Nederlandse ING-klanten betalen strafrente vanaf 100.000 euro spaargeld
De Nederlandse grootbank ING rekent de klanten in haar thuismarkt sneller een negatieve rente aan als ze te veel cash op hun spaarboekje hebben staan. In België past de bank haar rentebeleid niet aan.
ING rekende zijn klanten in Nederland al een negatieve rente van 0,5 procent aan als ze meer dan 250.000 euro aan spaargeld op hun rekeningen parkeerden. Maar vrijdag heeft de bank laten weten dat die drempel nog flink wordt verlaagd.
Voortaan moeten klanten 0,5 procent rente betalen als ze meer dan 100.000 euro willen aanhouden op hun rekeningen. ING is daarmee de eerste Nederlandse grootbank die zich zo streng toont, maar de kans lijkt groot dat ook andere spelers volgen.
Wettelijke verplichtingen
Moeten klanten van ING België zich aan gelijkaardige maatregelen verwachten? De bank wijzigt haar voorwaarden voor haar Belgische spaarboekjes niet, viel daar vrijdag te horen. 'Maar we kunnen geen uitspraken doen over de toekomstige renteontwikkelingen', zei woordvoerster Joëlle Neeb.
ING België voerde eind vorig jaar als eerste grootbank in ons land een negatieve rente in op spaarboekjes. Particuliere klanten mogen hooguit 1 miljoen euro plaatsen op gereglementeerde spaarrekeningen. Alles daarboven wordt overgeschreven naar een renteloze zichtrekening. Voor bedragen boven het miljoen op die zichtrekening wordt een strafrente van 0,5 procent aangerekend.
Belgische banken zijn wettelijk verplicht een rente van minimaal 0,11 procent te betalen op gereglementeerde spaarboekjes. Ook ING België blijft die rente dus uitkeren voor bedragen tot 1 miljoen euro op die gereglementeerde rekeningen. 'We houden ons aan de wettelijke verplichtingen', benadrukt Neeb.
Parkeergeld voor de ECB
Banken zijn al een tijdje negatieve rentetarieven aan het invoeren op het spaargeld van hun klanten. Dat komt grotendeels door het goedkopegeldbeleid van de Europese Centrale Bank. Spaargeld van klanten dat niet in kredieten kan worden omgezet, moeten de banken parkeren op rekeningen van de Europese Centrale Bank (ECB). Die vraagt daar geld voor in de vorm van een negatieve rente van 0,5 procent.
Door hun spaarders zelf een negatieve rente aan te rekenen hopen de banken die kosten te kunnen recupereren. Tegelijk stimuleren veel financiële instellingen hun klanten om meer in andere beleggingsproducten te investeren, die de banken meer commissie-inkomsten opleveren. Ook op dat vlak gooide de coronacrisis roet in het eten. De pandemie deed de Belgen - vooral de vermogende - de voorbije maanden nog meer sparen.
Meest gelezen
- 1 Oost-Vlaming casht tientallen miljoenen op software voor 'next big thing' in bouw
- 2 Brouwer van Delirium Tremens koopt Gouden Carolus-brouwer Het Anker
- 3 Aflopende Oekraïens-Russische deal verhoogt druk op Europese gasprijzen
- 4 Karl Huts zet grote stap naar opvolging van zijn vader bij Katoen Natie
- 5 Trump wil Groenland en Panamakanaal inlijven: een grap of doordachte strategie?