Elia krikt dankzij sterke Duitse dochter prognose op
Terwijl de Belgische dochter onder de maat blijft, presteert de Duitse dochter 50Hertz van de netbeheerder bovenmaats.
Met nog goed één maand te gaan verhoogt Elia de prognose voor het boekjaar 2022. De netbeheerder laat in een korte update over het derde kwartaal weten op een rendement op het eigen vermogen te rekenen van 7,1 à 7,5 procent. Dat is een duidelijke verhoging tegenover deze zomer. Toen temperde CEO Chris Peeters nog de verwachtingen, met de boodschap dat het rendement aan de onderkant van de vooropgestelde vork van 6,25 à 7,25 procent zou liggen.
Analisten rekenen gemiddeld op 6,4 procent rendement. Dat zou zich vetalen in 303 miljoen nettowinst, deel van de groep.
Pro memorie: bij Elia moet je in essentie alles vergeten wat je over beursgenoteerde bedrijven denkt te weten. De netbeheerder is het minst conjunctuurgevoelige bedrijf van het Brusselse koersenbord. Het leeuwendeel van de winst hangt niet van de conjunctuur af, wel van de winst die Elia als natuurlijke monopolist op zijn geïnstalleerd park van hoogspanningslijnen - de gereguleerde activabasis of RAB - 'mag' boeken.
Bij de Belgische dochter valt dat wat tegen. Daar zal het rendement op eigen vermogen dit jaar aan de onderkant van de beoogde vork van 5 à 6 procent liggen. Dit in contrast met de Duitse dochter 50Hertz. Die zal met 11 procent rendement, boven de vooropgestelde 8 à 10 procent, dubbel zo goed boeren als de Belgische poot.
Elia verwierf in 2010 voor 279 miljoen euro, een forse korting van 40 procent op de RAB, een belang van 60 procent in 50Hertz. Die inleg heeft het intussen door de sterke rendabiliteit van de Duitse dochter al ruim terugverdiend. Elia heeft zijn belang verhoogd tot 80 procent, de Duitse staatsinvesteringsbank KfW controleert de rest.
De prognose voor het niet-gereguleerde segment, onder meer de tijdens de energiecrisis volop benutte Nemo Link tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland, blijft onveranderd: netto 10 à 15 miljoen winstbijdrage.
Elia heeft er al een ongewoon bewogen beursjaar op zitten, al blijft het aandeel een sterkhouder in een bar jaar voor de Bel20 (zie grafiek). Dat heeft niet in de eerste plaats met de deze zomer bijgestelde prognose te maken, wel met het radicaal gewijzigde rente- en marktklimaat.
Door het jarenlange nulrentebeleid van centraal bankiers zagen veel beleggers Elia met zijn zeer voorspelbare winst en dividenden als een alternatief voor nulrentende obligaties. Daardoor was de koers tussen begin 2018 en de piek van 160 euro dit voorjaar ruim verdrievoudigd. Bij die koers noteerde het aandeel tegen bijna 40 keer de nettowinst en was het dividendrendement tot netto minder dan 1 procent teruggelopen.
Nu de centraal bankiers in ijltempo de rente optrekken om de inflatie te counteren beginnen obligaties weer rendement te bieden en voor risicoaverse beleggers een alternatief te vormen voor rendementsaandelen. Dat zette het aandeel vooral in de (na)zomer stevig onder druk.
Investeringen
Elia schakelt ook een serieuze tand bij in zijn investeringsambities. Om de netinfrastructuur klaar te maken voor de versnelde groei van hernieuwbare energie plant het bedrijf de komende vijf jaar 15,9 miljard euro aan investeringen. Van 2023 tot eind 2027 wil Elia 7,2 miljard euro investeren in België en 8,7 miljard euro in Duitsland.
Dat betekent een stevige versnelling, ook rekening houdend met de oplopende inflatie. Ten opzichte van het investeringsplan 2022-2026, toen 4 miljard euro werd voorzien voor België en 5,6 miljard in Duitsland, gaat het om een verhoging van de ambities met 66 procent. Een woordvoerder van de energiewaakhond CREG laat weten dat die investeringen eerst nog moeten worden goedgekeurd door de regulator.
Meest gelezen
- 1 Beurzen starten nieuwe week met zware verkoopgolf
- 2 Wereldleiders in de rij bij Trump om gunstigere tarieven te onderhandelen
- 3 In Shanghai lachen de Chinezen met de domme zelfrijdende Tesla
- 4 De week die komt: Trump-tarieven, Oekraïne, begroting, inflatie, Fagron en resultaten
- 5 Veeleisende Range Rover-klanten uit Berlijn en Parijs kunnen terecht in Berchem