1. Markten Live
  2. Live blog
live

Wall Street met verlies naar Thanksgiving | Dell en HP onderuit

Het Frans-Duitse renteverschil piekt, de CAC40 verloor 0,7 procent. Dankzij Solvay, Ackermans en Argenx sloot de Bel20 positief.
  • Payton Planar boekt stabiele winst in eerste negen maanden

    De Israëlische fabrikant van transformatoren en inductoren Payton Planar , die op Euronext Brussel noteert, publiceert degelijke cijfers over de eerste negen maanden, maar beklaagt zich over de aanhoudende vertraging van de markt.

    Payton Planar realiseerde een 4 procent hogere omzet van 41,2 miljoen dollar, maar door hogere verkoop-, ontwikkelings- en algemene kosten kwam de bedrijfswinst 6,6 procent lager uit op 11,4 miljoen dollar. Dankzij hogere financiële inkomsten bleef de nettowinst nagenoeg stabiel op 11,2 miljoen dollar (tegen 11,1 miljoen over de eerste negen maanden van 2023).

    Het orderboek is dit jaar wel fors uitgedund. Eind december 2023 was het nog 30,8 miljoen dollar dik; eind september was het afgenomen tot 23,5 miljoen dollar – wat overeenstemt met vier kwartalen werk.

    Payton Planar wijt dat aan een lagere vraag en hoge voorraadniveaus bij de klanten, terwijl de nog steeds hoge rente ook een rol speelt in de activiteit van de klanten en soms tot vertraagde leveringen leidt. ‘Het management is van mening dat deze trends zullen aanhouden in de komende maanden', klinkt het in een persbericht.

  • Wall Street gaat met verlies naar Thanksgiving

    De Amerikaanse beurzen vertoefden zowat de hele handelsdag in het rood. De hogere inflatie in oktober doet vragen rijzen rond het tempo van renteverlagingen door de Federal Reserve. De techreuzen, waarvan de waarderingen zeer hoog zijn opgelopen, stonden voorts onder druk.

    De Dow Jones sloot met 0,3 procent verlies, de S&P 500 verloor 0,4 procent en de Nasdaq Composite 0,6 procent. U leest er meer over in ons Wall Street-verslag.

  • Britse verzekeraar Aviva brengt bod uit op Direct Line

    Begin dit jaar deed Ageas een gooi naar de Britse verzekeraar Direct Line, maar dat mislukte. Nu is het een landgenoot van Direct Line die een bod lanceert.

    U komt er meer over te weten in dit stuk van collega Bert Broens.

  • Kleine aandeelhouder probeert splitsing Vivendi uit te stellen

    De Franse vermogensbeheerder CIAM, die een belang van 0,025 procent in Vivendi heeft, heeft bij de handelsrechtbank van Parijs een verzoek ingediend om de voor 9 december voorziene aandeelhoudersvergadering te verschuiven en het plan om Vivendi in drie entiteiten op te splitsen uit te stellen. Een hoorzitting rond CIAM’s verzoek is op 4 december gepland, deelde Vivendi mee.

    Op 9 december moeten de aandeelhouders van Vivendi zich uitspreken over een aparte notering voor de betaaltelevisietak Canal+, het advententie-agentschap Havas en de uitgeverij Louis Hachette. Het opsplitsingspan wordt aangestuurd door Vincent Bolloré, Vivendi’s grootste aandeelhouder met 29 procent. Hij wil zo meer waarde naar boven halen en de conglomeraatsdiscount verminderen.

    CIAM heeft nog twee andere rechtszaken lopen. Voor de handelsrechtbank in Parijs trekt de vermogensbeheerder ook de geldigheid van de voorgesteld opsplitsing in twijfel. Een andere zaak, voor het hof van Beroep in Parijs, heeft tot doel de beslissing van de Franse beurswaakhond van 13 november ongedaan te maken dat Bolloré geen overnamebod moet uitbrengen in het kader van de opsplitsing.

  • Starbucks scoort met ‘Red Cup Day'

    Op 14 november was het bij Starbucks weer ‘Red Cup Day’. Wie dan een van de speciale seizoensdranken bestelt, krijgt gratis een herbruikbare rode beker. En wie een herbruikbare beker bij zich heeft en een drank bestelt, krijgt 10 cent korting. Starbucks wil met de actie het gebruik van herbruikbare bekers aanmoedigen, maar ook meer klanten lokken.

    En dat lijkt aardig te lukken. Op 14 november kreeg de koffieketen 42 procent meer volk over de vloer dan het gemiddelde van de vijf voorgaande donderdagen, vernam Bloomberg. Die toename is groter dan tijdens de ‘Red Cup Day’ van 2023, toen Starbucks met een staking te kampen had en met een boycotactie wegens de oorlog in het Midden-Oosten.

    Starbucks kijkt al drie kwartalen tegen een dalende verkoop aan. De nieuwe topman Brian Niccol tracht nu de tanker te keren door de koffieshops aantrekkelijker te maken, het aanbod te vereenvoudigen en de bediening te verbeteren.

  • DEME bouwt ‘offshore wind'-terminal in Cuxhaven

    DEME gaat samen met de Duitse bouwbedrijven Depenbrock en TAGU in de haven van Cuxhaven een terminal bouwen voor zware ladingen, meer in het bijzonder voor componenten van offshore windparken.

    DEME zal de bagger- en landaanwinningswerken uitvoeren. Het Belgisch bedrijf zal hiervoor twee sleephopperzuigers, een backhoe (ponton met graafmachine) en diverse splijtbakken (waarin de baggerspecie wordt geladen) inzetten.

    Het contract valt in de categorie ‘tot 50 miljoen euro’.  

  • Wall Street helemaal in het rood

    De toonaangevende Amerikaanse indexen noteren nu alle drie in het rood. Omstreeks 19 uur Belgische tijd zakt de Dow Jones 0,2 procent, de S&P 500 0,4 procent en de Nasdaq Composite 0,9 procent.

    De techwaarden reageren negatief op de Amerikaanse inflatiecijfers. Die zouden er kunnen toe leiden dat de Federal Reserve de rente minder snel gaat verlagen. Traders rekenen nog steeds op een renteknip met 25 basispunten in december, maar sluiten niet uit dat de Fed bij de vergaderingen in januari en maart de rente ongewijzigd laat.

  • BNP Paribas drijft belang in Ageas op

    Vorige maand raakte bekend dat de Franse grootbank BNP Paribas haar belang in de Belgische verzekeringsgroep Ageas had opgedreven tot 10,9 procent. Uit een nieuwe transparantiemelding blijkt dat dat geen eindpunt was. Nadat het belang van BNP Paribas even onder 10 procent was gedaald, zijn de Fransen weer aandelen Ageas gaan kopen. BNP Paribas heeft nu 11,86 procent van de verzekeraar in handen.

    BNP Paribas werd dit jaar de grootste aandeelhouder van Ageas door het belang van het Chinese conglomeraat Fosun (9 procent in april) over te nemen.

  • Europese beurzen verliezen gemiddeld 0,6 procent

    De Euro Stoxx 50 is met 0,6 procent verlies gesloten. Met een verlies van 0,7 procent voor de CAC40 droeg Euronext Parijs de rode lantaarn in Europa.

  • Bel20 geeft met 0,6 procent winst andere beurzen het nakijken

    Solvay (+3,8%) en Ackermans & van Haaren (+3,2%) droegen ertoe bij dat de Bel20 met winst de dag uitging. Euronext Brussel was een positief buitenbeentje in Europa, waar de zorgen over de invoertarieven van Donald Trump en de politieke toestand in Frankrijk op het sentiment wogen.

  • Roebel kwart lager sinds augustus

    De verzwakking van de Russische roebel tegenover andere belangrijke munten gaat ongenadig verder. Er gaat nu meer dan 110 roebel in een Amerikaanse dollar en meer dan 15 roebel in een Chinese yuan. De roebel noteert op het laagste peil in 32 maanden tegenover andere belangrijke munten. Sinds begin augustus ging er meer dan 24 procent van de koers.

    Analisten sluiten niet uit dat de roebel nog voor het einde van het jaar op 115 à 120 roebel voor 1 dollar noteert.

    De Russische centrale bank kondigde woensdag aan tot eind dit jaar geen buitenlandse deviezen meer aan te kopen, om zo de val van de roebel af te remmen. De forse daling is te wijten aan de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen rond de oorlog in Oekraïne en aan recente Amerikaanse sancties.

  • Bitcoin rondt weer kaap van 95.000 dollar

    Na vier opeenvolgende verliesdagen,trekt de prijs van bitcoin opnieuw hoger. Bitcoin wint 4 procent en rondt opnieuw de kaap van 95.000 dollar. In reactie schiet bitcoin-bezitter MicroStrategy  meer dan 10 procent hoger. 

  • Amerikaanse inflatie stijgt naar 2,3 procent

    De Amerikaanse inflatie volgens de favoriete maatstaf van de centrale bank is in oktober gestegen naar 2,3 procent, tegenover 2,1 procent in september. Economen hadden die stijging voorspeld. De kerninflatie veerde zoals verwacht op naar 2,8 procent, versus 2,7 procent in september. De iets hogere inflatie kan de centrale bank aanzetten tot voorzichtigheid als ze verdere renteverlagingen overweegt. Volgens de geldmarkt is een renteknip in december waarschijnlijk maar niet zeker.

  • HP tiende lichter na zwakker dan verwachte cijfers

    HP , de bekende producent van pc's en printers, verliest 10 procent. De omzet zakte met 4 procent tot 13,2 miljard dollar, en dat was slechter dan gedacht door analisten (14 miljard). Voor het lopende kwartaal gaat HP uit van een winst per aandeel van 73 cent, ook duidelijk onder de verwachtingen van analisten (85 cent). 

  • Winstprognose CrowdStrike stelt teleur

    CrowdStrike , de specialist in cybersecurity en wereldberoemd sinds het veroorzaken van een wereldwijde computerpanne, verliest 4 procent. De gepubliceerde winst per aandeel van 93 dollarcent was nochtans beter dan verwacht (81 cent). En ook de omzettoename met 29 procent verraste positief. 'We kenden een sterke kwartaalfinish, ondanks de kopwinden na het incident van 19 juli', zegt financieel directeur Burt Podbere. 

    Wall Street verslikte zich allicht in de winstprognose. Voor het lopende kwartaal gaat CrowdStrike uit van een winst tussen 84 en 86 cent, terwijl analisten dachten aan 86 cent. 

  • Dell duikt onder de lat | Aandeel keldert 14 procent

    Het computerbedrijf Dell  verliest 14 procent na de kwartaalcijfers van gisterenavond. 

    De omzet in het derde kwartaal steeg met 10 procent tot 24,4 miljard dollar, maar analisten dachten aan 24,7 miljard. Ook de omzetprognose voor het lopende kwartaal lag onder de verwachtingen.

    Dell installeert servers met AI-chips van Nvidia, dus de verwachtingen waren hooggespannen. Maar Dell ziet bij klanten veel voorzichtigheid als het gaat over niet-AI-gerelateerde zaken, zoals pc's.

  • Verdeelde start in New York

    Daags voor Thanksgiving Day en met het inflatiecijfer volgens de maatstaf van de Fed op komst, gaan de Amerikaanse beurzen overwegend negatief van start. Na een minuut handel wint de Dow Jones 0,1 procent, maar de S&P 500 zakt 0,2 procent en de Nasdaq Composite 0,3 procent.

  • Urban Outfitters verrast met sterke verkoop

    Met Black Friday voor de deur is het een belangrijke week om de kooplust van de Amerikaanse consument en de sterkte van de retailsector in te schatten. In de sector blijken er alvast grote verschillen te bestaan.

    Met een sterk kwartaalrapport kwam woensdag Urban Outfitters . De Amerikaanse kledinggroep zag de verkoop in winkels die minstens twaalf maanden open waren in het derde kwartaal (tot 31 oktober) met 1,5 procent stijgen. Urban Outfitters klopte zo de verwachtingen van analisten, die maar 1,3 procent groei hadden verwacht. Het bedrijf gaat ook in tegen de algemene trend van prijsbewuste Amerikanen die veelal de hand op de knip houden.

    De goede prestatie is vooral te danken aan de keten Anthropologie, waar de omzet 5,8 procent aandikte. Zonder uitzonderlijke elementen bedroeg de winst per aandeel 1,10 dollar. Ook dat was duidelijk beter dan verwacht (86 cent). In de voorbeurshandel veert Urban Outfitters 14 procent op.

    Anthropologie verkoopt dameskleding en huisraad
    Anthropologie verkoopt dameskleding en huisraad
  • Mexico over Trumps invoerheffingen: ‘Schot in de eigen voet'

    De Mexicaanse minister van Economie Marcelo Ebrard waarschuwde woensdag dat een Amerikaanse importheffing van 25 procent op Mexicaanse producten tot een verlies van 400.000 banen in de VS zal leiden. Een heffing zou bovendien de Amerikaanse groei doen vertragen en zou vanzelfsprekend ook gevolgen hebben voor de Mexicaanse uitvoer, zei Ebrard.

    Hij reageerde zo op de aankondiging van Donald Trump dat hij op de eerste dag van zijn presidentschap zo'n heffing wil invoeren. 

    ‘Het is een schot in de eigen voet’, zei Ebrard op een persconferentie in Mexico City. Hij voegde eraan toe dat Mexico meer regionale samenwerking en integratie nastreeft in plaats van een oorlog met wederzijdse invoerheffingen.

  • LightOn schakelt versnelling hoger

    De Franse start-up LightOn , die zich toelegt op generatieve AI, trok dinsdag - op zijn eerste beursdag op Euronext Parijs - 12,3 procent hoger. Het aandeel gaat vandaag door op zijn elan en trekt een spurtje van 37,7 procent. De koers belandt daarmee op 16 euro terwijl de introductieprijs 10,35 euro bedroeg. De beurswaarde van LightOn bedraagt nu 96,1 miljoen euro tegen 62 miljoen dinsdagmorgen.

    LightOn ontwikkelt grote taalmodellen voor bedrijven en instellingen. Tot de klanten behoren onder meer de fabrikant van vliegtuigmotoren Safran en het Commandement de l’espace (CDE), de ruimtevaarttak van de Franse strijdkrachten.

  • Wall Street op weg naar licht lagere start

    Volgens de futureshandel zullen de Amerikaanse beurzen stabiel tot licht lager openen. De future op de Dow Jones noteert 0,1 procent in de plus, die op de S&P 500 0,1 procent in de min. De future op de Nasdaq staat 0,2 procent in het rood.

    De markten proberen een inschatting te maken van de recentste benoemingen van Donald Trump. Ze kijken ook uit naar een rist economische cijfers die mogelijk wat licht zullen werpen op het verdere rentepad van de Federal Reserve.

  • QfG casht op Duitse gezondheidssoftware

    Quest for Growth (QfG)  laat weten dat het private-equityfonds TA Associates op 5 november 2024 een openbaar overnamebod heeft gedaan op Nexus, een Duits softwarebedrijf in de gezondheidszorg, en een onderdeel van de portefeuille van QfG. Het bod van 70 euro per aandeel vertegenwoordigt een premie van 44,2 procent ten opzichte van de toenmalige beurskoers van Nexus. QfG bezit 82.057 Nexus-aandelen (ongeveer 3% van het kapitaal) en zal die verkopen aan TA. Die verkoop heeft een positieve impact van 1,8 miljoen euro.

    'QfG investeerde in Nexus sinds 2011, toen het aandeel minder dan 7 euro waard was, wat leidde tot een totale prestatie van meer dan 1.000 procent', laat QfG weten. 'Ondanks het verlies van Nexus als notering, waardeert QfG de aantrekkelijke overnameprijs tegen een koers-winstverhouding van 37 en zal de opbrengst van 5,7 miljoen euro worden geherinvesteerd in smallcapaandelen en durfkapitaalbedrijven', klinkt het bij de Leuvense investeerder. 

  • UBS haalt Melexis van strafbankje

    UBS-analist François-Xavier Bouvignies verhoogt zijn advies voor de chipontwerper Melexis van 'verkopen' naar 'houden'. Tegelijk hakt hij in het koersdoel, dat van 74 naar 59 euro gaat. 'Voorafgaand aan de resultaten deed het aandeel het beter dan andere chipspelers met blootstelling aan de autosector', klinkt het. 'Dat kwam door een verrassende en enigszins onverklaarbare weerbaarheid tegen de neergang in de autosector.'

    Sinds de resultaten is Melexis met 20 procent gezakt.

    Francois-Xavier Bouvignies
    UBS-analist

    'Maar met de zwakke prognose voor het vierde kwartaal is daar een einde aan gekomen', vervolgt Bouvignies. 'Het wegwerken van de voorraden (bij klanten, red.) zal in 2025 waarschijnlijk langer duren dan bij sectorgenoten, omdat Melexis later last had van de vertraging in de autosector. Maar het aandeel is sinds de resultaten met een vijfde gezakt. Het noteert momenteel tegen 14 keer de verwachte winst (over de komende twaalf maanden, red.). In de afgelopen tien jaar handelde Melexis tegen gemiddeld 24 keer de verwachte winst.'

    Beleggers lijken nog niet overtuigd en sturen het aandeel ruim een procent lager tot 56,3 euro. 

  • Wall Street op weg naar lichtrode opening

    De Dow Jones en de Nasdaq openen straks respectievelijk 0,1 en 0,3 procent in het rood. Dat leren de futures. Het belangrijkste cijfer vandaag valt om 16 uur op de mat: de inflatie volgens de favoriete Fed-barometer. Normaal valt dat cijfer om 14.30 uur, maar wegens Thanksgiving is dat nu anders. Morgen blijft Wall Street overigens dicht wegens die feestdag. 

  • Grifols onderuit | 'Bieder Brookfield wil zich terugtrekken'

    De Spaanse plasmaproducent Grifols gaat tot 13 procent onderuit. Volgens Bloomberg is de private-equitygroep Brookfield van plan om de overnameplannen te staken. De miljardairsfamilie achter Grifols en Brookfield geraken het niet eens over de waardering. 

    Nog volgens Bloomberg heeft de familie geen interesse meer in andere biedingen, zonder de medewerking van Brookfield. Het lijkt er dus op dat Grifols daardoor blijft noteren op de beurs van Madrid. 

  • Aston Martin houdt tankbeurt na winstalarm

    Aston Martin  heeft opnieuw kapitaal opgehaald na een tweede winstwaarschuwing in twee maanden. Het Britse luxewagenmerk, bekend van de James Bond-films, haalde ongeveer 111 miljoen pond (128,8 miljoen euro) op door nieuwe aandelen uit te geven tegen 100 pence per stuk, onder de slotkoers van dinsdag van 108 pence.

    Daarnaast werd 100 miljoen pond (116 miljoen euro) aan verse schulden aangetrokken, aldus een verklaring op woensdag. De winstwaarschuwing volgt op vertraagde leveringen van Valiant-modellen. Aston Martin verwacht nu een aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) van 270 miljoen tot 280 miljoen pond (313,2 miljoen tot 324,8 miljoen euro) voor 2024, onder de verwachtingen van analisten. In september had het bedrijf al zijn vooruitzichten naar beneden bijgesteld, daarbij verwijzend naar verstoringen in de toeleveringsketen en een zwakke vraag in China.

    Analisten bij Bernstein merken op dat de verwatering voor beleggers kleiner is dan verwacht, maar wezen erop dat Aston Martins orderportefeuille minder robuust is dan die van concurrent Ferrari. Het vinden van een consistente vraag blijft volgens hen de grootste uitdaging voor de nieuwe CEO Adrian Hallmark.

  • Nieuwe staatsbons halen na twee dagen 16,6 miljoen euro op

    Na twee dagen is voor 16,6 miljoen euro opgehaald met de nieuwe staatsbons. Het gros van de inschrijvingen (13,48 miljoen euro) ging naar de staatsbon op één jaar. 

  • 'Japanse investeerder SoftBank stopt 1,5 miljard dollar extra in OpenAI'

    De Japanse investeringsmaatschappij SoftBank van de zakenman Masayoshi Son gaat 1,5 miljard dollar extra investeren in het Amerikaanse AI-bedrijf OpenAI. Dat melden meerdere media.

  • Just Eat schrapt notering in Londen

    Just Eat Takeaway  kondigt de schrapping aan van de Londense beursnotering. De maaltijdleverancier wil daarmee de kosten verlagen. De hoofdnotering is in Amsterdam. 

  • Recordwinst stuwt EasyJet

    EasyJet  trekt in Londen hoger na de publicatie van puike resultaten over het boekjaar dat eind september werd afgesloten. Met 610 miljoen pond lag de winst een derde hoger dan vorig boekjaar. EasyJet zag de vraag naar zowel vluchten als vakantiepakketten stijgen. De winterperiode belooft ook minder verlieslatend te worden dan normaal.

  • Franse grootbanken onder druk

    Het oplopende Frans-Duitse renteverschil (post 7.35 uur) heeft een impact op de koersen van de Franse grootbanken. Zo zijn er klappen voor BNP Paribas  - waarin de Belgische overheid in participeert - en Société Générale .

  • KBC Securities hervat opvolging CMB.Tech

    Analist Kristof Samoy van KBC Securities hervat de opvolging van de Antwerpse rederij CMB.Tech  nu de resultaten bekend zijn van het heropende overnamebod door CMB op alle resterende aandelen CMB.Tech. Hij geeft een koopadvies en koersdoel van 15,6 euro. Dat impliceert een opwaarts potentieel van 41 procent ten opzichte van de jongste slotkoers.

    De analist verwacht dat de onderneming in de komende kwartalen met positieve aankondigingen komt rond huurcontracten van schepen. Hij wijst erop dat klanten langer dan voorzien wachten met het maken van een keuze voor huurcontracten op lange termijn (7 tot 10 jaar). Meer duidelijkheid daarover zou het risico verlagen van de stevige investeringen van CMB.Tech in vlootvernieuwing.

    Het koopadvies heeft weinig effect. Het aandeel dondert 5 procent lager naar 10,50 euro. 

  • Europese beurzen in het rood

    Het gemiddelde aandeel op het oude continent verliest 0,3 procent. Een aantal belangrijke bewegers:

    • Equinor wint 1,4 procent. Berenberg zet de Noorse oliereus op de kooplijst (zie post 7.13 uur).
    • Henkel stijgt 3 procent. De Duitse reus in chemie- en consumentengoederen krijgt een koopadvies van JPMorgan met een koersdoel van 100 euro.
    • De tankerrederij Frontline dondert 7 procent lager na slechter dan verwachte resultaten voor het derde kwartaal.
  • Bel20 opent licht hoger

    De Bel20 is met een winst van 0,2 procent geopend. Een aantal opvallende bewegers op Euronext Brussel:

    • Ackermans & van Haaren stijgt 2,1 procent en neemt daarmee de kop in de Bel20. De holding kreeg een hoger koersdoel van Berenberg (zie post 7.25 uur).
    • Syensqo klimt 0,8 procent. Barclays heeft de chemiespeler van het strafbankje gehaald (zie post 7.16 uur).
    • Solvay is de tweede grootste stijger in de index met een winst van 1,6 procent.
  • UCB prestenteert resultaten rond epilepsiemiddelen

    De farmagroep UCB laat weten dat ze nieuwe onderzoeksresultaten zal presenteren over zijn epilepsiemedicijnen. Dat doet het bedrijf op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Epilepsy Society, die plaatsvindt tussen 6 en 10 december in Los Angeles (VS). Het gaat om 32 wetenschappelijke samenvattingen van het onderzoeksprogramma voor epilepsie van de onderneming. 

  • Sequana publiceert in Kidney Medicine

    De specialist in leverpompjes Sequana Medical laat weten dat hij een publicatie krijgt in het medische tijdschrift Kidney Medicine. Het gaat daarbij om onderzoeksresultaten met DSR 2.0, een potentiële behandeling voor overtollige vochtophoping bij hartfalen. Volgens professor Jeffrey Testani van Yale University waren de resultaten van het biotechbedrijf 'werkelijk indrukwekkend'. 

  • Shurgard haalt vier Franse bouwvergunningen binnen

    De Luxemburgse kluisjeskoning Shurgard  laat weten dat hij vier bouwvergunningen heeft verkregen in Frankrijk. Het gaat om drie projecten in de binnenstad van Parijs en een in Lyon. Ze worden samen met Indigo, de grootste parkeerplaatsuitbater van Europa, uitgevoerd. Dat bedrijf voorziet Shurgard van vier parkeerparken in de twee grootste steden van Frankrijk. Het doel is om van deze plekken lokale hubs te maken.

    Met de vier projecten is bijna 17 miljoen euro gemoeid. Het verwachte vastgoedrendement zou in lijn zijn met de prognose van Shurgard van 8 tot 9 procent per jaar. 

  • Renteverschil Frankrijk en Duitsland stijgt tot hoogste peil sinds eurocrisis

    De spread of het verschil tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente loopt op, tot meer dan 85 basispunten, het hoogste niveau sinds 2012.

    De opstoot in de Franse tienjaarsrente volgt op een politieke strijd over de budgetplannen van het land. Daardoor dreigt de Franse regering te vallen. Als dat laatste gebeurt, denkt Citigroup dat het renteverschil verder oploopt. De bank denkt dat een spread van 100 basispunten (een vol procentpunt) sneller in zicht kan komen dan verwacht.

  • AvH krijgt hoger koersdoel van Berenberg

    Ackermans & van Haaren (AvH) krijgt van Berenberg-analist Grégoire Hermann een verhoging van de richtprijs: van 236 naar 239 euro (koopadvies). 'De holding kwam opnieuw met sterke resultaten over het derde kwartaal', klinkt het bij de analist. 'Ze werden vooral aangedreven door beter dan verwachte prestaties van de baggeraar DEME en de tak Private Banking. 

    'Aangezien deze activa goed zijn voor bijna 78 procent van de waarde van AvH, blijven we geloven dat de holding met zeer sterke resultaten zal komen over het boekjaar 2024', zegt Hermann. 

    We blijven geloven dat de jaarresultaten zeer sterk zullen zijn.

    Grégoire Hermann
    Berenberg-analist
  • Barclays haalt Syensqo van het strafbankje

    Barclays-analist Alex Stewart heeft zijn advies voor de chemiespeler Syensqo verhoogd van 'verkopen' naar 'houden', terwijl hij zijn koersdoel op 86 euro houdt. Die richtprijs houdt nog altijd een opwaarts potentieel van ruim een vijfde in tegenover de slotkoers van gisteren.

  • Berenberg zet Noorse oliereus Equinor op kooplijst

    'De Europese gasprijzen zijn sterk gestegen in het vierde kwartaal', klinkt het bij Berenberg-analist James Carmichael. Hij verhoogt daardoor zijn advies voor de Noorse oliereus Equinor van 'houden' naar 'kopen' en krikt het koersdoel op van 290 naar 325 Noorse kronen. 'We verhogen onze raming voor de gasprijzen in het vierde kwartaal met 35 procent', zegt hij. 

    Ook de prognoses voor de gasprijzen in 2025 en 2026 stelt Carmichael opwaarts bij. 'Daardoor nemen onze winstramingen significant toe', stelt de analist. 

  • Videobedrijf EVS kondigt deals aan met nieuwsmerk al Jazeera en Amerikaanse grootbank

    Met de aankondiging van twee nieuwe miljoenencontracten wil het Luikse videobedrijf EVS onderstrepen dat zijn strategische keuzes vruchten afwerpen. Collega Dries Bervoet praat u bij over de deals.

  • Straks: Fed-inflatiemaatstaf

    Om 16 uur valt de favoriete inflatiemaatstaf van de Amerikaanse centrale bank (Fed) op de mat. De inflatie steeg in oktober wellicht van 2,1 naar 2,3 procent en de kerninflatie van 2,7 naar 2,8 procent. Een hoger dan voorziene inflatie kan de Fed aanzetten tot voorzichtigheid. Fed-voorzitter Jerome Powell zei vorige week dat er geen reden is om snel de rente te verlagen.

  • HAL ziet nettovermogenswaarde klimmen

    HAL meldde dinsdag nabeurs in een persbericht dat de nettovermogenswaarde van de holding in de eerste negen maanden van 2024 is gestegen. Rekening houdend met het uitgekeerde dividend over 2023 en de inkoop van eigen aandelen bedroeg de nettovermogenswaarde 165,95 euro per aandeel (eind 2023: 150,12 euro).

    Daarnaast meldde HAL het vertrek van CFO Arie van 't Hof tegen eind september 2025. Mathijs van Kouwen, die sinds 2015 werkzaam is bij de holding, neemt het stokje over.

  • Wall Street: Retail in de ramsj

    New York sloot zoals gezegd (zie post 6.17 uur) groen, maar de retailaandelen kregen duidelijk een tik. De grootste klap kreeg de grootwarenhuisketen Kohl's  . Die gleed 17 procent uit tot het laagste peil sinds 2020. 'We rekenen op een zeer competitief kerstkwartaal', klonk het bij de keten. Ook Best Buy kreeg het deksel op de neus en daalde bijna 5 procent. De elektronicaketen moest eveneens de prognose bijstellen na een moeizaam derde kwartaal.

    Beleggers gaan zo ietwat ongemakkelijk het feestdagenseizoen in, nu morgen Thanksgiving gevierd wordt in de VS. Een dag later volgt Black Friday. Normaliter zetten Amerikanen het dan stevig op een kopen door de vele kortingen. Het risico is nu echter dat Joe Sixpack voorzichtig blijft en enkel de grootste koopjes zal inslaan. Dat laatste kan wegen op de marges van retailers.

    Het kerstkwartaal wordt erg competitief.

    Kohl's
  • Beleggers blijven voorzichtig door Trump en inflatie

    Goedemorgen! Gisteren klokten de Amerikaanse beurzen hoger af, ondanks de tariefverhogingen die Donald Trump heeft aangekondigd. Daardoor dreigt import in de VS uit China, Canada en Mexico duurder te worden. Het gevolg is dat de autobouwer GM en Ford - die een groot deel van hun in de VS gekochte auto's uit Mexico importeren - stevig onderuit gingen.

    Ook de bierbrouwer Constellation Brands kreeg een tik. Het bedrijf importeert bieren uit Mexico, waardoor de extra heffingen de onderneming op kosten kunnen jagen. Dinsdag zagen we ook de Belgische bierbrouwer AB InBev onderuitgaan door de dreigende tariefverhogingen.

    De futures voor de Europese beurzen wijzen vandaag op een licht lagere opening. In Azië zien we een vrij rustige handel na de zorgen van gisteren, waarbij het goedgekeurde bestand tussen Israël en Hezbollah mogelijk het sentiment wat ondersteunt

    Beleggers houden mogelijk ook het kruit droog voor de favoriete inflatiemaatstaf van de Amerikaanse centrale bank (Fed), die om 16 uur op de mat valt. 

    ©Getty Images

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud