Oud-VRT-ceo Lembrechts moet crisis bij FNG bezweren
De noodlijdende modegroep stelt oud-VRT-topman Paul Lembrechts als nieuwe crisismanager aan. Het bedrijf zet tevens twee oprichters aan de deur.
Het bedrijf achter de ketens Brantano en Steps komt zaterdagmorgen met het bericht dat het de ex-CEO van de VRT Paul Lembrechts aanstelt tot topman van het bedrijf. Dat is de derde CEO in twee maanden.
FNG hoopt met de aanstelling van de nieuwe topman door de crisis heen te komen. 'Met de aanstelling van Lembrechts wordt verder gewerkt aan de redding en het herstel van de groep', klinkt het bij het modebedrijf.
Het bedrijf zet tevens twee oprichters uit de directie: Manu Bracke, Anja Maes. 'We willen duidelijk maken dat we een breuk maken met het verleden', zegt het bedrijf tegen De Tijd. Eerder verdween ook Dieter Penninckx vanwege gezondheidsredenen. Het oprichterstrio heeft nog altijd 45 procent van de aandelen in handen.
Met de aanstelling van Lembrechts moet ook de CEO ad interim, Yves Pollé, het veld ruimen. 'We hebben hiervoor gekozen, omdat we denken dat Paul Lembrecht ons goed kan helpen in de huidige situatie. We moeten onderhandelingen voeren met de vakbonden en dat kan beter gedaan worden door iemand die daar ervaring mee heeft. Lembrechts heeft die ervaring vanuit de VRT', stelt de woordvoerder van de onderneming.
De vakbonden bij FNG hadden enkele dagen geleden aan de ondernemingsrechtbank van Mechelen gevraagd om externe bewindvoerders aan te stellen, omdat het vertrouwen in de directie volledig zoek was.
Volledige transparantie
Paul Lembrechts zal als nieuwe topman het bedrijf door zijn overlevingsstrijd moeten loodsen. De laatste weken kwamen ook allerlei schimmige transacties naar boven.
FNG benadrukt in een persbericht dat het streeft naar volledige transparantie omtrent het verleden: 'In het jaarverslag 2019 zal de informatie waarover de groep beschikt bekend worden gemaakt.' Daarnaast stelt de modegroep bijkomende handelingen om verdere duidelijkheid te scheppen omtrent een aantal complexe en internationale transacties en structuren waarvan de onderliggende stukken ontbreken, onvolledig of onduidelijk zijn of de economische rationale onduidelijk is.
We willen duidelijk maken dat we een breuk met het verleden maken.
'Op basis van de resultaten van deze onderzoeken zal FNG niet nalaten om alle nodige verdere stappen te zetten om maximaal de belangen van de groep te verdedigen', aldus het persbericht. Daarmee lijkt FNG de deur open te laten om eventuele gerechtelijke procedures te starten tegen het oprichterstrio (Dieter Penninckx, Manu Bracke en Anja Maes) of de bestuurders van FNG.
Dierenarts
Paul Lembrechts werd opgeleid als dierenarts aan de universiteit van Gent, maar koos een carrière in het bedrijfsleven. De Antwerpenaar ging aan de slag bij de afdeling dierenvoeding van het concern Masterfoods (nu omgedoopt tot Mars, naar zijn bekendste product) tot hij door een headhunter werd overhaald om marketingdirecteur van Generale Bank te worden.
Nadien bouwde hij een carrière uit in de banksector. Hij werkte achtereenvolgens bij Generale Bank en bij het Nederlandse ABN AMRO. In 2010 ging hij aan de slag als adviseur bij BKCP, waar hij opklom tot directievoorzitter. Daar vertrok hij in 2015, na de plannen van de Franse eigenaar van de bank om die te fuseren met Beobank (ex-Citibank). In 2016 werd hij CEO van de openbare omroep. Die verliet hij begin dit jaar na een hoog oplopend conflict met zijn nummer 2, Peter Claes, over de te volgen strategie en de houding van de VRT midden in een nieuwe ronde besparingen.