Mobistar top, Telenet flop
Euronext Brussel is donderdag in tegenstelling tot het gros van de Europese beurzen licht hoger gesloten. Vooral Mobistar blonk uit, nadat het via een belastingsvoordeel de winstverwachtingen licht optrok. Telenet bengelde onderaan.
Telenet zakte 1,7 procent. Het kabel- en televisiebedrijf dreigt ermee in de huidige omstandigheden niet deel te nemen aan de veiling voor de vierde gsm-licentie. Telenet is furieus over het voorstel van de Belgische mediaregulatoren om de kabel open te stellen voor concurrenten. Telenet was, samen met zijn Waalse tegenhanger Voo, de meest geciteerde kandidaat om een volwaardige gsm-operator te worden.
Mobistar (+2,2%) verhoogde woensdagavond zijn winstverwachtingen. De belastingen zullen 14 miljoen euro onder het oorspronkelijk budget uitkomen dankzij een aantal ingrepen. Dat komt neer op 23 eurocent per aandeel. 'Als Mobistar bij zijn beslissing blijft om 100 procent van de winst uit te keren aan de aandeelhouders, zal het brutodividend stijgen tot 4,39 euro per aandeel. Dat is goed voor een brutodividendrendement van 9,2 procent', reageert een analist van KBC Securities. Hij verhoogt het koersdoel van 45 tot 47 euro maar behoudt zijn houden-advies.
'Baggeren met een korting' of 'Bouwactiviteiten voor niets'. Zo omschrijft Bank Degroof de onderwaardering van CFE. Het beurshuis trekt het koersdoel voor CFE met een kwart op tot 62 euro. Het aandeel won 1,9 procent tot 54,52 euro. CFE heeft onder andere 50 procent van baggeraar DEME in handen. Daarnaast is het actief in grote bouwprojecten.
Degroof is vooral enthousiast over DEME, dat goed is voor 85 procent van de waarde van CFE. 'De bouw van windmolenparken op zee, de uitbouw van een grote haven in Australië en andere projecten zullen de extra capaciteit aan baggerschepen absorberen', aldus analist Thibaud Rutsaert. Vrees voor overcapaciteit en slinkende winstmarges moeten beleggers volgens hem niet hebben. De toekomst voor de bouwdivisie oogt minder mooi door de impact van de schuldencrisis op overheidsprojecten. Rutsaert merkt nog op dat CFE met 20 procent korting noteert tegenover de sectorgenoten.