Advertentie

Wall Street: Musk bezorgt Twitter oplawaai

Twitter wordt verkocht op de New Yorkse beurs. ©AFP

Elon Musk animeerde de zomerse handel in New York. Diens afgeblazen overname van Twitter bezorgde het sociale medium een ferme klap. Met het resultatenseizoen in aantocht stonden de zenuwen op Wall Street strak gespannen.

Later deze week geven de Amerikaanse grootbanken JPMorgan Chase en Morgan Stanley de aftrap van het resultatenseizoen. Die cijfers zullen mogelijk al de marsrichting aangeven voor de rest van het Amerikaanse cijferseizoen. In het eerste kwartaal van dit jaar bleken de bedrijfsresultaten al bij al zeer robuust, ondanks de nijpende inflatie en de Russische inval in Oekraïne. Maar sindsdien is de situatie er niet bepaald op verbeterd.

Big Tech in de ramsj

De inflatie is ten opzichte van enkele maanden geleden nog gestegen en de kans op een recessie neemt toe. Dat deed beleggers twijfelen: blijven de bedrijfswinsten robuust of wordt de vertragende economie zichtbaar in de bedrijfscijfers en de outlook die bedrijven zullen geven? Bovendien komen er woensdag inflatiecijfers voor de maand juni. Die onzekerheden hielden beleggers maandag aan de zijlijn.

Advertentie

De Dow Jones noteerde met een verlies van 0,5 procent. De Nasdaq doet het slechter met een verlies van 2,2 procent. Het waren vooral de zogenaamde megacaps die zwaar op de indexen wogen. Tesla dook 6,5 procent lager, Facebook-moeder Meta  verloor 4,7 procent en ook Nvidia  en Netflix  verloren meerdere procenten. Apple  en Microsoft hielden de schade beperkt:: ze verloren zo'n anderhalve procent.

54,2
dollar
Elon Musk bood 54,2 dollar per aandeel voor de overname van Twitter, maar de markt geloofde nooit echt in de overname. Twitter noteert nu rond 34 dollar.

De grootste klap was voor Twitter . Vrijdagavond kondigde Tesla-CEO Elon Musk aan dat hij wenst af te zien van zijn miljardenbod op Twitter, al laat het berichtenplatform zich niet zomaar afschepen. Bret Taylor, de voorzitter van Twitter, liet alvast verstaan dat het bedrijf 'juridische actie zal ondernemen teneinde de deal te voltooien, onder de voorwaarden die al door Musk aanvaard werden'.

Advertentie

Beleggers hebben zelf nooit écht de overtuiging gehad dat de overnamedeal zou doorgaan. Het aandeel Twitter bleef steevast (ruim) onder de biedprijs van Musk noteren. Dat belet niet dat het aandeel een extra klap krijgt nu de overname definitief van de baan lijkt. Twitter verloor 11,4 procent naar 32,65 dollar. Ter herinnering: de biedprijs van Musk bedroeg 54,2 dollar per aandeel. 

Coronacijfers

Beleggers hieldeen niet alleen de inflatie- en bedrijfscijfers nauwlettend in gaten, ook de coronacijfers nemen in grote delen van de wereld weer toe. Geen goed nieuws voor de aanvoer vanuit China, maar de vaccinproducent Moderna ging initieel wel 1 procent hoger. Toch sloot ook Moderna in lijn met de brede markt lager (-0,5%). Sectorgenoot AstraZeneca (+0,2%) was één van de schaarse stijgers op de Nasdaq.

Ook de Amerikaanse fabrikanten van sportkledij Lululemon  en Under Armour   stonden onder druk in New York. Beide bedrijven kregen een ratingverlaging van Jefferies te verwerken. Het beurshuis halveerde bovendien zowat zijn koersdoelen voor de twee spelers. De analisten wijzen erop dat Lululemon een van de bedrijven was die fors profiteerden van de lockdowns. Ook de dalende marges, de te hoge verwachtingen van analisten en de hoge waardering baren zorgen. Voor Under Armour geldt hetzelfde.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Opmars van Chinese automerken in België valt stil
De verkoop van Chinese auto's in ons land is in de tweede helft van dit jaar gedaald. Ondanks de komst van een aantal nieuwe merken valt de opmars stil.
Gesponsorde inhoud