Gelatinetak geeft Tessenderlo stevige boost tijdens pandemie
Tessenderlo-CEO Luc Tack voorspelt na een sterk eerste halfjaar voor de chemiegroep minstens 10 procent winstgroei in 2020.
Het halfjaarrapport van Tessenderlo tekent voor een verrassing van formaat. De omzet steeg tijdens het pandemiesemester licht, met 1 procent tot 935 miljoen euro. Nog frappanter is de bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda). Die klimt met een kwart tot 182 miljoen euro, ruim beter dan de minieme stijging waar de analisten gemiddeld op mikten.
Die sterke prestatie is vooral te danken aan de afdeling Bio-Valorization, waarin Tessenderlo de jongste jaren - inspelend op de vraag naar meer bio(dieren)voeding - fors investeerde. De afdeling verwerkt dierlijke resten tot gelatine. Die producten worden steeds vaker gebruikt in de gezondheidsindustrie en voor schoonheidsproducten. Denk aan snoepgoed, yoghurt of medicijncapsules, maar ook aan nieuwere toepassingen zoals collageenpeptipe in antirimpelcrèmes.
Tessenderlo spreekt in het persbericht summier over 'gunstige marktomstandigheden en een betere productmix', maar het lijkt erop dat de pandemie de vraag nog een extra boost heeft gegeven. De winstbijdrage van Bio-Valorization verdubbelde bijna, van 25 naar 45 miljoen euro.
Ook de belangrijkste afdeling, de landbouwtak met vooral de meststoffendochter Kerley, presteerde sterk met een winstbijdrage die een vijfde hoger ging naar 85 miljoen euro.
Netto verdubbelde de groepswinst bijna, tot 86 miljoen euro of 2 euro per aandeel.
Dankzij het sterke halfjaar belooft CEO Luc Tack voor heel 2020 een winstgroei van 10 tot 20 procent. Eerder lag de lat op een winst die 'hoger' zou uitkomen dan die over 2020.
Picanol
De winstbijdrage van Tessenderlo compenseert bij moederbedrijf Picanol , dat door zijn cash in aandelen Tessenderlo te recycleren steeds nauwer met de chemiegroep verweven is, de kwakkelende markt voor weefgetouwen. Ondanks een omzetkrimp van 24 procent bij Machines & Technologies, het 'oude' Picanol zeg maar, legde de groep een stevige winstgroei voor en bleef de globale omzetkrimp tot 4 procent beperkt.
Meest gelezen
- 1 Beurzen starten nieuwe week met zware verkoopgolf
- 2 Wereldleiders in de rij bij Trump om gunstigere tarieven te onderhandelen
- 3 In Shanghai lachen de Chinezen met de domme zelfrijdende Tesla
- 4 Ontij op de beurs: hoe beleggen in een tarievenstorm?
- 5 De week die komt: Trump-tarieven, Oekraïne, begroting, inflatie, Fagron en resultaten