Advertentie

Helft kmo's vreest wanbetaling bij uitvoer

Ruim de helft van de Belgische kmo's vreest voor wanbetalingen bij export. Een kredietverzekering kan een oplossing bieden. Maar voor nogal wat bedrijven zijn de kredietverzekeringen te duur en leiden ze niet altijd tot een vermindering van de administratieve rompslomp.

(tijd) Jean-Louis Coppers, de gedelegeerd bestuurder van de verzekeringsmakelaar Crion, relativeert die kritiek. 'Een kredietverzekering op maat kan de kmo wel degelijk een duwtje in de rug geven.'

Crion, een makelaar gespecialiseerd in kredietverzekeringen, liet onlangs een telefonische enquête uitvoeren bij 275 Belgische bedrijven, actief in een business-tot-businessomgeving met een omzet variërend van 2 tot 10 miljoen euro. Met het onderzoek wilde de makelaar uitzoeken hoe kredietverzekeraars beter op de noden van kmo's kunnen inspelen.

Advertentie

Volgens Jean-Louis Coppers van Crion volgt de uitbetaling van de schadevergoeding in België doorgaans vijf maanden na de vervaldag van de factuur. De schadevergoeding dekt niet het volledige factuurbedrag, maar toch zo'n 90 procent ervan. De premie voor een kredietverzekering hangt af van verschillende parameters zoals het land waar de klant van de verzekerde is gevestigd, de sector waarin de klant actief is of zijn financiële draagkracht. Uiteraard houden de kredietverzekeraars voor het bepalen van de premie ook rekening met de omvang van het verzekerde pakket.

Het Crion-onderzoek bevestigt dat maar 10 procent van de Belgische kmo's met een omzet tot 10 miljoen euro een kredietverzekering aangaat. Toch zijn vooral de kleine bedrijven de dupe van wanbetalers. Zij ondervinden, in vergelijking met grote spelers, een veel sterkere negatieve impact op hun kasstroom bij het uitblijven van betalingen. 'Bij grote ondernemingen bedragen de openstaande vorderingen 15 tot 18 procent van het actief op de balans, terwijl dat percentage bij kleine bedrijven oploopt tot 25 en zelfs tot 30 procent', illustreert Coppers.

Remedies

De remedies die kmo's tegenover wanbetalers hanteren, variëren. 7 procent treedt kordaat op en stopt alle leveringen bij de geringste betalingsachterstand. 36 procent stopt met leveren bij belangrijke achterstanden. Nog eens 40 procent 'vertraagt' de leveringen bij belangrijke betalingsachterstallen. Die remedies mogen dan al effect sorteren, ze ondergraven wel de inkomstenstroom.

De angst voor wanbetalers fnuikt ook de exportexpansie. Op de vraag wat een onderneming ervan weerhoudt om meer te exporteren, geeft 55 procent de angst voor wanbetalingen aan.

Advertentie

Ellen Cleeren

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Opmars van Chinese automerken in België valt stil
De verkoop van Chinese auto's in ons land is in de tweede helft van dit jaar gedaald. Ondanks de komst van een aantal nieuwe merken valt de opmars stil.
Gesponsorde inhoud