1. Markten Live
  2. Live blog
live

Nasdaq sluit 2,5 procent hoger

De Amerikaanse en Europese beurzen profiteerden woensdag van gunstig Amerikaans inflatienieuws en van de sterke resultaten van kleppers als JPMorgan en Goldman Sachs.
  • Felgroene slotbel in New York

    De midweeksessie op Wall Street zit erop! Het was een goede dag op het werk voor de beurshandelaars: de Nasdaq sloot met een winst van 2,5 procent. De Dow Jones dikte met 1,7 procent aan. 

    Graag tot morgen voor een verse liveblog!

  • Wall Street: Dalende rente en boomende banken stuwen beurzen fors hoger

    Wall Street kent een lentegroene beursdag dankzij een dubbele meevaller. De dalende inflatiecijfers en de sterke aftrap van het resultatenseizoen door de banksector zorgen voor opluchting.

  • Tesla fors hoger

    De autobouwer Tesla is een van de uitblinkers in de Nasdaq. Het aandeel wint vandaag 7 procent. Concreet nieuws is er niet. Het bedrijf surft vandaag vooral mee op het brede optimisme over de dalende inflatiecijfers.

  • Muddy Waters vindt nieuwe prooi op Wall Street

    De Amerikaanse specialist in het onderhoud van straalmotoren voor de vliegtuigindustrie FTAI Aviation maakt een nosedive van 30 procent op Wall Street. 

    Het bedrijf wordt in een rapport van Muddy Waters Research - de boetiek van de beruchte shortseller Carson Block - onder vuur genomen voor zijn 'hoogst misleidende' boekhoudpraktijken. Volgens Muddy Waters boekt FTAI Aviation eenmalige verkopen foutief als recurrente inkomsten, wat foute verwachtingen creëert over de omzetgroei op lange termijn. 

    Muddy Waters, vernoemd naar de gelijknamige blueslegende, geniet van veel credibiliteit in de markt door talrijke gelukte shortaanvallen. Het vehikel van Carson Block werd wereldberoemd met zijn aanval op het bosbouwbedrijf Sino-Forest in 2011. Dat bedrijf ging later bankroet. 

    Muddy Waters - Hoochie Coochie Man (Live)


  • Care Property breidt uit in Nederland

    De zorgvastgoedverhuurder Care Property Invest heeft de Nederlandse zorgresidentie Fleurâge Residences aangekocht. De aankoop behelst 22 appartementen in het Nederlandse Bloemendaal (Noord-Holland). 

    De totale investeringswaarde voor het project bedraagt circa 10,1 miljoen euro. 'Het project in Bloemendaal brengt ons totale aantal woonzorglocaties op Nederlandse bodem nu op 28', geeft Care Property-CEO Patrick Couttenier mee.

    Afgelopen zomer had de vastgoedgroep al aankondigd dat er een akkoord onder opschortende voorwaarden was afgesloten voor het project in Bloemendaal.

    10,1 miljoen
    investering
    Care Property investeert ruim 10 miljoen euro in Nederland.
  • Bitcoin nadert opnieuw 100.000 dollar

    Na een terugval de afgelopen week is bitcoin opnieuw in opmars, in tandem met de aandelenmarkten. De cryptomunt sluipt zo weer richting 100.000 dollar. Momenteel kost 1 bitcoin zo'n 99.100 dollar.

  • Felgroene sessie op Wall Street

    Op Wall Street noteren de beursindices zo'n drie uur voor sluitingstijd nog altijd fors hoger. De Nasdaq noteert 2,3 procent in de plus, terwijl de Dow Jones 1,6 procent hoger gaat. 

    Beleggers tonen zich erg opgelucht met de meevallende inflatiecijfers. De kerninflatie (zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen) daalde van 3,3 naar 3,2 procent, terwijl economen op een status quo gerekend hadden.

    Dat zorgt voor een dalende langetermijnrente in de VS. De tienjaarsrente valt met een stevige 12 basispunten terug tot 4,66 procent.

    Bovendien oogt de start van het resultatenseizoen veelbelovend, met een stuk of vier grootbanken die puike cijfers over het laatste kwartaal van 2024 publiceerden. Een dubbele meevaller dus voor beleggers vandaag. 

  • Krasselend Kering zet vastgoed in het uitstelraam

    Een opmerkelijke boodschap van Kering na de slotbel vandaag: de Franse luxegroep verkoopt een deel van zijn indrukwekkende vastgoedportefeuille in Parijs aan de private equitygroep Ardian. 

    Die koopt een belang van 60 procent in het vastgoedvehikel waar Kering drie panden gelegen aan de prestigieuze Place Vendôme en Avenue Montaigne zal inbrengen. Die deal levert Kering 837 miljoen euro op.

    Dat geld is meer dan welkom om de schuldenlast af te bouwen en het krasselende vlaggenschip Gucci uit het slop te halen. 

    De Place Vendôme in Parijs
    De Place Vendôme in Parijs ©Riccardo Milani
  • Europa vlagt stevig hoger af

    Het gemiddelde Europese aandeel won 1,3 procent. Hieronder ziet u de grootste uitslagen:

  • Bel20 beleeft groen slot

    De Bel20 is gesloten met een winst van 0,8 procent op 4.235 punten. De toppers en floppers ziet u hieronder:

  • Vermogensreus Blackrock in trek

    Met een sprong van 3,9 procent heeft Blackrock een goede dag op Wall Street. 

    De Amerikaanse vermogensbeheerder legde goede cijfers op de mat (zie post van 12.30 uur) en beheerde eind 2024 een recordvermogen van 11.550 miljard dollar. Dat is 15 procent meer dan het jaar voordien. 

    11.550 miljard
    vermogen onder beheer
    BlackRock beheert heel wat geld.
  • Kwantumaandelen veren op dankzij Microsoft

    Never a dull moment bij de kwantumbedrijfjes dezer dagen. Zij noteren vandaag fors hoger. Zo gaat D-Wave 24 procent hoger, Quantum Computing noteert eveneens een vierde hoger. Ook Rigetti Computing doet er een vierde bij.

    Daarmee reageren beleggers op een nieuwe blogpost van de softwarereus Microsoft. Daarin maant het bedrijf zijn bedrijfsklanten aan om in 2025 'kwantum-ready' te worden, door hun organisatie aan te passen aan een eventuele technologische sprong dankzij kwantumcomputing. 

    De voorbije dagen kregen de kwantumbedrijven rake klappen, na commentaren van achtereenvolgens Jensen Huang - de CEO van Nvidia en Mark Zuckerberg (Meta ) waarin de techbonzen signaleerden dat het nog minstens tien jaar duren zal vooraleer kwantumtechnologie nuttige commerciële toepassingen zal hebben.

    Beleggingen in pure kwantumbedrijven - meestal erg jonge bedrijven zonder perspectieven op winstgevendheid - zijn daarom vaak erg speculatief. Dat maakt ze tot geliefde speeltjes van flitshandelaren en traders. 

    We staan aan de vooravond van de doorbraak van betrouwbare kwantumcomputers. En we staan op het punt om te zien hoe kwantumcomputers zinvolle problemen oplossen en nieuwe ondernemingswaarde creëren.

    Microsoft
    Softwarereus
  • Lentegroene opening in New York

    Daar is de openingsbel op Wall Street! De bemoedigende resultaten van enkele grootbanken en de meevallende inflatiecijfers zorgen voor optimisme. De Dow Jones opent 1,3 procent hoger, de Nasdaq lapt er 1,8 procent bij.

  • Joe Sixpack betaalt meer voor benzine, vliegtuigtickets en eieren

    We pikken even wat opvallende productcategorieën uit het inflatierapport van de Amerikanen over de maand december

    Joe Sixpack zag de prijs aan de pomp in december klimmen met maar liefst 4,4 procent ten opzichte van november. Ook opvallend is dat vier van de zes belangrijkste productcategorieën bij supermarkten een klim van de prijzen toonden. De prijs van eieren klom met een stevige 3,2 procent, terwijl ontbijt- en bakkerijproducten 1,2 procent in prijs toenamen.

    Verder was het opvallend dat de vliegtuigtickets in een maand met 3,9 procent duurder werden na een klim van 0,4 procent in november. Verder klommen de huren en andere huisvestingskosten met 0,3 procent. 

  • Amerikaanse inflatie in 2024

    In Europa is het de gewoonte te kijken naar de jaar-op-jaarcijfers voor bijvoorbeeld de Amerikaanse inflatie, maar beleggers in de VS kijken liever naar de klim van de prijzen tegenover de voorgaande maand. Die cijfers, waarbij de prijzen van bijvoorbeeld december vergelijkt met die van november, zagen er voor 2024 als volgt uit:

    Een maand-op-maandinflatie van 0,2 procent komt op jaarbasis neer op 2,4 procent inflatie. Voor een inflatie op 2 procent moeten de maand-op-maandcijfers zo'n 0,165 procent zijn. 

  • Renteduik stuwt vastgoedaandelen

    Na het Amerikaanse inflatierapport is de winst voor de Bel20  toegenomen tot 0,6 procent. Ook de obligatiekoersen stijgen, waardoor de Belgische langetermijnrente met 8 basispunten zakt. De helft van die daling kwam er na het Amerikaanse inflatierapport.

    De vastgoedaandelen gaan hoger. WDP , Aedifica en Cofinimmo  horen bij de grootste stijgers in de Bel20. Op de brede markt winnen Xior  en VGP rond 4 procent. 

  • Kerninflatie VS lager dan verwacht

    De Amerikaanse inflatie is in december zoals verwacht gestegen van 2,7 naar 2,9 procent. De kerninflatie zakte van 3,3 naar 3,2 procent, terwijl economen een gelijke stand hadden verwacht. De beurzen reageren positief. Net voor de publicatie van het cijfer ging het gemiddelde Europese aandeel 0,5 procent hoger, maar inmiddels staat er een plus van 1 procent op de borden.

    Amerikaanse beleggers kijken vaak niet naar de jaar-op-jaarcijfers, maar wel naar de maand-op-maandinflatie. Die bedroeg 0,4 procent (zoals verwacht) en voor de kerninflatie 0,2 procent. Dat laatste cijfer was lager dan de economenverwachting van 0,3 procent. 

    De tienjaarsrente voor de VS zakt met 6 basispunten tot 4,7 procent.

  • Straks: inflatie VS

    Om 14.30 uur valt het Amerikaanse inflatiecijfer op de mat. Het rapport lijkt belangrijk te worden voor het sentiment op de beurzen. Economen rekenen op een klim van de inflatie van 2,7 naar 2,9 procent, terwijl de kerninflatie (zonder voeding en energie) op 3,3 procent zou blijven. Voor Amerikaanse beleggers is vooral het maand-op-maandcijfer van belang, waarbij de klim van de inflatie 0,4 procent zou bedragen en die van de kerninflatie 0,3 procent.

    Een tienjaarsrente van 5 procent zou een risico vormen voor de beursrally.

    Vincent Juvyns
    JPMorgan AM-strateeg

    Als de inflatie hoger dan verwacht uitvalt, mogen we een negatieve beursreactie verwachten. De Amerikaanse centrale bank (Fed) zal in dat geval nog minder geneigd zijn om de rente stevig te verlagen, omdat ze niet wil dat de inflatie opnieuw te hoog oploopt. Bij een te heet inflatierapport zal daardoor ook de tienjaarsrente verder klimmen, die nu rond de 4,8 procent schommelt. 

    'Een tienjaarsrente van 5 procent zou een risico vormen voor de beursrally', stelt JPMorgan AM-strateeg Vincent Juvyns. Hij wijst erop dat staatsobligaties in dat geval een serieus alternatief bieden voor aandelen. 

  • Winst Goldman Sachs helft hoger dan verwacht

    Ook het persbericht met de cijfers van Goldman Sachs is er. De zakenbank behaalde in het vierde kwartaal een omzet van 13,87 miljard dollar (12 miljard verwacht) en een winst per aandeel van 11,95 dollar (8,21 dollar verwacht). Net als bij JPMorgan presteerde de marktenzaal een stuk beter dan verwacht, met 6 miljard dollar tradinginkomsten. Analisten dachten aan 5,5 miljard dollar. 

    We zien het aandeel in de voorbeurshandel 2 procent stijgen. 

  • SGS: slow clap van belegger voor fusiegesprekken

    Voor de grootste daler op de Europese beurzen moeten we vandaag in Zürich zijn: SGS tuimelt 6 procent lager naar 87,12 Zwitserse frank. Beleggers schrikken duidelijk van de fusiegesprekken die de inspectiespecialist voert met de Franse rivaal Bureau Veritas , die in Parijs wel een stevige winst boekt. 

    De koersval van SGS verklaart meteen waarom GBL  in Brussel lager koerst, aangezien de Zwitserse groep luidens berekeningen van KBC Securities goed is voor 23 procent van de nettoactiefwaarde van de holding. 

  • Ook Wells Fargo springt over de lat

    Wells Fargo gaat in de voorbeurshandel bijna 4 procent hoger. In het vierde kwartaal kwam de winst per aandeel met 1,43 dollar een stuk hoger uit dan verwacht (1,35 dollar). De bank uit San Francisco voorziet dit jaar een groei van de rente-inkomsten met 1 tot 3 procent. Ook dat is beter dan verwacht door analisten. 

  • Recordwinst voor JPMorgan

    JPMorgan verdiende in het vierde kwartaal een beter dan verwachte 14 miljard dollar, of 4,81 dollar per aandeel. Dat brengt de totale jaarwinst voor de bank op 58,5 miljard dollar, een record. 

    De tradinginkomsten gingen in het vierde kwartaal met 21 procent naar omhoog tot 7,05 miljard dollar. De obligatiehandelaars waren de sterren met 5 miljard dollar aan inkomsten. Dat is 600 miljoen boven de consensusverwachting.

    CEO Jamie Dimon kijkt ook positief vooruit. Hij stelt voor 2025 een rente-inkomen van 94 miljard dollar voorop. Dat cijfer ligt een stuk boven de analistenverwachting (91,3 miljard).  

    We zien het aandeel in de voorbeurshandel 3 procent klimmen.

  • Winst BlackRock hoger dan verwacht

    De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock heeft in het vierde kwartaal 11,93 dollar winst per aandeel geboekt, tegenover 9,66 dollar in dezelfde periode van 2023. Analisten hadden maar 11,46 dollar per aandeel verwacht. Het aandeel reageert positief in de voorbeurshandel. De sterke toename van de winst is onder meer te danken aan de forse stijging van de aandelenmarkten. 

    De activa onder beheer van 's werelds grootste vermogensbeheerder stegen jaar op jaar met 15 procent naar een recordhoogte van 11.550 miljard dollar. Analisten hadden nog een iets grotere toename tot 11.600 miljard dollar voorspeld.

  • Europese favoriet bij Berenberg heeft AI-randje

    Net zeiden we al dat Melexis op het lijstje met 'top picks' van Berenberg staat, maar we belichten graag nog enkele andere favorieten van het beurshuis. We beginnen met Karnov Group, een verstrekker van workflowoplossingen voor juridische en fiscale professionals. 'We zien de marges verbeteren door synergievoordelen. De succesvolle lancering van AI-ondersteunde producten creëert extra opwaarts potentieel voor de organische groei', klinkt het bij de analisten.

    Voor wat betreft de synergievoordelen wijst de analist op overnames in Spanje en Frankrijk in 2021. 'Sindsdien focuste het bedrijf op integratie en kostenbesparingen. Daar zal het nu de vruchten van plukken. We verwachten dat de ebita-marge (bedrijfswinst voor afboekingen als percentage van de omzet) in 2025 met 450 basispunten zal verbeteren.'

    We zijn onder de indruk van de onlangs gelanceerde AI-assistent.

    Berenberg

    De analist heeft een koersdoel van 100 Zweedse kronen, en heeft nog geen rekening gehouden met de potentiële voordelen op korte termijn uit AI-toepassingen. 'We zijn onder de indruk van de onlangs gelanceerde AI-assistent die in staat is om juridische memo's te produceren die juridische assistenten normaliter dagen werk kosten. Maar het is nog te vroeg om te zeggen hoe snel klanten zullen opteren voor een duurder abonnement met AI-mogelijkheden.'

    Karnov wint 2 procent tot 87,2 Zweedse kronen.

  • Melexis opnieuw bij favorieten Berenberg

    Berenberg meldt dat Melexis andermaal op zijn favorietenlijstje staat, hoewel het aandeel van de chipontwerper - die vooral levert aan de autosector - sinds de vorige lijst met 'top picks' in september 22 procent lager ging. 'De magere vooruitzichten voor het vierde kwartaal waren een behoorlijke negatieve verrassing', klinkt het bij de analisten. 'Maar de zwakte op korte termijn reflecteert geen structureel probleem.'

    Het beurshuis heeft een koersdoel van 85 euro, goed voor een opwaarts potentieel van bijna 50 procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren. 

    Beleggers krijgen een brutodividendrendement van 6 procent als wachtbordje.

    Berenberg

    De analisten wijzen er verder op dat de Chinese markt - in tegenstelling tot de Amerikaanse en Europese - 'mooi bleef doorgroeien' en nu goed is voor 'meer dan een kwart van de omzet'. 'Het leeuwendeel van de verkopen van Melexis is niet afhankelijk van het type aandrijving van auto's en evenmin van de productielocatie. Daarom verwachten we geen significante impact voor de vraag naar de chips op langere termijn als de productie zich richting China verplaatst. Hetzelfde geldt voor een relatief vertragende vraag naar elektrische auto's ten opzichte van wagens met een verbrandingsmotor.'

    We verwachten geen significante impact van de relatief afzwakkende vraag naar elektrische wagens ten opzichte van auto's met verbrandingsmotoren.

    Berenberg

    'We denken dat de koersdaling overdreven is', concludeert Berenberg. 'Hoewel wellicht zal blijken dat de start van 2025 zwak is, denken we dat de groep blijft profiteren van de aanhoudende toename van het aantal chips in auto's op langere termijn. In de tussentijd krijgen beleggers een brutodividendrendement van 6 procent als wachtbordje.' 

    Melexis wint 0,5 procent tot 58,55 euro. 

  • Argenx beleeft slechtste dag sinds november

    Ook winnaars hebben wel eens een offday. Argenx  valt na een reeks nieuwe records ten prooi aan wat winstneming. De Gentse biofarmagroep zakt met 2,15 procent. Dat is de grootste dagdaling sinds midden november. 

  • Nieuwe speculatie rond Ubisoft

    Het aandeel van de Franse gameproducent Ubisoft  gaat tot 3,3 procent hoger. Aanleiding is nieuwe speculatie rond het bedrijf. Eerder lekte uit dat de stichtersfamilie Guillemot een uitkoopbod overweegt in samenwerking met het Chinese Tencent. Volgens Bloomberg werkt de familie nu aan een alternatief scenario, waarbij een joint venture met Tencent bepaalde activa van Ubisoft zou overnemen. 

    Volgens Bloomberg Intelligence-analist Robert Lea zou een dergelijke constructie in Frankrijk politiek haalbaarder zijn dan een volledige overname van de Franse groep door een Chinese reus. Nog volgens Lea is een deal weinig waarschijnlijk voor de lancering van het spel 'Assassins' Creed Shadows'. Die is uitgesteld naar 20 maart. 

  • Erfenis Monsanto blijft Bayer achtervolgen

    Bayer  blijft juridische gevolgen ondervinden van polychloorbifenylen (PCB's), hoewel dochter Monsanto de productie van die chemicaliën een halve eeuw geleden al stopzette. Bayer werd veroordeeld tot een schadevergoeding van 100 miljoen euro vanwege gezondheidsklachten bij studenten en personeel van een school in de buurt van Seattle door blootstelling aan PCB's in oude fluorlampen.

    Het bedrijf kampt met miljardenclaims door een groeiend aantal rechtszaken van overheden, schooldistricten en individuen. Sinds de overname van Monsanto in 2018 voor 63 miljard dollar, heeft Bayer bijna 2 miljard dollar betaald in schikkingen over PCB-zaken. Daarnaast wegen rechtszaken over Roundup, Monsanto’s onkruidverdelger, zwaar op het aandeel Bayer, dat sinds de overname ongeveer 80 procent van zijn waarde verloor.

  • Duitse economie krimpt tweede jaar op rij

    Het is niet onverwacht, maar het is nu ook officieel een feit: de Duitse economie is vorig jaar voor het tweede jaar op rij gekrompen, met 0,2 procent. Dat leert een eerste raming van de Duitse dienst voor de Statistiek. 

  • Morgen: marktenchat

    Morgen om 12 uur houden we een nieuwe marktenchat. U kunt in onderstaande box al vragen achterlaten:

  • Tweede zittijd nodig voor bod op Esker

    Bridgepoint is er in een eerste biedronde niet in geslaagd voldoende aandelen te bemachtigen om Esker  in te lijven. In september bracht de private-equityspeler een bod van 262 euro per aandeel uit op het Franse softwarebedrijf.

    Maar het kreeg slechts 74,62 procent van de aandelen achter zich. Het bod op Esker zal op 17 januari heropenen met dezelfde voorwaarden. Beleggers kunnen tot 30 januari hun stukken aanbieden. 

    Esker is als specialist in digitale facturering een rivaal van het Belgische Unifiedpost

  • Auto1 breidt vervolg aan steil winstritje

    Auto1  maakt een steile opwaartse rit op de beurs van Frankfurt. Het verkoopsplatform voor tweedehandsauto's klimt er voor de achtste dag op rij hoger. Sinds eind november won de beurskoers ruim 40 procent, versus een winst van 5 procent voor de Duitse DAX-index. Over de laatste twaalf maanden is er zelfs sprake van een vervijfvoudiging van de koers.

    Medio november publiceerde de moeder van websites als AutoHero onverwacht een positieve bedrijfskasstroom (ebitda). 

  • Kepler Cheuvreux ziet Biotalys verdubbelen

    Na de kapitaalverhoging van oktober 2024 hervat Kepler Cheuvreux de opvolging van Biotalys  met een koopadvies en een koersdoel van 7,7 euro, een ruime verdubbeling vanaf de huidige stand. Gisteren maakte Biotalys ook bekend dat zijn belangrijkste pijplijnproduct, de eiwitgebaseerde gewasbeschermer Evoca, een positieve aanbeveling voor goedkeuring binnen de EU heeft ontvangen van de Nederlandse autoriteiten.

    De Amerikaanse EPA is nog altijd bezig met de beoordeling van het regelgevingsdossier van Evoca. 

  • KBC Securities: 'Elia herbekijkt best zijn strategie'

    KBC Securities verlaagt het advies voor Elia  van 'kopen' naar 'bijkopen' (accumulate). 'Elia zit een vicieuze cirkel van waardevernietiging en stelt het best zijn strategie bij', stelt het beurshuis over de netbeheerder, waar Bernard Gustin vandaag begint als nieuwe CEO

    Analist Wim Lewi verwijst naar de onrust over de kapitaalverhoging die nodig is om bij de komende miljardeninvesteringen de 'investment grade'-kredietscore te vrijwaren. Hij verwijst naar de potentiële forse verwatering bij de huidige fors lagere beurskoers, waardoor door een forse toename van het aantal uitstaande stukken de toekomstige aandelenwaarde zakt. 

    Elia zit een vicieuze cirkel van waardevernietiging en stelt best zijn strategie bij

    Wim Lewi
    KBC Securities-analist

    Lewi ging in zijn waarderingsmodel tot nog toe uit van een geldronde tegen 100 euro per aandeel. 'Dat scenario is nu dood en begraven', stelt de analist vast. Hij verlaagt bijgevolg zijn koersdoel van 124 naar 85 euro. 

  • Bel20 opent groen | GBL | UCB | Elia

    De Bel20  opende zopas met 0,4 procent winst op 4.218 punten

    • Elia  wint 2,8 procent. Degroof Petercam haalt de Belgische stroomnetbeheerder weer van de shortlijst (zie vorige post)
    • GBL    zakt met 0,3 procent. Dochter SGS werkt aan een miljardenfusie met het Franse Bureau Veritas 
    • WDP  wint 1,6 procent. De logistiekspecialist opent een kantoor in Frankrijk en stelt op groepsniveau een operationeel directeur aan. 
    • UCB   wint 0,7 procent. Net als Argenx  mag de Belgische biofarmagroep in San Francisco aantreden op de drukgevolgde biotechconferentie van JPMorgan. 
  • Degroof haalt Elia van shortlijst: 'Vertrouwen kan nu terugkeren'

    Vorige week plaatste het beurshuis Degroof Petercam Elia  op zijn shortlijst. Vandaag mag de Belgische stroomnetbeheerder weer van die gevreesde lijst af. De koers daalde sinds het advies van Degroof met 18 procent, tot het laagste peil sinds 2019.

    'De benodigde kapitaalverhoging is nog niet uitgevoerd, maar de huidige koers suggereert dat Elia tegen een korting van meer dan 20 procent op de gereguleerde activabasis (RAB) handelt. Gezien de solide groei in zowel de RAB als de winst per aandeel zou een premie echter gerechtvaardigd zijn', zegt analist Kris Kippers. 

    Het ziet ernaar uit dat Fluxys zal deelnemen aan de toekomstige kapitaalverhoging(en) van Elia, wat de overhang kan beperken.

    Kris Kippers
    Analist Degroof Petercam

    De analist ziet ook een gunstige voorbode in de oprichting van een beheersvennootschap door de gasnetbeheerder Fluxys en de gemeentelijke holding Publi-T om hun aandelen in Elia te beheren. 'Dat wijst erop dat Fluxys, als bestaande en toekomstige aandeelhouder, bereid is deel te nemen aan de geplande kapitaalverhogingen van Elia.' Dat kan volgens Kippers de 'overhang', waarbij een groot aantal aandelen de markt op stroomt, van een toekomstige plaatsing beperken. 

    Vandaag begint Bernard Gustin als nieuwe CEO. 'Als voormalig voorzitter van Elia wordt verwacht dat hij snel het roer overneemt en mogelijk meer vertrouwen in de markten kan brengen', besluit Kippers. 

  • Indonesië verrast met renteverlaging

    Indonesië heeft onverwacht de rente verlaagd naar 5,75 procent, ondanks recente zwakte van de roepia. Geen enkele analist had de beslissing voorspeld. De centrale bank koos ervoor de groei te ondersteunen, wat aansluit bij de ambitie van president Prabowo Subianto om die op te drijven tot 8 procent.

    De roepia verloor recent bijna 2 procent ten opzichte van de dollar, ondanks interventies van de centrale bank, maar de inflatie blijft binnen de doelstelling van 1,5 tot 3,5 procent. Om de valutastabiliteit te behouden, zet Bank Indonesia in op marktinterventie en hoogrenderende staatsobligaties. 

    De roepia is relevant voor Sipef  , omdat het Belgisch landbouwbedrijf een groot deel van zijn activiteiten in Indonesië heeft. Veel van de operationele kosten van Sipef, zoals die voor arbeid, onderhoud van plantages en lokale uitgaven, worden in roepia betaald. Een zwakkere roepia verlaagt deze kosten in termen van andere valuta zoals euro's of dollars, wat gunstig kan zijn voor de marges. 

  • Britse inflatiemeevaller geeft euro zetje tegenover sterling

    Als voorproefje op het Amerikaanse hoofdmenu (post van 6.23 uur) komt het Office of National Statistics (ONS) met de raming van de Britse inflatie voor december. En dat is een meevaller, met een inflatie die onverwacht terugloopt tot 2,5 procent. 

    De meevaller maakt een snelle, of toch sneller dan verhoopte, nieuwe renteverlaging door de Bank of England waarschijnlijker. Ergo: het rentevoordeel van de sterling tegenover de euro kan sneller dan verwacht teruglopen. Het resultaat is een euro die - een beetje - verstevigt tot 0,8448 pond. 

  • De nabije toekomst: lichtgroen

    Het ziet ernaar uit dat de Europese beurzen in de aanloop naar het Amerikaans inflatierapport (zie post van 6.23 uur) in de remmen gaan: afgaand op de futureshandel zal de Euro Stoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, bij de openingsbel om 9 uur met een bescheiden plus van zo'n 0,2 procent van start gaan. 

  • Vanavond: Jean-Christophe Tellier (UCB) in San Francisco

    In het spoor van Argenx-CEO Tim Van Hauwermeiren trekt ook Jean-Christophe Tellier, de CEO van UCB , vandaag naar San Francisco voor een presentatie op de invloedrijke jaarlijkse sectorhoogmis van het beurshuis JPMorgan. 

    Bij die gelegenheid bevestigt UCB voorbeurs de in november verhoogde jaarprognose: een omzet dicht bij 6 miljard euro en een winstmarge aan de bovenkant van de vork van 23 tot 24,5 procent. De presentatie zal deze avond beschikbaar zijn op het beleggershoekje van de UCB-webstek

    Pro memorie: UCB beleefde net als Argenx in 2024 een wonderjaar, dankzij de sterke start van Bimzelx als psoriasismiddel op de Amerikaanse markt. Analisten zien het multi-inzetbare Bimzelx later dit decennium uitgroeien tot een blockbuster met tegen 2029 een jaaromzet van 4,5 miljard euro

    'San Francisco' van Scott McKenzie
  • GBL-dochter SGS werkt aan miljardenfusie

    SGS, het grootste belang van de Frère-holding GBL , werkt aan een fusie met Bureau Veritas  . De bedrijven stuurden zopas apart een statement uit om de gesprekken te bevestigen. Eerder had het persbureau Bloomberg al over de fusie bericht.

    Als de gesprekken tot een deal leiden, zou een gigant ontstaan in laboratoriumtesting en inspectie- en certificeringdiensten. De bedrijfscombinatie zou een waarde van 31 miljard euro hebben.

    De deal heeft de steun nodig van de grootaandeelhouders. Dat zijn twee holdings. GBL is de referentieaandeelhouder in SGS met ongeveer 19 procent van de aandelen. De Franse holding Wendel  bezit dan weer 26,5 procent van Bureau Veritas. 

    SGS is het prominentste actief van GBL. Volgens portefeuilleberekeningen van KBC Securities is het Zwitserse bedrijf goed voor 23,2 procent van de nettoactiefwaarde, waarmee het groter is dan alle niet-genoteerde deelnemingen van GBL (21,7%) bij elkaar opgeteld. 

  • Envipco-erfgenames verkopen groot pakket aandelen

    Kathleen Bouri en haar dochter Vanda Bouri hebben een aanzienlijk pakket aandelen van Envipco  verkocht. Dat is een producent van machines die worden gebruikt voor het terugnemen van lege flessen en blikjes. De erfgenames van wijlen hoofdaandeelhouder Alexander Bouri boden circa 14 procent van het aandelenkapitaal van Envipco aan in een private plaatsing, waardoor het belang van de familie Bouri ongeveer halveert.

    Envipco noteert op de beurzen van Oslo en Amsterdam en heeft een beurswaarde van 314 miljoen euro. 

    De verkoop werd georganiseerd via een private plaatsing bij grote beleggers en werd zopas afgerond. De twee vrouwen verkochten 7,9 miljoen aandelen tegen 62 Noorse kronen per stuk. Dat is een korting van ongeveer 6 procent op de slotkoers van gisteren (66 Noorse kronen). De verkoop brengt de discrete moeder en dochter Bouri omgerekend ongeveer 44 miljoen euro op. 

  • SEC vervolgt Musk rond overname Twitter

    Elon Musk heeft zijn belang in de berichtenapp Twitter te laat gemeld, waardoor andere aandeelhouders benadeeld werden, zegt de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. 

    U leest hier meer, dankzij collega Ellen Vermorgen. 

    De reactie van de Tesla-CEO en Trump-adviseur laat zich raden:

  • 'We'll always have Paris', zegt WDP

    Kort na het sluiten van een grote deal in Frankrijk opent de specialist in logistiek vastgoed WDP  een kantoor in Parijs, met daar luidens een mededeling François Le Levier aan het hoofd. Le Levier komt over van de vastgoedadviseur CBRE. 

    WDP versterkt ook zijn organisatiestructuur: er komt een operationeel directeur (COO), Michiel Assink. Assink was tot nog toe hoofd van de - belangrijke - activiteiten in Nederland en die in Duitsland. 

    Here's looking at you, kid:

    Dé quote uit Casablanca: 'We'll always have Paris'
  • Saverys versterkt vóór bod greep op Exmar

    Nicolas Saverys heeft nog voor de nieuwe poging om Exmar  van de beurs te halen start zijn greep op de aardgasrederij versterkt, leert het hoekje insidertransacties op de website van de beurswaakhond FSMA. Op vrijdag 10 januari kocht Saverys via zijn holding Saverex 46.823 stukken tegen 11,5 euro, wat ook de biedprijs van het nieuwe bod is. Een dag eerder kocht hij 8.745 stukken.

    De kans is groot dat Saverex ook deze week flink wat stukken verwierf: gisteren beliep het handelsvolume in Exmar bijna 260.000 stukken. Dat is ruim het tienvoudige van het daggemiddelde over de voorbije twaalf maanden, namelijk een kleine 24.000 stukken. Houd dus die insidertransacties in de gaten... 

    Pro memorie: Saverys controleert meer dan 85 procent van de aandelen Exmar. 

  • Elia en de grote werven van CEO Bernard Gustin

    Vandaag neemt Bernard Gustin het roer in handen bij de netbeheerder Elia . Onderstaande koersgrafiek illustreert dat Gustin een zware job wacht. Collega's David Adriaen en Tobe Steel lichten in deze analyse de vele werven bij de netbeheerder toe, hoofdredacteur Peter De Groote stelt in ons edito vast dat het getalm in het bestuur van de groep een stevige kostprijs heeft gehad. 

  • Klokslag 14.30 uur: hét Amerikaanse inflatierapport

    Zakt de euro rond 14.31 uur nog wat harder richting pariteit met de dollar? Dat hangt - net als het klimaat op de aandelen- en obligatiemarkten - in niet geringe mate af van het rapport dat om 14.30 uur op de webstek van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics floept. 

    We spreken over het Amerikaanse inflatierapport voor december. Economen verwachten een versnelling van de inflatie van 2,7 tot 2,9 procent, en de kerninflatie zou rond 3,3 procent blijven hangen. Een tegenvallend cijfer zou beleggers sterken in hun overtuiging dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) een lange rentepauze zal inlassen en kan bijgevolg de dollar vleugels geven en Wall Street onder druk zetten. 

    Pro memorie: Fed-voorzitter Jerome Powell zwaaide 2024 uit met de boodschap dat er gezien de zware laatste loodjes van de inflatiestrijd (zie grafiek) in 2025 waarschijnlijk minder ruimte zal zijn om in de rente te knippen

  • Wall Street: Lilly slankt af

    Goedemorgen!

    We trappen naar goede traditie af met een blik op de Wall Street-sessie van gisterenavond. Daar sloot de Dow  weerom in het groen, maar blijft de Nasdaq  kachelen. 

    Meest opvallend aandeel was Eli Lilly . 's Werelds waardevolste farmabedrijf kwam bij de invloedrijke sectorhoogmis van JPMorgan in San Francisco met een update over 2024 en die kon niet helemaal overtuigen

    De liveblog van gisteren kunt u via deze link herlezen.

    Donderdag klokslag 12 uur begint onze marktenchat. Thema's genoeg: van AB InBev over Argenx tot Elia. Hebt u een prangende vraag over deze of andere onderwerpen? Die kunt u nu al stellen: hierheen!

    ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud