Advertentie

Eindejaarsrally duwt Japanse Nikkei boven 40.000 punten

©EPA

Sterke cijfers uit de detailhandel en een voorzitter van de centrale bank die vaag blijft over een mogelijke renteverhoging geven de Japanse beurs een impuls.

De belangrijkste beursbarometer in Tokio, de Nikkei225, zet de eindejaarsrally van de afgelopen dagen voort en klom vrijdag nog eens met 1,6 procent tot 40.209 punten. De belangrijkste reden: de voorzitter van de Bank of Japan, Kazuo Ueda.

Ueda liet donderdag na een duidelijk signaal te geven over een mogelijke renteverhoging volgende maand. Dat verzwakt de yen, waardoor de aandelenmarkten een zetje kregen. Vrijdag klom de yen weer wat ten opzichte van de dollar nadat minister van Financiën Katsunobu Kata gezegd had dat de overheid maatregelen zal nemen bij te grote fluctuaties van de munt.

Advertentie

Wat het sentiment in Japan ook ondersteunt, zijn beter dan verwachte detailhandelsverkopen. Die stegen in november maand op maand met een forse 1,8 procent, tegenover 0,1 procent de maand ervoor. Economen voorzagen slechts een klim van 0,5 procent. Jaar op jaar klom de detailhandelsomzet met 2,8 procent, terwijl economen maar een toename met 1,6 procent hadden vooropgesteld.

Gunstige inflatiecijfers

Een ander gunstig cijfer is dat van de inflatie in Tokio. De hoofdstad zag de kerninflatie - de inflatie zonder de prijzen van verse voeding en energie - jaar op jaar zakken naar 1,8 procent, terwijl economen een stabilisatie op 1,9 procent verwachtten. Daarmee ligt het getal nog altijd onder de doelstelling van 2 procent van de Bank of Japan. Ook dat geeft Ueda dus weer een reden het kalm aan te doen met mogelijke renteverhogingen.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Yves Leterme
Yves Leterme: ‘Willen Bouchez en De Wever echt een prijs betalen voor deze regering?’
Al 202 dagen wacht dit land op een nieuwe regering. Yves Leterme (CD&V), ervaringsdeskundige op het vlak van lange formaties, kijkt zowel begripvol als geërgerd naar het Arizona-theater. ‘Partijvoorzitters die tijdens lopende onderhandelingen hun discussies overdoen in 'Het conclaaf', dat gaat gewoon niet.’
Gesponsorde inhoud