Wall Street: Facebook immuun voor Cassandra's
Wall Street trapte de week wat zwakjes af. Tegenvallende Chinese handelscijfers en waarschuwingen van een invloedrijk hefboomfondsbeheerder en Goldman Sachs zetten een domper op de stemming.
De Dow Jones liet 0,2 procent liggen tot 16.418 punten, bij Nasdaq ging er een fractie van de koers af. Vandaag exact 14 jaar geleden piekte de Nasdaq in volle dotcomzeepbel op 5.048 punten. Nauwelijks een jaar later leek dat een piek die generaties lang onbereikbaar zou blijven, maar intussen is de technologiebeurs met 4.334 punten nog maar 15 procent van een verse piek verwijderd.
Bijgevolg is het na vijf jaar hausse sinds het dieptepunt van maart 2009 - een hausse die de smallcapbarometer Russell2000 liefst 250 procent hoger bracht - niet onlogisch dat beleggers even op de rem gaan staan. De mediaschuwe maar invloedrijke Amerikaanse hefboomfondsbeheerder Seth Klarman waarschuwde in een brief aan de klanten dat beleggers het risico op een zware correctie onderschatten en niet voorbereid zijn op het einde van de stimulus van centraal bankiers.
'Als de markten keren, zal alles wat beleggers denken te weten omgekeerd worden. 'Kopen bij terugval' wordt dan 'waar was ik met mijn gedachten??'. Iedereen die slecht gepositioneerd is zal merken dat er een lange weg naar beneden is. Weinigen zullen er zonder kleerscheuren uitkomen', citeert de Financial Times Klarman. Klarman beheert 27 miljard dollar voor de Baupost Group, maar keerde vorig jaar 4 miljard terug uit aan de klanten.
Volgens Klarman moet je 'blind' zijn om niet te merken dat er zeepbellen zijn zoals de astronomische waarderingen van bedrijven als Netflix en Tesla. Ook Goldman Sachs-strateeg David Kostin heeft vragen bij de torenhoge waarderingen van IT- en biotechbedrijven als Facebook, Yelp en Alexion Pharma. 'Veel beleggers vragen zich af welke toekomstige groei er nodig is om de huidige hoge waarderingen en in de beurskoers ingebedde verwachtingen in te lossen.'
Facebook zelf blijkt voorlopig immuun voor de verkoopgolf. UBS verhoogt het koersdoel in één trek van 72 naar 90 dollar en dat hielp 's werelds grootste sociale netwerk 3,2 procent hoger naar 72,03 dollar, een record.
Bij de beursgenoteerde 3D-printers kregen beleggers na een stratosferische klim wél last van hoogtevrees, na een kritisch omslagverhaal van het invloedrijke beleggersblad Barron's. Marktleider 3D Systems, die volgens het beleggersblad 'beter is in persberichten printen dan in winstcijfers', ging 5 procent lager. Ook de rivalen Voxeljet (-6,3%), Stratasys (-1,8%) en ExOne (-4,7%) verloren terrein.
EBay (58,22 dollar, -1,4%) sloeg geen munt uit de jongste aanval van beleggersactivist Carl Icahn. De aandeelhoudersactivist heeft een nieuwe brief geschreven aan de aandeelhouders van de specialist in onlineveilingen en -betalingen. Het doelwit is nog steeds eBay-bestuurder Marc Andreessen, maar nu toch vooral CEO John Donahoe, die door Icahn platweg incompetentie aangewreven wordt.
Meest gelezen
- 1 Oost-Vlaming casht tientallen miljoenen op software voor 'next big thing' in bouw
- 2 Braziliaanse BYD-fabriek dicht wegens slavernij
- 3 Aflopende Oekraïens-Russische deal verhoogt druk op Europese gasprijzen
- 4 Trump wil Groenland en Panamakanaal inlijven: een grap of doordachte strategie?
- 5 Karl Huts wordt CEO van afvalverwerker Indaver