Advertentie

Ierse groep Kingspan verrast met bod op helft Recticel

Recticel wordt geleid door Olivier Chapelle. ©Tim Dirven

De bieder heeft 700 miljoen euro veil voor de divisies isolatie en soepelschuim van de Belgische beursgenoteerde groep. Als Kingspan de buit binnenhaalt, dan verkoopt het de tak soepelschuim door.

De koers van de schuimrubberproducent Recticel

op Euronext Brussel werd dinsdag om 11.30 uur geschorst, meldde de beurswaakhond FSMA. Dat gebeurde op verzoek van Recticel zelf, in afwachting van een mededeling van het bedrijf.

Naar de reden van de schorsing was het echter niet lang raden. De Ierse bouwmaterialenreus Kingspan meldde een kwartier eerder in een summier persbericht dat hij dinsdag een bod uitbracht bij de raad van bestuur van Recticel op twee van de vier onderdelen van de Belgische groep. Het gaat om de divisies isolatiemateriaal en soepelschuim.

Advertentie

Het nieuws van het bod deed de koers ruim 20 procent hoger gaan, waarna de schorsing volgde. Ook Bois Sauvage

, de grootste aandeelhouder van Recticel, ging hoger, net als Kingspan in Dublin. 

Vliegtuigen

Bois Sauvage aan zet

Veruit de belangrijkste aandeelhouder van Recticel is de holding Bois Sauvage. Die heeft 28,2 procent in handen. De beslissing van Bois Sauvage over het bod kan dus bepalend zijn. 

Volgens de website van Recticel zit voorts telkens 3 procent bij KBC Asset Management en BNP Paribas Investment Partners. Capfi Delen Asset Management zit net onder de 3 procent. Dat zijn allemaal beleggingsfondsen. De rest van het kapitaal is verspreid onder het publiek.

Bij Kingspan is de grootste partij in het kapitaal de oprichter, de Ierse miljardair Eugene Murtagh. Die heeft bijna 20 procent in handen.

Het isolatiemateriaal wordt gebruikt in de bouwsector, vandaar de interesse van Kingspan. Het soepelschuim kent een brede waaier van toepassingen, van matrassen over zetels tot geluidsdemping in vliegtuigen. De autotak, waarvoor Recticel al lang een koper zoekt, is dus niet betrokken. Evenmin als de beddivisie (slaapcomfort).

Als Recticel met het bod instemt en ook een koper gevonden wordt voor de autotak blijft met slaapcomfort enkel het kleinste onderdeel van de groep over. Soepelschuim is de grootste tak van Recticel, met 621,5 miljoen euro omzet in 2018. Isolatie tekende voor 271,2 miljoen euro. Samen waren ze goed voor 61,6 procent van de gecombineerde groepsomzet van 1,45 miljard euro. Voor de brutobedrijfswinst (ebitda) is dat zelfs 83 procent.  

700 miljoen euro

Kingspan heeft maar liefst 700 miljoen euro veil voor de onderdelen. Ter vergelijking: bij de schorsing dinsdag had Recticel na de forse koersopstoot een beurswaarde van bijna 500 miljoen euro. Dat laatste cijfer houdt wel geen rekening met de schulden. Die beliepen eind 2018 netto 100 miljoen euro. 

Advertentie

Volgens Kingspan hangt het bod af van de goedkeuring door de raad van bestuur van Recticel. Dat betekent dat het bod op zijn minst ongevraagd is en tijdens beurstijd als een verrassing kwam, ook voor de FSMA. Kingspan meldt trouwens dat er geen zekerheid is dat zijn gooi 'zal resulteren in een gesloten overeenkomst'.

Recticel noch Kingspan heeft voorlopig gereageerd. Het bod hangt voorts af van het gebruikelijke boekenonderzoek en van de goedkeuring door de mededingingsautoriteiten.

Derde partij

Opvallend is ook dat Kingspan meldt een exclusieve deal te hebben gesloten met 'een derde partij' om de divisie soepelschuim aan door te verkopen mocht het bod slagen. Welke speler dat is, meldt Kingspan niet.

De Ieren zijn niet onbekend bij Recticel. In 2011 poogde Kingspan al eens de isolatietak aan de haak te slaan. Maar Recticel wees de avances toen af. Het ging destijds om een bod van naar schatting 240 miljoen euro. De twee kennen elkaar ook van een alliantie voor industriële isolatie die Recticel in 2015 verliet.

Kingspan kent ons land voorts goed omdat het hier enkele afdelingen heeft, onder meer als gevolg van de overname van het West-Vlaamse bedrijf Joris Ide. Het heeft een lange historiek van overnames: alleen al de laatste twee jaar kostten ze de Ieren ruim 1 miljard euro.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De BMW X5 is een van de populairste plug-in hybride bedrijfswagens van het land.
Regering extra soepel voor fake-hybrides
Met het bereiken van het paasakkoord valt ook de geplande versoepeling van de fiscale aftrek van hybride bedrijfswagens in zijn plooi. Opvallend is vooral dat de regering-De Wever nog soepeler dan verwacht is voor fake-hybrides. 'Dit leidt tot 95.000 extra plug-in hybrides en 100.000 minder elektrische auto's.'
Gesponsorde inhoud