In oktober vorig jaar besloot de Vlaamse regering met een spoeddecreet om de huurprijzen van slecht geïsoleerde woningen te bevriezen. De huur van woningen met een EPC-label E of F mocht een jaar lang niet geïndexeerd worden. Voor woningen met een label D mochten verhuurders nog de helft van de indexering doorrekenen.
Om te vermijden dat huurbazen de verloren inkomsten inhalen, wordt de indexering berekend met een aangepaste formule met een correctiefactor.
De maatregel was bedoeld om huurders te ondersteunen tijdens de energiecrisis. Ongeveer 200.000 huishoudens bleven het afgelopen jaar gespaard van een huurindexering en voor zowat 75.000 huurders mocht de index voor 50 procent worden aangerekend.
De Vlaamse regering heeft besloten de maatregels niet te verlengen. De energiecrisis is over haar hoogtepunt heen, kondigde Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) aan. De minister wil vermijden dat verhuurders hun pand niet langer verhuren. 'De huurmarkt ervaart nu al veel druk en we hebben alle woningen nodig.'
Correctiefactor
Om te vermijden dat huurbazen de verloren inkomsten inhalen, wordt de indexering berekend met een aangepaste formule met een correctiefactor. Concreet: een huurder die in oktober 2021 per maand 800 euro huur betaalde voor een slecht geïsoleerde woning zal vanaf oktober 832 euro betalen, terwijl dat anders ruim 925 euro was geweest, zegt Diependaele. Volgens de minister wordt zo het evenwicht tussen verhuurders en huurders op de private huurmarkt hersteld.
Het Vlaams Huurdersplatform betreurt dat de indexblokkering niet wordt verlengd. Volgens de belangenorganisatie voor huurders zette de maatregel eigenaars aan hun woningen energetisch te renoveren en zullen de energieprijzen de komende winter opnieuw stijgen.