Singapore aan boord bij effectenreus Euroclear
Singapore kocht onlangs een belang van 4,99 procent in Euroclear. Het legde daar ongeveer een klein half miljard euro voor neer. De jongste jaren zijn steeds meer landen en steeds minder financiële partijen aan boord bij de effectenreus.
Singapore investeert in Euroclear via zijn staatsinvesteringsfonds GIC - in ons land ook bekend als een van de financiële aandeelhouders van Belron, het bedrijf achter Carglass. GIC kocht de betrokken Euroclear-aandelen hoofdzakelijk van de banken Société Générale (3,9%) en Citi (0,99%).
Hoeveel de stadstaat exact betaalde voor de aandelen is niet bekend, maar op basis van een recente deal is het pakket bijna een half miljard euro waard. Eind vorig jaar kocht de Australische fondsbeheerder TCorp de Londense beurs (4,92%) uit. Dat waardeerde het aandelenkapitaal van Euroclear toen op 9,2 miljard euro.
China zit al jaren in het kapitaal van Euroclear, en ook Nieuw-Zeeland en Frankrijk zijn aandeelhouders.
Singapore is bij lange na niet het enige land aan boord van Euroclear (zie tabel hieronder). Nieuw-Zeeland (8,67%) kwam eind 2023 aan boord. En ook China (7,25%) zit al jaren in het kapitaal. Frankrijk en België zijn via hun staatsinvesteringsfondsen CDC en SFPIM allebei grootaandeelhouders. De SFPIM heeft - onder meer via een consortium met Belgische institutionelen - 12,92 procent van Euroclear in handen. De Belgische partijen - verzekeraars en de publieke investeerders PMV (Vlaanderen) en WE (Wallonië) - bezitten samen bijna een vijfde van de effectenreus.
Boekhouder van de beurs
Als ‘boekhouder van de beurs’ ziet het bedrijf achter de schermen toe op de goede uitvoering van zowat alle mogelijke effectentransacties. Tegelijk staat Euroclear in voor de bewaargeving van die effecten. Het is al bijna drie jaar een cruciale schakel in de sancties die het Westen heeft uitgevaardigd tegen Rusland.
Kort nadat Rusland in februari 2022 Oekraïne was binnengevallen, werd beslist de Russische tegoeden die in het Westen zaten te blokkeren. Het gros van dat geld staat geparkeerd bij Euroclear. De bevroren Russische activa leveren nog altijd dividenden en couponbetalingen op. Als gevolg van de sancties wordt ook dat geld niet doorgestort naar Rusland, maar herbelegd.
Onlangs bleek dat de Belgische overheid een overwinstbelasting van 1,7 miljard euro betaalde aan België op zijn bevroren Russische activa. Dat geld gaat naar steun aan Oekraïne. In maart maakt het Brusselse effectenhuis nog een tweede schijf van 2 miljard euro over aan het Europese Oekraïnefonds.
Meest gelezen
- 1 Trumps vreemde tariefberekening straft België extra hard. Ook onbewoonde eilanden slachtoffer
- 2 Europese beurzen kennen slechtste beursdag in drie jaar
- 3 Trumps cijfer van ‘echte’ invoertarief dat EU heft, kan er niet verder naast zitten
- 4 De Wever over handelsoorlog: 'Welvaartsvernietigende waanzin'
- 5 Wall Street: meer dan 3.000 miljard dollar beurswaarde ging in rook op