Banken schrappen honderden geldautomaten
Ruim de helft van de Vlaamse dorpen en deelgemeenten heeft geen bankautomaat meer, blijkt uit een data-analyse van De Tijd.
Het verdwijnen van bankautomaten ligt politiek gevoelig. Om te vermijden dat mensen in hun buurt geen geld meer kunnen afhalen, sloot de federale regering in maart een akkoord met de financiële sector om het aantal geldautomaten op peil te houden. Er werd afgesproken dat tegen 2025 in elke gemeente minstens één geldautomaat moet zijn.
Vooral de Cash-punten, automaten van de Batopin-alliantie van de vier grootbanken, moeten dat doel mogelijk maken. Ten opzichte van vorige zomer kwamen er een kleine 200 van die neutrale afhaalpunten bij. Maar de banken zelf schrappen automaten in een hoger tempo.
Netto zijn er vandaag 376 afhaalpunten minder dan een jaar geleden. Eind juli waren er alles samen nog 3.049 locaties waar minstens één geldautomaat beschikbaar is. In de zomer van 2022 waren dat er nog ruim 3.400. In een jaar is het aantal adressen waar je geld uit de muur kan halen met dik 10 procent gedaald.
ING gehalveerd
Vooral de vier grootbanken blijven snijden in hun automaten. Bij Belfius, KBC, BNP Paribas Fortis en ING verdwenen alles samen iets meer dan 500 locaties waar een automaat onder eigen naam stond. Goed voor een daling van net geen 30 procent in een jaar.
Bij ING is de afbouw het grootst: in vergelijking met vorige zomer is het eigen netwerk meer dan gehalveerd. Het gros van de locaties sneuvelde in de jongste zes maanden. Met nog 154 adressen - goed voor 432 geldautomaten - heeft ING nu minder eigen afhaallocaties dan kleine banken als Argenta, Crelan of AXA. Het aantal schrappingen bij de kleinere banken blijft beperkt. Bpost heeft nu na KBC het grootste netwerk.
Helft dorpen zit zonder
Vandaag is van 'in elke gemeente één automaat' allesbehalve sprake. In 24 gemeenten, waarvan zeven Vlaamse, is geen afhaalpunt te vinden. In 122 gemeenten zijn de vier grootbanken afwezig. Op het niveau van de deelgemeenten uit de ongelijke verdeling zich nog meer. In Vlaanderen is in ruim de helft van de dorpen en deelgemeenten geen automaat meer.
Sommige lokale besturen nemen zelf het initiatief om de gaten op te vullen. Wevelgem stelde eind juli als eerste in België een automaat in eigen beheer ter beschikking in het centrum van deelgemeente Moorsele. In amper drie dagen werd er meer dan 47.000 euro afgehaald. Volgens schepen van Economie Kevin Defieuw (CD&V) smeekten de inwoners na het verdwijnen van de laatste automaat in september 2022 om een nieuwe, maar botste het gemeentebestuur op een njet van de banken.
Ook aantal kantoren daalt
Niet alleen het aantal afhaalpunten voor cash, ook het aantal bankkantoren is gedaald in vergelijking met vorige zomer. Van de 4.207 kantoren die exact een jaar geleden nog open waren, zijn er nog 3.862 over, een daling van ruim 8 procent. Alleen het kantorennetwerk van Bpost is niet gekrompen.
ING schrapte bijna de helft van de kantoren die er in de zomer van 2022 nog waren. Vandaag doet ING het nog met iets meer dan 200 bankkantoren in 182 gemeenten, zelfs in een centrumstad als Kortrijk is er sinds kort geen meer te vinden. Ook BNP Paribas Fortis knipte flink in zijn netwerk met een sluiting van een op de acht bankkantoren. Het heeft er vandaag nog 318.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery
- 4 Frankrijk neemt zijn krachtigste kernreactor ooit in gebruik
- 5 Federale formatie: De Wever legt nieuwe hervormingsnota op tafel na ruzie van vrijdag