Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Ruim 400.000 Belgen hebben buitenverblijf

Kleine helft in buitenland, kwart aan Belgische kust.
©rv

Belgen bezitten zowat 410.000 tweede verblijven ‘voor recreatieve doeleinden’, die ze niet verhuren aan derden. Dat schat BNP Paribas Fortis op basis van een eerder onderzoek en recente cijfers.

In maart 2015 werd becijferd dat Belgen ongeveer 385.000 vakantiestekjes bezaten louter voor eigen gebruik. Op basis van de leningen verstrekt tot eind juni 2016, plus de inschatting van wat concurrerende banken presteerden, concludeert BNP Paribas Fortis dat dat moet zijn aangegroeid tot ongeveer 410.000.

Advertentie

De mensen zoeken een bestemming voor hun spaargeld, en wat ze moeten bijlenen kan tegen een erg lage rente.

Greet van criekingen
Productmanager BNPP Fortis

Een kleine helft ervan (45%) ligt in het buitenland. Ruim een kwart is aan de Belgische kust gelegen, en zowat 10 procent in de Ardennen.

‘Vooral door de lage rente blijft investeren in een tweede verblijf in trek’, zegt Greet Van Criekingen, productmanager bij BNP Paribas Fortis. ‘Mensen zoeken een bestemming voor hun spaargeld, en profiteren van de lage rente om een deel bij te lenen. Als van een bestaand woonkrediet al een ruim deel is afbetaald, kunnen ze bijlenen binnen dat contract, zonder een bijkomende hypotheek te moeten vestigen. Dat bespaart een hoop notariskosten.’

DE DOORSNEE ONTLENER

  • Wie leent voor een pand dat niet de eigen woning is, is gemiddeld 42 jaar oud. Ter vergelijing: ontleners die een bestaand pand aankopen en verbouwen zijn gemiddeld 34 jaar oud; wie leent voor nieuwbouw veeleer 38 jaar
  • Gemiddeld loopt de afbetaling op 192 maanden of 16 jaar, waar dat voor de aankoop van de eerste woning gemiddeld 224 maanden is
  • Er wordt doorsnee 74 procent van de aankoopprijs geleend, wat zowat gelijk ligt bij een eerste woning

Sommigen profiteren van de lage rente om nu alvast een tweede pand te kopen dat ze later als vaste woonst willen betrekken.

Er werd bij de marktleider in woonkredieten in de eerste jaarhelft iets minder (-4%) geleend voor de aankoop van een tweede verblijf zonder verhuurplannen dan in de eerste helft van 2015. Doorgaans worden in de tweede jaarhelft wat meer leningen afgesloten - mensen maken van de vakantie gebruik om op huizenjacht te gaan. BNP Paribas Fortis hoopt alsnog de recordcijfers van 2015 te evenaren.

TIP

Het meest recente vastgoednieuws of een immo-tip waarop u kan bouwen?

Ontvang nu De Tijd Immo.

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

Bij BNP Paribas Fortis is een op de vijf vastgoedkredieten bestemd voor de aankoop van een pand dat niet de eigen woning is, zowel voor eigen gebruik als voor verhuur. In 87 procent van al die gevallen (dus ook voor verhuur) staat het pand in eigen land - de populairste plaatsen zijn Gent, Elsene en Antwerpen.

Advertentie

Spanje, Frankrijk en Nederland zijn goed voor 87 procent van de buitenlandse aankopen dit jaar. Nederland, waar de vastgoedprijzen na de financiële crisis een ferme duik maakten, is erg in trek: 44 procent meer leningen dan vorig jaar voor een aankoop in Nederland. Het steekt Italië voorbij in de topdrie.

Leest dit weekend in De Tijd de Vastgoedgids

Advertentie
Lees verder
6 van 101
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud