'Meneer Bol.com' gaat uitgeverij leiden
Daniel Ropers verlaat Bol.com, waar hij 17 jaar CEO was. Hij ruilt een van de succesvolste webwinkels van de Lage Landen voor een wetenschappelijke uitgeverij.
Daniel Ropers (45) kondigde gisteren zijn vertrek aan bij Bol.com, de winkel die de Belg leerde winkelen op het internet, samen met onder andere Zalando en Coolblue. Ropers gaat de wetenschappelijke uitgever Springer Nature leiden. Hij wordt opgevolgd door Huub Vermeulen, die al 16 jaar in dienst is bij Bol.com en nu verantwoordelijk is voor de logistiek en de klantenrelaties.
Ropers heeft Bol.com groot gemaakt. Hij richtte de webwinkel in 2000 op als 27-jarige consultant in opdracht van de Duitse uitgever Bertelsmann. De site verkocht toen alleen boeken. In 2012 kwam Bertelsmann On-Line (BOL) in handen van de Nederlandse supermarktgroep Ahold (Albert Heijn).
Nadien breidde Ropers het assortiment stelselmatig uit, met onder meer elektronica, wasmachines en tuingereedschap. Nog later lanceerde hij de webwinkel ook in ons land. In de hele Benelux boekte Bol.com het voorbije jaar 1,2 miljard euro omzet, waarvan ongeveer 20 procent in België.
Sinds enkele jaren werkt Bol.com niet meer enkel met een klassiek winkelmodel, waarin het producten koopt en doorverkoopt aan klanten. Het laat ook externe ondernemingen toe producten te verkopen via zijn site. Zij betalen een vergoeding per verkocht artikel. Op die manier wil Bol.com ervoor zorgen dat het het grootste verkoopplatform van de Benelux wordt.
Winstgevend is de webwinkel niet, maar hij maakt zich sterk dat winst in het verschiet ligt. Volgens Bol.com is zijn businessmodel winstgevend, maar wil het de komende jaren voluit investeren.
De afgelopen 17 jaar kreeg Ropers geregeld aanbiedingen van andere bedrijven. 'Die heb ik altijd geweigerd, omdat ik met Bol.com zo veel kon veranderen en het er naar mijn zin had. Maar van het onverwachte en ongevraagde aanbod van Springer Nature begin dit jaar lag ik wakker. Als zoon van twee wetenschappers vind ik de verspreiding van wetenschappelijke informatie erg belangrijk. Omdat wetenschappelijke uitgevers - net als de winkelsector - door de digitalisering een revolutie doormaken, heb ik toegehapt.'
Meest gelezen
- 1 Brouwerij Huyghe is Trump te slim af en bespaart bom geld op importtarieven
- 2 Nieuw laadtarief kan bestuurder elektrische bedrijfswagen tientallen euro’s per maand kosten
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 Musk op Italiaans congres: 'Hoop op vrijhandelszone met EU'
- 5 In Shanghai lachen de Chinezen met de domme zelfrijdende Tesla