Brusselse brexittrofeekast oogt bedroevend leeg
Euroclear, Europa’s grootste effectenbewaarder, verhuist zijn Londense hoofdkwartier naar Brussel. Een meevaller, al oogt de Brusselse brexittrofeekast voor de rest behoorlijk leeg.
Bij het grote publiek zal Euroclear wellicht nooit een bekende naam worden. Maar dat neemt niet weg dat het bedrijf onontbeerlijk is in de backstage van ons financiële systeem. Als u of uw pensioenfonds seen aandeel, obligatie, of een ander financieel product koopt of verkoopt, is de kans heel groot dat Euroclear er voor heeft gezorgd dat u die effecten of uw geld correct ontvangt.
Euroclear ziet op die manier toe op de veiligheid van maar liefst 28.600 miljard euro aan effecten die klanten over de hele wereld bewaren bij de groep. Dat Euroclear zich door alle brexit-onzekerheid nu verplicht voelt om zijn Londense hoofdzetel te verkassen naar Brussel, is dan ook niet niks.
Toch is het niet de vette vis waar financieel Brussel op zit te hopen sinds de Britten besloten om uit de Europese Unie te stappen. Het operationele hoofdkantoor van Euroclear bevindt zich immers al sinds jaar en dag in onze hoofdstad.
Geen extra jobs
Wat de groep woensdag aankondigde, is dat ze de juridische constructie boven het bedrijf uit Londen weghaalt naar Brussel. Euroclear blijft een belangrijke operationele tak behouden in het VK, dat nog altijd een van haar hoofdmarkten is. Er sneuvelen dan ook geen jobs bij de verhuisoperatie, die vooral bedoeld is om Euroclear op langere termijn meer juridische zekerheid te bieden in de aanhoudende brexit-chaos.
Maar er komen wellicht ook geen jobs bij voor Euroclear in Brussel. Eind 2016 telde Euroclear 3.940 werknemers. Ongeveer de helft daarvan is aan de slag in België.
Zes nieuwkomers
De komst van de Londense topholding Euroclear is dan ook geen enorme nieuwe aanwinst voor de brexit-trofeekast van financieel Brussel. Bijna 2,5 jaar na het brexit-referendum oogt die kast trouwens behoorlijk leeg. Brussel wist in totaal zes namen aan te trekken. Daarvan is Llloyd's wellicht de bekendste naam. Naast die verzekeringsmarkt, kondigden ook de Australische verzekeraar QBE en diens Japanse sectorgenoot MS Amlin hun verhuis naar Brussel aan.
Begin dit jaar raakte ook bekend dat de Amerikaanse geldtransferdienst Moneygram zijn Europese activiteiten naar België verhuist. Ook het fintechbedrijf Ebury Partners ging intussen overstag.
Tussen twee stoelen
In vergelijking met andere financiële centra, zoals Frankfurt, Parijs, Luxemburg of Amsterdam, oogt de score inderdaad een beetje mager, geeft Jean-Pierre Blumberg toe. De Belgische zakenadvocaat en dealmaker van het kantoor Linklaters maakt deel uit van de expertengroep die financieel Brussel mee op de kaart zetten.
'Met bedrijven als Euroclear, Swift en Visa blijft Brussel wel het Europese centrum voor financiële infrastructuur', geeft Blumberg mee. 'Maar we hebben nu eenmaal niet de aantrekkingskracht van een Frankfurt, Parijs of Amsterdam om andere financiële instellingen aan te trekken. En we moeten ons ook geen illusies maken: we zullen ook niet Luxemburg achterna kunnen gaan als nieuw financieel centrum. België is eigenlijk te groot om zich zoals Luxemburg enkel op de financiële industrie te richten. En tegelijk zijn we als land te klein om zoals Frankfurt een wereldspeler te worden in de branche.'
Canary Wharf in Vilvoorde
Dat wil niet zeggen dat België geen troeven heeft, benadrukt de advocaat. 'Brussel is centraal gelegen in Europa, je hebt de aanwezigheid van de Europese instellingen en ook onze meertaligheid is een pluspunt. Maar daar staat tegenover dat Brussel slecht scoort op gebied van infrastructuur. We hebben te weinig kantoorruimte en woningen om grootbanken naar hier te lokken en ook het verkeer werkt niet. We onderschatten soms hoe belangrijk die factoren wel zijn om nieuwe bedrijven te overtuigen.'
We onderschatten het belang van een goede basisinfrastructuur om nieuwe bedrijven aan te trekken.
Willen we Brussel, en bij uitbreiding België, aantrekkelijker willen maken voor buitenlandse financiële instellingen en ander ondernemingen, moeten we dus best eerst naar onze infrastructuur kijken. 'Als het de overheid echt menens is om Brussel uit te bouwen tot een belangrijk financieel centrum, dan zal ze eerst belangrijke strategische keuzes moeten maken. Dan moet je bij wijze van spreken niet discussiëren over de bouw van nieuwe winkelcentra zoals pakweg Uplace in Vilvoorde, maar wel over hoe je die terreinen daar kan ontwikkelen tot een nieuw Canary Wharf waar je financiële toptalenten kan onderbrengen.'
Waarom wil Euroclear zijn Londense hoofdwartier naar Brussel verhuizen?‘
Lieve Mostrey: We doen dit eigenlijk als voorzorgsmaatregel, omdat we nog maar weinig weten over wat de mogelijke impact van de brexit zal zijn. Voor alle duidelijkheid: we blijven wel nog altijd klanten bedienen via een filiaal in het VK.’‘We verhuizen nu de Britse holding die historisch gezien al jaren boven de verschillende Euroclear-filialen stond. Het zijn ook die filialen die instaan voor onze dagelijkse werking. Op hooguit een tot twee functies zal deze verhuis geen extra jobs opleveren voor ons filiaal in Brussel.’
De topholding boven Euroclear was gevestigd in Londen. Maar ze betaalde wel belastingen in Zwitserland.
Mostrey: ‘Ook dat is nog een historische erfenis. Sinds enkele jaren heeft de Britse holding eigenlijk nog weinig substantie en zijn het onze filialen die belasting betalen aan de overheid waar ze gevestigd zijn.’‘Vandaag is Euroclear Bank in België het grootste filiaal van de groep, en we zijn al jaren een trouwe belastingbetaler. Vorig jaar is het belastingtarief hier opgelopen tot 30 procent. De komst van de Britse holding zal fiscaal dus nauwelijks een impact hebben.’
Euroclear is een van de hoekstenen van Brussel als financieel centrum. Ons land heeft tot dusver nog niet veel nieuwe spelers kunnen binnenhalen als gevolg van de brexit.
Mostrey: ‘België richt zich vooral op financiële marktinfrastructuur. En de recente komst van de geldtransferdienst Moneygram bewijst dat we toch geloofwaardig zijn als het gaat om betaaldiensten. In het algemeen hebben nog niet heel veel instellingen Londen verlaten.’‘ De aankondigingen die je tot dusver zag, lijken me vooral noodoplossingen omdat de onzekerheid over de brexit zo groot is. Ik denk dat de echte stroom van bedrijven die het VK willen verlaten voor het continent pas op langere termijn, binnen vijf à tien jaar, op gang zal komen.’
Meest gelezen
- 1 Trumps vreemde tariefberekening straft België extra hard. Ook onbewoonde eilanden slachtoffer
- 2 Trumps cijfer van ‘echte’ invoertarief dat EU heft, kan er niet verder naast zitten
- 3 De Wever over handelsoorlog: 'Welvaartsvernietigende waanzin'
- 4 Europese beurzen kennen slechtste beursdag in drie jaar
- 5 Wall Street: meer dan 3.000 miljard dollar beurswaarde ging in rook op