1. Markten Live
  2. Live blog
live

Nasdaq verliest bijna 2 procent ondanks megacijfers Nvidia

De Bel20 sloot een fractie lager. Tessenderlo kreeg een tik na het halfjaarrapport. AI-ster Nvidia zette in New York even een nieuwe recordkoers neer, maar sloot nagenoeg stabiel.
  • Celyad heeft uitzicht op 9,8 miljoen euro via private plaatsing

    Het Waalse biotechbedrijf Celyad , dat zich toelegt op celtherapieën voor kanker, heeft van zijn historische aandeelhouders – in de eerste plaats Fortress Investment Group en Tolefi - toezeggingen gekregen dat ze zullen inschrijven op een kapitaalverhoging van in totaal 9,8 miljoen euro. De nieuwe aandelen zullen worden uitgegeven tegen 0,52 euro het stuk. Die prijs houdt een korting van 5 procent in tegenover de gemiddelde koers van de voorbije 30 dagen.

    De operatie gebeurt in twee fasen. Op of rond 4 september worden 3,93 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven voor iets meer dan 2 miljoen euro. Fortress zal voor 756.500 euro intekenen, Tolefi voor 1 miljoen euro. Fortress zal na deze eerste operatie zijn belang in Celyad zien stijgen tot 29,99 procent en Tolefi tot 16 procent.

    Een buitengewone algemene vergadering moet zich vervolgens uitspreken over een bijkomende kapitaalverhoging van 7,75 miljoen euro. Na deze operatie zal Fortress de meerderheidsaandeelhouder van Celyad worden met een belang van 55 procent en drie zitjes krijgen in de raad van bestuur. Tolefi van zijn kant zal één bestuurder mogen benoemen.

  • Nasdaq sluit 1,9 procent lager

    De Amerikaanse beurzen trokken over de hele lijn lager. Met de speech van Jerome Powell vrijdag op de agenda kwam de rentevrees weer bovendrijven. De hamvraag is of de Amerikaanse rente nog hoger moet en hoeveel.

    De Dow Jones sloot met 1,1 procent verlies, de S&P 500 zakt 1,35 procent en de Nasdaq Composite 1,9 procent.

    Nvidia, dat in de vroege handel een nieuwe recordkoers aantikte, moest het bij de slotbel stellen met een winstje van 0,1 procent.

  • Disney op laagste peil in 3,5 jaar

    De aandelen van Walt Disney Company laten 3,7 procent verlies optekenen en noteren op het laagste niveau in bijna 3,5 jaar. Sommige beleggers gokken zelfs op een verder daling.

    De aandeelhouders van Disney zijn sceptisch of het herstelplan dat topman Bob Iger eerder deze maand aankondigde, wel zal werken. Hij wil het schip weer op koers krijgen door een mix van prijsverhogingen in de streamingactiviteiten, meer advertenties en kostenbesparingen.

    Intussen is er opvallend veel handel in put-opties op Disney. Die geven het recht om aandelen in de toekomst te verkopen tegen een vastgestelde prijs.

  • Aardgasprijs valt sterk terug

    De aardgasprijs in Europa is in twee dagen bijna 30 procent gedaald. Er zijn signalen dat een oplossing in zicht is voor het sociaal conflict in Australiës grootste aardgasexportterminal, North West Shelf.

    Daarmee zijn de problemen evenwel nog niet van de baan. In twee andere exportterminals kozen de vakbonden voor actie, al is het niet zeker of het ook daadwerkelijk tot stakingen zal komen.

    De aardgasmarkten waren deze maand bijzonder volatiel. Sociale conflicten in Australië dreigden een tiende van ’s werelds lng-aanvoer te verstoren. Het risico op onderbrekingen van de aanvoer duwde de Europese gasprijs op een bepaald ogenblik tot 40 procent hoger.

  • Nvidia roept nieuw computertijdperk uit

    Jensen Huang, de topman van Nvidia , zei in zijn toelichting bij de verbluffende kwartaalcijfers dat een nieuw computertijdperk is aangebroken. Hij ziet twee verschuivingen gelijktijdig gebeuren: ‘accelerated computing’ (versnelde berekeningen) en generatieve AI.

  • Beleggersaandacht in New York verschuift naar Jackson Hole

    Halverwege de handelsdag noteren de Amerikaanse indexen met duidelijke verliezen. De Dow Jones kleurt 0,6 procent rood, de S&P500 zakt 0,7 procent terwijl de Nasdaq Composite 1 procent laat liggen.

    Nvidia , de wereldleider in AI-computerchips, staat nog steeds op meer dan 3 procent winst, maar de techreuzen volgen niet, integendeel. De vuurkracht van de superresultaten van Nvidia lijkt uitgewerkt.

    Beleggers kijken nu vooral vooruit naar de bijeenkomst van centraal bankiers in Jackson Hole en vragen zich af welke boodschap Fed-voorzitter Jerome Powell daar vrijdag in petto zal hebben.

  • Banimmo ziet huurinkomsten met 22 procent aandikken

    In het eerste halfjaar boekte vastgoedontwikkelaar Banimmo voor 2,6 miljoen euro aan huurinkomsten. Dat is 22 procent meer dan een jaar eerder. De significante toename is zowel aan de indexering van de huurbedragen als aan nieuwe verhuringen te danken. Voor de gebouwen Networks Forest en Networks Gent One wist Banimmo nieuwe huurders aan te trekken. Hierdoor steeg de bezettingsgraad tot 90,2 procent eind juni, wat 4,6 procentpunt meer is dan eind december.

    De reële waarde van de vastgoedportefeuille werd positief aangepast met 0,8 miljoen euro. Volgens Banimmo is dat vooral te danken aan de herziene waarderingen van het gebouw Da Vinci H3 in Evere en van het project Networks Gent Atmos.

    Door de combinatie van hogere huurinkomsten en de positieve herwaardering van de portefeuille sluit Banimmo de eerste zes maanden nagenoeg break-even af, met een kleine winst van 160.000 euro. Dat is heel wat minder dan de 4,3 miljoen euro winst van een jaar eerder, maar die was toen grotendeels te danken aan een meerwaarde van 3,4 miljoen euro op de verkoop van een project in Louvain-la-Neuve.

    De nettoactiefwaarde per aandeel bedroeg op 30 juni 6,52 euro per aandeel tegen 6,45 euro op 31 december 2022.

  • Euro Stoxx 50 verliest 0,7 procent

  • Bel20 sluit 0,1 procent lager op 3.619 punten

  • Nicolas Saverys & co hebben 77,95 procent Exmar in handen

    Na de eerste biedronde hebben Nicolas Saverys, zijn investeringsvehikel Saverex, Exmar zelf en enkele ‘natuurlijke personen die minder dan 1 procent aanhouden’ samen 77,95 procent van de aandelen Exmar in handen. Dat blijkt uit een transparantiekennisgeving van de specialist in het maritiem vervoer en de behandeling van gassen.

    De kennisgeving is een rechtzetting tegenover een gelijkaardig bericht van 1 augustus. Toen was gemeld dat Saverys & co samen 78,35 procent in handen hadden. Het belang van de ‘zeven natuurlijke personen die allen minder dan 1% aanhouden’, dat toen op 0,49 procent was gemeld, is nu bijgesteld tot 0,09 procent.

  • Wall Street duikt in het rood

    Ondanks het goede nieuws rond Nvidia zijn de Amerikaanse beurzen in het rood beland. De Dow Jones  verliest 0,3 procent, de Nasdaq  geeft 0,9 procent prijs. 

    Volgens handelaars is er opnieuw zenuwachtigheid over de rente in aanloop naar de Jackson Hole-speech van Jerome Powell morgen

  • Dollar Tree fors onderuit na flauwe prognose

    Op Wall Street tuimelt Dollar Tree circa 10 procent. De Amerikaanse retailer, die meer dan 8.000 winkels heeft in de VS en Canada, maakte voorbeurs kwartaalcijfers bekend waarin een forse margedaling opviel.

    De minder begoede Amerikaanse consumenten zijn prijsgevoeliger geworden en lijken ook minder te kopen. Tegelijkertijd zag Dollar Tree de kosten toenemen tot 25,3 procent van de omzet, tegen 24 procent een jaar eerder, vooral door hogere lonen en hogere energiekosten. Die laatste worden toegeschreven aan ‘ongewoon hoge temperaturen voor het seizoen’.

    Dollar Tree vernauwde zijn winstprognose voor het hele boekjaar 2023 ook wat.  In plaats van 5,73 tot 6,13 dollar per aandeel rekent het bedrijf nu op 5,78 tot 6,08 dollar.

  • Website staatsbon ligt plat door technische problemen

    De staatsbon nam deze ochtend een vliegende start, met een opbrengst van meer dan 1 miljard. Maar momenteel kampt www.destaatsbon.be met storingen. Wie naar de website surft, krijgt een foutmelding te zien.

    Tot de middag ging nochtans alles goed. Collega Pieterjan Neirynck en fotografe Saskia Vanderstichele volgden Jean Deboutte, de topman van het Agentschap van de Schuld, tijdens de eerste uren van de dag'20 miljard ophalen, ik durf dat niet meer uit te sluiten.'


  • Wall Street opent groen | Nvidia op record

    De Amerikaanse beurzen zijn met winst geopend. De S&P500 sterkt 0,4 procent aan, de techbeurs Nasdaq klimt met 0,8 procent. 

    Nvidia  zet straffe cijfers om in - opnieuw - een straffe spurt. De grafischekaartenmaker springt 6,7 procent hoger naar 506 dollar, een nieuw record. 

  • 'Recordwinst voor Deceuninck in zo'n moeilijke markt. Dat is sterk'

    De producent van pvc-raamprofielen Deceuninck  stevent voor het tweede jaar op rij af op een recordwinst, ondanks de moeilijke bouwmarkt in Europa en de VS. ‘In Turkije presteren we sterk. En de personeelsproblemen in de VS zijn van de baan', zegt CEO Bruno Humblet. 

    Lees hier de commentaren van de CEO van de Deceuninck

  • Degroof Petercam zet koersdoel Tessenderlo 'under review'

    'Duidelijk onder de verwachtingen', zegt analist Frank Claassen van het beurshuis Degroof Petercam over de halfjaarcijfers van Tessenderlo . 'Na een sterk 2022 keert het bedrijf terug naar een meer uitdagende realiteit.'

    Hij zet zijn koersdoel van 36 euro (bij een 'houden'-advies) voorlopig 'under review'. Dat koersdoel hield overigens al rekening met een holdingkorting van 20 procent. Dat vindt Claassen wegens het hoge 'conglomeraatsgehalte' van de groep gerechtvaardigd. 'Sinds de integratie van Picanol - waarmee we weinig synergieën zien - is Tessenderlo nog meer een conglomeraat geworden', zegt Claassen.

    Sinds de integratie van Picanol - waarmee we weinig synergieën zien - is Tessenderlo nog meer een conglomeraat geworden.

    Frank Claassen
    Analist Degroof Petercam

    Hij geeft toe dat de beurswaardering van Tessenderlo weinig veeleisend is, 'maar zijn conglomeraatsprofiel, de lage verhandelbaarheid en de beperkte transparantie zijn allemaal factoren die aan die lage waardering bijdragen'.

  • Productiedoel Boeing mogelijk in gevaar

    In de voorbeurshandel zakt Boeing meer dan 2 procent nadat de Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft gewaarschuwd voor mogelijke vertraging bij de bouw van zijn meest populaire toestel, de 737 MAX. Er zijn kwaliteitsproblemen bij onderdelen die werden geleverd door Spirit AeroSystems. Gaten in het achterste drukschot van de cabine zouden niet precies gevormd zijn.

    De problemen zouden zich niet bij alle 737 MAX-toestellen voordoen, maar het controleren van al afgewerkte vliegtuigen kan meerdere weken in beslag nemen.

    De productie dreigt daardoor vertraging op te lopen. Volgens sommige analisten bestaat de kans dat Boeing zijn jaardoelstelling van 450 toestellen niet zal halen. Boeing zelf zou de doelstelling aan het evalueren zijn.

  • 'Al voor 1 miljard euro ingetekend op nieuwe staatsbon'

    Volgens Jean Deboutte, de topman van het Federaal Agentschap van de Schuld, is het zo goed als zeker dat spaarders al voor 1 miljard euro hebben ingetekend op de nieuwe staatsbon.

  • Van Lanschot Kempen onderuit na halfjaarcijfers

    Het aandeel van de vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen  krijgt in Amsterdam een pandoering van 7 procent. Op een bepaald moment zakte het aandeel zelfs met 15 procent. 

    Van Lanschot boekte halfjaarcijfers die onder de verwachtingen van de analisten uitkwamen. De 'onderliggende winst' kwam 9,9 procent lager uit op 54,7 miljoen euro. 'De zakenbanktak deed slechter dan verwacht. De divisie private banking presteert wel goed en beter dan de markt', zegt ING-analist Jason Kalamboussis. 

    Van Lanschot Kempen - de overnemer van Mercier Vanderlinden in België - zegt dat de eerste helft van het jaar 'aanhoudend lastig' was voor transacties. 

  • Lira vlamt na renteverhoging

    De centrale bank van Turkije schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen de woekerende inflatie.

    De Merkez Bankasi kondigde zonet aan de rente met een stevige 750 basispunten op te trekken, van 17,5 naar 25 procent. Die sprong is groter dan verwacht (economen rekenden op 20 procent), en bevestigt de koerswijziging van het economische beleid. 

    Sinds de herverkiezing van president Erdogan enkele maanden geleden en de aanstelling van Hafize Gaye Erkan als gouverneur van de Turkse centrale bank opteert de bank voor een meer orthodoxe benadering van de inflatieproblemen. De renteverhogingen moeten de economie afkoelen en de inflatie weer naar een beheersbaar niveau brengen.

    Dankzij de forse sprong is de lira in trek op de valutamarkten.

  • Nasdaq op weg naar hogere opening

    De Nasdaq stevent af op een 1,2 procent hogere opening, onder impuls van Nvidia dat 8 procent hoger zou openen. De Dow Jones zou stabiel openen. 

  • Herlees hier de marktenchat, over de staatsbon (en alle andere beleggingen)

  • 'Kwartaalrapport VGP bevat plus- en minpunten'

    'Een belangrijk element in de halfjaarupdate van VGP zijn de details rond de nieuwe joint venture met Deka', zegt het beurshuis Kepler Cheuvreux. 

    VGP ontvangt in het kader van die joint venture dit kwartaal nog een betaling van 450 miljoen euro. 'Dat laat VGP toe een obligatielening van 225 miljoen euro die in september op vervaldag komt, terug te betalen', luidt het.

    De deal met Deka is een goede zaak, net als de afkoelende bouwrpijzen en de nettowinst die weer positief wordt.

    Kepler Cheuvreux
    Beurshuis

    Al bij al zitten er in het halfjaarrapport elementen voor positivo's én voor sceptici, concludeert Kepler. 'De deal met Deka is een goede zaak, net als de afkoelende bouwprijzen en de nettowinst die weer positief wordt, na een fors verlies in de tweede jaarhelft van vorig jaar', zegt Kepler. 'Mindere punten zijn de schuldenhefboom die vrij stevig blijft en enkele - weliswaar beperkte - neerwaartse herwaarderingen.'

  • Zuid-Koreaanse centrale bank houdt rente stabiel

    De centrale bank van Zuid-Korea heeft beslist de beleidsrente stabiel te houden op 3,5 procent. Volgens gouverneur Rhee Chang-yong is dat voorlopig voldoende restrictief om de inflatie in de hand te houden.

    In juli bedroeg de inflatie er 2,3 procent. Volgens de gouverneur zal het nog 'een aanzienlijke tijd' duren vooraleer de inflatie duurzaam tot het streefcijfer van 2 procent zal terugkeren. Nog een zorg voor de Zuid-Koreaanse gouverneur zijn de schulden van de gezinnen, die ondanks de verstrakte kredietvoorwaarden weer toegenomen zijn:

  • Liberty heropent bod op Telenet

    Vandaag heropent Liberty Global het bod op Telenet . Beleggers kunnen tot 13 september hun stukken inbrengen tegen 21 euro cash per aandeel. Het bod heeft betrekking op de 6,57 procent van de Telenet-aandelen die Liberty Global nog niet bezit of die niet in handen zijn van Telenet.

    De resultaten van het bod worden uiterlijk op 20 september bekendgemaakt. Het geld staat ten laatste op 27 september op de rekening. 

    Als Liberty/Telenet aan minstens 95 procent van de Telenet-aandelen geraakt en 90 procent van de publieke aandelen (de facto 96,23 procent van alle aandelen), volgt nog een vereenvoudigd uitkoopbod. 

  • Mithra: rente op obligatie stijgt naar 13 procent

    Twee eerdere kredietverschaffers van Mithra , Whitebox en Highbridge, stemmen er tegelijk met de geldronde bij Armistice Capital mee in 45 dagen lang geen obligaties om te zetten in nieuwe aandelen.

    Beide verschaften eerder Mithra met een programma van 125 miljoen aan converteerbare obligaties mondjesmaat cash, maar de keerzijde is dat de stapsgewijze omzetting van die obligaties in aandelen - die vervolgens meteen verkocht worden - bij biotechbedrijven die krap bij kas zetten voor een continue verkoopdruk zorgt. Een wapenstilstand rond die verkoopdruk was mogelijk een voorwaarde voor Armistice om met geld over de brug te komen.

    Onze eerdere prognose dat het aantal uitstaande aandelen tegen eind 2023 kan verdubbelen zal waarschijnlijk nog te conservatief blijken

    Maxime Stranart
    ING-analist

    Logischerwijs heeft de 'standstill' van 45 dagen een prijskaartje. De rente op de obligaties, die in mei al licht verhoogd was van 7,5 naar 8 procent, gaat naar 13 procent. Die rente kan ook in aandelen betaald worden, wat de potentiële verwatering vergroot.

    Tegelijk verlaagt Mithra ook de conversieprijs van de aandelen van 2,75 naar 2,25 euro. Ook hier: een potentiële grotere verwatering. 'Onze eerdere prognose dat het aantal uitstaande aandelen tegen eind 2023 kan verdubbelen zal waarschijnlijk nog te conservatief blijken', zegt de ING-analist Maxime Stranart.

  • Nvidia stuwt Europese techaandelen

    Met een winst van 1,3 procent zit de technologiesector vooraan in het Europese beurspeloton. De beter dan verwachte cijfers van Nvidia duwen onder meer de Amsterdamse chipaandelen hoger, zoals Besi , ASMI  en ASML

  • KBC Securities: 'Winst en prognose Tessenderlo onder de verwachtingen'

    'De prognose van Tessenderlo dat de ebtida (brutobedrijfswinst) dit jaar met 20 à 30 procent zal dalen ten opzichte van 2022 ligt gevoelig onder onze verwachting', zegt analist Wim Hoste van KBC Securities. 

    Ook de winst over het eerste halfjaar ligt met 205 miljoen euro iets lager dan de analist ingecalculeerd had. Hij blijft niettemin bij zijn 'opbouwen'-advies en koersdoel van 38 euro wegens 'het bewezen trackrecord, de ijzersterke balans en de aantrekkelijke waardering'.

    De groep verwacht een verdere hoge mate van economische onzekerheid in de tweede jaarhelft van 2023, waardoor de ontwikkeling van de marktvraag en de verkoopmarge meer onder druk zal staan.

    Tessenderlo
    Industriegroep
  • 'Deceuninck doet wat het beloofd heeft'

    Analist Kris Kippers van Degroof Petercam is zeer te spreken over de halfjaarupdate van Deceuninck . 'Het bedrijf doet wat het beloofd heeft: de winstgevendheid verbeteren ondanks kopwinden zoals de inflatie en lagere volumes', stelt Kippers vast.

    De analist wijst erop dat de cijfers voornamelijk geboost werden door sterke prestaties in Turkije en in mindere mate Noord-Amerika. 'De prestaties in Europa blijven wat zwakker.' Met een gezonde balans - de schuldgraad beloopt amper 1 keer de ebitda (brutobedrijfswinst) - en de verwachte renovatiegolf ten gevolge van de Europese Green Deal oogt de toekomst van Deceuninck rooskleurig.

    Het bedrijf doet wat het beloofd heeft: de winstgevendheid verbeteren ondanks kopwinden zoals de inflatie en lagere volumes.

    Kris Kippers
    Analist Degroof Petercam

    'Deceuninck heeft voldoende vuurkracht om overnames te doen en/of de aandeelhouders te verwennen', zegt Kippers. De analist stelt dat een update van zijn waarderingsmodel zou leiden tot een koersdoel van 4,5 euro in plaats de huidige 3,9 euro. Kippers hanteert een koopadvies.

  • Europese gasprijs zakt dankzij afgenomen stakingsdreiging

    Door vrees voor stakingen bij lng-faciliteiten in Australië was er de voorbije dagen veel nervositeit op de aardgasmarkt.

    Werknemers in de Australische lng-exportterminals eisen al een hele tijd betere arbeidsvoorwaarden, maar de Australische terminaluitbaters speelden het spel hard. Vannacht kwam dan toch het nieuws dat de lng-exporteur Woodside Energy Group met een 'sterk' compromisvoorstel op de proppen is gekomen, tot tevredenheid van de vakbonden.

    Later vandaag trekken de vakbonden naar hun achterban om het voorstel te bespreken. Dat nieuws leidt tot dalende gasprijzen op de toonaangevende TTF-beurs in Amsterdam, al blijft de handel zeer volatiel.

  • Bel20 kleurt groen | Galapagos en Tessenderlo onder druk

    De openingsbel: de Bel20  koerst 0,7 procent hoger op 3.649 punten. Het belangrijkste nieuws uit een goed gevulde ochtend:

  • Meer over de halfjaarupdate van Tessenderlo...

    Het aandeel Tessenderlo noteert kort na de opening 2,5 procent lager.

  • Meer tekst en uitleg bij het rapport van Deceuninck ...

    ... leest u hier, met dank aan collega Jan De Schamphelaere.

  • Winst Tessenderlo krijgt knauw

    Na het boerenjaar 2022 ogen de cijfers over de eerste helft van dit jaar bij Tessenderlo iets bescheidener. Daarvoor had de industriegroep begin dit jaar al gewaarschuwd.

    De halfjaaromzet steeg met 21,4 procent naar 1,62 miljard euro, maar dat geeft een vertekend beeld omdat de cijfers van de weefgetouwenfabrikant Picanol - die voor het eerst geconsolideerd worden bij Tessenderlo - de resultaten doperen. Op vergelijkbare basis daalde de omzet met 4,7 procent.

    Vooral de afkoeling van de markt voor landbouwproducten laat zich voelen in de cijfers. De omzet uit de Agrodivisie - met het kroonjuweel Kerley, vorig jaar de onbetwiste winstmotor - daalde met 18,8 procent door lagere volumes en dito verkoopprijzen. 

    De aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) landde op 205 miljoen euro, een daling met 17 procent ten opzichte van vorig jaar. 

    De weefgetouwenfabrikant Picanol droeg voor het eerst bij tot de halfjaaromzet, met 384,5 miljoen euro. De omzet lag er 4,5 procent hoger dan vorig jaar.

  • De nabije toekomst: groen

    Het ziet er naar dat het behoorlijk verbluffend rapport van de chipontwikkelaar Nvidia (zie post van 6u49) vertrouwen wekt, net als de ontspanning op de rentemarkten. Volgens de futureshandel zullen de Bel20  en de Euro Stoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, een half tot een vol procent hoger openen. 

  • Mithra haalt 20 miljoen op tegen 2 euro per aandeel

    Armistice Capital. Dat is de naam van het hefboomfonds dat intekent een private plaatsing van 20 miljoen euro van Mithra . Het farmabedrijf geeft 10 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 2 euro per stuk, een korting van 17 procent op de slotkoers van woensdag.

    Armistice heeft de optie over de komende 18 maanden nog eens op 10 miljoen stukken in te tekenen, tegen 2,25 euro per aandeel. 'Wij geloven dat dit op korte termijn de zorgen over onze financiering kan wegnemen', zegt de nieuwe CEO David Horn Sololmon in de mededeling. 

    Wij geloven dat dit op korte termijn de zorgen over onze financeiring kan wegnemen

    David Horn Solomon
    Mithra-CEO
  • Citi haalt Galapagos van de kooplijst

    Het beurshuis Citi verlaagt het advies voor Galapagos  van 'kopen' naar 'neutraal' met een koersdoel van 41 euro. Daarmee verliest CEO Paul Stoffels één van de belangrijkste pleitbezorgers in de Citi. Analist Peter Verdult had het biotechbedrijf begin 2022 op de kooplijst gezet na de komst van Paul Stoffels als nieuwe CEO. 

    'Onze thesis was toen dat de korting van 40 procent ten opzichte van de 4 miljard cash op de rekening te groot was, gelet op een management dat het kapitaal efficiënter zou inzetten', schrijft Verdult. Hij erkent dat zijn enthousiasme bekoeld is. 'Beleggers staan sceptisch tegenover de M&A-focus op oncologie', klinkt het. 'Die scepsis is nog vergroot door de verslechterende commerciële outlook voor Jyseleca (het reumamiddel waarvan Galapagos de toekomst herbekijkt, red.)'.

    Betekenisvolle nieuwe onderzoeksresultaten verwachten we pas in 2025 of later. Bijgevolg is ons koopadvies niet meer te verdedigen

    Peter Verdult
    Citi-analist

    'Betekenisvolle nieuwe onderzoeksresultaten verwachten we pas in 2025 of later. Bijgevolg is ons koopadvies niet meer te verdedigen', zegt Verdult. 

    Ergo: de korting op de bankrekening ziet ook Verdult niet snel slinken, mede door het continue cashverbruik voor het lopend onderzoek. 

  • Biocartis stelt halfjaarrapport tot eind september uit

    Beleggers in de specialist in medische zaklabo's Biocartis  zullen nog langer geduld moeten oefenen voor een stand van zaken: het rapport per 30 juni zal pas op 26 september gepubliceerd worden en niet zoals eerder gemeld op 31 augustus. 

    Het Mechelse bedrijf belooft op die datum ook een stand van zaken over de reorganisatie en de herkapitalisatie te geven. Pro memorie: het aandeel Biocartis is gedecimeerd na een fors verwaterende kapitaalronde vorig jaar. Beleggers gooiden toen massaal de handdoek. Hun geduld was op, omdat de verkoop van het Idylla-zaklabo maar niet op dreef komt en het bedrijf cash blijft verbruiken in plaats van genereren. 

    Deze lente kondigde Biocartis een drastische sanering aan, waarbij 140 banen sneuvelen. 

  • Nvidia voedt optimisme in Azië

    De stellaire cijferset van de chipmaker Nvidia geeft ook de technologiegerelateerde aandelen op de Aziatische beurzen een boost. 

    In Hongkong wint de sterindex Hang Seng ruim 2 procent. De techsector klimt er 3,5 procent. Ook de Japanse sterindex Nikkei wint een kleine 1 procent. In Zuid-Korea pikt de elektronicareus Samsung een graantje mee van de Nvidia-boost. Het aandeel klimt 1,4 procent.

    Een trader in Azië.
    Een trader in Azië. ©EPA
  • VGP: joint venture met Deka levert 700 miljoen cash op

    De cijfers in het halfjaarrapport van de specialist in logistiek vastgoed VGP  zijn in zekere zin bijzaak. Belangrijker is de boodschap dat de vorige maand aangekondigde joint venture met de Duitse fondsengroep Deka goed is voor 700 miljoen euro verse middelen. 

    U leest hier meer, met dank aan collega Lukas Vanacker. 

    Er is mij verteld dat de transactie met Deka de grootste in Europa in zijn soort is dit jaar

    Jan Van Geet
    VGP-CEO
  • MDxHealth ziet omzet klimmen

    MDxHealth , het Belgisch-Amerikaanse diagnosticabedrijf gespecialiseerd in het opsporen van prostaatkanker, publiceerde zijn halfjaarcijfers woensdagavond na de slotbel op de Amerikaanse Nasdaq, waar het bedrijf uit Herstal een tweede notering heeft.

    Daaruit blijkt dat de omzet in de eerste jaarhelft 142 procent hoger ging dan in de eerste zes maanden van 2022, tot 31 miljoen dollar.

    Die grote sprong voorwaarts is vooral te danken aan de overname vorig jaar van de Genomic Prostate Score-test van zijn Amerikaanse rivaal Exact Sciences. Door jaren van opgestapelde verliezen en verwaterende kapitaalrondes noteert de koers van MDxHealth evenwel dicht bij een dieptepunt.

    Collega Nico Schoofs praat u bij over de halfjaarupdate van MDXHealth.


     



  • Deceuninck: zwakke omzet, sterke rendabiliteit

    Het halfjaarrapport van Deceuninck  laat zien dat de tuimelperte van de Turkse lira en de zwakke bouwmarkt in veel regio's een tol eisten. De omzet daalt forser dan verwacht, met 16 procent tot 427 miljoen euro. Van die daling is 7 procentpunten het gevolg van lagere volumes. 

    De rendabiliteit, daarentegen, verbeterde: de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) steeg zelfs tegenover het sterke eerste halfjaar van 2022: +3 procent tot 60 miljoen euro. Gevolg: de winstmarge verbetert van 11,4 naar 13,9 procent. 

    Netto verdubbelde de winst ruim tot 17,8 miljoen euro of 0,11 euro per aandeel. 

  • Wat te verwachten van Tessenderlo straks?

    U leest het hier, in onze voorkennis

  • Na de bel: de 101 procent van Nvidia

    Na de bel woensdag: Nvidia  legt met zijn rapport over het kwartaal tot eind juli een recordomzet van 13,5 miljard dollar voor, een groei van 101 procent. Met dank aan de enorme vraag naar de krachtpatserchips van de ontwikkelaar die de hype rond kunstmatige intelligentie (AI) creëert.

    Voor het lopende kwartaal voorspelt CEO Jensen Huang meer van hetzelfde: een enorme vraag naar rekenkracht om chatbots aan te vuren, goed voor een omzet van 16 miljard dollar. 

    U leest hier meer. 

    Even kaderen met twee grafieken:

    Ten eerste: de sterke omzetgroei van het bedrijf dat we al in 2017 als 'hot chip' omschreven

    Ten tweede: de forse 'multiple' die beleggers op die sterke groei plakken. Intussen zo'n 35 keer de jaaromzet. Het gevolg: een ruime verdrievoudiging van de beurskoers sinds begin 2023 en een beurskoers die sinds 2017 maal twaalf is gegaan. 

  • Wall Street: groene Dow, rood Nike

    Goedemorgen!

    We trappen af met een blik op Wall Street: daar sloten de Dow  en zeker de Nasdaq  in het groen, met dank aan een ontspanning op de rentemarkt. 

    Eén grote dissonant in de Dow was Nike : de sportartikelenreus ging voor de tiende (!) dag op rij lager. Dat gebeurt na een fors winstalarm bij de sportretailer Foot Locker . Een alarm dat nog eens onderstreept dat de consument even ruim voldoende sneakers heeft. 

    Voor wie nog eens in alle rust de erg goed gevulde beursdag van woensdag wil overlopen, dat kan via deze link

    ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud