Oplopende rente geeft KBC rugwind
De stijgende rente op zijn Tsjechische thuismarkt hielp de bank-verzekeraar KBC de fors oplopende kosten in het eerste kwartaal te counteren. Als de ECB in juli beslist de rente te verhogen, krijgt de groep er een extra groeimotor bij, zegt topman Johan Thijs.
Ondanks de oorlog in Oekraïne en de groeiende economische onzekerheid is KBC in 2022 razendsnel uit de startblokken geschoten. Over de eerste drie maanden van het jaar boekte de bank- verzekeraar een nettowinst van 458 miljoen euro, wat beter was dan de analisten hadden verwacht.
Tegenover het eerste kwartaal van 2021 valt de nettowinst wel een kleine 100 miljoen euro lager uit. KBC zette 223 miljoen euro opzij als extra buffer voor de Oekraïne-crisis, maar de bank kon dat grotendeels compenseren door het gros van haar eerdere coronaprovisies terug te draaien.
De oorzaak van de winstdaling ligt vooral in de forse toename van de werkingskosten, die 12 procent hoger lagen dan een jaar eerder.
De reden voor die stijging ligt voor de hand: de hoge inflatie. ‘Die is veel hoger gebleken dan we hadden verwacht’, zegt Thijs. ‘Door de automatische indexatie stijgen de loonkosten in België veel sneller dan geanticipeerd.’ Onder andere de winstpremie van 1.000 euro die de groep begin dit jaar aan alle 40.000 werknemers beloofde en de extra kosten gelinkt aan KBC’s exit uit Ierland joegen die kosten nog verder de hoogte in. ‘Als je dergelijke eenmalige elementen uit de cijfers haalt, blijkt ons onderliggende resultaat hoger uit te vallen dan dat van vorig jaar,’ zegt Thijs.
Commercieel draaide KBC als een tierelier in de eerste drie maanden van het jaar, zegt de topman. De bank verstrekte 7 procent meer kredieten dan een jaar eerder, terwijl ze in het eerste kwartaal ook 5 procent meer deposito’s aantrok. En ondanks het tumult op de beurzen bleef de verkoop van beleggingsproducten boomen. ‘Onze vermogensbeheertak haalde in het eerste kwartaal evenveel inkomsten als vorig jaar in drie kwartalen. Ook onze onlinebeursplatformen in België en Tsjechië hebben een topkwartaal achter de rug’, zegt Thijs.
Praagse rente
Om zijn inkomsten op te krikken kan KBC sinds enkele maanden ook rekenen op de centrale bank van Tsjechië, de tweede thuismarkt van de groep. In tegenstelling tot de Europese Centrale Bank (ECB), die nu pas begint te praten over een renteverhoging in juli, trekt de Tsjechische centrale bank al sinds juni vorig jaar haar rentetarieven geleidelijk op om de inflatie te bestrijden.
Daardoor kan KBC overtollige euro’s die het niet als kredieten aan het werk kan zetten bij zijn Tsjechische dochter parkeren tegen betere voorwaarden dan bij de ECB. Intussen is ook Hongarije, waar KBC eveneens actief is, begonnen met het optrekken van de rente. Dat maakte dat KBC zijn rente-inkomsten - de belangrijkste bron van inkomsten voor de bank - in het eerste kwartaal met ruim 12 procent zag oplopen tot 1,2 miljard euro.
We verwachten dat een oplopende rente vanaf het derde en vierde kwartaal erg positief zal bijdragen tot onze inkomsten. Die zullen sneller stijgen dan onze kosten.
Nu ook de ECB zich voorbereidt om de geldkraan dicht te draaien en vanaf juli mogelijk de rente op te trekken, kan KBC er een nieuwe groeimotor bijkrijgen. ‘We verwachten dat een oplopende rente vanaf het derde en vierde kwartaal erg positief zal bijdragen tot onze inkomsten', blikt Thijs vooruit. ‘Die zullen sneller stijgen dan onze kosten. Al verwachten we dat we het effect daarvan pas echt zullen voelen in 2023. We passen onze doelstellingen voor dit jaar niet aan.’
Thijs meent dat KBC met de sterke eerstekwartaalresultaten een voorsprong heeft genomen op de rest van het jaar, want de commerciële motor zal de komende maanden niet even hard blijven draaien. ‘Wat de verkoop van beleggingsproducten betreft, gaan we niet meer de niveaus van het eerste kwartaal halen. We verwachten evenmin dat de kredietverlening op het huidige hoge niveau blijft. Wat daarin misschien nog meer speelt dan de hogere rentetarieven zijn de forse prijsstijgingen voor bouwmaterialen. Dat zet nogal wat mensen ertoe aan minder te lenen of hun renovatieplannen uit te stellen.’
In de beleggerspresentatie bij het kwartaalrapport verschaft KBC meer uitleg over de 223 miljoen euro provisies voor de Oekraïense crisis. De impact is al bij al beperkt en vooral onrechtstreeks. 55 miljoen euro is direct voor kredieten aan Russische banken. Daarnaast is er 33 miljoen via bedrijfsklanten met belangrijke activiteiten in (Wit-)Rusland en Oekraïne. Het gros van de provisies is indirect: 135 miljoen voor bedrijfsklanten die door logistieke flessenhalzen of hoge energieprijzen indirect door de crisis getroffen dreigen te worden.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Bijna kwart miljard euro winst voor Gents gamebedrijf Larian Studios
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 ArcelorMittal schuift investering in groen staal in Duinkerke op lange baan
- 5 Brusselse beurs hoopt op boost door alle beleggers te ontmaskeren