Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoeveel kost het schenken van een landbouwgrond?

Ik ben de naakte eigenaar van een perceel landbouwgrond. Mijn vennootschap heeft het vruchtgebruik van de grond aangekocht in 2010 voor een periode van 20 jaar. Ik ben 60 jaar en wens nu de blote eigendom te schenken aan mijn kinderen. Hoeveel schenkingsrechten zullen er moeten betaald worden? En hoe worden deze schenkingsrechten berekend als een vennootschap het vruchtgebruik bezit?
©Dieter Telemans

Als u een onroerend goed, zoals bijvoorbeeld een woning of een stuk grond, wil schenken, dan moet u een notaris inschakelen. Het schenken van een onroerend goed kan immers niet via een handgift, maar moet via een notariële akte gebeuren.

Aangezien u enkel de blote eigendom wil schenken, is de zaak natuurlijk iets ingewikkelder. Uw notaris kan u een berekening van de te betalen schenkingsrechten op maat maken. Schenkbelasting is een gewestelijke materie. Dat betekent dat ieder gewest zijn eigen schenkingsrechten heft. We gaan er hierbij vanuit dat u in Vlaanderen woont en de schenkingsrechten van het Vlaams Gewest dus van toepassing zijn.

Advertentie

→ Hoeveel kost schenken? Op een schenking moet u doorgaans schenkbelasting betalen. Met onze tool kunt u uitrekenen hoe hoog die belastingfactuur oploopt.

Bij de schenking van een onroerend goed, is de schenkbelasting afhankelijk van de waarde van het onroerend goed. De schenkbelasting in rechte lijn (bijvoorbeeld aan kinderen) bedraagt in Vlaanderen 3 procent voor de schijf tussen 0,01 en 150.000 euro, 9 procent voor de schijf tussen 150.000,01 en 250.000 euro, 18 procent voor de schijf tussen 250.000,01 en 450.000 euro en 27 procent voor alles boven de 450.000 euro. Indien de landbouwgrond bijvoorbeeld 200.000 euro waard is, bedraagt de verschuldigde schenkbelasting 9.000 euro (zijnde 3 procent op de eerste 150.000 euro plus 9 procent op de resterende 50.000 euro). De waarde van de blote eigendom, waarop schenkbelasting verschuldigd is, is de verkoopwaarde van de volle eigendom na aftrek van de waarde van het vruchtgebruik dat forfaitair is vastgesteld.

‘Het forfaitaire vruchtgebruik (dat mag afgetrokken worden van de verkoopwaarde), moet als volgt berekend worden: de jaarlijkse opbrengst van het goed tegen 4 procent te kapitaliseren, rekening houdend met de nog te lopen duur van het vruchtgebruik: in dit geval ongeveer 12 jaar. Dit bedrag (forfaitair vruchtgebruik) mag niet hoger zijn dan 20 keer de opbrengst van het goed. Dit vruchtgebruik mag ook niet hoger zijn dan 80 procent van de waarde van de volle eigendom, maar dat zal niet het geval zal zijn bij landbouwgrond’, aldus Fednot, de federatie van het notariaat.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud