Wall Street sluit op recordhoogte
De Amerikaanse beurzen hervonden hun kooplust dankzij een daling van de olieprijs en het vertrouwen dat een Amerikaans inflatiecijfer op donderdag extra renteverlagingen in het vizier zet.
De Amerikaanse beurzen hervonden hun kooplust dankzij een daling van de olieprijs en het vertrouwen dat een Amerikaans inflatiecijfer op donderdag extra renteverlagingen in het vizier zet.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie lanceert het voorstel om Google te verplichten sommige onderdelen van de hand te doen. Zo'n verplichte break-up kan grote gevolgen hebben, maar het is lang niet zeker dat die er ook echt komt.
Beleggers nemen akte maar slaan zeker niet in paniek. Moederbedrijf Alphabet verliest 2 procent. U leest hier waarom het opknippen van Google niet voor morgen zal zijn.
Het Indiase concern Tata meldt het overlijden van Ratan Tata. Tata was de meest prominente Indiase industrieel en filantroop, vooral bekend als de voormalige voorzitter van de Tata Group, een van India's grootste en oudste conglomeraatbedrijven. Onder zijn leiding verwierf de Tata bedrijven zoals Tetley Tea, Land Rover, Jaguar, en Corus Steel. Hij stond ook aan de wieg van de ontwikkeling van de Tata Nano, 's werelds goedkoopste auto, die een doorbraak betekende op het gebied van betaalbare mobiliteit in India.
Ratan Tata was 86. Onder meer premier Narendra Modi en Anand Mahindra, topman van het rivaliserende concern Mahindra, bieden op X hun condoleances aan.
De Amerikaanse centrale bank publiceerde zopas haar 'minuten', de bijgevoegde commentaren die wat meer kleur en diepte geven aan de beslissing op 18 september om de rente met 50 basispunten te verlagen.
We vatten enkele kernpunten voor u samen:
CEO Carlos Tavares is van plan een grondige herstructurering van het management door te voeren als reactie op de desastreuze winstwaarschuwing van Stellantis op 30 september. Dat schrijft Bloomberg. De bezuinigingen zouden verschillende afdelingen kunnen treffen, van financiële teams tot regionale directie en merkmanagers, schrijft het persburau.
Tavares staat onder toenemende druk nu Stellantis, meer nog dan Europese sectorgenoten, kampt met dalende verkopen en grote voorraden. Dat zou ook de positie van de 66-jarige CEO kunnen bedreigen, zegt Bloomberg. Tavares is benoemd tot begin 2026 en zei vorige week nog dat hij van plan is zijn termijn tot het einde te vervullen.
Astera Labs , een technologiebedrijf gespecialiseerd in halfgeleideroplossingen, schiet 16 procent hoger op Wall Street dankzij een nieuw productaanbod. Het bedrijf lanceerde onder de naam Scorpio en reeks connectoren die verschillende grafische processoren (GPU's) aan elkaar kunnen linken en kunnen linken met centrale verwerkingseenheden (CPU's) binnen servers en andere hardware.
De Scorpio-schakelaars moeten tal van voordelen bieden zoals energie-efficiëntie, hoge prestaties en geavanceerd beheer, wat leidt tot een kortere time-to-market en lagere kosten voor de eigenaars van datacenters.
Na een aarzelende start kiezen de Amerikaanse beurzen toch voor winst. Een afkoeling van de olieprijzen voedt het optimisme. De S&P500 klimt voor het eerst boven 4.780 punten.
De index heeft er al een verschroeiende rit opzitten met een winst van 21 procent sinds het begin van het jaar.
De Europese beurzen sloten hoger af. De Euro Stoxx 50 eindigt 0,69 procent hoger op 4.982,57 procent.
De Bel20 zag de winsten doorheen de dag oplopen. De Brusselse sterrenkorf sluit 0,53 procent hoger af op 4.247,54 punten. De dalende olieprijs gaf industriële aandelen een zetje. Umicore en Syensqo sluiten aan kop. Argenx viel ten prooi aan wat winstneming.
Op de brede markt was Avantium (+17%) uitschieter dankzij een goedkeuring van zijn bio-afbreekbare plasticvariant door het Amerikaanse voedingsagentschap (post van 9u23).
Een grote Belgisch bank moet van de rechter 30.000 dollar schadevergoeding betalen wegens slecht beleggingsadvies. Ze had een klant aangeraden zijn Netflix-aandelen te verkopen, terwijl de koers daarna explodeerde. De belegger liep honderdduizenden dollars mis.
De Duitse fabrikant van flesjes, flacons en systemen voor medicijntoediening Gerresheimer schoot woensdag tot 6,8 procent hoger in Frankfurt. Van die winst schiet nu nog een goede 4 procent over.
Aanleiding tot de koerssprong is het nieuws dat de activistische belegger Ricky Chad Sandler een belang van 5,43 procent heeft opgebouwd in Gerresheimer. Aan de instap gingen maandenlange gesprekken tussen Sandler, de oprichter van Eminence Capital, en het management vooraf, vernam Reuters.
‘Dit belang zou druk kunnen uitoefenen op Gerresheimer om zijn communicatie en waarschijnlijk ook zijn structuur te verbeteren’, zei Christian Reindl van Union Investment tegen Reuters. Union Investment heeft een klein belang van 1,3 procent in het Duits bedrijf.
Gerresheimer stuurde eind september al voor de tweede keer dit jaar een winstwaarschuwing uit. Het aandeel maakte toen een tuimeling van 18 procent.
Analist Bram Vanhevel (Leleux AB) is onze centrale gast in een nieuwe aflevering van De Beursvoyeurs. Hij wordt geflankeerd door collega Ellen Vermorgen en analist Frank De Mol van De Belegger.
Veel luisterplezier !
Helen of Troy stuurde in juli nog een winstalarm uit. Het koepelbedrijf boven consumentenmerken als Vicks en Braun legde de lat daarbij kennelijk laag genoeg, want nu wipt het er vlot over. De omzet daalde in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar met 3,5 procent, een stuk minder dan gevreesd. Ook de winst kwam hoger uit dan verwacht. Bovendien zijn problemen bij de opstart van een distributiecentrum, die leidden tot problemen in de bevoorrading, verholpen.
Deze cijfers zorgen voor de nodige geruststelling. Het aandeel is stevig te behouden.
'We zien nog geen reden tot eurforie, maar vonden de koersdaling die voorafging overdreven', zegt De Belegger. 'Deze cijfers zorgen voor de nodige geruststelling. Het aandeel is stevig te behouden', aldus het beursblad.
De olieprijs valt vandaag ruim 2 procent terug. Een vat ruwe Brent-olie kost nu nog zo'n 75 dollar. Enkele dagen geleden noteerde die prijs nog boven 80 dollar, vooral uit vrees voor Israëlische aanvallen op olie-installaties in Iran.
Dat de olieprijs alweer zakt, heeft de maken met het feit dat het olie-aanbod momenteel nog relatief ruim is. 'De overcapaciteit van het oliekartel OPEC+ hangt als een zwaard van Damocles boven de sector', zegt analist Lucas Herrmann van Exane. 'De prijs zal moeten evolueren naar een niveau dat de verbetering van de vraag stimuleert.'
De analisten stellen dat de olieprijs binnen afzienbare tijd tot 60 dollar per vat zou kunnen zakken. Het beurshuis verlaagde ook zijn advies voor oliemajors als Exxon Mobil , BP en Repsol, van 'kopen' naar 'houden'.
De prijs zal moeten evolueren naar een niveau dat de verbetering van de vraag stimuleert.
Norwegian Cruise Line (NCL), een van de drie grote cruisemaatschappijen in de VS, vaart op Wall Street naar de hoogste koers van het jaar, en zelfs de hoogste in bijna drie jaar.
Het aandeel won dinsdag al 3,5 procent nadat bekend raakte dat de National Hockey League (NHL) een meerjarenpartnerschap met de cruiserederij aangaat. Dat biedt Norwegian Cruise de mogelijkheid om ‘te connecteren met de NHL-fans’ via verscheidene kanalen en hen dus binnen te halen als klanten.
Vandaag komt er nog eens meer dan 8 procent bij nadat Citi het advies optrok van ‘neutral’ (houden) naar ‘buy’ (kopen). Analist James L. Hardiman komt met een koersdoel van 30 dollar aandraven, tegen 20 dollar voorheen.
Hij wijst erop dat de cruiserederijen recent een forse inhaalbeweging hebben gemaakt op de beurs. Hij ziet de koers van Norwegian verder klimmen in 2025 en ook daarna. Hij denkt dat de winst verder zal groeien dankzij het prijszettingspotentieel van de rederij.
Ook over sectorgenoot Royal Caribbean Line is de analist een pak positiever geworden. Hij trekt zijn koersdoel op van 204 tot 253 dollar en zet de rederij op positive catalyst watch.
Beursveteraan Bill Gross raadt aan om wat stevigere verdedigingsmuren in te bouwen. 'Beleggers moeten zich voorbereiden op lagere, maar nog steeds positieve rendementen', aldus de oprichter van vermogensreus Pimco in zijn jongste beleggingsrapport.
In New York zakt Boeing 3,5 procent in de vroege handel. De onderhandelingen tussen de vliegtuigbouwer en de grootste vakbonden zijn afgebroken en er is geen nieuwe datum afgesproken om weer rond de tafel te gaan zitten.
Boeing heeft zijn loonvoorstel voor zowat 33.000 werknemers in zijn Amerikaanse fabrieken ingetrokken. Het bedrijf zei na twee dagen onderhandelen dat de vakbond zijn voorstel niet ernstig heeft bekeken.
Daarmee zit de situatie meer dan ooit muurvast. De staking duurt intussen al drie weken en zou Boeing naar schatting 1 miljard dollar per maand kosten. De actie maakt ook de financiële en productieproblemen bij Boeing nog erger. Het bedrijf zou nu een grote kapitaaloperatie plannen om zijn balans te versterken.
De Amerikaanse beurzen zijn met kleine verschillen aan de dag begonnen. De S&P 500 zakt met 0,03 procent naar 5.749 punten. Ook Nasdaq (-0,06%) en Dow Jones (-0,09%) noteren vlak.
Binnen de S&P500 is Boeing de sterkste daler door een aanhoudende staking. Dinsdagavond bleek dat de onderhandelingen met de arbeiders zijn vastgelopen, waardoor de hoop op een snel einde aan de staking vervliegt. Door de staking ligt de productie van de meeste vliegtuigen stil.
Norwegian Cruise Line Holdings (+5,1%) is de sterkste stijger bij de openingsbel. Het beurshuis Citi verhoogt het advies voor de cruisemaatschappij van 'houden' naar 'kopen'.
Het farma- en agrochemieconcern Bayer is woensdag de sterkste daler in de DAX. Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Washington heeft een rechtszaak tegen Monsanto - in 2018 overgenomen door Bayer - heropend.
Het gaat niet om een Roundup-zaak, maar om een rechtszaak over blootstelling aan pcb's. Monsanto is vooral een producent van zaden en herbicides, maar maakte in het verleden ook pcb's (polychloorbifenylen). Het gebruik daarvan werd in 1979 in de VS verboden nadat duidelijk was geworden dat ze schadelijk waren voor de gezondheid.
In dit concrete geval werd Monsanto in 2021 veroordeeld tot een schadevergoeding van 185 miljoen dollar aan drie leerkrachten van het Sky Valley Education Center in de buurt van Seattle, die hersenschade hadden opgelopen door blootstelling aan pcb's. Monsanto ging daartegen in beroep en kreeg in mei gelijk, maar de hele zaak wordt dus heropend door het opperste gerecht in Washington.
Twee bedrijven op Wall Street zien hun schare fans vandaag aangroeien. Reddit en Gitlab krijgen er beide een kraakvers koopadvies bij.
Het beurshuis Jefferies start de opvolging van Reddit met een koopadvies. Analist John Colantuoni geeft met een koersdoel van 90 dollar meteen de hoogste richtprijs van alle analisten die het aandeel van het berichtenplatform opvolgen. Colantuoni voorspelt dat de bedrijfskasstroom (ebitda) zal verdubbelen naar 450 miljoen euro over de komende twee jaar. 'Bovendien rolt Reddit volop artificiële intelligentie uit, waardoor haar gebruikersdata meer waard worden'.
Reddit heeft 13 koopaanbevelingen versus 7 houdadviezen en 1 verkoopadvies.
GitLab staat op punt om een cruciale consolidator te worden in de softwaremarkt.
Morgan Stanley is dan weer een nieuwe fan van softwareontwikkelaar Gitlab. Analist Sanjit Singh zegt dat GitLab, na decennia van een verspinterde markt, de kans krijgt om uit te groeien tot een belangrijke consolidator dankzij zijn grote productgamma rond broncodebeheer en het bouwen van software.
We hadden het deze ochtend (post van 9u47) over de opgelopen korting van duoholding Solvac ten opzichte van de enige activa, Solvay en Syensqo. Die brengen we even in beeld:
De Duitse economie zal dit jaar met 0,2 procent krimpen, verwacht het ministerie van Economie. Vorig jaar daalde het Duits bbp al met 0,3 procent. Dat betekent dat Duitsland het enige lid van de G7, de groep met de zeven grootste industriële democratieën, zou zijn dat twee krimpjaren op rij kent.
De Duitse regering rekende tot dusver nog op 0,3 procent groei voor 2024, maar zag zich door de aanhoudende zwakte verplicht dat bij te stellen. Het voor de tweede jaarhelft verwacht herstel heeft zich niet gerealiseerd.
Alimentation Couche-Tard heeft de Japanse groep Seven & i Holdings een nieuw overnamevoorstel gedaan, vernam Bloomberg van welingelichte personen. De Canadese retailer biedt nu omgerekend 18,19 dollar per aandeel, zowat 20 procent meer dan zijn eerder afgewezen bod.
Het nieuwe, op 19 september overgemaakte voorstel waardeert Seven & i op 7 biljoen yen of 47,2 miljard dollar. Als de deal doorgaat, zou het de grootste overname ooit zijn van een Japanse onderneming door een buitenlandse partij. Seven & i baat de 7-Eleven-gemakswinkels uit, een keten die in bijna de hele wereld terug te vinden is.
Zo ver zijn we nog niet. Volgens Bloombergs bronnen vonden er sindsdien geen substantiële onderhandelingen plaats.
Als reactie op het bericht van Bloomberg won het aandeel Seven & i woensdag 4,7 procent in Tokio. Seven & i bevestigde intussen dat het een herzien voorstel van Couche-Tard had ontvangen.
De Amerikaanse zullen straks bij beursopening dicht bij huis blijven, geven de indexfutures aan. De Dow Jones zou stabiel openen, de Nasdaq 0,1 procent lager.
Volvo Cars kondigde vanmorgen enkele wijzigingen in het management aan. Het meest opvallend is dat Björn Annwall, momenteel chief commercial officer en deputy CEO, op 1 november het bedrijf verlaat. Hij blijft wel nog even aan boord om ‘de transitie naar de nieuwe organisatie te ondersteunen’. Annwall werkte negen jaar bij Volvo Cars.
De Zweedse autobouwer wordt ook getroffen door de haperende elektrificering van de automarkt. Volvo Cars was van plan om tegen 2030 alleen nog elektrische wagens te bouwen, maar liet in september die doelstelling varen. Het bedrijf mikt nu op de verkoop van 90 tot 100 procent e-auto’s tegen 2030. Een dag na die aankondiging stuurde Volvo Cars een winstwaarschuwing uit.
Op de beurs van Stockholm verloor Volvo Cars sinds begin dit jaar meer dan een kwart van zijn waarde.
Beleggers die investeerden in catastrofe-obligaties dreigen zware verliezen te lijden als gevolg van de schade die de orkanen Helene en vooral Milton veroorzaken in de VS. Catastrofe-obligaties leveren een hoog rendement op als een natuurramp of andere voorafbepaalde gebeurtenis niet plaatsvindt. Als die natuurramp wel gebeurt, kunnen beleggers een groot deel van hun investering verliezen.
Catastrofe-obligaties worden vooral uitgegeven door verzekeraars en herverzekeraars om zich te beschermen tegen de kosten van grote natuurrampen. Bij een belangrijke ramp kunnen verzekeraars een deel van het door beleggers geïnvesteerde kapitaal gebruiken om de schade van de ramp te vergoeden. Kredietbeoordelaar Moody's raamt de schade van orkaan Helene op 8 tot 14 miljard dollar. Orkaan Milton, die donderdag Florida zal bereiken, kan 60 tot 75 miljard dollar schade veroorzaken.
Beleggers hebben woensdag massaal winst genomen op Chinese aandelen (zie ook post van 11.44 uur). Ze zijn ontgoocheld over het uitblijven van de details van de aangekondigde budgettaire stimulus. Daardoor zakte de Chinese beurs met 7 procent.
Collega Wouter Vervenne zoomt in deze bijdrage in op de forse correctie op de Chinese aandelenmarkten.
Halverwege de handelsdag in Europa werpen we even een blik op de beurzen. Die blijven nagenoeg stabiel. De Euro Stoxx 50 noteert 0,06 procent hoger, terwijl Parijs en Frankfurt 0,2 procent hoger noteren. In Amsterdam is er licht verlies (-0,1%), maar Brussel (+0,4%) houdt zich kranig dankzij het sterk vertegenwoordigde vastgoed.
De recessiezorgen zijn gaan liggen na het sterke Amerikaanse banenrapport van vorige vrijdag, maar dat heeft ook de kans op een grote renteverlaging in november fors doen slinken. Voor meer duidelijkheid over het verdere rentepad van de Federal Reserve kijken de markten nu allereerst uit naar het Amerikaanse inflatiecijfer van donderdag. Mogelijk lichten de notulen van de jongste rentevergadering van de Fed woensdagavond al een tipje van de sluier.
De Duitse auto-onderdelenproducent Continental AG voert in Frankfurt de DAX aan met meer dan 6 procent winst. De vooruitzichten voor de automarkt die het bedrijf dinsdagavond uitstuurde, waren nochtans allesbehalve geruststellend.
Continental verwacht dat de wereldwijde productie van personenwagens en lichte vrachtwagens in het derde kwartaal met meer dan 3 procent is gedaald. Vooral in Europa en Noord-Amerika staat de auto-industrie zwaar onder druk. De Chinese productie daarentegen zou met zowat 4 procent zijn toegenomen, doordat Chinese autobouwers marktaandeel winnen.
Voor Continental zelf is het derde kwartaal zeer zwak uitgevallen. Dankzij besparingsmaatregelen zou de rendabiliteit in de auto-onderdelentak echter hoger uitkomen dan in het tweede kwartaal, ondanks een omzetdaling. In de bandendivisie lopen de activiteiten zoals verwacht.
De financiële markten gaan ervan uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week in de rente zal knippen, maar de Slovaakse ECB-bestuurder Peter Kazimir geeft vandaag tegengas.
'In de media wordt het als een uitgemaakte zaak beschouwd dat het rentetarief moet worden verlaagd', aldus Kazimir. 'Maar ik moet zeggen dat ik er niet helemaal van overtuigd ben dat we beslissingen moeten nemen op basis van één goed cijfer.'
Daarmee verwijst de Slovaak naar het inflatiecijfer van september, toen de inflatie voor het eerst sinds 2021 onder 2 procent dook. Ook voor de Belgische ECB-vertegenwoordiger Pierre Wunsch is het geen uitgemaakte zaak dat op de bijeenkomst van Europese centraal bankiers op 17 oktober de rente een derde keer in vier maanden verlaagd moet worden (zie post van 7.01 uur).
De Franse en ook Duitse bestuurders zetten eerder deze week de deur wel al open voor een nieuwe renteverlaging volgende week. 'Ik sta zeker open voor de optie om nog een rentestap te zetten', zei de Duitse ECB-bestuurder Joachim Nagel vorige week.
Scepticisme en ongeduld over de stimulusmaatregelen die Peking in het vooruitzicht heeft gesteld, dienden de Chinese beurzen woensdag historische klappen toe. De CSI 300, de index met de grootste 300 Chinese aandelen, sloot met 7,05 procent verlies.
De winst van dinsdag, toen de beurzen op het Chinese vasteland heropenden na de zogenaamde Gouden Week, is zo weggeveegd. De beurzen van Shanghai en Shenzhen sloten respectievelijk 6,6 en 8,7 procent lager.
Het verlies van de CSI 300 was in de loop van de handelsdag nog groter, maar kromp toen het ministerie van Financiën een mededeling over het begrotingsbeleid aankondigde. Daarna nam de koopdruk weer toe.
Heel wat marktpartijen zijn van mening dat de Chinese indexen, die na de aankondiging van stimulusmaatregelen in een paar dagen meer dan 30 procent wonnen, te snel zijn gestegen.
De Taiwanese chipbakker TSMC boekte in september een omzet van omgerekend 7,8 miljard dollar, waardoor de totale omzet over het derde kwartaal uitkomt op 23,6 miljard dollar.
Dat is een stevige 39 procent meer van vorig jaar. TSMC profiteert van de grote vraag naar chips bij de grote technologiebedrijven, die massaal veel krachtige halfgeleiders nodig hebben voor de ontwikkeling van artificiële intelligentie.
Volgende week donderdag komt TSMC met volledige kwartaalresultaten.
De raden van bestuur van Rio Tinto en Arcadium Lithium hebben de overname van die laatste door de mijnbouwreus unaniem goedgekeurd. Dat betekent dat Rio Tinto zijn bod, volledig in cash, kan lanceren.
De mijnbouwer biedt 5,85 dollar per aandeel Arcadium, of in totaal 6,7 miljard dollar. Die prijs houdt een premie van bijna 90 procent in ten opzichte van de slotkoers van 3,08 dollar op 3 oktober, daags voordat Reuters als eerste over de op handen zijnde deal berichtte. Gezien de zeer forse premie heeft het bod een grote kans op slagen.
Met de overname van het Amerikaanse Arcadium wordt Rio Tinto een van de grootste lithiumproducenten ter wereld. Arcadium baat lithiummijnen en -fabrieken uit in Argentinië, Australië, Canada en de VS. Tot de klanten behoren autobouwers als Tesla , BMW en GM . De overname kadert in de transformatie van ’s werelds grootste ijzerertsdelver naar een producent van hoogwaardige, minder vervuilende grondstoffen die nodig zijn voor de energietransitie.
De centrale bank van Nieuw-Zeeland heeft beslist om haar belangrijkste rentetarief met 50 basispunten te verlagen, van 5,25 naar 4,75 procent. De meest economen hadden die forse renteverlaging verwacht.
Als reden voor die renteknip wijzen de centraal bankiers naar het eerder sombere economische plaatje in het land: 'De economische activiteit in Nieuw-Zeeland is eerder bescheiden, ten dele als gevolg van het restrictieve monetaire beleid', zegt de bank in een statement.
'De bedrijfsinvesteringen en consumentenuitgaven zijn zwak, en de werkgelegenheid verslechtert. De lage productiviteitsgroei zet ook een rem op de activiteit.'
De inflatie is niet langer de belangrijkste zorg. 'De inflatie ligt binnen de vooropgestelde vork van 1 à 3 procent', aldus de centrale bank.
The Monetary Policy Committee today agreed to cut the Official Cash Rate (OCR) to 4.75%. They agreed that it is appropriate to cut the OCR by 50 basis points to achieve and maintain low and stable inflation, while seeking to avoid instability in employment, interest rates and the… pic.twitter.com/tw7Ri18oPU
— Reserve Bank of NZ (@ReserveBankofNZ) October 9, 2024
Twee maanden nadat een Amerikaanse rechter geoordeeld heeft dat Google zich als een monopolist gedraagt in zoekopdrachten op het internet, komen de VS met voorstellen om de almacht van het techbedrijf te breken.
Washington overweegt voor te stellen dat Google een deel van zijn activiteiten van de hand zou doen. Vandaag controleert Google ongeveer 90 procent van de onlinezoekmarkt.
Collega Pieter Suy gaat in deze bijdrage dieper in op de antitrustzaak rond Google.
Behalve een opsplitsing van de activiteiten stelt het Department of Justice ook nog maatregelen voor die de groep boven Google zouden verplichten om haar concurrenten toegang te verlenen tot de data die het gebruikt voor zijn zoekmachine en om AI-toepassingen te ontwikkelen.
Kepler Cheuvreux komt terug op de kapitaalverhoging van 27 miljoen dollar die Nyxoah dinsdag aankondigde. Een verhoging die, samen met een versterkte financiële positie, de cashbaan van het bedrijf nog wat verder verlengt dan analist Christophe Dombu tot dusver had ingeschat, met name tot in de tweede helft van 2026.
Hij heeft zijn model aangepast aan de kapitaaloperatie en verlaagt zijn omzetprognose voor 2024 omdat het Genio-systeem trager dan verwacht de markt verovert in Europa. 'Dit heeft een minimale impact op onze waardering', benadrukt hij. Zijn koersdoel zakt van 16,50 naar 14,50 euro.
Zijn advies blijft op 'kopen' staan. 'De verbeterde zichtbaarheid leidt er, samen met potentiële groeikatalysatoren als het gebruik van GLP-1-geneesmiddelen (diabetesmedicijnen die ook helpen om gewicht te verliezen, red.) en het toegenomen bewustzijn rond obstructief slaapapneu dankzij wearabletechnologie, toe dat Nyxoah goed gepositioneerd is voor de nakende lancering (van het Genio-systeem) in de VS', zegt Dombu.
De verbeterde zichtbaarheid (...) zorgt ervoor dat Nyxoah goed gepositioneerd is voor de nakende lancering (van het Genio-systeem) in de VS.
In Amsterdam koerst Arcadis 2 procent hoger op 64,65 euro. Het beurshuis UBS start de opvolging van het ingenieursbedrijf met een koopadvies en koersdoel van 81 euro.
UBS-analiste Natasha Brilliant: 'Arcadis is een kwaliteitsbedrijf waarmee beleggers kunnen inspelen op megatrends als de klimaatverandering, de energietransitie en verstedelijking.' Ze voorspelt dat de schulden tegen eind 2025 minder dan 1 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) zullen belopen, dankzij de sterke cashflow. Dat biedt ruimte voor overnames, deals die Arcadis' management dixit Brilliant nu 'beter uitvoert dan vroeger'.
Arcadis is een kwaliteitsbedrijf waarmee beleggers kunnen inspelen op megatrends als klimaatverandering, energietransitie en verstedelijking
KBC Securities handhaaft in een update het koersdoel (160 euro) en advies ('kopen') voor Solvac . Pro memorie: Solvac is sinds de splitsing van Solvay in december een duoholding in plaats van een monoholding, met als enige activa 32,62 miljoen stukken Solvay en 32,62 miljoen stukken Syensqo.
KBC Securities-analist Sharad Kumar merkt op dat de korting fors is opgelopen, omdat beleggers vooral lijken te focussen op de zwakke koersevolutie van Syensqo en niet op de herontdekking van Solvay 2.0. 'De korting beloopt nu 41 procent, ruim boven het vijfjaarsgemiddelde van 23 procent.' Hij besluit: 'We denken dat de huidige korting zal teruglopen richting het langetermijngemiddelde en zien de huidige beurskoers dus als een koopkans.'
Dat Deutsche Bank voor het eerst in acht jaar zijn koopadvies voor ING schrapt (zie post van 8u38), sorteert effect: het bankaandeel zakt in Amsterdam 3,5 procent tot 15,48 euro.
Grootste stijger op Euronext: Avantium , met een klim van 8,5 procent tot 2,425 euro. De bioplasticspecialist kondigde gisteren de zegen van de Amerikaanse poortwachter FDA aan om de pef-technologie van Avantium voor de verpakking van voeding te gebruiken.
Belangrijker: op 23 oktober opent met jaren vertraging en veel groter dan verwachte investeringen in het Noord-Nederlandse Delfzijl de eerste bioplasticfabriek van Avantium, in het gezelschap van koningin Maxima. Avantium trok in maart 2017 met die belofte na de beurs en verloor sindsdien door het uitstel 70 procent van zijn waarde. De intekenprijs beliep 9,215 euro, rekening houdend met de kapitaalronde met voorkeurrecht in februari dit jaar.
De openingsbel: de Bel20 start met kleine winst, terwijl de Euro Stoxx50 stabiel tot licht lager aftrapt.
Beurshuis Deutsche Bank verlaagt het advies voor de Nederlandse bankgroep ING van 'kopen' naar 'houden', analist Benjamin Goy verlaagt tegelijk het koersdoel van 18,5 naar 17 euro. Het is voor het eerst in acht jaar dat het aandeel ING bij Deutsche niet meer op de kooplijst staat.
'We verwachten dat de inkomsten volgend jaar zullen dalen, terwijl de kosteninflatie hoog blijft', schrijft Goy. Hij wijst op de impact van de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank. Die dreigen de netto rente-inkomsten, wat een bank verdient door kortlopende deposito's in langlopende kredieten om te zetten, aan te vreten. De commissie-inkomsten blijven in de lift zitten, maar die zijn in vergelijking met andere banken bij ING een relatief klein deel (minder dan 20 procent) van de totale inkomsten.
We verwachten dat de inkomsten van ING volgend jaar zullen dalen, terwijl de kosteninflatie hoog blijft
'2024' was het piekjaar voor de uitkeringen aan de aandeelhouder', besluit Goy met een blik op de winstvoorzichten.
Het ziet er naar uit dat de Europese beurzen wat tot rust zullen komen na de verliezen op dinsdag. Afgaand op de futureshandel zouden Bel20 en Euro Stoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, straks bij de openingsbel om 9 uur stabiel tot (heel) licht hoger van start gaan.
De rederij CMB geeft in een persbericht meer details van de extra uitkering die beurswaakhond FSMA gisteren verplichtte rond het in maart afgelopen overnamebod op CMB.Tech , het vroegere Euronav.
Concreet zullen de Belgische aandeelhouders die op het bod zijn ingegaan op 31 oktober een nabetaling van 0,47 euro ontvangen per aangeboden stuk. Dat is namelijk de 0,52 dollar die een Brusselse rechter als extra vergoeding billijk oordeelde, omgerekend volgens de euro/dollar-koers van informatieleveranciers WM/Reuters gisteren om 17 uur. De belegger moet daarvoor zelf geen bijkomende handelingen verrichten.
Voor wie zijn aandelen nog niet aangeboden heeft, zal 'ten laatste op 4 december' een heropend overnamebod starten tegen 12,66 dollar per aandeel. Merk op dat de huidige koers een stuk boven die prijs ligt, dus lijkt het op dit ogenblik weinig waarschijnlijk dat veel beleggers op dat bod zullen ingaan.
Na de lunchpauze dringen de Chinese beurzen de eerdere verliezen van meer dan 5 procent (zie post van 6u23) terug tot minder dan 4 procent.
Voor de belegger tuk op het woord 'stimulus' gloort er hoop: in een mededeling laat het staatsinformatiebureau weten dat minister van Financiën Lan Fo'an zaterdag 12 oktober een persconferentie zal geven over de 'bijsturing van het anticyclisch begrotingsbeleid'. Vrij vertaald: over meer begrotingsstimulus voor de economie.
De centrale bank van India houdt zoals economen verwachtten de rente op 6,5 procent. Toch ziet Reserve Bank of India-gouverneur Shaktikanta Das in het spoor van de westerse centrale bank stilaan ruimte voor een eerste verlaging, door de outlook van het beleid in 'neutraal' te veranderen.
De RBI krikte sinds 2022 de basisrente op van 4 naar de huidige 6,5 procent. De inflatie is sinds de piek van ruim 7 procent in 2023 nagenoeg gehalveerd, tot 3,7 procent in augustus.
'Ik was helemaal akkoord om in juni met de renteverlagingen te starten. Maar is er is er een doorslaggevend element om in oktober weer de discussie te openen? Ik zou eerst toch even de analyse van de studiedienst van de Europese Centrale Bank willen zien'. Aan het woord is Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank en bestuurder bij de ECB, in gesprek met onze zusterkrant L'Echo.
Verlagen op 17 oktober? Ik zou eerst toch even de analyse van de ECB-studiedienst willen zien
Ergo: voor Wunsch is het geen uitgemaakte zaak dat de op de bijeenkomst van Europees centraal bankiers van 17 oktober de rente een derde keer in vier maanden verlaagd moet worden. De NBB-gouverneur erkent dat de economie zwakker dan verwacht is, maar omgekeerd wil hij nog geen bordje 'missie volbracht' boven de inflatiestrijd zetten. 'Met 4 procent is de binnenlandse inflatie nog steeds duidelijk boven onze doelstelling'.
Gucci, het redelijk dramatisch slagzij makende vlaggenschip van de Franse luxegroep Kering , heeft een nieuwe topman: de Italiaan Stefano Cantino.
Cantino wacht de loodzware job de zwaar aangeslagen merknaam Gucci en de navenant krimpende verkoop - minus bijna 20 procent over het eerste halfjaar van 2024 - te beginnen recht trekken. Het aandeel Kering verloor dit jaar 40 procent op de Parijse beurs (zie grafiek) en doet zo veel slechter dan wereldmarktleider en landgenoot LVMH , al worstelt ook die met een moeilijke Chinese en Amerikaanse markt.
Last man standing: de discrete ultraluxe van Hermès .
In het spoor van Hong Kong gisteren, krijgen ook beleggers op de Chinese aandelenmarkten van Sjanghai en Shenzhen vandaag een realiteitstoets voorgeschoteld. Tijdens de lunchpauze noteert de CSI300, de sterrenkorf van Chinese aandelen, ruim 5 procent in het rood.
Beleggers vrezen dat de stimulusblitz die Peking ruim twee weken geleden aankondigde, niet de verhoopte boost voor de reële economie zal opleveren. En dus is de belegger druk bezig zijn iets te enthousiaste gok op een herontdekking van Chinese aandelen terug te draaien.
U leest meer in het edito van collega Kris Van Hamme.
De terugval van vandaag moet afgezet worden tegen wat voorafging: een spurt van 1.000 punten of 33 procent voor de CSI300, na jaren kwakkelen.
Goedemorgen!
We trappen naar goede gewoonte af met een blik op Wall Street gisterenavond. Daar herstelden Dow Jones en Nasdaq vlot van de inzinking op maandag, dankzij herwonnen optimisme over het Goudlokje-scenario van stevige groei zonder hard oplopende inflatie.
Om dat herwonnen optimisme te illustreren: game-ontwikkelaar Roblox beperkte de schade ondanks een vernietigend rapport van de notoire shorter Hindenburg, en frisdrank- en snackgigant Pepsico sloot spijts een lagere jaarprognose met winst af.
De liveblog van gisteren kunt u via deze link herlezen.