Belfius haakt af als sponsor van Anderlecht en Club Brugge
De Belgische bank Belfius gaat haar sponsorcontracten met de voetbalclubs Anderlecht en Club Brugge niet verlengen. Ook de vermogensbeheerder Candriam haakt af.
Belfius en Candriam, de vermogensbeheerder met wie de staatsbank nauw samenwerkt, waren sinds twee jaar de hoofdsponsor van Anderlecht. De spelers van paars-wit voetbalden afwisselend met de logo's van Candriam en Belfius' verzekeringsdochter DVV op hun shirt. Ook sponsorde Belfius de jeugdwerking van Anderlecht via de RSCA Belfius Academy.
Belfius sponsort ook het trainingscomplex van Club Brugge in Knokke, terwijl Candriam de rugsponsor is van de landskampioen.
- Belfius en de vermogensbeheerder Candriam beslissen om besparingsredenen de sponsorcontracten met de voetbalclubs Anderlecht en Club Brugge niet te verlengen.
- Anderlecht moet tegen eind 2024 een nieuwe shirtsponsor hebben. Voor Club Brugge loopt het sponsorcontract tot eind 2023.
- Belfius pakte vrijdag uit met recordcijfers voor de eerste jaarhelft.
- Topman Marc Raisière zegt zeker dit jaar niet de rente op de spaarboekjes te verhogen.
Maar Belfius heeft nu besloten zijn sponsorcontracten met Club en Anderlecht niet te verlengen. Dat bevestigde de bank vrijdag aan De Tijd. Belfius verdwijnt nog niet meteen uit het zicht bij de twee voetbalploegen: het contract met Anderlecht loopt tot eind 2024, dat met Club Brugge tot eind 2023.
Bovendien sluiten ze bij Anderlecht andere vormen van samenwerking niet uit. ‘We blijven daarover in gesprek', zegt de woordvoerder van Anderlecht 'Het is bijvoorbeeld een optie dat de naam Belfius Academy van onze jeugdopleiding behouden blijft. We hebben nog twee jaar om dat te bekijken.’
Club Brugge lijkt zich niet al te veel zorgen te maken over het wegvallen van Belfius en Candriam als sponsor. Omdat de ploeg vroeg op de hoogte werd gesteld van de beslissing is er voldoende tijd om met mogelijke partners te spreken. 'Shirtvisibiliteit op een A-merk in het voetbal zorgt voor een minimumreturn van 300 procent, wat uiteraard interessant is voor partners', klinkt het. 'Bij Candriam/Belfius werd een rendement van 600 procent behaald. De groeiende internationalisering van het voetbal, de toenemende aandacht voor het vrouwenvoetbal en de aandacht voor sociale projecten zorgen voor een toenemende interesse in onze markt', reageert Club.
Volgens Belfius komt de beslissing de sponsorcontracten niet te verlengen er om besparingsredenen, al wil de bank geen cijfers geven over wat de twee voetbaldeals haar kosten. Candriam gaf evenmin cijfers.
Belfius en Candriam zijn sinds 2017 ook de hoofdsponsor van de Koninklijke Belgische Hockeybond. Die sponsordeal staat niet ter discussie, is vrijdag bij de bank te horen.
Recordresultaten
Belfius kon vrijdag uitpakken met recordcijfers voor de eerste jaarhelft. In de eerste zes maanden van het jaar boekte de bank een nettowinst van 428 miljoen euro, 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
De verzekeringstak zag de nettowinst licht dalen als gevolg van de februaristorm, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de goede gang van zaken bij de bank. Ondanks de turbulentie op de beurs bleef de bank beleggers aantrekken en dankzij een forse groei van de kredietverlening in alle segmenten stegen ook de rente-inkomsten.
Jarenlang stond het verdienmodel onder druk door de ultralage rente, maar sinds dit jaar is die situatie compleet veranderd. Dat zal ook Belfius de komende jaren ten goede komen, zei topman Marc Raisière vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.
Toch betekent het veranderde renteklimaat niet dat Belfius snel zal uitpakken met hogere tarieven op zijn spaarboekjes, waarschuwde Raisière. 'Ik zou liegen als ik zei dat de rente op de spaarboekjes nog dit jaar gaat stijgen.'
Nochtans heeft de Europese Centrale Bank (ECB) deze zomer besloten banken niet langer een strafrente van 0,5 procent aan te rekenen als ze spaargeld parkeren in Frankfurt.
Die kosten, die banken lange tijd doorrekenden aan vermogende klanten, zijn inderdaad weggevallen, zegt Raisière. 'Maar we betalen klanten nog altijd een rente van 0,11 procent op spaarrekeningen. Daar komt nog een bankentaks van 0,30 procent bij die we aan de overheid betalen.' Pas als de ECB de rente optrekt tot een niveau dat die kosten worden gedekt, kunnen hogere tarieven op spaarboekjes mogelijk worden, is de boodschap. 'We zullen zien hoe de rente volgend jaar evolueert.'
Ik zou liegen als ik zei dat de rente op de spaarboekjes nog dit jaar gaat stijgen.
Toen de coronacrisis losbarstte, zette Belfius bijna een half miljard euro opzij om eventuele kredietverliezen op te vangen. Omdat de economische impact van de pandemie minder zwaar bleek dan gevreesd, draaide de bank de voorbije maanden een flink deel van die provisies terug. Ook in de eerste jaarhelft nam Belfius 13 miljoen euro aan voorzieningen terug.
De bank heeft nu 160 miljoen euro opzij staan om eventuele verliezen te incasseren als klanten hun leningen niet of te laat zouden terugbetalen. Intussen worden de economische prognoses met de dag somberder als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de oplopende inflatie. Maar tot dusver zegt Raisière geen tekenen te zien dat klanten meer betaalproblemen ondervinden.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis