1. Markten Live
  2. Live blog
live

Wall Street sluit fors lager

In de VS viel de zomerrally zonder brandstof. Stijgende rente duwde technologieaandelen diep kopje onder.
  • Baaldag op Wall Street

    In de VS leden de beurzen vandaag forse verliezen. De Dow Jones dook 1,9 procent lager. De Dow beleefde zijn slechtste dag sinds juni. De Nasdaq verloor nog meer terrein: -2,6 procent. Stijgende rente duwde de techbeurs stevig kopje onder.

    Ons Wall Street-overzicht leest u hier.

    Prettige avond en tot morgen!

  • Tesla trekt prijzen op

    De elektrische autobouwer Tesla gaat de prijzen voor zijn rij-assistentiesysteem vanaf september optrekken, zo kondigde Tesla-topman Elon Musk aan op Twitter. 

    Het is al de tweede prijsverhoging van Tesla's FSD ('Full Self-Driving')-systeem dit jaar.

    Tesla tuimelt in lijn met de brede markt zo'n 2,4 procent lager en is zo op weg naar zijn vijfde neerwaartse dag op rij. 

  • Slaagt Belgisch cryptoplatform in beursgang?

    De crowdlendingactie die het Belgische cryptoplatform Bit4You op de beurs moet krijgen verloopt bijzonder stroef. Het moederbedrijf Chainius probeert beleggers nu te overhalen met een fors hogere rente.

    Bit4You, het eerste Belgische tradingplatform voor bitcoin en andere virtuele munten, kondigde in juni aan dat het een beursgang plande om zijn Europese groei aan te zwengelen. Met dat doel voor ogen lanceerde Chainius, het moederbedrijf boven Bit4You, een overnamebod op de wat ingeslapen beursgenoteerde Brusselse holding Beluga. Of het overnamebod zou slagen, is evenwel twijfelachtig.

    U leest hier meer.

  • Ons Wall Street-verslag..

    ..met aandacht voor de stokkende memeaandelen, een ontslagronde bij Ford en een overnamestrijd in de gezondheidsindustrie vindt u hier.

  • Somber gemoed bij beleggers

    Een lang uitgesponnen zomerrally op de Amerikaanse beurzen is (voorlopig?) voorbij. Beleggers werpen de blik al vooruit naar het symposium van centraal bankiers in Jackson Hole later deze week en anticiperen op 'havikachtige' boodschappen van Powell en co. Bovendien doet ook de stijgende langetermijnrente de aandelenmarkten pijn. 

    De verliezen op Wall Street zijn sinds de opening vanochtend gestaag maar zeker toegenomen. De Dow Jones geeft zo'n twee uur voor de slotbel 1,9 procent prijs. De Nasdaq duikt 2,5 procent lager. De brede S&P500 duikt 2,1 procent in het rood.

  • Herstructurering bij Ford

    De Amerikaanse autobouwer Ford heeft aangekondigd dat hij 3.000 banen zal schrappen, voornamelijk in Noord-Amerika en India. 

    De CEO van Ford, Jim Farley, gaf eerder al te verstaan dat de autobouwer volgens hem te veel personeel in dienst had, en dat het huidige personeelsbestand niet de vaardigheden heeft om de shift naar elektrische wagens en met digitale service succesvol te kunnen volbrengen. 

    'We gaan bepaalde jobs schrappen en functies herorganiseren', klonk het bij Ford-topman Jim Farley in een brief aan het personeel. Net als bij andere traditionele autobouwers beschikt Ford over een personeelsbestand dat is aangeworven voor de bouw van wagens met verbrandingsmotor.

    De transitie naar elektrisch rijden en de grote hoeveelheid software die in moderne auto's verwerkt zit, vergt bijvoorbeeld meer profielen met IT-achtergrond. 'Het wordt een uitdagende tijd', zei de Ford-topman. Het aandeel krijgt een tik van 5 procent.

  • Zet Fed-baas inflatiestrijd op scherp in Jackson Hole?

    De Jackson Hole-conferentie biedt de Amerikaanse centrale bank (Fed) een geknipt podium om beleggers van het idee af te helpen dat de grootste pijn geleden is in de strijd tegen de inflatie. Gooit Fed-voorzitter Jerome Powell in zijn speech vrijdag een langere periode van hogere rentes op tafel?

    U leest er meer over in dit artikel van collega Kris Van Hamme.

  • Euro op laagste peil in 20 jaar

    De euro is even naar 0,993 dollar gedaald omdat de aanhoudende stijging van Europese gasprijs de vrees voor een recessie doet toenemen. De Europese eenheidsmunt zakte daardoor naar het laagste peil sinds 2002. In juli dook de euro voor het eerst in 20 jaar onder de psychologisch belangrijke grens van 1 dollar. Sommige banken zien de euro tegen eind dit jaar afbrokkelen naar 0,95 dollar.

  • Tienjaarsrente in VS klimt boven 3 procent

    De Amerikaanse tienjaarsrente is voor het eerst in een maand boven 3 procent gestegen. De obligatiemarkt verwacht dat Fed-voorzitter Jerome Powell vrijdag zal onderstrepen dat de strijd tegen de hoge inflatie nog niet voorbij is. Hij houdt dan een toespraak op de jaarlijkse conferentie van centraal bankiers in Jackson Hole.

  • Bel20 sluit in het rood

    De Bel20 sloot zonet 0,9 procent lager op 3.736 punten. Zwaargewicht Argenx hield de schade voor de sterindex nog enigszins beperkt dankzij een koerssprong van 3 procent. KBC verloor 4 procent.

    Op de brede markt waren Exmar (+4,4%), Euronav (+3,6%), en Smartphoto (+3,4%) de uitblinkers.

    Floppers: Oxurion (-21,7%), Nyrstar (-7,2%) en Bone Therapeutics (-6,3%).

    ©Paternoster Mathieu_euronext

  • Memeaandelen opgebrand

    De hype rond memeaandeel Bed, Bath & Beyond lijkt voorbij. Het aandeel tuimelt 8 procent lager naar 10 dollar, ruim 60 procent onder de piek van 27 dollar vorige week. Toen stuwden Reddit-beleggers het aandeel hoger door en masse stukken van de kwakkelende keten voor huishoudapparatuur in te slaan. 

    Grootaandeelhouder Ryan Cohen maakte gebruik van de 'memerally' om zijn aandelen Bed Bath & Beyond van de hand te doen. De investeerder nam in maart een belang van 9,8 procent, dat later toenam tot 12 procent. Vorige week woensdag bleek plots uit een filing dat hij alles wil verkopen. Een dag later waren al zijn aandelen de deur uit. Cohen verdiende naar schatting 70 miljoen euro met de trade.

    De Amerikaanse bioscoopketen AMC - nog zo'n memeaandeel - duikt zelfs 40 procent lager. Het aandeel staat ook onder druk door de financiële problemen bij sectorgenoot Cineworld , het Britse moederbedrijf van de Amerikaanse keten Regal Cinemas. Net als AMC torste Cineworld bij het ingaan van de pandemie zware schulden, maar in tegenstelling tot AMC kon Cineworld niet genieten van een 'memerally' op zijn aandeel - met fatale gevolgen

    AMC daarentegen maakte gebruik van de situatie om een kapitaalverhoging door te voeren en delen van zijn schuld af te betalen.

  • Argenx houdt Bel20 recht

    Het biotechbedrijf Argenx noteerde vandaag even boven 400 euro, een record. Argenx schrijft vandaag ruim 4 procent bij. Dankzij het biotechbedrijf - het zwaargewicht binnen de Bel20 - houdt de Belgische sterrenkorf het verlies binnen de perken.

    Argenx stak eind juli KBC voorbij als op één na waardevolste Belgisch aandeel. Alleen Ab Inbev heeft een nog grotere beurswaarde. Met een marktkapitalisatie van ruim 90 miljard euro is de Leuvense brouwer nog enkele maatjes groter dan Argenx met zijn beurswaarde van 21 miljard euro. 

    Een uur voor sluiting noteert de Bel20  0,7 procent lager.

    Ter vergelijking: de Franse CAC40 noteert ruim 2 procent lager. In Amsterdam verliest de AEX 1,3 procent. De Europese beursbarometer Euro Stoxx 50 krijgt een tik van ruim 2 procent.

  • Overnamegeruchten bij Signify Health

    In New York kleuren aandelenmarkten rood. Beleggers blikken met lichte vrees vooruit op de speech die Fed-voorzitter Jerome Powell komende vrijdag zal geven op het jaarlijkse symposium van de belangrijkste centraal bankiers in Jackson Hole (Wyoming). Ze vrezen dat Powell er behoorlijk 'streng' uit de hoek zal komen, met de duidelijke boodschap dat een vertragende economie de Amerikaanse centrale bank (Fed) niet zal tegenhouden om de rente (stevig) verder op te trekken, om zo de inflatie in te dammen. 

    Een opvallende stijger op Wall Street is Signify Health , een onlinegezondheidsplatform. Dat aandeel knalt tot 40 procent hoger door overnamegeruchten. Zowel UnitedHealth , Amazon  als CVS zouden hun oog hebben laten vallen op het gezondheidsplatform. 

    De gezondheidsreus UnitedHealth zou met een bod van ruim 30 dollar per aandeel de beste papieren hebben. Maandag komt de raad van Bestuur van Signify Health bijeen om een eventuele overname te bespreken.

  • Rode beurzen in VS

    Ook in de VS openden de aandelenmarkten lager. Enkele minuten na de opening brokkelt de Dow Jones 1,2 procent af. De Nasdaq gaat 1,5 procent in het rood.

    Slabakkende technologiewaarden duwen de Nasdaq-index lager. De tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties beweegt opnieuw richting de psychologische belangrijke grens van 3 procent, wat slecht nieuws is voor rentegevoelige techwaarden. De lange rente kampeert nu op 2,99 procent.

  • Euronav op hoogste peil in 12 jaar

    Met dank aan de sterke vraag naar VLCC-capaciteit noteert het aandeel van de tankerrederij Euronav op het hoogste peil sinds juni 2010. Ongetwijfeld speelt ook de geplande fusie met Frontline een rol, al valt nog te bekijken hoe dat project zal uitdraaien, gezien het verzet van de familie Saverys. Als grootste aandeelhouder doet die intussen wel een gouden zaak met de koersklim...

  • Israëlische centrale bank verrast met forse renteverhoging

    Voor de vierde bijeenkomst op rij verhoogt de Israëlische centrale bank haar belangrijkste rentetarief. Om de inflatie in te dammen koos de centrale bank voor een forse renteverhoging met 75 basispunten. Economen rekenden op een verhoging van maximaal 50 basispunten. 

    De renteverhoging is de grootste in ruim 20 jaar tijd in het Midden-Oosterse land.

  • Exmar blinkt uit

    De verkoop van haar drijvende lng-fabriek Tango blijft de gastankerrederij Exmar hoger stuwen. Het aandeel voert het Belgische koersenbord aan met een dagwinst van ruim 3 procent naar 8,90 euro. Exmar noteert bijna 80 procent hoger dan een maand geleden. 

    Onlangs kocht ook de 'insider' Carl-Antoine Saverys een pakket van 12.500 stuks Exmar. Hij betaalde 7,6 euro per aandeel en heeft inmiddels dus al mooi rendement op die aankoop. Carl-Antoine Saverys is de zoon van uitvoerend voorzitter Nicolas Saverys. Hij zit in de raad van bestuur van Exmar en is er ook business development manager.

    Het was de eerste insidertransactie in Exmar sinds juli 2021. 

  • CEO Adidas stapt op in 2023

    Kasper Rørsted stopt 'in de loop van 2023' als CEO van Adidas . De sneakerproducent maakte dat bekend in een persbericht. De raad van bestuur en Rørsted zijn 'samen tot de beslissing gekomen' om de topjob door te geven aan iemand anders. De zoektocht is opgestart. 

    Het aandeel van Adidas noteert ruim 3 procent lager. Adidas is een van de belangrijkste beleggingen van de Belgische holding GBL

  • Lagere start op til in New York

    Ook in de VS zullen de beurzen in het rood openen, leren de indexfutures. De Nasdaq zou zo'n 1,6 procent lager openen, de Dow Jones 1 procent.

  • Ook Nomura ziet euro terugvallen tot 0,95 dollar

    Na JPMorgan verwacht ook Nomura dat de euro in de rest van het jaar zal wegzakken tot 0,95 dollar of lager.

    De bandbreedtegebonden herstelbeweging van de Europese eenheidsmunt van eind juli en augustus is voorbij, zegt het Japanse beurshuis. De overheden in de eurozone beginnen de hogere energiekosten door te rekenen aan de consumenten en bedrijven zullen langzaam beginnen hun productie in te perken. Tegelijk worden de aanvoerlijnen getroffen door een tekort aan vervoersmogelijkheden en de lage waterstand van de Rijn.

    Mogelijk zal de markt ook stilaan een zachtere landing in de VS beginnen inprijzen. De PMI-cijfers van deze week kunnen duidelijk maken of de economische activiteit in de VS opveert. Als dat zo is, kan ook dat druk zetten op de euro.

    De specialisten van Nomura zien de euro met 0,25 dollarcent zakken tegen eind september en verder verzwakken tot 0,95 dollar of nog minder in de winter.

  • Ons verslag van Euronext Brussel...

    ... bevat een flinke dosis EVS en Aedifica, naast een vleugje Montea. U kunt het hier terugvinden.

  • Citi: 'Britse inflatie naar 18,6 procent'

    De Britse inflatie is op weg om te pieken op 18,6 procent tegen januari 2023, goed voor het hoogste peil in bijna een halve eeuw. Dat is alvast de voorspelling van Citi, dat verwijst naar de piekende gasprijzen. 'We voorspellen een Britse inflatie van meer dan 18 procent in januari', zegt Citi-econoom Benjamin Nabarro tegenover Financial Times. Dat is boven de piek van 17,8 procent in 1979 die het gevolg was van de tweede olieschok. 

    Nog volgens Citi zou de huidige maximumprijs voor de Britse energiefactuur in januari verhoogd worden naar 4.567 pond per jaar, tegenover de huidige 1.971 pond per jaar. 'Dat zou de inflatie de stratosfeer injagen.' 

    Eerder deze maand voorspelde de Bank of England een Britse inflatie van 13 procent tegen het einde van dit jaar, tegenover 10,1 procent in juli. 

  • Schatkist haalt 2 miljard op bij obligatieveiling

    De veiling van lineaire obligaties (OLO's) heeft 2 miljard euro opgehaald. Dat meldt het Federaal Agenschap van de Schuld. De schatkist leende 1,22 miljard op tien jaar tegen een gemiddelde rente van 1,81 procent en 780 miljoen op vijf jaar tegen een gemiddelde rente van 1,26 procent.

  • Carrefour blokkeert prijzen van 100 producten

    Een opmerkelijk initiatief in de retailsector komt vandaag van Carrefour . De Franse supermarktgroep kondigde aan in haar thuisland de prijzen van 100 ‘dagelijkse’ producten 100 dagen lang te blokkeren. Carrefour wil op die manier ‘de koopkracht van de Fransen ondersteunen’.

    Het gaat zowel om voeding als niet-voeding.

    Tijdens een parlementair debat over maatregelen om de koopkracht te vrijwaren had de Franse regering grote bedrijven opgeroepen ook een inspanning te leveren. Eind juli kondigden TotalEnergies en de rederij CMA CGM tariefverlagingen aan.

    Het aandeel Carrefour zakt 1,4 procent op Euronext Parijs, in lijn met de CAC40.

  • Belgisch consumentenvertrouwen herstelt een beetje

    Na een lichte daling in juli is er deze maand een licht herstel van het Belgisch consumentenvertrouwen van -13 naar -11. 

    De Belgen hebben wat meer vertrouwen in de Belgische economie, maar zijn somberder over de werkloosheidsvooruitzichten. Bovendien zijn de spaarintenties voor de komende maanden aanzienlijk toegenomen. 

    Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne stond het consumentenvertrouwen op -16. 

  • De Belegger Visie: 'Inspelen op beurskansen'

    Hoofdredacteur Gert Bakelants legt uit hoe een belegger af en toe kan inspelen op opportuniteiten. Zo was er recent de tuimeling van Sanofi door nervositeit rond het maagzuurmiddel Zantac en mogelijke schadevergoedingen. 

    De Belegger Visie

  • Europese verliezen lopen sterk op

    De Europese beurzen duiken dieper in het rood. Het verlies van de Euro Stoxx 50 loopt op tot 1,7 procent, dat van de Bel20 tot 1,3 procent.

    De nieuwe piek van de gasprijs is ongetwijfeld een aanjager van de koersverliezen, maar fundamenteel speelt vooral de vrees voor verdere forse renteverhogingen en de impact daarvan op de economische groei.

    Over wat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, van plan is, komen we mogelijk eind deze week iets te weten, op de bijeenkomst van centraal bankiers in Jackson Hole. In afwachting blijven beleggers voorzichtig.

    De voorzitter van de Bundesbank toonde zich afgelopen weekend alvast voorstander van verdere renteverhoging in de eurozone, ondanks het recessiegevaar.

    Het effect van de lichte renteverlagingen in China, bedoeld op de economie extra zuurstof te geven, was van korte duur.

  • 'Aedifica heeft 30 procent opwaarts potentieel'

    KBC Securities-analist Wim Lewi reageert op de deal die de zorgvastgoedspeler Aedifica vrijdag bekendmaakte. 'Het nettorendement van 5 procent ligt lager dan dat van andere recente overeenkomsten in het VK, maar dat compenseert Aedifica doordat het deels panden zijn die er al staan en niet nog gebouwd moeten worden.' 

    Lewi laat zijn 'opbouwen'-advies en koersdoel van 133 euro staan, waarmee het aandeel - gerekend met de slotkoers van vrijdag - een opwaarts potentieel van ruim 30 procent heeft. De vastgoedgroep zakt 2 procent tot 99,75 euro. 

    Het nettorendement van 5 procent ligt beneden dat van andere recente overeenkomsten in het VK.

    Wim Lewi
    Analist bij KBC Securities

  • Bundesbank-voorzitter hamert op noodzaak verdere renteverhogingen

    Terwijl vanuit de Federal Reserve geluiden komen die wijzen op onverminderd stevige renteverhogingen, stuurt u ook Joachim Nagel, de voorzitter van de Bundesbank en daardoor een zwaargewicht bij de Europese Centrale Bank ECB, aan op het verder optrekken van de Europese basisrente.

    In een interview met de regionale krant Rheinische Post zei hij zaterdag dat de inflatie in Duitsland in de herfst tot 10 procent kan klimmen. Dat zou het hoogste niveau zijn sinds de jaren 1950. In het vierde kwartaal van 1951 bedroeg de inflatie in Duitsland - dat toen volop probeerde te herstellen van de oorlogsinspanningen en -vernielingen - volgens huidige berekeningen ongeveer 11 procent. Nagel ziet het inflatieprobleem volgend jaar niet verdwijnen. Dat komt door de sterk verminderde Russische gasleveringen en de forser dan verwacht gestegen gas- en elektriciteitsprijzen.

    Ook al vreest Nagel dat Duitsland in de winter in een recessie belandt, toch moet de ECB volgens hem doorgaan met het optrekken van de rente. Het volgende rentebesluit komt op 8 september. Hoe sterk de Europese rente moet stijgen, daarover sprak de Bundesbank-voorzitter zich niet uit. In juli trok de ECB de rente met 50 basispunten op. De geldmarkt verwacht een nieuwe verhoging met 50 basispunten in september.

  • Euro zakt onder 1 dollar

    De euro is even onder 1 dollar gezakt. De eenheidsmunt staat onder druk omdat de gasprijs in Europa blijft stijgen en opnieuw een recordhoogte heeft bereikt. 

  • Gasprijs verder de hoogte in

    De gasprijs gaat weer verder de hoogte in nu Rusland de belangrijke Nord Stream 1-pijpleiding vanaf 31 augustus voor drie dagen sluit voor 'onderhoudswerkzaamheden'. Dat laatste zetten we tussen haakjes omdat het waarschijnlijk is dat de Russen doelbewust de gastoevoer dichtknijpen als reactie op de sancties tegen het land. De gasprijs knalt een stevige 13 procent hoger. 

    Sinds de pijpleiding vorige maand werd afgesloten onder dezelfde voorwendselen is de hoeveelheid gas die door de gaslijn loopt sterk verlaagd. Duitsland waarschuwt zijn burgers er daarom voor dat Rusland nog verder in het gasaanbod kan knippen en dat er een 'zeer kritische winter' voor ons ligt. De Duitse minister van Economie Robert Habeck zei tegen de Duitse nieuwszender ZDF: 'We moeten ervan uitgaan dat president Vladimir Poetin de gaskraan verder toedraait.' 

    Op het volgende plaatje ziet u hoe stevig er door Moskou is geknipt in de leverantie van gas:

  • Europa in het rood | B&S onderuit

    De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een verlies van 0,6 procent. 

    • In Amsterdam tuimelt B&S  met 8 procent na een daling van de marge en een stijging van de schuldratio over de eerste jaarhelft. (Zie post van 7.57 uur)
    • Beleggers in Fresenius  zien de nieuwe CEO wel zitten. Het aandeel springt 5 procent hoger. (Zie post van 8.30 uur) 
    • Vodafone  zakt 0,2 procent na een miljardenverkoop in Hongarije. (Zie post van 8.29 uur) 
    • De officiële bevestiging van Cineworld dat het in de VS overweegt chapter 11 te overwegen, duwt het aandeel vreemd genoeg 6 procent hoger. (Zie post van 8.45 uur)
  • Lagere start in Brussel, EVS veert op

    De Euro Stoxx 50 noteert na een minuut handel 0,8 procent lager. De Bel20 verzwakt 0,25 procent.

    Rond de volgende bedrijven is nieuws:

  • Wanneer smelt de sneeuwbal achter de beursrally?

    Hadden we de voorbije weken en maanden te maken met een berenmarktrally, een tijdelijke hausse die gedoemd is terug naar af te gaan? Of is het recente beursherstel duurzaam?

    Collega Kris Van Hamme gaat er dieper op in.

  • Cineworld bevestigt dat gerechtelijk akkoord in VS op tafel ligt

    De Britse bioscoopuitbater Cineworld reageert op mediaberichten dat hij mogelijk het faillissement gaat aanvragen. In een officieel, op de site van de London Stock Exchange gepubliceerd bericht staat dat Cineworld overweegt in de VS Chapter 11 aan te vragen - een gerechtelijk akkoord - en tegelijk bijkomende stappen zal zetten in andere landen in het kader van ‘een ordentelijk implementatieproces’.

    Het bedrijf praat intussen met diverse grote stakeholders zoals zijn kredietverschaffers.

    Onder Chapter 11 krijgt Cineworld toegang tot vers geld en kan het werk maken van een schuldenafbouw. Intussen blijven de bioscopen van Cineworld en Regal open en is er geen significante impact voor de werknemers, beklemtoont Cineworld.

    Het bedrijf wijst er wel op dat elke schuldverminderingstransactie in een ‘zeer significante verwatering’ voor de bestaande aandeelhouders zal resulteren. Vorige week verloor het aandeel al 80 procent van zijn waarde in Londen.

  • Europese beurzen op weg naar verlies

    De futures suggereren een 0,6 procent lagere opening voor de Euro Stoxx 50. 

  • Fresenius krijgt nieuwe topman

    Stephan Sturm, die sinds 2016 aan het hoofd stond van het Duitse medischedienstenbedrijf Fresenius SE , geeft op 1 oktober de CEO-fakkel door aan Michael Sen, zo raakte vrijdagavond bekend. Sen is een voormalig directielid van Siemens en voormalig financieel directeur van E.ON. Hij leidt momenteel de divisie Fresenius Kabi, die geneesmiddelen voor gebruik in ziekenhuizen maakt. Hij blijft die functie uitoefenen tot een geschikte opvolger is gevonden.

    De gekendste tak van Fresenius is Fresenius Medical Care , ’s werelds grootste aanbieder van nierdialyse. Fresenius Medical Care heeft een aparte notering en kelderde vorig maand met meer dan 12 procent tot het laagste peil in 12 jaar, nadat het bedrijf de winstprognose verlaagde wegens hogere kosten en een tekort aan verplegend personeel in de VS. De kosten liepen op door een daling van het aantal patiënten. Heel wat nierdialysepatiënten bezweken aan COVID-19.

  • Vodafone doet miljardendeal

    De Britse telecomoperator Vodafone  doet zijn Hongaarse dochter van de hand. Vodafone zal opgaan in 4iG, zodat een nieuwe nummer twee ontstaat in vaste en mobiele telefonie in Hongarije. De verkoop moet tegen eind dit jaar worden afgerond en heeft een waarde inclusief schulden van 1,8 miljard euro. 

    De verkoop door Vodafone past in het streven van CEO Nick Read om de groep eenvoudiger te maken. Eerder ging ook de dochter in Nieuw-Zeeland de deur uit. In landen als het VK, Italië en Portugal wil Vodafone daarentegen zijn positie uitbouwen. 

  • Berenberg blijft Biotalys koopwaardig vinden

    Na de halfjaarresultaten van Biotalys voert analist Sebastian Bray van Berenberg slechts kleine wijzigingen door in zijn model. De aanpassingen zijn vooral een gevolg van het feit dat de Gentse specialist in biologische gewasbescherming de Amerikaanse goedkeuring van het schimmelbestrijdingsmiddel Evoca pas begin 2023 verwacht, in plaats van eind dit jaar. Bray rekent op 2 tot 3 maanden vertraging, wat volgens hem vooral te maken heeft met de werklast van EPA, het Amerikaanse agentschap voor de bescherming van het leefmilieu.

    Door de vertraging verlaagt Biotalys de prognose voor hoeveel cash het dit jaar denkt te verbranden, van 27 à 29 miljoen euro tot 24 à 26 miljoen euro. Bepaalde kosten, onder meer voor veldproeven, zullen namelijk verschuiven. De halfjaarcijfers zelf waren grotendeels in lijn met de verwachtingen.

    Berenberg vindt Biotalys onverminderd koopwaardig met een stabiel koersdoel van 9 euro. Analist Bray wijst erop dat het aandeel sinds de beursgang midden vorig jaar slechts 3 procent heeft verloren, terwijl de Nasdaq Biotech Index sindsdien meer dan 20 procent verzwakte.  

  • Groothandelaar B&S: fikse omzetsprong, lagere marge

    De groothandelaar B&S , met notering in Amsterdam en hoofdzetel in Luxemburg, kondigt voorbeurs een omzetstijging van 19,4 procent aan over de eerste helft van 2022. De 983,2 miljoen euro aan verkopen leidden tot een brutobedrijfskasstroom (ebitda) van 40,6 miljoen euro, of een marge van 4,1 procent. In dezelfde periode vorig jaar realiseerde B&S nog een marge van 5,5 procent. Dat leidde ook tot een lagere winst per aandeel van 17 naar 15 cent over de eerste jaarhelft. Mee door een toename van het werkkapitaal, steeg de schuld/ebitdaratio van 3,2 naar 3,7. 

    Voor heel 2022 mikt B&S op een marge van 5 procent. Voor 2023 komen er geen prognoses wegens de 'onzekerheid over de economie'. 

    B&S is onder meer actief in leveringen voor onder meer cruises, het leger en humanitaire operaties. 

    We focussen op het beheer van ons werkkapitaal en op een terugkeer naar genormaliseerde schuldniveaus tegen eind dit jaar.

    Tako de Haan
    CEO B&S

  • Credit Suisse haalt topper weg bij Deutsche Bank

    De veelgeplaagde Zwitserse bank Credit Suisse maakt in een persbericht een nieuwe shake-up bekend aan de top. Dixit Joshi wordt vanaf 1 oktober de financiële topman in de plaats van David Mathers. Het was al geweten dat Mathers na 11 jaar zou opstappen. Joshi komt van Deutsche Bank, waar hij als penningmeester veel ervaring opdeed in herstructureringen en het opblinken van de balans. Verder wordt Francesca McDonagh de nieuwe chief operating officer (COO). 

    Joshi en McDonagh zullen rapporteren aan Ulrich Körner die in juli Thomas Gottstein als CEO verving.

    Credit Suisse zag de voorbije jaren miljarden dollars verdampen na het omvallen van de Amerikaanse fondsen Archegos en Greensill en liep tegen een strafrechtelijke veroordeling voor het witwassen van drugsgeld aan. Het sukkelde van winstwaarschuwing naar ontslagronde en de beurskoers is het voorbije jaar zowat gehalveerd. 

  • EVS sluit tienjarig contract met Amerikaans mediabedrijf

    Belangrijk nieuws kwam vrijdagavond ook van EVS . De Luikse specialist in live-videotechnologie kondigde toen aan een contract met een looptijd van 10 jaar en een waarde van meer dan 50 miljoen dollar te hebben gesloten met een groot Amerikaanse mediabedrijf. De naam van die speler gaf EVS niet vrij.

    De overeenkomst komt tot stand in een tijd waarin steeds heviger wordt gevochten om de rechten op het live uitzendn van sportevents. Niet alleen openbare omroepen en commerciële zenders zijn daar in geïnteresseerd, maar ook steeds meer ‘big tech’-bedrijven.

    Meer leest u in dit artikel van collega Freek Evers.

  • Buffett krijgt groen licht om helft van Occidental op te kopen

    Meesterbelegger Warren Buffett blijft zijn aandeel in Occidental Petroleum opdrijven. De Amerikaanse regulatoren geven zijn Berkshire Hathaway nu groen licht om de helft van het oliebedrijf in te lijven. Momenteel bezit Berkshire meer dan 20 procent. 'Het lijdt geen twijfel dat Buffett van hier naar 50 procent zal gaan', oordeelt Bill Smead, die 4,8 miljard in beheer heeft bij Smead Capital Management en behoort tot de twintig belangrijkste aandeelhouders van Occidental. 'Dit begint er meer en meer uit te zien als zijn Burlington-transactie, waarbij hij uiteindelijk de hele santeboetiek opkocht.'

    Occidental was vrijdag een schaarse uitblinker op Wall Street met een sprong van 10 procent. 

    Lees hier meer. 

  • Aedifica blijft op het expansiepad

    Nieuws van vrijdag dat we nog even herhalen. Aedifica , de specialist in zorgvastgoed, maakte toen een stevige investering in vier zorglocaties in Ierland bekend. Het bedrijf investeert 161 miljoen euro in drie zorglocaties - twee woonzorgcentra en een groot revalidatiecentrum - die al operationeel zijn en in een woonzorgcentrum dat nog in ontwikkeling is. Het zorgvastgoed ligt allemaal in en rond Dublin. De totale capaciteit bedraagt 617 bewoners, het initieel nettohuurrendement circa 5 procent.

    Met deze nieuwe investering groeit de Ierse portefeuille van Aedifica aan tot bijna 460 miljoen euro.

  • Jürgen Ingels: 'Koopjes in de technologiesector'

    Volgens investeerder Jürgen Ingels is het een goed moment om op de beurs te kijken naar opportuniteiten in de technologiesector. Dat zegt hij in een nieuwe editie van De 7, waarin hij vooruitblikt op de komende week.  

  • Alle ogen gericht op Jackson Hole

    We kijken hier vooruit naar de week die komt. 

  • 5 favoriete aandelen van Hamish Chamberlayne

    Hamish Chamberlayne is hoofd wereldwijde duurzame aandelen bij Janus Henderson. Hij tipt onder meer het Franse Legrand, actief in electrische apparatuur, en de Amerikaanse chipspeler Nvidia. 

  • Nieuwe Chinese renteknip

    Goedemorgen. China gaat verder met het nemen van maatregelen om de economische activiteit aan te wakkeren. De ingreep is dit keer van monetaire aard. De Chinese centrale bank verlaagt de basisrente evenals het referentietarief voor hypotecaire leningen. De eenjaarsrente zakt met 5 basispunten tot 3,65 procent, de vijfjaarsrente met 15 basispunten tot 4,30 procent.

    China gaat daarmee lijnrecht in tegen de algemene trend van renteverhogingen in de wereld. De centrale bank moet een dunne lijn bewandelen om de groei te stimuleren. De Chinese economie, de op een na grootste in de wereld,  kon in het tweede kwartaal maar nipt een economische krimp vermijden. Jaar op jaar bedroeg de groei toen slechts 0,4 procent. De talrijke lockdowns en een zware vastgoedcrisis hebben het vertrouwen van consumenten en bedrijven aangetast.

    De beurzen van Shanghai en Hongkong gaan licht hoger na de renteverlagingen. Elders in Azië staan rode cijfers op de borden. Tokio verliest ruim en half procent, Seoel en Sydney zowat een procent. Azië breit daarmee een vervolg aan het rode slot van vrijdag op Wall Street. De Federal Reserve lijkt vastbesloten om door te gaan met de renteverhogingen en dat doet beleggers wat gas terugnemen.

    Traders aan het werk op de beursvloer van de NYSE
    Traders aan het werk op de beursvloer van de NYSE ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud