Vanaf 1 januari is het niet langer mogelijk te profiteren van het belastingvoordeel voor wie in een woning van minstens vijf jaar oud dakisolatie laat plaatsen door een aannemer, beslist de ploeg van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Het voordeel bedraagt 30 procent van het factuurbedrag, met een maximum van 3.070 euro.
Dakisolatie is de laatste energiebesparende ingreep die nog een fiscaal voordeel oplevert, naast een premie. Andere energiemaatregelen worden enkel met premies ondersteund.
Het schrappen van de steun voor dakisolatie is de meest concrete besparingsmaatregel van de regering-Bourgeois bij de opmaak van de begroting 2017. Ze koos er bewust voor om na de 2 miljard euro besparingen van de afgelopen jaren dit keer geld uit te geven. Volgend jaar wordt ruim 600 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, wegeninfrastructuur, welzijn en scholenbouw.
Wirwar aan energiepremies
Snel beslissen of wachten tot 2017?
De verlaging van een rist energiepremies nadert, maar tegelijk komen nieuwe bonussen voor energiebesparende renovaties in zicht. Is het beter om snel de oude premie mee te pikken of wacht u beter op de nieuwe?
De Vlaamse regering kreeg dat voor elkaar dankzij een trucje. Door de geplande investeringen in ziekenhuizen te spreiden in de tijd vond ze ruim 330 miljoen euro. Samen met een reeks andere besparingen brengt dat de Vlaamse begroting in evenwicht. Al is dat relatief, want de uitgaven voor de Antwerpse Oosterweelverbinding zijn niet meegerekend.
Premie
De premies via de netbeheerders blijven wel bestaan, maar vanaf 1 januari gaat de hervorming daarvan in. Concreet voor dakisolatie beloopt de premie dan nog 6 euro per m2 als de isolatie wordt geplaatst door een aannemer, en 3 euro per m2 voor doe-het-zelvers. Technisch gesproken moet het gebruikte materiaal een isolatiewaarde Rd hebben van minstens 4,5 m2K/W. Tot eind dit jaar levert zulk materiaal premies op van 8 euro (aannemer) of 4 euro (doe-het-zelf), en is er ook nog een lagere premie voor wie materiaal plaatst met een wat lagere isolatiewaarde.
Het nieuwe premiebedrag geldt van 1 januari 2017 tot 31 december 2018. Vanaf 1 januari 2019 zakt de premie nogmaals, tot 4 euro (aannemer) of 2 euro (doe-het-zelf).