Advertentie

Euronext Brussel: het geduld met Engie raakt op

Engie-CEO Isabelle Kocher ©Bloomberg

De Brusselse beurs boekte dinsdag net als de Europese collega's een bescheiden winst. Vooral de financiële aandelen en AB InBev droegen daartoe bij.

De Bel20  sloot 0,2 procent in de plus op 3.624,16 punten. De beperkte winst kwam er vooral dankzij ING (+0,8%), KBC (+0,6%), AB InBev (+0,6%) en Ackermans & van Haaren (+2%). Met een koers van 132,80 euro noteert de Antwerpse investeringsmaatschappij op haar hoogste niveau sinds eind 2015.

Engie  ging 0,7 procent lager naar 11,24 euro en sloopt zo weer dichter naar het absoluut diepterecord van 10,88 euro begin februari. Credit Suisse handhaaft het 'neutraal' advies voor de Franse nutsgroep, maar knipt het koersdoel bij van 14,4 naar 12 euro. 

Advertentie

Analist Vincent Gilles stipt aan dat Engie nog voor 9 miljard van de voorziene 15 miljard euro activa moet verkopen om de door CEO Isabelle Kocher beloofde transformatie naar een specialist in hernieuwbare energie te realiseren. Maar de verkopen zijn een tweesnijdend zwaard, aangezien ze tegelijk ook het mes zetten in het toekomstige winstpotentieel.

Het beurshuis vat nogal somber samen: 'Om tijd te kopen beloofde Engie drie jaar lang het dividend stabiel te houden, maar de zwakke koersprestatie in 2016 suggereert dat beleggers hun twijfels blijven hebben. Het aandeel oogt zeker vanuit dividendrendement (bij de huidige koers 8,8 procent bruto, red.) aantrekkelijk, maar dat is al jaren zo. Daarom zijn we geen koper tot er signalen zijn dat de winstgevendheid verbetert. We denken dat het management weinig tijd meer heeft om beleggers te overtuigen en daarom zullen de jaarresultaten over 2016 cruciaal zijn om te zien of het nieuwe Engie potentieel heeft.'

Met andere woorden: Engie-aandeelhouders omcirkelen maar beter 2 maart - publicatie van de jaarcijfers - in hun agenda als 'last chance saloon'. 

Umicore  verloor na het lichte herstel van maandag (+0,9%) opnieuw 1,3 procent tot 50,792 euro. Sinds de publicatie van niet geheel overtuigende jaarresultaten ondervindt de materialengroep de weerbots van de koersstijging met 60 procent over het voorbije jaar. Beurshuis Evercore ISI startte de opvolging van de Europese chemiesector en deelde daarbij flink wat verkoopadviezen uit, inclusief voor Umicore met een koersdoel van 42 euro. Solvay , daarentegen, kreeg een koopadvies met koersdoel van 124 euro. Dinsdag moest Solvay 0,5 procent achteruit tot 112,55 euro.

RSV

Van de buren moet je het hebben: onderzoekers aan het Gentse biotechinstituut VIB hebben een behandeling tegen het longvirus RSV ontdekt, die naar eigen zeggen 'beter' is dan het middel van buur Ablynx . RSV is een infectie aan de longen die jaarlijks wereldwijd meer dan 35 miljoen kinderen treft.

Ablynx pakte vorige maand nog uit met het nieuws dat het zijn experimenteel medicijn tegen RSV aan het testen is op 180 baby's en kinderen. Tegen 2018 zullen de resultaten bekend zijn en zal het biotechbedrijf weten of het een mogelijke kaskraker in huis heeft. 

Advertentie

Een niet onbelangrijke kanttekening is wel dat het VIB zijn behandeling enkel heeft getest op muizen. Ablynx reeds op mensen.

'We kunnen de twee onderzoeken eigenlijk niet vergelijken', zegt Wim Ottevaere, financieel directeur van Ablynx. 'Er zitten significante jaren tussen. Zij testen nog maar op muizen, wij hebben reeds goede resultaten bekomen op mensen, die we met de studie op baby's hopen te bevestigen.'

Analisten van JPMorgan plakken momenteel een waarde van 154 miljoen euro (of 2,5 euro per aandeel) op het RSV-onderzoek. Veruit het belangrijkste product van Ablynx is caplacizumab, een medicijn tegen de zeldzame bloedziekte TTP. Indien alles volgens schema verloopt, zal dat volgend jaar op de Europese markt gelanceerd worden. Volgens JPMorgan heeft caplacizumab een waarde van 990 miljoen euro (15,9 euro per aandeel). 

Allemaal bemerkingen die niet kunnen verhinderen dat dat Ablynx 2,2 procent inleverde tot 12,91 euro.

Valentijn

'Option gered tot Valentijn', schreven we in november. Het kwakkelende Leuvense technologiebedrijf was er toen niet in geslaagd vers kapitaal los te weken bij aandeelhouders en schuldeisers en verkocht dan maar de beloftedochter Innolumis - specialist in slimme straatlantaarns - om 2017 te halen. De koper van Innolumis bleek trouwens even later voormalig Barco-CEO Eric Van Zele

Voorlopig heerst er radiostilte in Leuven. Een iets lijkt al zeker: zelfs in het meest optimistische scenario zetten de 'gewone' aandeelhouders zich best schrap voor een zoveelste rondje verwatering, net als alle vorige keren dat Option gestut moest worden. In afwachting van nieuws sloot Option 2,8 procent lager op 0,14 euro.

Barco  verstevigde 0,55 procent naar 80,20 euro. De Belegger zoomt naar aanleiding van de jaarresultaten van vorige week in de jongste editie nog eens in op de beeldvormingsgroep. 'In 2017 zal de groei nog gematigd zijn, maar vanaf 2018 wacht een Barco een nieuwe, lucratieve investeringscyclus in digitale cinema. Met hogere marges en een hogere omzet kan de winst dan snel stijgen. Momenteel betaalt u nog 20 keer de verwachte winst en 7,8 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen. Toch is dat voor een technologiebedrijf aan de vooravond van een nieuwe haussecyclus relatief bescheiden.'

Atenor  koerste 1,3 procent hoger op 47,70 euro. De vastgoedontwikkelaar meldde maandagavond het erfpachtrecht aan te kopen op twee gebouwen in de Brusselse wijk Beaulieu-Delta. De twee gebouwen zijn nu in handen van het vastgoedcertificaat Beaulieulaan en tot eind 2020 verhuurd aan de Europese Commissie.

Atenor gaf geen financiële details vrij, maar het certificaat zelf spreekt over 65 miljoen euro. De aankoop is wel nog niet rond: de houders van het certificaat moeten de deal nog goedkeuren op een algemene vergadering.

Zeggen dat KBC Securities dolenthousiast is over de deal is de waarheid geweld aan doen. 'Rekening houdend met de vier jaar cashflow van 6 miljoen die resteert, betaalt Atenor 41 mijloen of 1.700 euro per vierkante meter', stelt analist Koen Overlaet-Michiels.

'Wij denken bijgevolg dat Atenor de renovatie tot 1.000 euro per vierkante meer moet beperken om de investering rendabel te houden en moet op zoek gaan naar een huurder. Als de Europese Commissie blijft is dat natuurlijk geen probleem. Maar als een bedrijf gevonden moet worden als huurder, belooft dat een hele opgave te worden. Cofinimmo en Befimmo hebben beide recent in die buurt recent gerenoveerde kantoren op de markt geplaatst die maar moeilijk gevuld raken.'

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Opmars van Chinese automerken in België valt stil
De verkoop van Chinese auto's in ons land is in de tweede helft van dit jaar gedaald. Ondanks de komst van een aantal nieuwe merken valt de opmars stil.
Gesponsorde inhoud