1. Markten Live
  2. Live blog
live

Wall Street sluit hoger

De mooie cijfers van TSMC hielpen de chipwaarden een handje in New York. Blackstone profiteerde van een sterk kwartaalrapport. Streamingkoning Netflix kwam nabeurs met een beter dan voorzien kwartaalrapport.
  • Meer over Netflix...

    ... inclusief de informatie die werd gegeven tijdens de analistencall, leest u met dank aan Bas van der Hout: Netflix verhoogt jaarprognose door sterker dan verwachte groei

    We verbeteren eerst onze dienstverlening en dan verhogen we op termijn pas de prijzen.

    Greg Peters
    Co-CEO bij Netflix
  • Netflix over prijszetting

    Het management heeft niet veel losgelaten over mogelijke prijsverhogingen. Het idee is om de komende jaren door te gaan met het verbeteren van het aanbod, zodat er meer waarde aan klanten kan worden gegeven. Daardoor kunnen op termijn ook de prijzen verhoogd worden, maar het bedrijf lijkt daar geduld mee te hebben.

    'Eigenlijk zijn we altijd zeer consistent geweest in de manier waarop we onze prijzen bepalen', stelt co-CEO Greg Peters. 'We proberen telkens de kwaliteit van ons aanbod en de diversiteit ervan te verbeteren. Vervolgens kijken we of klanten onze dienst beter waarderen. Dat analyseren we met allerlei maatstaven, zoals de mate waarin gebruikers betrokken zijn (bijvoorbeeld de evolutie in het aantal gekeken uren per gebruiker, red.). En als we denken dat kijkers onze dienst meer waarderen, verhogen we zo nu en dan de prijzen.'

  • 'Relatief weinig live-events, maar met hoge waarde'

    In de call zegt het management dat het aantal live-events, uitgedrukt in uren, wellicht nog wat laag is, maar dat ze wel een erg hoge waarde hebben. Het noemt bijvoorbeeld de NFL-wedstrijden (American football) die met kerst verschijnen, maar ook de bokswedstrijd tussen influencer Logan Paul en levende legende Mike Tyson.

  • Netflix: 'Advertentiebasis zal in 2025 kritieke schaal bereiken'

    We volgen voor u live de analistencall van Netflix. Daarin heeft het management het onder andere over de sterke groei van het aantal goedkopere abonnementen met advertenties. 'We verwachten in 2025 de kritieke schaal te bereiken die volgens onze adverteerders nodig is.'

    'In 2025 zullen de advertentiekosten nog beperkt bijdragen aan de groei', stelt het bedrijf. Het verwacht dan een verdubbeling van de advertentie-inkomsten, maar die vertrekken wel van een laag niveau. 'We schalen op dit moment sneller op dan dat we er geld mee kunnen verdienen. Maar we denken dat de advertentieactiviteiten op de langere termijn een extra groeipilaar zullen zijn.'

  • Netflix verhoogt prognoses

    De streamingreus Netflix laat weten dat de omzet in het eerste kwartaal met 15 procent steeg tot 9,83 miljard dollar. Daarmee is de expansie groter dan de 14 procent die analisten in de kaarten hadden. Daarnaast verhoogt de onderneming de prognoses.

    'Voor 2024 verwachten we een omzetgroei van 15 procent', klinkt het in een brief aan de aandeelhouders. Die nieuwe verwachting ligt aan de bovenkant van de eerder vooropgestelde vork van 14 tot 15 procent expansie. Daarbij gaat de raming voor de operationele marge omhoog van 26 naar 27 procent. Door die hogere operationele marge stijgt ook het vooruitzicht voor de vrije kasstroom van 6 miljard dollar naar '6 tot 6,5 miljard dollar'.

    Het aandeel wint in de nabeurshandel bijna 4 procent.

  • Straks: Netflix

    We gaan na de bel van Wall Street hier het kwartaalrapport van streamingreus Netflix bingen. De markt rekent voor het derde kwartaal op een omzetgroei van 14 procent tot 9,78 miljard dollar en een winst per aandeel van 5,15 dollar.

    De hoop op een winst per aandeel van 25 dollar in 2025 zal vervliegen.

    Jason Bazinet
    Citi-analist

    De groei van het bedrijf lijkt echter over zijn piek heen. Eerder wist Netflix stevig meer omzet binnen te halen door een hardere aanpak voor gebruikers die hun accounts met elkaar deelden. De verkopen kregen ook een boost door een nieuw goedkoper abonnement met reclame. 

    Mogelijk dat de koning van het comakijken een prijsverhoging aankondigt om in ieder geval de groei van het onderste lijntje op peil te houden. 'Er is veel ruimte om de prijzen te verhogen zonder verlies van klanten', denkt analist Thomas Martin van Globalt Investments.

    Toch is Citi-analist Jason Bazinet ook daarover kritisch. 'Het aandeel kan een boost krijgen bij een dergelijke aankondiging, maar die winst kan van korte duur zijn. De markt hoopt nu op een winst per aandeel van 25 dollar in 2025, maar wij verwachten dat dit optimisme op termijn vervliegt.' 

  • Blackstone spint garen bij grotere krediettak

    De Amerikaanse investeringsgroep Blackstone veert 6,5 procent op boven 170 dollar na een goed rapport over het derde kwartaal. De winst per aandeel klom van 0,73 naar 1,02 dollar, terwijl analisten uitgingen van een stijging tot 0,91 dollar. De reden: een boomende krediet- en verzekeringsdivisie. 

    Wij houden van diversificatie in onze activiteiten.

    Jon Gray
    Voorzitter van Blackstone

    Want die tak zag het aantal activa onder beheer met maar liefst 22 procent groeien tot 354,7 miljard dollar. Daarmee overklaste de afdeling de vastgoedgoedtak, waarmee de kredietdivisie nu de grootste is. De stevige instroom stuwde de hoeveelheid fees die het bedrijf binnenkreeg en dat kwam de winst dus ten goede. 

    Daarmee biedt de krediet- en verzekeringstak compensatie voor de slechter draaiende vastgoedafdeling. Die laatste heeft het moeilijk door de minder soepel draaiende vastgoedmarkt als gevolg van de hoge rentes. Alternatieve vermogensbeheerders als Blackstone zijn zich al een tijdje meer aan het toeleggen op kredieten aan bedrijven, waarmee ze meer en meer op banken beginnen te lijken. 

  • Chipaandelen op kop

    De Amerikaanse chipaandelen doen het goed na een beter dan verwacht kwartaalrapport van chipbakker TSMC. Nvidia , AMD , Broadcom en Micron Technology winnen tussen 2 en 4 procent. 

  • 'Pensioenaandeel' Nestlé moet jaardoelstelling alweer verlagen

    In welke aandelen zou u het geld van uw kinderen of kleinkinderen stoppen? Met andere woorden, welke aandelen kan je kopen om er vervolgens nooit meer naar om te kijken, bijvoorbeeld in het kader van pensioenopbouw? Het was een vraag die De Tijd 10 jaar geleden voorlegde aan tien financieel experts. Met stip op 1: het voedingsconcern Nestlé.

    Vandaag moest Nestlé alweer de jaarprognose verlagen. Het aandeel kon toch klimmen en analisten geloven langzaam in een ommekeer. 

  • Europese beurzen sluiten hoger

    De gemiddelde beurs in Europa sloot met een winst van 0,8 procent. Hieronder ziet u de grootste uitschieters van de dag:

  • Daling in olievoorraden VS

    De Amerikaanse ruwe olievoorraden zijn vorige week gezakt met 2,2 miljoen vaten naar 420,6 miljoen vaten. De benzinestocks daalden eveneens met 2,2 miljoen vaten tot 212,7 miljoen, terwijl de voorraden stookolie en diesel afnamen met 3,5 miljoen tot 115 miljoen vaten. 

  • Hoger slot voor Bel20

    De Bel20 steeg vandaag 0,6 procent tot 4.334 punten. De toppers en floppers van de dag waren:

  • 'Uber onderzoekt overname van Expedia'

    Het online reisbureau Expedia veert 4 procent op tot 156,87 dollar na een bericht van de Financial Times. De zakenkrant meldde op basis van drie bronnen dat Uber een bod op Expedia zou overwegen. De taxi-app zou met adviseurs bekijken in hoeverre een overname passend zou zijn en hoe deze gestructureerd kan worden.

    Één van de bronnen vertelde dat er nog geen gesprekken waren tussen de twee ondernemingen. Voor Uber zou een dergelijke deal een grote zijn, want de beurswaarde van Expedia bedraagt tegenover de jongste slotkoers zo'n 20 miljard dollar. Ter vergelijking: Uber heeft een beurswaarde van 172 miljard dollar. 

    Uber-beleggers lijken sceptisch over zo'n overname: de taxi-app verliest 2,2 procent tot 80,10 dollar. 

  • Barco: de weinig rendabele miljoeneninvestering van Charles Beauduin

    De beurskoers van Barco  brokkelde het voorbije jaar ruim 40 procent af. Dat is geen goed nieuws voor Barco-voorzitter en grootaandeelhouder Charles Beauduin, die 22 procent van de aandelen in handen heeft. Beauduin koopt al jaren regelmatig forse pakketten Barco-aandelen bij. Tussen begin 2020 en vandaag kocht Beauduin ruim 3 miljoen aandelen Barco, voor een gemiddelde prijs van 14,88 euro per aandeel. Die aankopen rendeerden nog niet: donderdag noteerde de beurskoers van Barco rond 11 euro. Het is evenwel niet zo dat de West-Vlaming zwaar zijn broek scheurt aan Barco.

    Het gros van zijn deelneming in het bedrijf bouwde hij het vorige decennium op, tegen beurskoersen tussen 7 en 9 euro. Volgens berekeningen van De Tijd betaalde de ondernemer in totaal gemiddeld 9,25 euro per aandeel voor zijn huidige deelneming van 22 procent. Dat impliceert dat Beauduin in 10 jaar een rendement van 18 procent realiseerde met Barco. Over dezelfde periode won de Europese Stoxx600-index 67 procent.

  • Macron eet frieten bij Brusselse Haacht-brasserie

    Nieuws van de brouwer Co.Br.Ha. , al gaat het niet meteen om informatie die de koers zal beïnvloeden. De maker van onder meer de bieren Primus en Super8 meldt dat de Franse president Emmanuel Macron bij zijn Brusselse brasserie Ommegang frieten is komen eten, en er een Tongerlo Bruin bij dronk, het bier waarmee de stoverij - verkozen tot de beste van Brussel - van de taverne is gemaakt.

  • Inflatie eurozone neerwaarts herzien tot 1,7 procent

    De inflatie in de eurozone is in september gedaald naar 1,7 procent, tegenover 2,2 procent in augustus. Dat blijkt uit herziene cijfers van Eurostat. Het statistisch bureau had begin oktober een voorlopig inflatiecijfer van 1,8 procent gepubliceerd voor september. De Europese Centrale Bank streeft naar 2 procent inflatie op middellange termijn. 

  • Groene start in New York

    De Dow Jones  opent met 0,3 procent winst, de Nasdaq trekt 0,4 procent hoger. 

  • 'Rente is nog altijd restrictief'

    Volgens Lagarde remt de huidige beleidsrente nog altijd de economie. 'Wanneer is dat niet meer het geval?', vroeg een journalist. Daarop kreeg hij niet echt een antwoord, want Lagarde begon opnieuw zaken uit het persbericht te quoten. 

    De vraag lijkt echter wel van belang, aangezien de economische cijfers die binnenkomen over de Europese economie niet prettig zijn en de inflatie duidelijk zakt. Ofwel: zou je dan niet sneller moeten knippen in de rente om het remmende effect in ieder geval teniet te doen?

  • 'We voorzien nog altijd geen recessie in eurozone'

    Lagarde zegt dat ze nog altijd uitgaat van een zachte landing van de Europese economie. 'Met de data die we nu hebben voorzien we geen recessie.'

  • Lagarde lijkt te hinten op extra knip in december

    ECB-voorzitster Christine Lagarde lijkt te hinten op een renteknip in december, wanneer alle binnenkomende data dezelfde kant op wijzen (omlaag dus). Nadat een journalist dat had geïnterpreteerd als 'u zet de deur open voor een renteverlaging in december' zei Lagarde dat ze dat niet deed en dat ze blijft kijken naar de binnenkomende economische cijfers. 

  • Lagarde steekt van wal

    De persconferentie van de ECB is begonnen.

  • Amerikaanse werkloosheidsaanvragen gezakt

    Het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week gedaald met 19.000 tot 241.000. Vorige week steeg het aantal sterk en het Amerikaanse ministerie van Arbeid verhoogde dat cijfer nog eens van 258.000 naar 260.000.

  • Sipef-CEO: 'Palmolieprijs in hele dynamische setting'

    Sipef schoof vanmorgen (zie post 07.19 uur) voor heel 2024 een recurrente winst tussen 60 en 70 miljoen dollar voor 2024 naar voor. 'Ik denk dat dit een heel mooi resultaat is, zeker als je kijkt naar wat we geïnvesteerd hebben', zegt CEO Petra Meekers vanuit Papoea-Nieuw-Guinea. 'Het kan altijd beter, maar we zijn tevreden.'

    Ze merkt wel op dat het herstel van de plantages in Papoea-Nieuw-Guinea wat langer zal uitblijven. De productie zal er pas in de loop van 2025 weer aantrekken.

    Ik denk dat dit een heel mooi resultaat is, zeker als je kijkt naar wat we geïnvesteerd hebben.

    Petra Meekers
    CEO Sipef

    Over de palmolieprijs zegt ze dat die 'al een paar jaar in een hele dynamische setting' zit. Waarmee ze bedoelt dat uiteenlopende factoren op de prijs inwerken. Een daarvan is het weer en de impact op andere teelten van oliehoudende gewassen. Zo was de sojaoogst in de VS zeer goed, terwijl grote droogte de sojaoogst in Zuid-Amerika parten speelt. Voor zonnebloemolie hadden Oekraïne en Rusland dan weer af te rekenen met wisselvallig weer.

    'Ook van palmolie is de productie wat minder. We zien dat op Sumatra (Indonesië), maar ook in Maleisië', zegt Meekers, wat druk geeft op de markten. Intussen blijft de vraag sterk: 'China is teruggekomen en India is ondanks hogere importtarieven ook weer gestart met kopen in het vooruitzicht van religieuze feesten als Diwali.' Dat hindoefestival loopt dit jaar van 29 oktober tot 3 november.

  • ECB knipt rente met kwart procentpunt

    De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief met 25 basispunten geknipt tot 3,25 procent. De Europese beurzen reageren lichtjes positief en gaan 0,9 procent hoger. Beleggers hadden er al op gerekend dat de centrale bank de rente zou knippen, waardoor ook de euro en marktrentes redelijk stabiel blijven.

    In de verklaring laat de ECB verder weten dat de inflatievooruitzichten eveneens geïmpacteerd zijn door neerwaartse verrassingen in de jongste economische cijfers. 

  • ‘PAI Partners komt met hoger bod op OTC-tak Sanofi'

    Het Franse investeringsfonds PAI Partners heeft zijn overnamebod op Opella, de tak voorschriftvrije geneesmiddelen van Sanofi , met 200 miljoen euro opgetrokken, meldt Le Figaro. PAI zou daarmee het bod van de Amerikaanse private equity-investeerder Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) overtroeven.

    Vorige week raakte bekend dat Sanofi van plan is om een belang van 50 procent in Opella te verkopen aan CD&R en met de Amerikaanse speler onderhandelt. Dat nieuws deed in Frankrijk alarmbellen afgaan. De Franse minister van Financiën, Antoine Armand, zei begin deze week dat de Franse overheid overweegt om een belang te nemen in Opella.

    Bovendien is er sociale onrust. De vakbonden vrezen dat als Opella voor de helft aan CD&R wordt verkocht, de Amerikanen met de grove borstel door de Franse fabrieken zullen gaan en dat heel wat van de 1.700 banen zullen verloren gaan. In heel wat Sanofi-vestigingen die voorschriftvrije producten maken, wordt vandaag gestaakt of zijn er protestacties.

    De volgende reactie van de Franse senator Nathalie Goulet (UDI) toont aan dat het ongenoegen over de Opella-verkoop diep zit, mede omdat Sanofi de voorbije jaren heel wat overheidssteun heeft ontvangen.

  • Goudprijs heeft record beet

    We hadden het deze ochtend in alle vroegte over de goudprijs (post van 6u37). En nu is het zover: de prijs van het edelmetaal tikte zonet 2.688 dollar aan, een record en een winst van ruim 30 procent sinds Nieuwjaar. Daarmee klopt goud zelfs Nasdaq, die 'maar' 24 procent hoger noteert sinds Nieuwjaar. 

  • UCB neemt stokje over van Argenx

    Na Argenx deze ochtend (post van 9u56) is het nu die andere tenor uit de farmasector, UCB , die de Bel20 op sleeptouw neemt met een winst van 1,9 procent tot 174 euro. Dat is een zucht verwijderd van het 'all time high' van 174,8 euro afgelopen dinsdag tijdens de beursdag en een winst van 120 procent sinds Nieuwjaar voor dé Bel20-sterkhouder

    Merk op dat UCB in tegenstelling tot Argenx geen kwartaalresultaten publiceert, alleen halfjaarrapporten. Dat wil niet zeggen dat er geen potentiële katalysator is waar beleggers nu al op kunnen inspelen: eind dit jaar hoopt het bedrijf groen licht te krijgen om goudhaantje Bimzelx ook voor de behandeling van de huidziekte hidradenitis suppurativa (HS) op de Amerikaanse markt te mogen lanceren, wat de optimistische analistenconsensus over Bimzelx zou schragen. 

    31%
    De twee tenoren
    Argenx en UCB zijn samen nu goed voor bijna één derde van de Bel20-aandelenkorf

    Dankzij hun beider sterke prestatie dit jaar zijn Argenx en UCB nu veruit de invloedrijkste aandelen in de Bel20. UCB is nu goed voor een weging van 16,5 procent in de korf, Argenx 14,8%. AB InBev (10,5%) en KBC (10,2%) volgen op ruime afstand. 

  • Merck voorspelt terugkeer naar duurzame groei

    Een opgemerkte stijger in Frankfurt is Merck KGgA , niet te verwarren met het Amerikaanse Merck. Merck is met roots in Darmstadt in 1668 een van de oudste bedrijven van Europa. Op de beleggersdag in die heimat kwam CEO Belen Garijo optimistisch uit de hoek. 

    Volgens Garijo zit de belangrijke tak 'life sciences', een belangrijke toeleverancier van componenten voor vaccins en therapieën, weer op koers nu de postpandemische kater uitgezweet is. 'We kunnen bevestigen dat het gros van onze grote klanten nu weer een normale voorraad heeft', klonk het tijdens de presentatie

    Die boodschap helpt het aandeel Merck 5 procent hoger. 

  • Herlees onze marktenchat

    Om 12 uur chatten we over de markten. U kan de chat via onderstaande box herlezen: 

  • Bitcoin ruim 15 procent hoger in een maand

    De cryptomunt bitcoin is de jongste weken in goeden doen. Sinds vorige maand noteert bitcoin 15 procent hoger. Zoeken naar verklaringen voor die koersevolutie is soms het betere nattevingerwerk, maar bitcoinwatchers verwijzen onder meer naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

    Daar zetten beleggers de jongste weken hoger in op een overwinning voor de Republikein Donald Trump, die gezien wordt als de meest cryptovriendelijke kandidaat. Maar ook zijn tegenstandster Kamala Harris nam recent een gematigde houding aan over bitcoin.


    Eerder deze week werd bekend dat Italië mogelijk een hogere meerwaardetaks zal invoeren op bitcoin. Hier leest u hoe in België bitcoinwinsten worden belast

  • Warm beurswelkom voor Zabka | CVC Capital Partners casht

    Zabka, een Poolse keten van kleine supermarkten, gaat op zijn eerste beursdag tot 9 procent hoger. De eigenaars van Zakba, waaronder CVC Capital Partners   , halen met de beursgang 6,45 miljard zloty op, of omgerekend 1,5 miljard euro. 

    Daarmee tekent Zabka voor de vierde grootste beursgang in Europa dit jaar. Eerder deze maand trok de uitgever van Nature naar de beurs van Frankfurt. Toch blijft de markt van beursintroducties erg broos. De Spaanse bakkerijketen Europastry zette zijn beursplannen deze week on hold. 

  • Kepler Cheuvreux verhoogt advies Ontex: 'Betere dagen op komst'

    Voor Kepler Cheuvreux-analist Karel Zoete mag Ontex van het strafbankje. Hij verhoogt zijn advies van 'afbouwen' naar 'houden' en laat zijn koersdoel klimmen van 8 naar 9 euro.

    Op basis van het operationeel herstel en de verkoop van de Braziliaanse activiteiten, die in de eerste helft van 2025 moet worden afgerond, is de beleggingscasus van Ontex meer solide geworden, zegt de analist. 'Het nieuwe managementteam heeft de dagelijkse activiteiten van Ontex fors verbeterd en we verwachten voortaan minder volatiele resultaten.'

    Zoete merkt wel op dat aan de verbeteringen ook een kostprijs vasthangt. Zo zal de sluiting van de fabriek in Eeklo met aanzienlijke herstructureringskosten gepaard gaan die kasstroom zullen opslorpen. Hij raamt de sluitingskosten op minstens 80 miljoen euro, 'wat te gepasten tijde gerechtvaardigd moet worden door een hogere margedoelstelling'.

    Het nieuwe managementteam heeft de dagelijke activiteiten van Ontex fors verbeterd en we verwachten voortaan minder volatiele resultaten.

    Karel Zoete
    Analist Kepler Cheuvreux
  • Nestlé verlaagt omzet- en winstprognose

    Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé, dat in september onverwacht van CEO wisselde, geraakt voorlopig niet uit de problemen. Voor de tweede keer dit jaar verlaagt de groep boven merken als Buitoni, Friskies, Nescafé en Smarties haar omzetverwachting. Nestlé rekent nu op een organische omzetgroei van circa 2 procent. Tot dusver was het doel minstens 3 procent groei.

    Ook de winstprognose gaat naar omlaag. Nestlé verwacht dat de onderliggende operationele winstmarge rond 17 procent zal liggen in plaats van licht hoger dan in 2023 (17,3%). Nestlé heeft het moeilijk om zijn marktaandeel weer op te bouwen omdat consumenten de duurder geworden merkproducten links laten liggen en voor goedkopere alternatieven kiezen.

    2%
    Omzetgroei Nestlé valt tegen
    Voor de tweede keer dit jaar verlaagt Nestlé zijn omzetprognose. Het Zwitserse voedingsconcern rekent nu op een organische omzetgroei van ongeveer 2 procent. Voorheen was het streven minstens 3 procent.

    De UBS-analisten merken op dat de prognoseherziening algemeen werd verwacht door de markt. De organische omzetgroei in het derde kwartaal (+1,9%) bleef trouwens onder de consensusverwachting (+3,3%). Het is nu wachten op de Capital Markets Day van 19 november, waar de focus volgens UBS zal liggen op de mogelijkheden om de verkoop aan te zwengelen en op de transformatie van het bedrijf.

    Het aandeel Nestlé opende lager in Zürich, maar staat daar intussen 1,5 procent hoger.

  • Argenx tikt vers record aan

    Twee weken geleden fietste Argenx  al voor het eerst voorbij 30 miljard euro beurswaarde en de Gentenaars blijven gaan. De beurskoers van het biotechaandeel tikte zonet met 506 euro een vers record aan. 

    De biotechgroep zit vooral sinds deze zomer in de lift, met een halfjaarrapport dat nog eens de sterke groei van het goudhaantje Vyvgart op de Amerikaanse markt onderstreepte. Een extra impuls kwam er eind september, toen de Californische biotechreus Amgen beleggers niet kon overtuigen met de update over zijn potentiële Vyvgart-rivaal Uplizna

    Beleggers kijken reikhalzend uit naar Argenx’ derdekwartaalrapport op 31 oktober, met de eerste verkoopcijfers voor Vyvgart voor de behandeling van de zenuwziekte CIDP na de FDA-goedkeuring in juni

  • Degroof Petercam haalt Barco van de kooplijst: 'We gooien de handdoek'

    Het beurshuis Degroof Petercam haalt na het weerom teleurstellende rapport Barco  van de kooplijst, het advies luidt nu 'houden'. Het koersdoel gaat van 16 naar 12 euro. 'We gooien de handdoek', klinkt het kernachtig bovenaan de update. 

    Net als de collega bij Kepler Cheuvreux kijkt ook de Degroof Petercam-analist met argusogen naar de afdeling Enterprise, meer bepaald Clickshare. Die vergadertool is erg rendabel en dus belangrijk voor de winstmarge, maar de verkoop ervan kwakkelt. 

    Behoudens een fors herstel voor Clickshare zal het moeilijk worden worden zelfs de onderkant van de beloofde winstmarge van 11 à 13 procent te halen

    Kris Kippers
    Degroof Petercam-analist

    Kippers (Degroof Petercam) vreest dat het niet evident wordt om zelfs de onderkant van de prognose voor de winstmarge in 2024, 11 à 13 procent, in te lossen. 'Behoudens een fors herstel voor Clickshare zal het moeilijk worden zelfs de onderkant van de beloofde winstmarge van 11 à 13 procent te halen.'

  • Avantium gaat samenwerking aan met Royal Vezet

    De Nederlandse fabrikant van duurzame plastics Avantium start een samenwerking met Royal Vezet, een grote producent van convenience voeding, zoals groenten, fruit, slaatjes en verse maaltijden.

    Avantium en Royal Vezet gaan samen een hernieuwbareverpakkingsoplossing uitdokteren voor salad bowls. Royal Vezet levert die onder meer aan de supermarktketen Albert Heijn. Andere verpakkingsoplossingen kunnen volgen.

    ‘Deze samenwerking is een bewijs van de kracht van strategische partnerschappen bij het stimuleren van duurzame innovatie’, zegt Tom van Aken, de CEO van Avantium, in een persbericht.

  • Analist over Barco: 'Quid Clickshare?'

    Barco  koerst na de teleurstellende update 5 procent lager naar 10,97 euro. KBC Securities verlaagt het koersdoel voor de beeldvormingsgroep van 15,8 naar 14,2 euro, het advies blijft wel kopen. 

    De grootste teleurstelling was in Entertainment, met een vlakke evolutie van de verkopen op de bioscoopmarkt

    Guy Sips
    KBC Securities-analist

    Het beurshuis Kepler Cheuvreux blijft bij het lauwe advies 'houden'. Analist Matthias Maenhaut focust vooral op de tak Enterprise. Die is met haar rendabele maar al een tijd kwakkelende vergadertool Clickshare erg belangrijk voor de winstmarge van de groep. De verkoop van Clickshare bleef krimpen in het derde kwartaal. Die moeilijke marktomgeving betekent volgens Maenhaut dat de analistenconsensus voor het vierde kwartaal (een vlakke evolutie) moeilijk haalbaar dreigt te worden, vooral omdat het sterke vierde kwartaal van 2023 de lat hoog legt.

    De analistenconsensus voor de winstmarge in 2024 lijkt ons te hoog, gezien de commentaren over Clickshare

    Matthias Maenhaut
    Kepler Cheuvreux-analist
  • Berenberg verlaagt koersdoel Ekopak

    Berenberg-analist Benjamin Thielmann is van mening dat de halfjaarresultaten die Ekopak op 23 september publiceerde, ‘gemengd’ waren. Hij heeft zijn winstramingen (voor de winst per aandeel) voor de periode 2024-2026 wat bijgesteld wegens de lager dan verwachte winstgroei. Dat brengt hem tot een nieuw koersdoel van 28 euro tegen 30 euro voorheen. Zijn advies blijft ‘kopen’.

  • Licht hogere start in Europa

    De Europese beurzen gaan met kleine winsten van start. Na een minuut handel noteert de Euro Stoxx 50 0,4 procent hoger. De Bel20 houdt het bij 0,1 procent winst.

    De beurzen leken aanvankelijk vlak te zullen starten, maar de vooruitzichten verbeterden nadat de Taiwanese chipfabrikant TSMC de jaarprognose had verhoogd.

    * De Kortrijkse beeldvormingsgroep Barco verwacht na een zeer zwakke eerste jaarhelft nu ook geen groei meer in de tweede jaarhelft. Het aandeel krijgt een klap van 7,6 procent.

    * De plantageholding Sipef kende qua palmolieproductie een minder goed derde kwartaal, maar verwacht toch een solide jaarresultaat: een recurrente winst tussen 60 en 70 miljoen dollar. Sipef verliest 1,7 procent.

  • Deutsche Bank: 'Samsung grote boosdoener bij ASML'

    Deutsche Bank handhaaft na het verrassend sombere rapport van ASML  het koopadvies voor de chipmachinebouwer, maar verlaagt wel het koersdoel van 950 euro naar 825 euro.

    Analist Robert Sanders schrijft dat hij de verwachtingen voor 2025 al getemperd had wegens de crisis bij Intel, de onzekere Chinese markt en de verliezen bij Samsung Foundry (de chipfabrieken van de Zuid-Koreaanse techreus, red.), maar toch nog verrast is door de omvang van de bijstelling. 

    Waar we geen rekening mee hielden is dat Samsung ook significant de investeringen verlaagt in geheugenchips.

    Robert Sanders
    Deutsche Bank-analist

    'Waar we geen rekening mee hielden is dat Samsung ook significant de investeringen in geheugenchips verlaagt. We vermoeden dat er daar nu overcapaciteit is'. 

  • Zwak kwartaal voor Pernod Ricard door China en VS

    De Franse drankengroep Pernod Ricard , die naast de anijsdranken ook de Absolut-vodka, Martell-cognac en Mumm-champagne verkoopt, is het boekjaar 2024/25 zwak gestart. In het eerste kwartaal (juli-september) daalde de omzet met 8,5 procent naar 2,78 miljard euro. Organisch bleef de omzetkrimp beperkt tot 5,9 procent.

    Wisselkoersen hadden een negatieve impact van 103 miljoen euro op het omzetcijfer, maar de daling is toch vooral te wijten aan de slechte verkoop in China (-26%) en in de Verenigde Staten (-10%). In China speelt de zwakke economie, waardoor er ook minder verkoop op de Aziatische luchthavens is. In de VS komt bovenop een mindere verkoop aan consumenten nog de verdere afbouw van de voorraden.

    Pernod Ricard verwacht dat de toestand zal verbeteren en stelt voor het hele jaar 2024/25 een organische omzetgroei in het vooruitzicht. Het Franse bedrijf is voor 6,8 procent in handen van de Belgische holding GBL .

  • TSMC verhoogt jaarprognose

    Het kan tellen als balsem op de wonde van de chipbelegger. Het Taiwanse TSMC, 's werelds grootste chipbakker en een van de invloedrijkste techbedrijven ter wereld, verhoogt de groeiprognose voor 2024 tot 30 procent. Tot nu was dat 'maximaal 25 procent'. Dit na publicatie van een sterk rapport over het derde kwartaal: de nettowinst steeg ruim de helft, bij een 39 procent hogere omzet. 

    Ook de prognose voor de kapitaalinvesteringen, belangrijk voor de aangeslagen belegger in een toeleverancier als ASML, blijft onveranderd op ruim 30 miljard dollar voor 2024. 

  • Aperam koopt Amerikaanse luchtvaartspecialist USAP

    De inoxproducent Aperam  gaat op overnametocht in de Verenigde Staten: 45 dollar cash per aandeel voor United Stainless & Alloy Products (USAP). Dat is een kleine premie op de beurskoers  van de specialist in staalproducten voor de luchtvaart en de industrie (43,44 dollar). De beurskoers van USAP was recent als stevig gestegen en noteert een coole 126 procent boven het peil van Nieuwjaar.

    Prijskaartje: 539 miljoen dollar. Aperam financiert de deal met schulden en gaat in afwachting een kredietlijn aan bij vijf banken. CEO Tim Di Maulo verzekert in de mededeling dat het 'progressieve dividend' van de groep intact blijft. Aperam laat elk kwartaal een dividend van 50 cent naar de aandeelhouder vloeien. 

    +126%
    Staalhausse
    Het aandeel USAP is dit jaar op Nasdaq al ruim verdubbeld
  • Barco: that's not entertainment

    Een blik op de drie motoren van Barco  leert dat bij de verlaagde (half)jaarprognose (post van 7u42) vooral de tak entertainment zwaar onder de verwachtingen bleef, terwijl Enterprise (onder meer de rendabele vergadertool Clickshare) en Healthcare min of meer als verwacht presteerden. 

    -8%
    Geen blockbusterkwartal
    De afdeling Entertainment van Barco zag over het derde kwartaal de omzet met 8 procent krimpen, vooral op de Amerikaanse markt

    Bij Entertainment zakte de kwartaalomzet met 8 procent naar 95,4 miljoen euro, terwijl analisten op een kleine stijging van 2 procent tot 105,8 miljoen rekenden.  

  • Flauwe interesse voor beursgang Indiase tak Hyundai

    De beursgang van Hyundai Motor India wekt voorlopig maar matige interesse. In twee dagen is amper 42 procent van de aandelen verkocht. De verklaring lijkt dubbel te zijn: het sentiment op de beurzen is minder goed en de aandacht van beleggers gaat de jongste tijd meer naar China dan naar India.

    Met een waarde van 3,3 miljard dollar is de beursintroductie van Hyundai Motor India nochtans de grootste ooit in India. Het Zuid-Koreaanse moederbedrijf verkoopt een belang van maximaal 17,5 procent in zijn Indiase dochter. Tegen de top van de prijsvork wordt Hyundai Motor India op ongeveer 19 miljard dollar gewaardeerd. De eerste notering is voorzien op 22 oktober.

  • De nabije toekomst: vlak

    Het ziet ernaar uit dat de Europese beurzen na alle opwinding rond de vierletterwoorden LVMH en ASML even een adempauze inlassen in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank deze middag (post van 6u42). Afgaand op de futureshandel zal de Euro Stoxx50  bij de openingsbel om 9 uur zo goed als stabiel noteren. 

  • Barco verwacht geen groei meer in tweede jaarhelft

    Het kwartaalrapport van Barco  rolt binnen en lijkt opnieuw geen goed nieuws te bevatten (zie preview in post van 6u30). In juli had de beeldvormingsgroep na een dramatische eerste jaarhelft - met 17 procent minder omzet - de prognose voor een stabiele omzet in 2024 ingeslikt en vervangen door 'groei in de tweede jaarhelft'. Ook die prognose gaat nu op de schop. 

    De lat ligt nu op een 'omzet rond het niveau van vorig jaar'. Pro memorie: in de tweede helft van 2023 draaide Barco volgens een snelle berekening 529 miljoen omzet. Met de 434,5 miljoen over de eerste helft komen we dus uit op ongeveer 964 miljoen euro. Dat is een krimp van 8 procent tegenover de 1,05 miljard over het boekjaar 2023 en ook minder dan de 984 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten

    Hoewel we een geleidelijk herstel zien, blijven de marktomstandigheden in Europa uitdagend

    An Steegen
    Barco-CEO

    In het derde kwartaal kwamen de bestellingen met 233 miljoen euro grosso modo in lijn met de verwachtingen uit, maar de omzet bleef met 223 miljoen - tegen 230 miljoen een jaar eerder - een stuk onder de consensus van 231 miljoen. En dus ligt alle hoop nu op groei van de bovenste lijn (omzet) vanaf 2025. 'Hoewel we een geleidelijk herstel zien, blijven de marktomstandigheden in Europa uitdagend', zegt CEO An Steegen. 


  • Sipef verwacht jaarwinst tussen 60 en 70 miljoen dollar

    De plantageholding Sipef , die focust op palmolie en bananen, heeft een minder goed derde kwartaal achter de rug. Door lagere opbrengsten in de meeste regio’s kwam de totale palmolieproductie bijna 15 procent lager uit dan een jaar eerder. Over de eerste negen maanden ligt de productie 9 procent achter op die van 2023. Een groot deel van de achterstand is te wijten aan de gevolgen van de vulkaanuitbarsting in Papoea-Nieuw-Guinea.

    -14,7%
    Lagere palmolieproductie in derde kwartaal
    De oliepalmen van Sipef produceerden in het derde kwartaal bijna 15 procent minder palmolie dan in de overeenstemmende periode van 2023. In Papoea-Nieuw-Guinea zijn de bomen nog aan het herstellen van de vulkaanuitbarsting, in Indonesië was het een minder goede productieperiode.

    Dankzij een aanhoudend sterke vraag bleven de palmolieprijzen in het zomerkwartaal boven 1.000 dollar per ton, met zelfs pieken tot 1.100 dollar.

    Daarnaast bleef de bananenproductie in Ivoorkust ook in het derde kwartaal groeien, zodat ze nu 26,7 procent voorligt op die van 2023.

    Sipef had in augustus een iets lagere recurrente jaarwinst in het vooruitzicht gesteld dan in 2023 en noemt nu ook een concreet cijfer: tussen 60 en 70 miljoen dollar. Ter vergelijking: 2023 werd afgesloten met 72,7 miljoen dollar winst.

  • Een spiekbriefje bij renteknip #3 van de ECB

    De Europese Centrale Bank verlaagt straks zo goed als zeker voor de derde keer in vier maanden de rente, met 25 basispunten tot 3,25 procent. 

    Interessant wordt vooral de persconferentie - dit keer op 'verplaatsing' in de Sloveense hoofdstad Ljubljana - van voorzitster Christine Lagarde om 14.45 uur. En zoals steeds prepareerden de 'ECB-watchers' van ING een zeer handige 'bingokaart' om snel te kunnen inschatten hoe dovish Lagarde uit de hoek komt:

  • Goudprijs nadert record

    De goudprijs klimt in de Aziatische handel naar 2.678 dollar per troy ounce van 31,1 gram en zet zo zijn stevige rally in 2024 voort (zie grafiek). Het tussentijdse record van 26 september, 2.685 dollar, is in zicht. 

    De Amerikaanse centrale bank verlaagde vorige maand voor het eerst sinds 2020 de rente en deed dat meteen fors. De financiële markten mikken nu grosso modo op een extra 200 basispunten aan renteverlagingen door de Fed tegen de zomer van 2025.

    +30%
    Flitsende staaf
    De prijs van goud is dit jaar al met 30 procent gestegen

    De forse renteverlagingen geven op twee manieren het edelmetaal een boost: een wat minder renderende greenback maakt goud, dat geen 'coupon' heeft, relatief aantrekkelijker. En de bijbehorende wat minder sterke dollar maakt goud interessanter voor niet-Amerikaanse kopers, zeker in cruciale juwelenmarkten als China en India. 

  • Barco: de lat ligt laag

    Straks voorbeurs: de kwartaalupdate van Barco . De consensus leert dat analisten de lat voor de beeldvormingsgroep laag leggen. Niet verrassend, gelet op het erg dramatisch eerste halfjaar

    Voor het derde kwartaal mikken analisten op 233 miljoen euro nieuwe bestellingen, van 240 miljoen in de zomer van 2023. De omzet zou tegenover de 230 miljoen van het derde kwartaal van 2023 nog licht verder krimpen, tot 231 miljoen. 

    De eindmarkten van Barco blijven zwak, maar het management heeft dankzij de verlaagde prognose wat bewegingsruimte

    Marc Hesselink
    ING-analist

    ING-analist Marc Hesselink denkt in zijn vooruitblik dat het management de verwachtingen dit keer zal kunnen inlossen. 'De eindmarkten van Barco blijven zwak, maar het management heeft dankzij de verlaagde prognose wat bewegingsruimte.'

    Pro memorie: Barco gaf in juli aan pas vanaf 2025 weer op een groei van de bovenste lijn (omzet) te rekenen. De prognose voor een stabiele omzet in 2024 werd geruild voor 'groei in de tweede jaarhelft' (lees: een groei die de krimp van 17 procent in de eerste helft niet meer zal goedmaken) en een marge van 11 à 13 procent. 

  • Wall Street: Morgan Stanley imponeert

    Goedemorgen!

    We trappen af met Wall Street. Daar kleurden de Dow  en de Nasdaq  groen, dankzij de binnenstromende kwartaalrapporten die doorgaans prima nieuws opleverden. 

    Dat laatste is zeker het geval voor Morgan Stanley : de zakenbank klokte op een vers record af, dankzij een imponerende groei van de (trading)-inkomsten. 

    De liveblog van gisteren kunt u hier herlezen. 

    Om 12 uur houden we een onze marktenchat. Met de letterwoorden ASMLLVMH en ECB zijn er voldoende thema's. Maar we willen zoals steeds vooral úw vragen horen, die we zoals steeds naar best vermogen zullen proberen te beantwoorden. Die vragen kunt u hier al stellen. 

    ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud