Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Bedrijven zwijgen voorlopig over hun aandeelhouders

Van de naar schatting 800.000 tot 1 miljoen bedrijven in ons land hebben nog maar 25.000 bekendgemaakt wie hun aandeelhouders zijn. Nochtans is dat verplicht.
©Belgaimage

Om te vermijden dat bedrijven boetes krijgen die tot 50.000 euro kunnen oplopen heeft minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) beslist de termijn voor de registratie van aandeelhouders met zes maanden te verlengen tot eind september.

Bedrijven krijgen nu tot eind september om hun aandeelhouders bekend te maken. Dat is zes maanden langer dan aanvankelijk voorzien.

De antiwitwaswet verplicht vennootschappen, maatschappen, vzw’s, trusts en stichtingen de identiteit bekend te maken van de aandeelhouders die rechtstreeks of onrechtstreeks meer dan 25 procent van een vennootschap bezitten. De bedoeling is de strijd aan te binden met criminelen die zich achter vennootschappen verstoppen. Mensen die geld witwassen voor criminele organisaties of financieringsnetwerken voor terreur opzetten, maken vaak gebruik van ingewikkelde ondernemingsstructuren om zich daarachter te verbergen.

Advertentie

IT-problemen

België wil daarom meer transparantie, en riep het UBO-register in het leven. Daarin moeten de bedrijven hun ‘Ultimate Beneficial Owners’ -de uiteindelijke begunstigden- bekendmaken. De registratie gebeurt online via het MyMinfin-portaal dat te vinden is op de website van de federale overheidsdienst Financiën.

Maar dat proces liep tot dusver niet van een leien dakje. Er waren IT-problemen bij de online registratie. Die moeten dringend worden opgelost, vindt De Croo. Voorts moet Financiën een vragenlijst opstellen waarin duidelijk wordt gemaakt wat het toepassingsgebied is van het register. Het register deed de voorbije maanden heel wat stof opwaaien omdat het volgens critici de privacy van aandeelhouders te grabbel dreigde te gooien.

Toegang

Het register is in eerste instantie toegankelijk voor de antiwitwascel. Daarnaast krijgen notarissen, advocaten, vastgoedmakelaars en accountants toegang omdat ze moeten kunnen nagaan of transacties die via hen passeren niet aan een misdaad gerelateerd zijn. Ook de fiscus en particulieren hebben toegang. Die laatsten zullen wel een vergoeding moeten betalen per raadpleging.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud