Advertentie

Vastgoedcrisis treft vierde bank Nederland

foto Peter Hilz ©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

SNS Reaal, de op drie na grootste bank van Nederland, dreigt in financiële problemen te komen door aanhoudende verliezen van vastgoeddochter Property Finance. De bank overweegt daarom de verkoop van haar verzekeringsdochters Reaal en Zwitserleven.

SNS is daarmee het eerste slachtoffer van de vastgoedimplosie in Nederland en allicht niet het laatste. Op korte termijn zou de bank nog niet in moeilijkheden komen, maar ze is niet in staat om eind volgend jaar 848 miljoen euro staatssteun terug te betalen door de aanhoudend grote verliezen bij vastgoeddochter Property Finance, schrijft het Financieele Dagblad.

De bank werkt al drie jaar aan de afbouw van de vastgoedportefeuille om zo kapitaal vrij te maken, maar dat lijkt onvoldoende op te leveren. De voortdurende daling van de koers van het aandeel maakt de zaken er niet makkelijker op. Daarom vroeg SNS Reaal zakenbank Goldman Sachs reddingsscenario’s te onderzoeken. Waaronder dus de verkoop van de vastgoedpoot.

Advertentie

Volgens sommige bronnen hebben enkele grootbanken de overheid gevraagd de toestand bij SNS Reaal nauw in de gaten te houden en tijdig maatregelen te nemen. De noodlijdende bank heeft voor 35 miljard geld aan spaargeld in beheer en dat bedrag wordt door alle banken samen gegarandeerd via het depositogarantiestelsel. SNS Reaal wordt beschouwd als een systeembank.

Een systeembank is dermate belangrijk voor de economie van een land dat ze het hele financiële systeem in gevaar brengt, als ze in de problemen komt. Als SNS Reaal zijn schulden aan de overheid niet kan aflossen, mag de staat de bank meer tijd gunnen. Maar dat vereist wel de goedkeuring van de Europese Commissie. De verkoop van de verzekeringen zou 1,5 miljard kunnen opbrengen.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De BMW X5 is een van de populairste plug-in hybride bedrijfswagens van het land.
Regering extra soepel voor fake-hybrides
Met het bereiken van het paasakkoord valt ook de geplande versoepeling van de fiscale aftrek van hybride bedrijfswagens in zijn plooi. Opvallend is vooral dat de regering-De Wever nog soepeler dan verwacht is voor fake-hybrides. 'Dit leidt tot 95.000 extra plug-in hybrides en 100.000 minder elektrische auto's.'
Gesponsorde inhoud