Musk kondigt vertrek als Twitter-CEO aan
De boodschap komt er met een slag om de arm ('iemand moet gek genoeg zijn') en bij een escalerende koersval van Elon Musks andere bedrijf, Tesla.
Elon Musk kondigde dinsdagavond via de berichtendienst zijn vertrek als CEO van Twitter aan. 'Van zodra ik iemand heb gevonden die zot genoeg is om de job van mij te willen overnemen', klinkt het.
Belangrijk: die nieuwe CEO moet dan wel Musk naast zich dulden. De ondernemer die dit najaar voor een forse 44 miljard dollar Twitter kocht, zegt de software- en serverteams - het kloppend hard van elk socialemediabedrijf - te willen blijven aansturen.
Musk had de peiling over zijn toekomst aan het hoofd van het socialemediabedrijf zelf georganiseerd. Een meerderheid van 57,5 procent van de ruim 17 miljoen stemmers koos voor het vertrek van de miljardair als baas van Twitter.
Bij de lancering van de poll had de topman verzekerd dat hij zich aan de uitslag ervan zou houden. De voorbije uren en dagen leek hij te insinueren dat de uitslag is vertekend door de deelname van bots aan het stemproces.
De Amerikaanse nieuwszender CNBC schrijft dat Musk al actief op zoek was naar een opvolger voor zichzelf, lang voor hij de peiling lanceerde. Vorige maand gaf de CEO van Tesla, de pionier en wereldmarktleider in elektrische auto's, al aan dat hij op termijn de dagelijkse leiding van de berichtendienst Twitter aan iemand anders wilde overdragen.
Intussen bij Tesla
Een factor die mogelijk meespeelt, is de groeiende onrust bij de aandeelhouders van Tesla . De wereldmarktleider in elektrische auto's heeft niet alleen te lijden onder het barre jaar voor alle groeiaandelen, met een dankzij centraal bankier Jerome Powell forse hogere rekenrente, waardoor de huidige waarde van de toekomstige winsten plots een stuk kleiner oogt.
De beleggers tobben ook almaar meer over oprichter en CEO Musk. Om de naar eigen zeggen te dure overname van Twitter te financieren moest Musk niet alleen eerder al een flink pak Tesla's verkopen, de getroebleerde socialemediagroep slorpt ook veel managementtijd op. Dinsdag sloot het aandeel Tesla opnieuw 8 procent lager, wat het verlies sinds Nieuwjaar - ondanks een winst van 13 procent op de eerste beursdag van 2022 - tot 60 procent heeft doen oplopen.
Beleggers waarderen het aandeel nu nog aan 6 keer de jaaromzet. Dat is nog altijd vrij stevig, maar minder stratosferisch dan de 25 keer de jaaromzet in het pandemiejaar 2020.
'Beleggers waarderen Tesla nu alsof er geen CEO meer is', tweette langetermijnaandeelhouder Ross Gerber van de vermogensbeheerder Gerber Kawasaki Wealth Management dinsdag.
Door de val van Tesla is Musk niet meer de rijkste man van de wereld. Dat is nu Bernard Arnault. Het vermogen van de Franse 'wolf in kasjmier' surft mee met zijn boomende luxe-imperium LVMH, vooral dan het ultrarendabele vlaggenschip Louis Vuitton.
Meest gelezen
- 1 Overheid verliest 2,5 miljard euro op de beurs
- 2 Lionel Messi brengt voor 223 miljoen eigen vastgoed naar Spaanse beurs
- 3 Milieuvignet voortaan verplicht in 42 Franse steden
- 4 Brussel vormt straatlantaarns om tot laadpalen
- 5 Slovakije zwaait met stroomwapen om Kiev tot gasdeal met Rusland te dwingen