Euro deelt in de Turkse klappen
Een zilveren randje bij de Turkse crisis voor Europese bedrijven: het probleem van de dure euro is vrijwel opgelost.
De Europese beurzen incasseerden vrijdag stevig verlies. De reden? De escalerende crisis rond Turkije, waar bij nieuwe Amerikaanse handelssancties de lira in vrije val verkeert. Aangevoerd door de banken sloten Bel20 en Euro Stoxx50, de korf steraandelen uit de eurozone, zo'n 2 procent in het rood.
Wie bij alle doemberichten op zoek gaat naar een strohalm: de dure euro , een belangrijke gesel van veel Belgische en Europese bedrijven over het voorbije jaar, is niet meer. Of toch: het probleem is zichzelf aan het oplossen.
Over het eerste halfjaar van 2018 was de euro met 1,21 dollar gemiddeld bijna 12 procent duurder dan dezelfde periode een jaar eerder. Over het - weliswaar nog prille - tweede halfjaar noteert de eenheidsmunt met gemiddeld 1,165 dollar nauwelijks nog duurder dan een jaar eerder. Vrijdag tuimelde de euro als 'collateral damage' van de Turkse crisis tot onder 1,14 dollar, het laagste peil sinds juli 2017.
Op de beleggersagenda komende week:
Vindt Duitse economie tweede adem?
Duitsland publiceert dinsdag als laatste groot land van de eurozone cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal. Economen verwachten dat de economische activiteit met 0,4 procent is gestegen, tegenover 0,3 procent in het eerste kwartaal.
De halvering van de groei in de eerste drie maanden van dit jaar was onder meer te wijten aan uitzonderlijke factoren, zoals slecht weer, een griepepidemie en stakingen.
De cijfers over het Duitse ondernemersvertrouwen suggereren dat ook het tweede kwartaal zwak was. Er zijn aanwijzingen dat de Duitse economie de negatieve invloed begint te voelen van de handelsoorlog tussen de VS en de rest van de wereld.
Als grote exporteur is Duitsland erg kwetsbaar voor een vertraging van de wereldhandel. De economische groei in de eurozone daalde in het tweede kwartaal naar 0,3 procent, tegenover 0,4 procent in het eerste kwartaal, bleek vorige week uit cijfers van Eurostat.
Koelt Chinese economie af?
China publiceert dinsdag cijfers van de economische activiteit in juli. De zwakker dan verwachte vertrouwensindicatoren van juli suggereren dat de groei vertraagt. Economen voorspellen dat de industriële productie met 6,3 procent jaar op jaar is gestegen, tegenover 6 procent in juni. Ze verwachten dat de kleinhandelsomzet met 9,1 procent groeide, versus 9 procent in juni.
Net als Duitsland wordt China getroffen door de verhoging van de Amerikaanse importtaksen. Washington viseert met zijn taksen vooral Peking. Maar de economische activiteit in China is minder afhankelijk van de export dan de economische activiteit in Duitsland.
In welke mate treft daling palmolieprijs Sipef?
Donderdagmorgen publiceert Sipef resultaten over het eerste halfjaar. KBC Securities rekent op een omzet van 146 miljoen dollar (-6,6%) en een nettowinst van 25,7 miljoen dollar. De plantagegroep heeft de palmolieprijs voor 54 procent van zijn productie vastgelegd tegen 736 dollar per ton.
Dat is maar goed ook. Sinds begin juli heeft de palmolieprijs een nieuwe tik gekregen tot 580 dollar per ton. Het is daarom uitkijken naar de vooruitzichten.
Geraakt Lotus terug op kruissnelheid?
Vrijdagavond publiceert Lotus Bakeries halfjaarresultaten. Beleggers verwachten beterschap tegenover een jaar geleden. Dat heeft te maken met het VK, na de België de belangrijkste afzetmarkt, met 20 procent van de groepsomzet in 2017.
Vorig jaar incasseerde Lotus de val van het pond. Dit jaar is Sterling vrij stabiel gebleven tegenover vorig jaar. Dat is belangrijk want elke daling van het pond met 5 procent neemt een hap van 1 miljoen uit de nettowinst. Het is ook uitkijken naar nieuws over de nieuwe speculoosfabriek in de Verenigde Staten. Die zou in 2019 operationeel worden en aan de cashflows bijdragen.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery
- 4 Frankrijk neemt zijn krachtigste kernreactor ooit in gebruik
- 5 Het jaar van de hangmatbelegger: maar wat als het begint te stormen op de beurzen?