Advertentie

Tessenderlo neemt gas terug na recordjaar

Luc Tack, de CEO van Tessenderlo. ©Jonas Lampens

Tessenderlo Group, de holding van Luc Tack, voorspelt dit jaar een winstdaling van 20 à 30 procent ondanks een spurt van Picanol, dat sinds de fusie volledig in de cijfers wordt opgenomen.

Na het recordjaar 2022 moet Tessenderlo Group wat gas terugnemen. De omzet daalde met 5 procent tot 1,63 miljard euro. De brutobedrijfswinst boerde 17 procent achteruit tot 205 miljoen euro. De nettowinst halveerde naar 83 miljoen euro.

Topman Luc Tack had eerder gewaarschuwd dat het bedrijf voor ‘grote uitdagingen’ stond en dat de winst dit jaar zou dalen. Daar kleeft hij nu voor het eerst ook een cijfer op. ‘De brutobedrijfswinst zal dit jaar met 20 à 30 procent dalen’, klinkt het.

Advertentie

Tack en zijn rechterhand Stefaan Haspeslagh hebben de gewoonte zeer voorzichtige doelstellingen te zetten en die mondjesmaat op te krikken naarmate het jaar vordert. Maar de negatieve trends zijn duidelijk, vooral in de landbouwdivisie (Agro) die gespecialiseerde meststoffen maakt in onder meer Limburg en vooral de VS. Het Amerikaanse dochterbedrijf Kerley, het kroonjuweel van de groep, recycleert zwavel van olieraffinaderijen tot meststoffen voor onder andere maïs, tarwe, katoen.  

-78 miljoen
brutobedrijfswinst
De brutobedrijfswinst van de landbouwdivisie zakte met twee derde. In één klap viel daarmee 78 miljoen euro brutobedrijfswinst weg.

De brutobedrijfswinst van Agro zakte met twee derde. In een klap viel daarmee 78 miljoen euro weg. Vorig jaar was een uitzonderlijk jaar, deels door de oorlog in Oekraïne, die de winstmarge op de verkoop van meststoffen fors deed stijgen. De meststoffenprijzen gingen door het dak, terwijl in de magazijnen van Tessenderlo voorraden lagen die het had opgebouwd met goedkope grondstoffen. Die situatie keerde in het voorbije halfjaar om. Bovendien kwam het landbouwseizoen dit jaar in het noordelijk halfrond traag op gang door het slechte weer, waardoor de verkopen haperden.

Ook de afdeling Bio-valorization viel tegen met een winstdaling van 30 procent. Die tak verwerkt dierenhuiden- en beenderen tot gelatine en collageenpeptiden voor onder meer rimpelcrèmes en sportvoeding. Het dochterbedrijf Akiolis haalt slachtafval op voor de vetten die nodig zijn voor biodiesel en dierenvoeder. Akiolis werd getroffen door een stevige daling van de prijzen voor vetten en de opstartkosten van een nieuwe fabriek in Spanje.

Spectaculaire weefgetouwen

Opmerkelijk is dat Picanol dit jaar de sterkste groeier is in het conglomeraat. Vorig jaar slaagde Tack erin Picanol (weefgetouwen), Proferro (gieterij) en Psicontrol (mechatronica) via een fusie onder te brengen in Tessenderlo Groupals Machines & Technologies.

De brutobedrijfswinst van die tak steeg met 146 procent. De drie segmenten boekten vooruitgang, maar die was het spectaculairst bij de weefgetouwen. Vorig jaar worstelde Picanol met de afwerking van een groot orderboek, terwijl het de flink gestegen grondstoffenkosten niet meer kon doorrekenen in de eerder afgesloten contracten. Die problemen zijn dit jaar van de baan.  

Advertentie
98 miljoen
investering
Tessenderlo investeerde in het eerste halfjaar 98 miljoen euro. Het bouwt onder meer meststoffenfabrieken in de VS en in Nederland.

De twee andere divisies - Industrial (onder meer kunststofbuizen) en T-Power (elektriciteitsproductie) - presteerden in lijn met vorig jaar.

Tessenderlo Group sloot het eerste halfjaar af met een nettocashpositie van 13 miljoen euro. Dat is een forse verbetering tegenover eind vorig jaar. Het bedrijf cashte 81 miljoen euro met de verkoop van zijn belang in het Zwitserse Rieter Holding, maar liet tegelijk miljoenen naar de aandeelhouders - in eerste instantie grootaandeelhouder Tack zelf - vloeien. Tessenderlo keerde 40 miljoen euro dividend uit - de eerste uitkering in tien jaar - en kocht voor 10 miljoen euro eigen aandelen in.

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden bleef Tessenderlo in een snel tempo investeren: 98 miljoen euro in het eerste halfjaar. Het bouwt onder meer meststoffenfabrieken in de VS en Nederland. In Frankrijk werd een nieuwe site voor organische bodemverbeteraars geopend, in Ieper wordt een nieuw hoofdkantoor gebouwd.  

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Opmars van Chinese automerken in België valt stil
De verkoop van Chinese auto's in ons land is in de tweede helft van dit jaar gedaald. Ondanks de komst van een aantal nieuwe merken valt de opmars stil.
Gesponsorde inhoud