De Vlaamse coalitiepartners N-VA en CD&V lijken weer met elkaar te gaan botsen. Dit keer over de huurwaarborg.
Na de laatste staatshervorming is de huurwetgeving Vlaamse materie geworden. Daarom werkt minister van Wonen Homans aan een decreet om de huurregels in Vlaanderen op punt te stellen.
Verhoging huurwaarborg
Twee jaar geleden had ze al eens te kennen gegeven niet afkerig te staan tegen een verhoging van de huurwaarborg. Uit de ontwerpteksten blijkt nu dat ze dat principe effectief in het nieuwe huurdecreet wil opnemen, meldt De Standaard dinsdag.
Volgens die huurwaaborgregeling zet een huurder op het moment dat zijn huurcontract begint te lopen een bedrag ter waarde van twee maanden huur vast op een rekening op zijn naam.
Het systeem moet de verhuurder enige zekerheid geven. Bij wanbetaling of bij huurschade kan hij dat bedrag opvorderen.
Laat de huurder de woning aan het eind van het huurcontract in goede staat achter en betaalde hij steeds netjes de huur, dan krijgt hij dat bedrag na de beëindiging van de huurovereenkomst terug.
Meest kwetsbare groepen
In 2007 was de huurwaarborg verlaagd van drie naar twee maanden om de meest kwetsbare groepen een kans te geven een woning te vinden op de huurmarkt.
Maar door het bedrag te verhogen wil Homans verhuurders overtuigen aan 'minder voor de hand liggende huurders' te verhuren. Ze verdedigt die hogere huurwaarborg als tegenprestatie voor de zogenaamde huurwaarborglening.
Een huurder zou de huurwaarborg daardoor op een geblokkeerde rekening kunnen storten zonder dat de verhuurder de afkomst van het geld kent en dus niet weet dat het om een lening gaat.
Steun van liberalen
Coalitiepartner Open VLD steunt het voorstel van Homans. 'We moeten de zwakke huurmarkt ondersteunen. De verhuurders worden vaak geconfronteerd met wanbetalers waardoor ze afhaken. Bij huurachterstand krijg je pas je vonnis en uitdrijving na drie maanden wanbetaling. Bovendien moet er ook nog betekend worden aan het OCMW. De rekening loopt vaak op tot 6 maanden huurderving', stelden Mercedes Van Volcem en Gwennie De Vroe.
Ze menen dat een hogere waarborg verhuurders meer zekerheid geeft en hen 'zal motiveren degelijke panden op de huurmarkt te brengen'.
CD&V schiet plan af
De plannen van Homans vallen evenwel niet in goede aarde bij CD&V. 'De huurwaarborg optrekken van twee naar drie maanden zonder garanties voor de meest kwetsbare groepen op de huurmarkt, is onaanvaardbaar', zei Vlaams Parlementslid Katrien Partyka.
'Wie begint te huren, moet in één keer vier maanden huur neertellen: drie maanden waarborg, plus één maand huur. Je moet niet leven van een uitkering om dat veel geld te vinden', luidde het.
Ook oppositiepartijen sp.a en Groen reageerden scherp. 'Ze zet huurders en verhuurders tegen elkaar op en duwt huurders verder de armoede in', zei Michèle Hostekint (sp.a).
Volgens An Moerenhout (Groen) is het 'des te pijnlijker dat net de minister van Armoedebestrijding de drempel tot de huurmarkt voor kwetsbare huurders verhoogt'.
Groen vindt dat Homans de echte problemen negeert. 'De armoede onder huurders is vandaag onaanvaardbaar hoog', zei An Moerenhout. 'Het huurdecreet kan een waardevolle hefboom zijn om de armoede onder kinderen, leerlingen en volwassenen te laten afnemen.'
Haar sp.a-collega Michèle Hostekint pleitte voor een centraal georganiseerd huurwaarborgfonds, dat huurders met een laag inkomen de mogelijkheid geeft de betaling van de waarborg te spreiden en tegelijk verhuurders zekerheid geeft.
'Alternatief nog onduidelijk'
Ook het Vlaams Huurdersplatform reageert erg ongerust. 'Nu al heeft 42 procent van de huurders moeite om die waarborg op tafel te leggen. Dat percentage zal bij een hogere waarborg alleen maar toenemen", zegt Joy Verstichele van het platform, dat zich zorgen maakt over het volledige nieuwe huurdecreet dat nog voor de zomer wordt verwacht.
Een huurwaarborglening zou eventueel een oplossing kunnen bieden, maar 'er is daarover nog zoveel onduidelijk'. 'Bijvoorbeeld de snelheid waartegen deze lening kan worden verstrekt is essentieel. En wat met de administratieve rompslomp en extra kosten voor de huurder?', aldus Verstichele. 'De minister kan het niet maken om de waarborg op te trekken zonder een alternatief dat voldoende garanties biedt, zeker voor de meest kwetsbare groepen.'
Bij de bankenfederatie Febelfin luidt het dat er zijn nog geen contacten zijn geweest met het kabinet van Homans over een huurwaarborglening. Febelfin wil pas een standpunt innemen als er meer duidelijkheid is over die regeling.