Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Nog minder registratierechten bij aankoop monument

Wie een monument aankoopt en er zijn hoofdverblijfplaats van maakt, zal slechts 1 procent registratierechten op de aankoopprijs moeten betalen. Nu is dat nog 5 procent.
De oude watermolen in Rotselaar. Wie van zo'n gelijkaardig monument een gezinswoning maakt, zal bij aankoop slechts 1 procent registratierechten moeten betalen.
De oude watermolen in Rotselaar. Wie van zo'n gelijkaardig monument een gezinswoning maakt, zal bij aankoop slechts 1 procent registratierechten moeten betalen. ©Johan Bakker

Een oude watermolen, een fraai station, een in onbruik geraakt schoolgebouw of een art-deco villa…

Wie een monument koopt zal voortaan maar 1 procent registratierechten moeten betalen op de aankoopprijs. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Begroting, Bart Tommelein ( Open VLD)

Advertentie

De maatregel kadert in de hervorming van de registratierechten, maar bleef tot nu onder de radar. Door die hervorming daalt het standaardtarief voor de aankoop van een woning in het Vlaams Gewest van 10 naar 7 procent.

Maar voor de aankoop van een monument, zakt het verkooprecht van de huidige 5 naar 1 procent. Eerder al besliste de Vlaamse regering om het tarief voor de aankoop van monumenten terug te brengen tot de helft van het gewoonlijke registratierecht van 10 procent.

Voorwaarden

Om van het tarief van 1 procent te genieten, moeten wel een paar voorwaarden zijn vervuld.

In de eerste plaats moet de koper in het monument zijn hoofdverblijfplaats, zeg maar zijn gezinswoning, vestigen. Is dat niet het geval, dan blijft het huidige tarief van 5 procent van toepassing.

Verder moet de nieuwe eigenaar binnen de vijf jaar zes procent van de aankoopprijs in het gebouw investeren. Het kan gaan om loutere onderhoudskosten, instandhoudingswerken, verbeteringen of verfraaiingen. Het begrip investeren is niet nader gespecifieerd.

Advertentie

Als de koper 1 procent registratierechten betaalt en daar bovenop 6 procent in het pand investeert, betaalt hij in het totaal 7 procent.

Tot slot mag de nieuwe eigenaar het fiscaal voordeel niet cumuleren met premies voor dezelfde verbeteringswerken. Die voorwaarde geldt nu ook al voor wie een monument koopt aan een verlaagd tarief van 5 procent.

Door de aankoop fiscaal aantrekkelijker te maken hoopt de Vlaamse regering leegstand en verval van monumenten af te remmen en het bestaande erfgoed sneller op te waarderen.

Eerder al meldde minister Tommelein te hopen dat de hervorming voor de zomer ingaat. Een aantal adviesraden moet zich eerst nog over de hervorming van de registratierechten buigen.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud