private-equitygroepen als Cinven, CVC Capital Partners en Clayton, Dubilier & Rice. De meeste waarnemers gaan ervan uit dat Sika nu snel groen licht krijgt voor de overname van MBCC. Naar verwachting wordt de deal, de grootste ooit voor Sika, in de eerste helft van dit jaar afgerond.
Ratcliffe en Ineos zijn bij het brede publiek bekend van de talrijke investeringen in sporten zoals wielrennen, zeilen, motorsport en voetbal.
Meest gelezen
- 1 Trumps vreemde tariefberekening straft België extra hard. Ook onbewoonde eilanden slachtoffer
- 2 Trumps cijfer van ‘echte’ invoertarief dat EU heft, kan er niet verder naast zitten
- 3 De Wever over handelsoorlog: 'Welvaartsvernietigende waanzin'
- 4 Europese beurzen kennen slechtste beursdag in drie jaar
- 5 Wall Street: meer dan 3.000 miljard dollar beurswaarde ging in rook op