De voordelen van een keuze voor nieuwbouw zijn talrijk. Het belangrijkste is de vrijheid. U kunt zelf beslissen hoe uw woning er vanbuiten en vanbinnen uitziet, hoe u de kamers indeelt, en of u voor een kelder kiest.
Vastgoedmythes gewikt en gewogen
Huren is weggegooid geld. Vastgoedprijzen kunnen alleen maar stijgen. En huurders krijg je nooit buiten. Er bestaan wel wat misverstanden over de vastgoedsector.
Deze zomer: acht mythes gewikt en gewogen.
Een tweede belangrijk voordeel is dat alle materialen aangepast zijn aan de nieuwste technieken en vereisten, wat de kwaliteit van de woning ten goede komt. Ook moet een nieuwbouw voldoen aan de strengste eisen op het vlak van isolatie, energiezuinigheid en ventilatie. Die normen, EPB-eisen (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) genoemd, verschillen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, maar worden overal steeds strenger. Tegen 2021 is het de bedoeling dat alle nieuwe gebouwen ‘bijna-energieneutraal’ gebouwd worden. Ook een bestaande woning kunt (en moet) u uiteraard energiezuiniger maken. Maar de kans dat u die even energiezuinig krijgt als een nieuwbouw, is erg klein.
Een ander voordeel van nieuwbouw is dat u de onderhoudskosten tijdens de eerste jaren tot een minimum beperkt. Geen goten die lekken of haperende rolluiken. Kortom, de eerste jaren bent u gerust dat u niet met onvoorziene onderhoudskosten geconfronteerd wordt.
Dat alles heeft nog een groot voordeel: de verkoopwaarde van de nieuwbouw zal hoger liggen dan die van een gelijkaardige woning die bijvoorbeeld 15 jaar oud is. De leeftijd en de energieprestatie bepalen mee de waarde van een woning.
Nadelen
Tegenover de voordelen staan ook nadelen. Het eerste is het budget. Een nieuwbouw is per definitie duurder dan een verbouwing van een bestaande woning. Het is uiteraard moeilijk dat in concrete prijsverschillen uit te drukken omdat het afhangt van verschillende factoren, zoals de staat van de te renoveren woning, de afwerkingsgraad en de materialen waarvoor u kiest.
Maar voor een nieuwbouw wordt snel gerekend op 1.400 euro per vierkante meter (exclusief btw en zonder de aanschafkosten van de grond), terwijl een renovatie vanaf 750 euro per vierkante meter kan - los van de aankoopprijs van de woning. Bovendien moedigt de overheid het verbouwen tot energiezuinige woningen aan via premies.
Ook moet u voor een nieuwbouw bouwgrond vinden of een bestaande woning volledig slopen. Door de betonstop zal bouwgrond nog schaarser worden, waardoor de prijzen alleen maar zullen toenemen.
Btw
Verder is er een btw-verschil tussen nieuwbouw en renovatie. Bij een nieuwbouw geldt een btw-tarief van 21 procent. Ook bij de sloop en heropbouw van een woning moet u 21 procent btw betalen, al kan het in 13 Vlaamse steden tegen een tarief van 6 procent.
Renovaties van bestaande woningen die minstens tien jaar in gebruik zijn, mogen tegen een verlaagd btw-tarief van 6 procent worden uitgevoerd. Dat tarief geldt zowel voor de gefactureerde werkuren als voor de materialen, op voorwaarde dat een vakman de werken uitvoert. Een andere vereiste is dat het gebouw na de werken hoofdzakelijk blijft steunen op de oude dragende muren.
Los van het budget zijn er nog factoren die voor een renovatie pleiten. Zo kunt u bij een renovatie het werk in de tijd verdelen en toch al in de woning wonen. U kunt u eerst het dak aanpakken, een jaar later de keuken en nog een jaar later de badkamer. De keerzijde van de medaille is dat u in de tussentijd in een veredelde ‘bouwwerf’ woont, en de woning dus moeilijk stofvrij kunt houden.
Verder zal een renovatie de voorkeur dragen van wie zweert bij een karaktervolle art-decostijl, een statig herenhuis of de charme van een oude boerderij. Wie dergelijke woonstijlen verkiest, zal op zoek moeten naar een bestaand pand om te renoveren.
Het voorgaande vraagt wel voorzichtigheid. Wie voor een renovatie gaat, moet bij de aankoop van een woning goed uitkijken voor eventuele verborgen gebreken. De basisstructuur van de woning zal bepalen of een renovatie zinvol is, of dat het beter is de woning te slopen en herop te bouwen. Als er stabiliteits- of vochtproblemen zijn, zal het vaak goedkoper zijn om te slopen en te heropbouwen dan om te renoveren. Hou er ook rekening mee dat bij een renovatie vaak onverwachte problemen opduiken, waardoor het renovatiebudget minder voorspelbaar is.
Het is duidelijk dat wie een stuk bouwgrond koopt en daar zijn droomwoning op zet, alle teugels in handen heeft. Alleen gebonden aan de algemene bouwregels en het budget kunnen alle wensen worden ingewilligd.
Lees meer over de vastgoedmythes op www.tijd.be/vastgoedmythes