Advertentie

Innovatiegoeroe Peter Hinssen wordt bestuurder bij Belfius

Peter Hinssen (foto) zal samen met Bruno Brusselmans toetreden tot de raad van bestuur van Belfius. ©Wouter Van Vooren

Met de benoeming van techondernemer Peter Hinssen tot nieuwe bestuurder zet de staatsbank Belfius haar digitale ambities nog eens dik in de verf. Ze maakt de al erg uitgebreide bestuursraad er wel niet vrouwelijker op.

Het kernkabinet van de federale regering hakte vrijdagochtend een aantal belangrijke knopen door over hoe de staatsbank Belfius de komende jaren wordt geleid. Marc Raisière, die al sinds 2014 aan het hoofd van de bank staat, ziet zijn mandaat met vier jaar verlengd.

Tegelijk stemde de regering ermee in Chris Sunt te benoemen als nieuwe voorzitter van de groep. Sunt, een voormalig zakenadvocaat die al deel uitmaakt van Belfius’ bestuur, vervangt na de volgende algemene vergadering Jos Clijsters als voorzitter.

Advertentie

Een grotere verrassing - waarnemers zagen de benoeming van Sunt en de verlenging van Raisières mandaat als een formaliteit - is dat Belfius’ raad van bestuur nog wordt uitgebreid. Als de Nationale Bank akkoord gaat, worden Bruno Brusselmans, de CIO van de energiegroep Luminus, en de techentrepreneur Peter Hinssen eveneens bestuurder van de bank.

Hinssen en Brusselmans nemen bij Belfius de plaats in van Sunt, die al sinds 2012 onafhankelijk bestuurder is bij Belfius, en van Jean-Pierre Delwart. Die zet na de algemene vergadering deze lente een punt achter zijn bestuurscarrière bij Belfius.

TIP

Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

Digitale ambities

De benoeming van Hinssen springt in het oog. De vijftigjarige Oost-Vlaming geldt als een van de meest gevraagde innovatiegoeroes in het lezingencircuit.

Voordien werkte hij zich in the picture als techondernemer. Hinssen richtte de intranetbouwer E-Com en de dataverwerker Porthus op, twee ondernemingen die werden overgenomen door respectievelijk Alcatel en het Canadese Descartes. Vandaag leidt Hinssen de innovatieadviseur Nexxworks en heeft hij belangen in meerdere start-ups. Hinssen maakt ook deel uit van de innovatieraad van Ergon, een van de investeringsvehikels van de familie Frère.

6
Vrouwen
Belfius' raad van bestuur telt zestien leden, van wie slechts zes vrouwen.
Advertentie

Met de keuze voor Hinssen als bestuurder zet Belfius zijn digitale ambities voor de komende jaren nog eens in de verf. Nu de lage rente het klassieke verdienmodel van de banken op zijn kop zet en klanten massaal overschakelen op de smartphone voor hun financiële zaken, zoekt de sector nieuwe inkomstenbronnen.

Ook Belfius is al een tijdje bezig met die oefening. De bank zet volop in op bijkomende digitale diensten voor zijn klanten. Daarvoor sluit het ook partnerships met andere bedrijven. Afgelopen zomer kondigde de bank nog een samenwerking aan met de telecomoperator Proximus, een project dat Banx heet.

Stijn Bijnens

Vorig jaar had Belfius al Stijn Bijnens, de topman van het Limburgse IT-bedrijf Cegeka aangesteld als externe expert die de raad van bestuur mee moest adviseren over strategische IT-dossiers.

Met de nieuwe benoemingen scoort Belfius’ raad van bestuur extra punten op de digitale scorekaart. Maar vrouwelijker wordt het bestuur er niet op. Momenteel telt Belfius zestien bestuursleden, van wie tien onafhankelijken.

Van die behoorlijk grote equipe zijn er slechts zes vrouw: Marianne Collin, het hoofd risicobeheer bij de bank, Martine De Rouck, Carine Doutrelepont, Isabel Neumann, Lutgart Van den Berghe en Diane Rosen-Zygas. Het mandaat van Rosen-Zygas wordt met vier jaar verlengd, besliste het kernkabinet vrijdag.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De betoging van een maand geleden. 'Toen toonden we hoe luid we kunnen zijn. Bij de staking willen we maandag tonen hoe stil we het kunnen maken', zegt het ABVV.
Land in greep van algemene staking: zowel regering als bonden denken erbij te winnen
Het ACV en het ABVV zien de algemene staking van vandaag als een opstapje naar nog meer onvrede. De regering denkt het protest te kunnen uitzweten omdat de bevolking de hinder beu is. ‘Laat de vakbonden maar doen.’
Gesponsorde inhoud