1. Markten Live
  2. Live blog

Europese beurzen sluiten in het groen

De Bel20 ging in het rood, nu beleggers de dividendpolitiek van KBC als te zuinig beschouwen. Galapagos incasseerde voor de tweede dag op rij klappen.
  • Morgen: ING

    Voor vandaag houden wij het voor gezien maar morgen zijn we weer terug met vers beursnieuws. Dan focussen we onder ander op ING: klik hier voor een vooruitblik! Verder staat het volgende op de agenda:

    VRIJDAG 12 FEBRUARI 2021

     ECONOMIE/FINANCIËN

     België:

      Nationale Bank: jaarverslag over Belgische economie, 00.00 uur

     China:

      Beurzen Shanghai en Hongkong gesloten wegens Chinees Nieuwjaar

     Eurozone:

    Industriële productie december, 11.00 uur

    Verenigd Koninkrijk:

    Bruto binnenlands product vierde kwartaal, 08.00 uur

    Verenigde Staten:

    Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) februari, 16.00 uur

    BEDRIJVEN

    België:

    Sioen: overnamebod aan 23 euro per aandeel door Sihold (familie Sioen). Tot 18 februari.

    Zenitel: jaarresultaten 2020, 08.00 uur

    Nederland:

    Flow Traders: resultaten vierde kwartaal

    Wereldhave: jaarresultaten 2020, 07.00 uur

    ING: resultaten vierde kwartaal, 07.30 uur

    MAANDAG 15 FEBRUARI 2021

    ECONOMIE/FINANCIËN

    China:

    Beurzen Shanghai en Hongkong gesloten wegens Chinees Nieuwjaar

    Eurozone:

    Industriële productie december, 11.00 uur

    Handelsbalans december, 11.00 uur

    Japan:

    Bruto binnenlands product vierde kwartaal, 00.50 uur

    Verenigde Staten:

    Wall Street gesloten t.g.v. Washington`s Birthday/Presidents` Day

    BEDRIJVEN

    België:

    Sioen: overnamebod aan 23 euro per aandeel door Sihold (familie Sioen). Tot 18 februari.

  • Intervest Offices & Warehouses houdt dividend stabiel

    Intervest Offices & Warehouses zag het zogeheten EPRA-resultaat per aandeel in 2020 dalen tot 1,60 euro, tegenover 1,91 euro in 2019. Ondanks de winstdaling stelt de gvv een stabiel dividend voorop van 1,53 euro bruto.

    De bezettingsgraad bleef stabiel op 93 procent, waarbij er een tweespalt tussen de bezetting bij logistiek (96%) en bij kantoren (88%). 

    Ook voor het boekjaar 2021 gaat Intervest O&W uit van een stabiel dividend. 

  • Handel Evadix wordt hervat

    De FSMA laat zojuist weten dat de handel in het aandeel Evadix, een centjesaandeel dat op Euronext Growth noteert, morgen weer wordt hervat. Gisteren werd de handel in het aandeel opgeschort. Het Doornikse Evadix is ontstaan uit de as van de vroegere uitgever en drukker Casterman, de uitgever van Kuifje-albums.

    De oprichter van Evadix, Pascal Leurquin, overleed vorig jaar in april aan de gevolgen van het coronavirus.

  • Bel20 sluit in het rood

    De Brusselse beursbarometer Bel20 verloor 0,6 procent tot 3.798 punten. De topprestatie werd geleverd door Umicore , Sofina en WDP . Matig presteerden Aperam , Galapagos en KBC

    De Europese beurzen gingen gemiddeld 0,6 procent hoger.

  • De samenvatting van de Amerikaanse beursdag...

    ... leest u hier!!

    ©AFP

  • CEO Uber over bitcoin

    CEO Dara Khosrowshahi, CEO van taxibedrijf Uber , zei tegen de zakenzender CNBC dat zijn bedrijf heeft gesproken over mogelijke investeringen in bitcoin, maar dat er snel werd beslist om dit niet te doen. 'We gaan onze cash veilig houden. We zitten niet in de speculatie.'

    Khosrowshahi zei wel dat de taxi-app overweegt om bitcoins te accepteren als betaalmiddel. 'Net als dat we nu allerlei lokale munten accepteren als betaalmiddel kijken we ook naar cryptomunten. Als we hier voordelen zien zouden we dat kunnen accepteren.'

    We accepteren nu ook al lokale valuta. Ook bitcoin kunnen we mogelijk accepteren.

    Dara Khosrowshahi
    CEO Uber

  • Reddit-leger stort zich op cannabisaandelen

    Het leger kleine beleggers dat via het internetforum Reddit opereert heeft na de raid op GameStop een nieuw doelwit gevonden: cannabisaandelen. Aandelen van Noord-Amerikaanse cannabisproducenten als Tilray, Sundial Growers en Aurora Cannabis zagen hun koersen de voorbije dagen exploderen nadat ze een populair thema werden op Reddit.

    Tilray, dat net als videospelketen GameStop veel shorters aantrekt die speculeren op een koersdaling, won woensdag ruim 50 procent. Dat zadelt de shorters met verliezen op, die ze kunnen stelpen door het aandeel te kopen en zo de koers nog hoger te sturen. Reddit-beleggers spelen daarnaast in op de verwachting dat de nieuwe Amerikaanse regering een soepeler houding zal aannemen tegenover cannabis. Donderdag stond de Tilray-koers wel stevig onder druk, met een verlies van 30 procent kort na de openingsbel.

    Opmerkelijk is dat Duitse retailbeleggers zich mee op de cannabisgekte stortten, een indidactie dat het Reddit-fenomeen internationaal uitdijt. Tilray was donderdagochtend het meest verhandelde aandeel op het Duitse tradingplatform Lang & Schwarz.

     

  • BNY Mellon omarmt bitcoin

    Nu omarmt ook Bank of New York Mellon de bitcoin. 'We zijn trots om de eerste bank te zijn die plannen aankondigt om een geïntegreerde dienst aan te bieden voor digitale activa', zegt Roman Regelman, het digitale hoofd van de bank. 'Groeiende vraag naar digitale activa vanuit onze klanten en duidelijkere regulering zorgen ervoor dat er enorme kansen zijn voor ons om onze huidige dienstenaanbiedingen te verlengen naar deze nieuwe opkomende markt.'

    Woensdag kondigde ook al creditcardreus Mastercard aan dat het dit jaar steun zal geven voor bepaalde cryptomunten in zijn betalingsnetwerk. Daarnaast heeft autoproducent Tesla begin deze week bekendgemaakt dat het voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins heeft gekocht en dat het bedrijf spoedig de bitcoin zal accepteren als betaalmiddel. 

    De bitcoin stijgt meer dan 7 procent tot bijna 48.000 dollar. Daarmee is de munt op weg om de 50.000-dollargrens te doorbreken. 

  • Wall Street hoger van start

    De Amerikaanse beurzen zijn hoger geopend. De Dow Jones wint 0,3 procent, de S&P500 0,4 procent en de Nasdaq 0,5 procent.

  • Beurs van Istanboel stimuleert onderzoek naar smallcaps

    De beurs van Istanbul gaat tot 8.220 euro aan financiële steun geven aan brokers om ervoor te zorgen dat het aantal analisten dat onderzoeksrapporten over Turkse smallcaps maakt toeneemt. De beurs geeft een korting van 10.000 lira (1.174 euro) op het lidmaatschap voor elk rapport over een aandeel buiten de Borsa Istanbul 100 Index, de Turkse hoofdgraadmeter. De steun zal echter gemaximeerd worden tot 70.000 lira per broker voor de rest van het jaar. 

    De beurs van Istanbul doet dit nadat - net als over de hele wereld - kleine beleggers in Turkije een steeds belangrijkere groep zijn geworden. De beleggers stoken elkaar via forums op om bepaalde aandelen te kopen, waardoor er soms vreemde koersschommelingen plaatsvinden en beleggers zonder al teveel kennis over het bedrijf een aandeel kopen. Een mooi voorbeeld van de beleggersgekte rond individuele aandelen is het GameStop-verhaal, waarbij beleggers en masse een bedrijf in krimpmodus kochten. 

    Veel Turkse particuliere beleggers zitten dan ook in Whatsapp- en Telegramgroepen - soms betalend - waar vaak amateuristische beleggers koersdoelen en adviezen geven. 'Nu het aantal kleine beleggers toeneemt is het belangrijk dat er rapporten komen die een groter deel van de beursbedrijven omvat zodat het nemen van verstandige beleggingsbeslissingen gestimuleerd wordt', zei de CEO van Borsa Istanbul Hakan Atilla maandag in verklaring via de email. 

    Nu het aantal kleine beleggers toeneemt is het belangrijk dat er rapporten komen die een groter deel van de beursbedrijven omvat.

    Hakan Atilla
    CEO Borsa Istanbul

  • Uitkeringsaanvragen VS onder 800.000

    Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakt bekend dat er vorige week 793.000 Amerikanen een eerste werkloosheidsaanvraag indienden. Een week daarvoor bedroeg dit aantal nog 812.000. Toch rekenden economen op een sterkere daling van het cijfer tot 757.000.

    Dat het aanvragen dalende is in de VS heeft ermee te maken dat sommige staten hun coronamaatregelen wat hebben versoepeld. In California is het bijvoorbeeld sinds kort mogelijk voor restaurants om mensen buiten te laten dineren. Daardoor kunnen restaurants herstarten en weer mensen aan het werk houden. In de metropool New York mag sinds kort weer meer binnen gegeten worden met een beperkte capaciteit en de gouverneur van New Jersey kondigde deze maand aan dat restaurants, sportscholen en nagelsalons weer met beperkte capaciteit open mogen.

  • Kraft Heinz verkoopt notenbusiness aan Hormel

    Kraft Heinz , het voedingsconcern dat voor meer dan een kwart in handen is van Berkshire Hathaway , doet zijn notenactiviteiten van de hand. De producten van merken als Planters en Corn Nuts worden overgenomen door Hormel Foods voor 3,35 miljard dollar. Het is de bedoeling de deal in het eerste halfjaar van 2021 af te ronden.

    In het vierde kwartaal overtrof de verkoop van Kraft Heinz de verwachtingen. De omzet groeide met 6,2 procent tot 6,94 miljard dollar. Analisten hadden 6,82 miljard verwacht volgens Refinitiv. Tijdens de lockdowns in het vierde kwartaal kochten mensen meer verpakte maaltijden, snacks en specerijen.

  • Pepsico beleeft goed vierde kwartaal

    Pepsico gaat voorbeurs 0,3 procent hoger. De fabrikant van onder andere het bekende drankje Pepsi Cola zag de omzet in het vierde kwartaal met 8,8 procent groeien tot 22,5 miljard dollar. De winst per aandeel klom met 5 procent tot 1,33 dollar.

    De resultaten waren beter dan analisten hadden verwacht. De winst werd volgens de groep aangestuwd door de sterke omzetstijging, maar ook doordat de onderneming efficiënter kon werken waardoor kosten werden bespaard. Het bedrijf gaf daarnaast minder uit aan reclames en marketing, maar moest wel meer geld neertellen voor de grondstoffen die het inkocht. 

    Verder laat Pepsico weten dat het zijn jaarlijkse dividend met 5 procent opschroeft naar 4,30 dollar per aandeel. Volgens CEO Ramon Laguarta is daar ruimte voor nu de onderneming het jaar sterk heeft geëindigd. 'We gingen goed het jaar uit in een kwartaal waarin onze wereldwijde dranken meer werden verkocht en ook onze wereldwijde voedingsactiviteiten weerbarstig bleven.'

    Voor 2021 gaat Pepsi uit van een autonome omzetgroei van ongeveer 5 procent en de winst per aandeel zal met 5 tot 9 dollarcent aanzwellen. Daarnaast legt het bedrijf zijn aandeelhouders dit jaar nog eens extra in de watten door voor ongeveer 100 miljoen dollar aan aandelen in te kopen. 

    We gingen goed het jaar uit.

    Ramon Laguarta
    CEO Pepsico

  • Futures VS: omhoog

    De futures in de VS zeggen: hoger. Volgens deze verwachtingsinstrumentjes gaat straks in New York de Dow Jones van start met een winst van 0,2 procent. De S&P500 en de Nasdaq zouden respectievelijk 0,3 en 0,5 procent winnen.

  • Brekend: (een) Musk verkoopt (wat) Tesla

    MUSK VERKOOPT TESLA. Het zou een aardige headline zijn. Alleen gaat het hier niet over Elon, wel over broertje Kimbal die een beetje aandelen Tesla verkoopt. Dat leert een mededeling bij beurswaakhond SEC. 

  • Manipuleert Musk de bitcoin?

    Gelooft Elon Musk nu echt in de bitcoin of manipuleert hij de munt gewoon, evenals de dogecoin? Collega Bas van der Hout geeft antwoord:

    Manipuleert Musk de bitcoin?

  • Het overzicht van een goed gevulde Brusselse beursdag ...

    .. leest u hier

  • KBCS zet schaar in advies en koersdoel Galapagos

    De stopzetting van het Isabella-onderzoek van Galapagos en Gilead met ziritaxestat in IPF gebeurt vermoedelijk om veiligheidsredenen, zegt analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities.

    Hij wijst erop dat Galapagos na een fase 2-onderzoek bij slechts 23 patiënten – van wie er 17 het geneesmiddel effectief kregen – agressief doordrukte om een fase 3-onderzoek bij 1.500 patiënten te starten. ‘Dit betekende vanzelfsprekend een riskante stap op dat moment, aangezien er geen volledige zichtbaarheid op efficiëntie en veiligheid was.’ Snel doorzetten met fase 3 plaatste Galapagos echter vooraan in de IPF-groep, wat een significant tijdsvoordeel zou opleveren bij positieve resultaten.

    Van Steenhuyse haalt ziritaxestat uit zijn model, waar het goed was voor 15 euro per aandeel. Hij verlaagt ook de kans op succes voor filgotinib op de Amerikaanse markt tot 50 procent. Gelet op de dunner wordende pijplijn verhoogt hij de discountfactor tot 15 procent. Hij komt zo tot een nieuw koersdoel van 85 euro, tegen voorheen 105 euro. Zijn advies zakt van ‘kopen’ tot ‘houden’.

  • ING trekt koersdoel Deceuninck op

    Analisten Maxime Stranart en Stijn Demeester trekken na de sterke voorlopige jaarcijfers van Deceuninck hun koersdoel op van 1,70 tot 2,60 euro. De maker van pvc-profielen profiteerde van lage grondstofprijzen en verbeterde marktomstandigheden in Turkije.

    Hun advies blijft op 'houden' staan omdat ze nog steeds significante risico's zien in het businessmodel. Het gaat enerzijds om de blootstelling aan groeimarkten in een zeer cyclische sector, anderzijds om de grote impact die grondstoffen hebben op de winstgevendheid.

  • #CancelDisneyPlus trending op Twitter

    De hashtag #CancelDisneyPlus is trending op Twitter. Waarom? Omdat Disney de actrice Gina Carano heeft ontslagen. Carano speelde Cara Dune in de serie The Mandalorian die te zien is op het streamingkanaal van de entertainmentreus. 

    Carano werd door Disney de laan uit gestuurd nadat ze op sociale media nogal opvallend reageerde op de bestorming van het Capitool. De actrice vergeleek het niet kunnen accepteren van bepaalde politieke denkbeelden met de jodenvervolging in nazi-Duitsland (zie plaatje hieronder). Nadat ze dat had gezegd ging de hashtag #FireGinaCarano viraal op sociale media. 

    'Gina Carano werkt op dit moment niet bij Lucasfilm en er zijn ook geen plannen om haar aan te nemen in de toekomst', zegt een woordvoerder van Disney. 'Hoe dan ook zijn haar berichten op sociale media waarin ze denigrerend is tegen mensen op basis van hun culturele en religieuze identiteit weerzinwekkend en onaanvaardbaar.' Lucasfilm valt onder Disney.

    Het aandeel Disney reageert er niet op. Voorbeurs gaat de entertainmentreus 0,7 procent hoger.

  • Wereldhave Belgium zakt naar 'houden' bij Degroof Petercam

    Analist Herman van der Loos van Degroof Petercam vindt dat Wereldhave Belgium , uitbater van shoppingcentra, al bij al goed weerstand heeft geboden in 2020. De resultaten waren pal volgens zijn verwachtingen. Dat neemt niet weg dat het vastgoedbedrijf hard getroffen werd door de coronacrisis. Hij raamt de extra kosten voor het hele jaar - reeds toegekende huurverminderingen plus provisies - op 7,2 miljoen euro.

    Hij gaat zijn winstramingen en koersdoel (tot dusver 75 euro) herbekijken. Hij verlaagt echter zijn advies van 'bijkopen' tot 'houden'. De waardering lijkt weinig veeleisend, zegt hij, maar er zijn ook diverse negatieve factoren: hij vernoemt de consumptiebeperkingen die tot een eind in 2021 van kracht lijken te zullen blijven (vooral voor cafés en restaurants), de verslechterende situatie voor kantoren (die nog altijd 10 procent van de portefeuille uitmaken) en de 'duistere strategische situatie'.

    Met dit laatste doelt hij op de schuldbeperking die Wereldhave Belgium kreeg opgelegd. In de portefeuille van een gvv mag normaal geen enkel gebouw meer dan 20 procent van de waarde uitmaken. Bij Wereldhave Belgium is dit wel het geval met het shoppingcenter Belle-Île in Luik. Het bedrijf kreeg een uitzondering op de diversificatienorm maar in ruil mag de schuldgraad niet boven 33 procent gaan, wat een sterke rem zet op de expansie.

  • CEO Aedifica:'Vraag naar woon-zorgcentra blijft hoog' (De Belegger on Tour)

    CEO Stefaan Gielens van Aedifica  trad maandagavond op in een nieuwe editie van De Belegger on Tour. Gielens verzekerde dat corona de vraag naar een verblijf in woon-zorgcentra niet vermindert. Toen corona vorig jaar hevig toesloeg in de woon-zorgcentra, rezen daar twijfels over.

    Hier de presentatie van Stefaan Gielens:

    De Belegger on Tour

  • UBS over KBC: 'We gaan onze dividendprognoses moeten bijstellen'

    UBS handhaaft na het jaarrapport het verkoopadvies voor KBC  met koersdoel van 52 euro. Analist Johan Ekblom stipt dat de prognose voor 2021 iets voorzichtiger is dan gedacht. Hij verwijst naar de rente-inkomsten: de inkomsten die een bank haalt uit haar kernmetier, kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren. Daar ligt de lat met 4,3 miljard euro lager dan de 4,35 miljard waar de consensus op rekende.

    Ook de doelstellingen voor de periode 2020-2023 vallen voor de UBS-analist wat licht uit. 'De denken wat onze prognose voor de nettowinst in 2023 met zo'n 3 procent zullen moeten verlagen'. Ekblom merkt ook dat de kapitaalbuffer die KBC ambieert - 14,5 procent van de risicogewogen activa - steviger is dan de 13 procent die hij als basisscenario hanteert. Ergo: er zal minder 'surpluskapitaal' naar de aandeelhouders kunnen vloeien. 'We gaan onze dividendprognoses voor de komende jaren dus wat moeten bijstellen', luidt de slotsom. 

  • Koersdoel Galapagos zakt ook bij Degroof Petercam

    'Dit is een zeer ongelukkige tegenslag omdat Isabela het meest geavanceerde programma van Galapagos was naast filgotinib', zegt analist Benoit Louage van Degroof Petercam over het stopzetten van het onderzoek met ziritaxestat in IPF. Hij haalt alle programma's met ziritaxestat uit zijn model en verlaagt zijn koersdoel van 90 naar 73 euro. Zijn advies blijft 'houden'.

  • Dure euro weegt op Pernod Ricard

    Op de beurs van Parijs verliest de maker van gedistilleerde dranken Pernod Ricard licht terrein na de publicatie van zijn halfjaarcijfers. De eigenaar van onder meer Absolut-wodka, Jameson-whiskey en Malibu, zag de omzet 9 procent zakken tot iets minder dan 5 miljard euro. De omzet van de gelijkaardige activiteiten daalde 3,9 procent. De daling staat vooral op het conto van negatieve wisselkoersverschillen. Regionaal presteerde Azië zwak, terwijl de VS groei optekende.

    De winst per aandeel daalde ruim 9 procent tot 4,16 euro. Door de lockdowns en het weggevallen toerisme blijft de situatie 'erg uitdagend', stelt het bedrijf.

    Pernod Ricard is een van de belangrijkste deelnemingen van de Belgische holding GBL . De drankengroep is goed voor 14 procent van de intrinsieke waarde van GBL.

  • Kepler laat koersdoel Galapagos zakken

    Na 'een nieuwe ontgoocheling' verlaagt Kepler Cheuvreux zijn koersdoel voor Galapagos van 89 tot 79 euro. De beslissing om het fase 3-onderzoek met ziritaxestat in IPF stop te zetten is wellicht ingegeven door veiligheidsproblemen, zegt de analist. 'Een nieuwe tegenslag voor Galapagos dat de twijfel rond zijn pijplijn doet toenemen.' Het advies blijft 'houden'.

  • Kepler over KBC: 'zwakke resultaten'

    ‘Zwakke vierdekwartaalresultaten’, is het oordeel van Kepler Cheuvreux over de cijfers die KBC Groep vanmorgen publiceerde. De analist becijferde dat de gezuiverde winst (voor provisie) 840 miljoen euro bedroeg, wat 15 procent minder is dan een jaar eerder en 6 procent minder dan in het derde kwartaal. De oorzaak is te zoeken bij zwakke rente-inkomsten en zwakke vergoedingen in het vierde kwartaal.

    Kepler vindt ook het dividend minder genereus dan verwacht. Gezien KBC verwacht dat de zwakke winsttrend voor de bankactiviteiten zich zal doorzetten, blijft het advies ‘afbouwen’ met een koersdoel van 46 euro.

  • Grote drooglegging haalt URW onderuit

    In Amsterdam is een pandoering voor Unibail-Rodamco-Westfield , met een koersval van 13 procent tot 56 euro. De jaarcijfers van Wereldhave Belgium illustreren al de crisis in de winkelcentra door de pandemie, het rapport van de Europese marktleider onderstreept dat nog meer. 

    Vooral dan toch deze passage: het zal nog jaren wachten zijn op een terugkeer van het dividend. Eerst moet de schuldenberg afgetopt zijn. 

  • SBM Offshore waarschuwt voor 2021

    Een stevige daler op Euronext Amsterdam is SBM Offshore . De dienstenleverancier aan de offshore olie- en gassector (uitbating, onderhoud en ontmanteling van productieschepen en oleiplatformen) presteerde in 2020 volgens de verwachting. De onderliggende omzet steeg met 6 procent tot 2,29 miljard dollar, de onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) ging 13 procent hoger tot 944 miljoen dollar. De onderliggende nettowinst zakt wel met 27 procent tot 125 miljoen dollar.

    SBM Offshore stuurt echter tegelijk een waarschuwing uit. De huidige winstverwachting van de markt is te hoog omdat de klanten van het bedrijf – de grote oliemaatschappijen – hun uitgaven terugschroeven. SBM schuift een brutobedrijfswinst (ebitda) van circa 900 miljoen dollar naar voor, terwijl de marktconsensus op 926 miljoen dollar staat.  

  • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

    De Europese beurzen zijn met lichte winst aan de dag begonnen. De Euro Stoxx 50 staat na een halfuur handel op 0,3 procent winst.

    Hal rukt op in Amsterdam. De holding heeft plannen om sterparticipatie Coolblue nog dit jaar naar de beurs te brengen. Hal wint 6 procent.

    Unibail-Rodamco-Westfield gaat na een belabberd jaar drie jaar lang geen dividend uitkeren. De winkelverhuurder gaat met 12 procent onderuit.

    Arcelor Mittal  rukt met 2 procent op. De staalreus presteerde boven verwachting. Lakshmi Mittal treedt terug als CEO en geeft de fakkel door aan zijn zoon Aditya.

    Royal Mail  rukt met 8 procent op in Londen. De Britse posterij zag zijn pakjesvolumes door het dak gaan dankzij de boomende online-verkoop.

  • Bel20 licht lager | Roundup van de cijferstortvloed

    De openingsbel: de Bel20  noteert 0,5 procent lager op 3.800 punten. 

  • Marc Grynberg: ending on a high

    Even de koersgrafiek van Umicore tijdens het bewind Marc Grynberg als CEO in beeld. Sinds november 2008 - in volle economische crisis dus. 

  • Fagron heeft coronajaar goed doorstaan

    Over het jaarrapport van de specialist in apothekersbereidingen Fagron  leest u hier meer, met dank aan collega Nico Schoofs. 

  • ArcelorMittal ziet omzet kwart dalen

    We komen nog even terug op de jaarcijfers van ArcelorMittal . Het staalconcern draaide in 2020 een omzet van 53,3 miljard dollar, wat een kwart minder is dan in 2019. De productie van ruw staal daalde van 89,8 tot 71,5 miljoen ton, hoofdzakelijk als gevolg van de coronacrisis. ArcelorMittal leed een nettoverlies van 733 miljoen dollar, wat wel slechts een derde is van het verlies over 2019 (2,45 miljard dollar). In het vierde kwartaal was het concern winstgevend (1,2 miljard dollar nettowinst).

    De aandeelhouders mogen zich verblijden over een dividend van 0,30 dollar per aandeel, dat in juni zal worden uitgekeerd. ArcelorMittal kondigt ook een nieuw aandeleninkoopprogramma van 570 miljoen dollar aan.

  • KBC geeft digitaal plankgas ...

    ... u leest er hier meer over. Dat de financiële sector snel aan het 'digitaliseren' is, leerden ook de verbluffende jaarcijfers van Adyen gisteren. 

  • Licht hogere opening op til in Europa

    Na hun matige verliezen van woensdag staan de Europese beurzen voor een licht hogere opening, zo geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteer 0,1 procent in de plus.

  • Generatiewissel bij ArcelorMittal

    Binnen ’s werelds grootste staalconcern vindt een generatiewissel plaats. Aditya Mittal, tot dusver CFO en CEO van ArcelorMittal Europe, schuift op en wordt de nieuwe CEO. Zijn vader Lakshmi Mittal, die het bedrijf in 1976 oprichtte en momenteel de functies van voorzitter en CEO combineert, wordt ‘uitvoerend voorzitter’.

    ‘Dit is een goed voorbereide overgang en ik verwacht dat ze heel soepel zal verlopen’, is het commentaar van onafhankelijk bestuurder Bruno Lafont.

    Als CFO van ArcelorMittal wordt Aditya Mittal opgevolgd door Genuino Christino, die sinds 2003 bij ArcelorMittal werkt en er sinds 2016 ‘head of finance’ is.

  • Beursplannen voor Coolblue

    De Nederlandse webwinkel Coolblue, die woensdag sterke jaarcijfers publiceerde, trekt nog dit jaar naar de beurs (van Amsterdam). Dat kondigt referentieaandeelhouder HAL Holding aan in een persbericht. HAL heeft een belang van 49 procent in Coolblue.

     

    'Op dit moment wordt verwacht dat deze IPO in 2021 kan plaatsvinden. Dit zal onder meer afhankelijk zijn van de omstandigheden op de financiële markten', klinkt het.
  • ... met recordresultaten voor 'zijn' Umicore

    Marc Grynberg neemt afscheid van Umicore met recordcijfers, al zijn die na een positief winstalarm in december geen grote verrassing meer. Voor 2021 rekent de CEO op verdere 'substantiële' groei van de bedrijfswinst. 

    U leest er hier meer over. 

  • Marc Grynberg zwaait af als Umicore-CEO ...

    Een paukenslag in de marge van de jaarcijfers van Umicore  . Marc Grynberg kondigt na 13 jaar zijn afscheid aan als CEO. De raad van bestuur gaat op zoek naar een opvolger. 

    Het is opvallend hoeveel 'generatiewissels' er dezer dagen op de Brusselse beurs zijn. Vorige wesek kondigden ook Françoise Chombar bij Melexis en Benoït De Blieck bij Befimmo hun afzwaai aan. 

  • Crédit Agricole verrast met kwartaalwinst

    Crédit Agricole bleef in het vierde kwartaal winstgevend. De Franse bank boekte een nettowinst van 124 miljoen euro ondanks een goodwill-afboeking op zijn Italiaanse tak ter waarde van 778 miljoen euro. Analisten hadden verwacht dat die afboeking tot verlies zou leiden.

    Voor 2021 is Crédit Agricole optimistisch. Het ergste van de coronapandemie is achter de rug en de economie zou in de loop van het jaar volledig moeten kunnen heropenen, is de verwachting. CEO Philippe Brassac hoopt dan ook dat het einde in zicht is.

    Over heel 2020 boekt Crédit Agricole een nettowinst van 2,7 miljard euro, 44 procent minder dan in 2019. Het gaat alvast de dividenduitkering hervatten. In mei wil de bank 0,80 euro per aandeel betalen. Dat is meer dan verwacht: analisten rekenden slechts op 0,33 euro. Het beloofde dividend houdt een rendement van bijna 8 procent in.

  • Telenet in lijn met de prognoses

    Bij Telenet  lag de lat voor het kwartaal- en jaarrapport vrij laag, aangezien CEO John Porter al aangegeven had dat over 2020 de winst slechts bescheiden zou herstellen na de eerste winstdaling sinds de beursintroductie in 2005. 

    Uiteindelijk kwamen omzet en bedrijfswinst over het vierde kwartaal iets boven de analistenconsensus uit. Over heel 2020 steeg de brutobedrijfswinst met een fractie tegenover 2019, tot 1,38 miljard euro. De omzet kromp licht, tot 2,58 miljard euro. Netto kwam de winst uit op 338,5 miljoen euro of 3,10 euro per aandeel. 

    Telenet keert een slotdividend uit van 1,375 euro bruto per aandeel. Dat is exclusief het al uitgekeerde voorschot in lijn met de vorig najaar aangekondigde dividendvloer van 2,75 euro.  

  • KBC sluit Bulgaarse deal met NN

    KBC  sluit in de marge van de jaarcijfers ook een deal in Bulgarije met de Nederlandse verzekeraar NN . De groep telt 78 miljoen neer voor de Bulgaarse tak van NN. Een relatieve kleine deal dus, een aanvulling van de bestaande activiteiten in het land

  • KBC lost verwachtingen in

    Daar zijn de jaar- en kwartaalcijfers van KBC . Met een nettowinst van 538 miljoen euro of 1,26 euro per aandeel lost de bank- en verzekeringsgroep exact de analistenverwachtingen in. Over heel 2020 zakt de nettowinst zoals verwacht door de impact van de pandemie - oplopende voorzieningen voor probleemkredieten - van 2,49 naar 1,44 miljard euro of 3,34 euro per aandeel. 

    Gelet op de beperkingen die de Europese Centrale Bank oplegt, keert KBC dit voorjaar een minimumdividend van bruto 0,44 euro per aandeel uit. Als de ECB de handrem op de dividenden wegneemt, volgt in het najaar een extra brutodividend van 2 euro per aandeel. 

    Vanaf boekjaar 2021 is de dividendpolitiek dat beleggers minstens 50 procent van de nettowinst uitgekeerd krijgen, inclusief een voorschot van 1 euro per aandeel in november. Bovendien kan er een extraatje zijn, in functie van het surpluskapitaal en de inschatting van het management. 

    KBC-CEO Johan Thijs
    KBC-CEO Johan Thijs ©BELGA

  • Sipef boekt weer winst en keert dividend uit

    De plantageholding Sipef heeft in 2020 duidelijk betere resultaten geboekt dan in het 'rampjaar' 2019, toen haar plantage in Papoea-Nieuw-Guinea zwaar beschadigd raakte door drie vulkaanuitbarstingen en dit in combinatie met een lage palmolieprijs tot verlies leidde. Vorig jaar boekte Sipef 14,1 miljoen dollar winst, dankzij een 5,4 procent hogere palmolieproductie en vooral dankzij het sterke herstel van de palmolieprijzen in het tweede halfjaar. Op basis daarvan gaat de Schotense groep een dividend uitkeren van 0,35 euro bruto per aandeel.

    Voor 2021 rekent Sipef op een verdere verbetering van de resultaten. Het winstpotentieel wordt echter beknot door de forse heffingen van de Indonesische overheid op de uitvoer van palmolie. 

  • Pandemie geeft Montea rugwind

    U leest hier meer over de - sterke - jaarcijfers en dit vooruitzichten van de specialist in logistiek vastgoed. 

  • Leasinvest handhaaft dividend ondanks corona

    Leasinvest Real Estate maakte woensdagavond de jaarresultaten bekend. De essentie:

    • - De huurinkomsten daalden met 5,7 procent door de weerslag van corona op het winkelvastgoed.
    • -        De EPRA-winst zakte met 12 procent tot 35,6 miljoen euro.
    • -        De nettowinst viel scherp terug, van 49,9 tot 7,7 miljoen euro, onder meer door een een afwaardering van 33,5 miljoen euro op het belang in Retail Estates.
    • -        Leasinvest handhaaft desondanks het dividend op 5,25 euro bruto per aandeel.
    • -        De vooruitzichten voor 2021 zijn onzeker en het dividend zal waarschijnlijk dalen.
  • Pandemie treft Wereldhave Belgium midscheeps

    Je zult maar tijdens een pandemie een uitbater van winkelcentra zijn. De tristesse valt in het jaarverslag van Wereldhave Belgium te lezen. 58 miljoen euro afboekingen op de portefeuille, voor het tweede jaar op rij gaat het mes in het dividend. 

    -43%
    Solden in februari
    Het aandeel Wereldhave Belgium noteert tegen ruim 40 procent korting op de - fors verlaagde - nettoactiefwaarde

    De netto-actiefwaarde beloopt nu nog 78,20 euro per aandeel. En dus impliceert de slotkoers van gisteren (44,40 euro) een korting van 43 procent. Een indicatie dat beleggers door de opmars van e-commerce nog méér afboekingen verwachten. 

  • Reminder: de verse uppercut voor Galapagos

    Het was een paukenslag gisteren tijdens de middaghandel: de verse mokerslag voor Galapagos . 'Een enorme teleurstelling', erkent CEO Onno van de Stolpe

    Galapagos: hero to zero

  • Moeten er nog resultaten zijn?

    We hopen dat u goed uitgeslapen bent, want straks beleven we de drukste resultatenochtend van het 'cijferseizoen'. Onder meer KBC, Umic ore  en Telenet  openen de boeken. 

    Wat u van KBC mag verwachten, leest u hier. Voor Umicore: hierheen

  • Wall Street vlagt op vers record af

    Goedemorgen! Even meegeven dat op Wall Street een miniem winstje voor de Dow Jones  volstond voor een vers record. 

    In een toespraak voor de Economic Club op New York bleef Fed-voorzitter Jerome Powell bij zijn standpunt dat de centrale bank nog lang haar forse stimulus zal voortzetten, om de Verenigde Staten terug naar volledige tewerkstelling te loodsen. Hij biedt zo rugdekking aan voorganger en huidig minister van Financiën Janet Yellen, die met fors extra stimulus wil komen

    Econcoom Larry Summers is kritisch voor de potentiële inflatoire effecten van zo'n forse stimulus, maar net als Yellen gaat ook Powell daar licht over. 'We hebben de tools om indien nodig die risico's af te dekken'. 

    ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud