Brussel: KBC ontzegt Bel20 toegang tot beursfeestje
De bank- en verzekeringsgroep KBC kwam met beter dan verwachte resultaten, maar botst (alweer) op een mokkende belegger. Brussel kon daardoor niet deelnemen aan een mooie Europese beursdag.
De beurzen op het oude continent hervatten hun zomerrally met dank aan goed nieuws uit China. Bijna vier jaar na het begin van de pandemie mogen Chinezen opnieuw internationale groepsreizen maken. Het nieuws duwde vooral de luxe-aandelen hoger, zo won LVMH in Parijs meer dan 3 procent. De luxesector profiteerde bovendien van een miljardenfusie in de VS. De holding Tapestry, die merken als Coach en Kate Spade overkoepelt, legt 8,5 miljard dollar op tafel voor Capri, de eigenaar van Versace. Het aandeel Capri schoot op Wall Street ruim 50 procent hoger.
De beurshausse kreeg nog een extra steuntje in de rug bij de publicatie van het Amerikaanse inflatiecijfer om 14.30 uur. De Amerikaanse consumptieprijzen stegen in juli met 3,2 procent. Dat was minder dan verwacht (3,3%). Daardoor stijgt de hoop op een Amerikaanse rentepauze.
Een en ander deed de Euro Stoxx 50-index 1,5 procent hoger afsluiten. Een mooie beursdag, waaraan de Bel20 niet deelnam. De sterindex eindigde amper 0,1 procent hoger tot 3.718 punten. Dat had alles te maken met de tuimeling van KBC met bijna 6 procent tot 64,22 euro.
Met dank aan de stevig gestegen rente kwam de bank nochtans met een hoger dan verwachte nettowinst. De nettorente-inkomsten stegen met 6 procent vergeleken met een kwartaal eerder. Daarbij steeg de rentemarge (wat een bank verdient op haar kernactiviteit, kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren).
KBC laat 1,3 miljard euro aan surpluskapitaal naar de aandeelhouders vloeien door eigen aandelen in te kopen. Geen geld dat de aandeelhouder meteen op de rekening gestort krijgt, wel een soort uitgesteld dividend. De ingekochte aandelen worden later vernietigd, zodat de toekomstige winst over minder aandelen verdeeld moet worden. De inkoop begint 'zo snel mogelijk' en moet tegen augustus 2024 afgerond zijn.
De inkopen komen boven op de 1 euro bruto per aandeel 'regulier' voorschotdividend, goed voor zo'n 400 miljoen euro.
Het beurshuis Jefferies handhaaft in een reactie het koopadvies en het koersdoel van 86 euro. Analiste Flora Bocahut is tevreden over de uitkering van 1,3 miljard euro surpluskapitaal via de inkoop van eigen aandelen over het komende jaar. Niettemin ziet ze 'enkele verrassingen'.
Een daarvan is de kleine verlaging met 100 miljoen euro van de prognose voor de nettorente-inkomsten in 2023. Maar belangrijker is dat er na een beslissing van de Europese Centrale Bank over de kredietportefeuille een toevoeging van 8,2 miljard euro aan de risicogewogen activa komt. Pro memorie: hoe groter de risicogewogen activa van een bank, hoe meer kapitaal KBC moet opzijhouden en hoe meer er potentieel minder uit te keren valt.
Bocahut merkt op dat KBC net als in mei de kapitaalbuffer onveranderd laat. Ook hier: een iets lagere buffer biedt ruimte voor meer uitkeringen.
Morgan Stanley-analiste Giulia Aurora Miotto blijft bij haar 'neutraal' advies voor KBC. 'Ondanks de hoger dan verwachte winst en de aandeleninkoop, die zoals verwacht was, vermoeden we dat de boodschap over de risicogewogen activa de markt initieel negatief zal verrassen', schreef ze voor de openingsbel. Ze kreeg overschot van gelijk.
Niet dat je voor die voorspelling helderziend moest zijn. KBC is al jaren een habitué in het publiceren van beter dan verwachte rapporten die met een slow clap onthaald worden. Mogelijk zochten beleggers nu vooral een excuus om winst te nemen. Het aandeel had sinds midden mei 18 procent gewonnen. (zie grafiek)
Overnamespeculatie
Een ander zwaargewicht in de Bel20, Argenx , trok 1,2 procent hoger tot 457 euro. Na de positieve resultaten die Argenx vorige maand kon presenteren voor de behandeling van de zeldzame zenuwziekte CIDP en de halfjaarresultaten trekt het beurshuis Degroof Petercam het koersdoel voor het biotechaandeel op van 424 naar 558 euro. Dat gebeurt na een koersklim van bijna 30 procent in de afgelopen maand als gevolg van de resultaten.
'We zijn ervan overtuigd dat de recente uitkomsten voor CIDP het bedrijf nog aantrekkelijker maken als overnameprooi', zegt David Seynnaeve, een analist van Degroof Petercam, die een koopadvies voor Argenx hanteert. 'We vermoeden dat Sanofi, J&J en Merck mogelijke overnemers zijn. Ze hebben diepe zakken en zijn waarschijnlijk geïnteresseerd in het goudhaantje van de groep (Vyvgart, red). We hebben onze hypothetische overnameprijs verhoogd van 27,6 miljard naar 34 miljard euro.'
De analist heeft de piekverkoop voor CIDP stevig verhoogd van 1 miljard naar 3,4 miljard euro, wat het grootste deel van het gewijzigde koersdoel verklaart.
Donderdag
De Europese beurzen veerden op met uitzondering van de Bel20. KBC trok met een stevig koersverlies de Brusselse hoofdgraadmeter aan de grond, na 'een paar negatieve verrassingen'.
Vrijdag
Beleggers kijken uit naar de resultaten van Lotus Bakeries voorbeurs. De lat ligt hoog voor 'het Apple van de Brusselse beurs'. Analisten blijven doorgaans een grote fan van de producent van koekjes en gezonde tussendoortjes, maar ze beschouwen de waardering tegen bijna 60 keer de jongste gepubliceerde nettowinst en bij een beurswaarde rond 6 miljard euro duur.
Meest gelezen
- 1 ETS2, het woord dat uw gasfactuur honderden euro's duurder kan maken
- 2 Na de versoepelde renovatieplicht: ‘Je kan meer voordeel doen door nu een energieverslindend huis te kopen’
- 3 Belgische stroomproductie op laagste peil in zes jaar
- 4 Mandaat vicegouverneur Steven Vanackere bij Nationale Bank afgelopen door politieke impasse
- 5 Tesla ziet verkoop voor het eerst in zijn bestaan dalen