De ministerraad keurde onlangs een Koninklijk Besluit goed van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) over het gecentraliseerd indienen van aanvragen voor loopbaanonderbreking en tijdskrediet. Aanvragen voor loopbaanonderbreking of tijdskrediet zullen op een centraal adres moeten worden ingediend. De behandeling ervan wordt dan digitaal verdeeld over de verschillende lokale RVA-kantoren.
‘Zo kunnen we de aanvragen sneller behandelen’, beklemtoont Peeters. ‘Tot nu moesten aanvragen worden ingediend bij een lokaal RVA-kantoor. Een kantoor dat in korte tijd een groot aantal aanvragen ontving, moest die allemaal ook zelf behandelen.’
Om de klantgerichtheid te verhogen heeft de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening op vraag van Peeters ook Break@Work uitgewerkt. Op www.breakatwork.be kan iedereen zien hoeveel maanden loopbaanonderbreking, tijdskrediet of thematisch verlof hij al heeft opgenomen en nog kan opnemen.
Grote behoefte
De RVA stelde vast dat daar een grote behoefte aan is. In 2017 ontving de dienst alleen al via het contactformulier op zijn website 55.000 berichten, of zo’n 150 per dag. Meer dan de helft daarvan ging over loopbaanonderbreking. 30 procent van de telefoons die de RVA kreeg, ging daarover. Tot slot was loopbaanonderbreking de reden voor een op de drie bezoeken aan de RVA-kantoren.
Heel wat van die vragen gaan over de reglementering. Welke regimes bestaan er? Hoeveel maanden kan ik opnemen voor mijn kind? Hoeveel bedraagt de uitkering? Hoeveel maanden heb ik al opgenomen en hoeveel kan ik nog opnemen?
Break@Work staat niet op zichzelf. Wie de module doorloopt, krijgt aan het einde te zien hoeveel tijdskrediet, loopbaanonderbreking of thematisch verlof hij kan opnemen. Maar er verschijnt ook een link naar de pagina’s op de RVA-website die aangeven hoe je dat type onderbreking kan aanvragen.
in CIJFERS
- Ruim 400.000 mensen maakten vorig jaar gebruik van een of andere vorm van loopbaanonderbreking. Dat is ongeveer een op de tien werknemers.
- 43 procent maakt gebruik van de thematische verloven: ouderschapsverlof, palliatief verlof of verlof voor medische bijstand. 35 procent maakt gebruik van het tijdskrediet in de privésector en de overige 22 procent van loopbaanonderbreking in de publieke sector.
- Loopbaanonderbreking is het populairst in Vlaanderen. 73 procent van de onderbrekingen wordt in Vlaanderen opgenomen, 22 procent in Wallonië en 5 procent in Brussel. In drie op de vijf gevallen gaat het om een onderbreking met 1/5de. Een kwart onderbreekt het werk halftijds en slechts 17 procent onderbreekt het werk volledig.
- Vrouwen zijn nog altijd goed voor 68 procent van de onderbrekingen. Het percentage mannelijke loopbaanonderbrekers de jongste jaren wel gestaag toegenomen. 20 jaar geleden was amper 1 op 7 loopbaanonderbrekers een man, vandaag is dat 1 op 3.