Tussen de bekendmaking van de afschaffing op 30 september en 28 oktober noteerden de notarissen 27.152 vastgoedtransacties in Vlaanderen. In dezelfde periode vorig jaar waren er dat 19.003. Er is wel geen bewijs dat de rush leidt tot ongewoon sterke prijsstijgingen in Vlaanderen. In oktober waren huizen 3,2 procent duurder dan in de eerste negen maanden van dit jaar. Voor appartementen was er zelfs een prijsdaling met 0,8 procent.
Enkel wie zijn akte voor het einde van het jaar geregistreerd krijgt, kan nog genieten van de woonbonus. In principe is tot vier maanden nodig om het hele traject van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst tot het ondertekenen van de akte te doorlopen. De turbo wordt er nu opgezet.
Recordhoogtes
In het derde kwartaal stegen de prijzen van huizen en appartementen in België naar nieuwe recordhoogtes. Voor een huis werd gemiddeld 265.294 euro betaald, voor een appartement was dat 233.320 euro. Voor Vlaanderen was dat respectievelijk 291.251 euro en 235.812 euro.
De stijging was er zowel voor huizen en appartementen in alle regio's. De stijging was er in alle Vlaamse provincies.
Duurder
De prijzen van woningen zitten in de lift. In vergelijking met 2018 moest in de eerste negen maanden gemiddeld zo'n 8.000 euro meer worden neergeteld. Voor huizen is er een stijging met 3,2 procent, voor appartementen met 3,7 procent. Vastgoed blijft zijn reputatie van waardevastheid bevestigen. De prijsstijgingen liggen hoger dan de inflatie.
In 2014-2019 steeg de prijs van een woonhuis met gemiddeld 33.000 euro. Gecorrigeerd voor de inflatie (+8,3%) blijft een reële stijging met 6,2 procent over. Voor appartementen vertegenwoordigde de stijging met 28.000 euro een reële prijsstijging met 5,9 procent.
Recordvolumes
Ondanks de recordprijzen blijft het aantal vastgoedtransacties stijgen.
Het derde kwartaal is door de zomermaanden traditioneel het zwakste kwartaal voor het aantal vastgoedtransacties. Daar was dit jaar weinig van te merken. Het derde kwartaal van 2019 was het beste derde kwartaal sinds de start van de notarisbarometer in 2007.
Na negen maanden is er sprake van 6,6 procent meer transacties dan in 2018, ook al een recordjaar.
De bank ING waarschuwt dat in bepaalde regio's een overaanbod aan nieuwbouw dreigt.
'Het effect van de afschaffing van de woonbonus in Vlaanderen, pas aangekondigd op 30 september, heeft niet meegespeeld in de cijfers van het derde kwartaal. De markt werd in juli-september niet gestuurd door fiscale motieven, maar door een sterke fundamentele vraag naar woningen', benadrukt notaris Bart Van Opstal.
Gunstig klimaat
De ultralage rente maakt het zeer interessant te lenen. Steeds meer mensen kopen vastgoed als investering omdat hun spaarboekje niets meer opbrengt.
Dat verklaart het grote aantal transacties in elk van de drie regio’s. De stijging was in Vlaanderen (+7,3%) wel groter dan in Brussel en Wallonië.
Enkel de verkoop van gronden deed het iets minder goed in het derde kwartaal. Mogelijk doet de onzekerheid over de betonstop - inmiddels omgedoopt tot bouwshift - de langetermijninvesteerder in grond twijfelen.
Eindejaarsrush
2019 wordt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het beste jaar ooit voor woningvastgoed in België.
Ook in de rest van het land, waar de markt niet wordt beïnvloed door de afschaffing van de woonbonus, werd in oktober meer verkocht dan een jaar eerder. De stijgingspercentages waren wel beduidend lager dan de groei met 42,9 procent in Vlaanderen. In Brussel steeg het aantal vastgoedtransacties van 2.016 naar 2.198 (+9%). In Wallonië was er een toename van 10.149 naar 10.877 (+7,2%).
Wellicht zullen de transacties voor België in het lopende vierde kwartaal door de afschaffing van de woonbonus in Vlaanderen pieken om begin volgend jaar wat terug te vallen. Of de rush op vastgoed de prijzen in het vierde kwartaal tijdelijk (extra) hoger zal sturen en daarna terug te vallen, is minder voorspelbaar.
Een studie van de bank ING waarschuwt voor een minder sterk presterende woningmarkt in de komende jaren. Steeds meer mensen kunnen een woning niet meer betalen. Jongeren hebben ook andere prioriteiten. En in bepaalde regio's dreigt een overaanbod van nieuwbouw.