1. Markten Live
  2. Live blog

Facebook krijgt stevige tik

De Europese beurzen gingen lager. Renewi blinkte uit na een optimistische vooruitblik. Techaandelen gaan in de verkoop, behalve Tesla dat met zeer goede productiecijfers kwam. Facebook heeft nog eens extra last door een klokkenluider.
  • Fors verlies voor Nasdaq

    De Nasdaq is de dag uitgegaan met een fors verlies van 2,1 procent, omdat de techaandelen in de verkoop gingen.

    Hier leest u ons voor slotkoersen geupdatete Wall-Street-stuk!

  • Facebook fiks in de min

    Het aandeel Facebook blijft maar wegzakken, inmiddels noteert het aandeel 5,5 procent lager. Hoe dat komt leest u in ons Wall-Street-overzicht!

  • Baillie Gifford bezit 10 procent van Umicore

    De Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford heeft zijn belang in de kathodenproducent Umicore opgetrokken tot boven 10 procent. 

  • Bel20 sluit met verlies

    De Bel20 zakte met 0,5 procent tot 4.117 punten. Toppers waren Proximus , UCB en Aperam . De bloopers waren Argenx , Melexis en Galapagos .

    De Europese beurzen sloten 0,9 procent lager.

  • OPEC+ negeert druk om olieproductie fors te verhogen

    De olieprijs stijgt maandag naar het hoogste peil in drie jaar omdat het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten de productie met slechts 400.000 vaten per dag verhogen.

    Lees hier alles over het OPEC-belsuit.

  • Hoe gaat het op Wall Street?

    Slecht, vooral met tech >>>>> hierheen!

  • OPEC+ negeert druk om productie fors te verhogen

    Het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten hebben beslist om hun beleid van een geleidelijke verhoging van de productie voort te zetten. Ze zullen de productie in november met 400.000 vaten per dag optrekken. Olieverbruikers hadden een grotere verhoging gevraagd om de olieprijs te drukken. De prijs van Brent-olie steeg maandag naar het hoogste peil in drie jaar. 

  • Tech door het putje

    De technologie-aandelen gaan weer eens door het putje nu de rente in rap tempo oploopt. De techindex Nasdaq zakt bijna 2 procent en noteert op zijn diepste punt van de dag. Echt alles wat met tech te maken heeft wordt meegesleurd en dus ontspringt ook Big Tech de dans niet. 

    Apple zakt 2 procent, Microsoft levert 2,4 procent in, Alphabet krijgt een tik van 3,4 procent, Amazon daalt 2,4 procent en Facebook moet zelfs 4,2 procent inleveren. 

  • 'Apple kan 40 procent hoger'

    Analist Gene Munster van vermogensbeheerder Loup Ventures zegt dat de recente daling in het aandeel Apple vooral het gevolg is van onzekerheden rond het Amerikaanse schuldenplafond, de oplopende rente waardoor tech klappen krijgt en de zorgen over hogere inflatie. Maar in een interview met de zakenzender CNBC zegt Munster dat dit tijdelijke factoren zijn. 

    'We zullen hierop terugkijken als een koopopportuniteit, omdat Apple fundamenteel belangrijk is in onze levens. Het is een makkelijke beslissing voor mij. De combinatie van hardware, software en diensten moet het aandeel hoger helpen in de komende twee jaar.' 

    Volgens de analist zou het aandeel in de komende twee jaar naar 200 dollar moeten stijgen, waarmee er zo'n 40 procent opwaarts potentieel is. Apple verliest vandaag nog eens 1,8 procent in en techselloff. 

  • Dow Jones veert wat op

    De Dow Jones weet 0,1 procent te stijgen, terwijl de S&P500 en de Nasdaq respectievelijk met 0,4 en 1,2 procent. Daarmee lijkt de sectorrotatie als gevolg van de hogere rente zich voort te zetten. 

  • Nu: Tech- en beurzenoverzicht op Clubhouse

    Hier te volgen:

  • Amerikaanse covidbesmettingen zakken stevig

    Goed nieuws, want de Amerikaanse covid-besmettingen zijn stevig aan het dalen. Sinds 1 september bedraagt de daling 35 procent:

  • Tesla pareert chiptekort

    Tesla produceerde in zijn derde kwartaal veel meer auto's dan analisten hadden verwacht. De autoproducent weet beter om te gaan met het wereldwijde chiptekort dan andere autobouwers.

    Meer? >>>>>>>>>>>>>> Klik hier <<<<<<<<<<<<<<<<<< 

  • Olieprijs stijgt boven 80 dollar

    De olieprijs stijgt boven 80 dollar per vat, omdat het oliekartel OPEC en hun bondgenoten niet van plan lijken de productie meer te verhogen dan voorzien. Een werkgroep van de zogenaamde OPEC+-landen stelt voor de olieproductie in november zoals gepland met 400.000 vaten per dag te verhogen. De ministers van de OPEC+-landen zullen dat voorstel wellicht bekrachtigen.

    De groep olielanden staat onder druk de productie met meer dan 400.000 vaten per dag op te trekken, omdat de olieprijs is gestegen naar het hoogste peil in drie jaar.

  • Gascrisis geeft Exmar vleugels

    Het aandeel Exmar is aan een heuse rally bezig. De sterke vraag en de torenhoge gasprijzen verhogen de kans op spoedige tewerkstelling van de Tango en de FSRU.

  • Kepler Cheuvreux verlaagt koersdoel Colruyt

    De verdere verlaging van Colruyts vooruitzichten voor 2021/22 zet Kepler Cheuvreux ertoe aan zijn prognose voor de bedrijfswinst (ebit) met 8 procent te verlagen. De nettowinst zou op 342 miljoen euro uitkomen, wat 11 procent minder is dan vorig jaar. Een en ander resulteert in een nieuw koersdoel van 45,40 euro tegen 50,60 euro voorheen. Het advies blijft ‘houden’.

  • Volvo Cars tekent voor grootste Zweedse beursgang sinds 2000

    Zoals deze morgen gemeld (post 8u20), heeft Volvo Cars meer details gegeven over zijn beursgang. De groep mikt op een operatie van 25 miljard Zweedse kroon (2,5 miljard euro). Met het geld wil Volvo de overgang naar volledig elektrische wagens financieren. 

    Bedoeling is dat Volvo dit jaar nog naar de beurs trekt en dat het Chinese Geely sowieso de grootste aandeelhouder blijft. 

    De beursgang van Volvo wordt de grootste in Stockholm sinds die van Telia in 2000 in volle telecomhype. 

  • 3 koopadviezen voor Renewi

    We komen nog even terug op de goede resultaten en vooruitzichten van afvalverwerker Renewi , wat het aandeel vandaag tot 9 procent hoger stuurt. 

    Het aandeel wordt enkel door Londense brokers gevolgd en die bevestigen allemaal hun koopadvies. Het gaat om Investec, Stifel en Peel Hunt. 

    Renewi kan je zowel in Londen kopen (in pence) als in Amsterdam (in euro). In Londen ligt het volume vandaag drie keer hoger als in Amsterdam. 

  • Ons verslag van Euronext Brussel...

    ... zoomt in op Galapagos en staat ook stil bij Lotus Bakeries en Bpost. Alhier te lezen.

  • Tesla maakt indruk met leveringen in derde kwartaal

    We zien Tesla voorbeurs bijna 3 procent stijgen. Tesla leverde in het derde kwartaal 241.300 wagens af, een record en een stuk beter dan verwacht. Volgens de consensus van twaalf analisten zou Tesla in zijn derde kwartaal 223.667 wagens verkopen. De markt vreesde een grotere impact van de chiptekorten. 

    Tesla onderscheidt zich met deze cijfers van andere autoproducenten die kampen met chiptekorten.

    Beurshuis JPMorgan

  • Bank of America: 'Profiteren van gasprijs? Koop Gazprom en Equinor'

    Bank of America vindt het Russische Gazprom en het Noorse Equinor de beste manier om in te spelen op de florerende gasprijs. Hun argumentatie in een notendop: 

    • Gazprom noteert tegen slechts 4,5 keer de winst van 2021 en tegen een brutodividendrendement van 11 procent. Van alle Europese aandelen heeft Gazprom de beste blootstelling tegenover de gasprijs. 
    • Het beurshuis voorziet voor Equinor (de nieuwe naam voor Statoil) een vrije kasstroomgeneratie van 22 procent over de periode 2021-2022, met dank aan de hoge olie- en gasprijs. 'Met die vrije kasstromen kan Equinor de inkopen van eigen aandelen verder opdrijven en het leiderschap in windenergie op zee uitbreiden. En dat laatste kan zorgen voor een opwaardering van het aandeel.'
  • Fagron op laagste peil van het jaar

    Fagron  krijgt een tik van 2,9 procent tot 15,94 euro. Vrijdag kreeg het aandeel ook al een klap van 2,9 procent. Zowel vrijdag als vandaag zijn de volumes een pak hoger dan gemiddeld. 

    Het aandeel staat nu op het laagste peil sinds maart 2020. 

    De specialist in apothekersbereidingen publiceerde begin augustus een mak halfjaarrapport

  • FSMA: forse toename van meldingen over beleggingsfraude

    In de eerste zes maanden van 2021 ontving de FSMA 1.087 vragen en meldingen van consumenten over fraude en illegale aanbiedingen van financiële producten en diensten. Dat is een stijging met 60 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2020.

    De FSMA wil het publiek verder sensibiliseren voor het risico op beleggings- en kredietfraude. Daarom heeft ze net een nieuwe digitale campagne gelanceerd. De FSMA werkt met sensibiliseringsvideo’s onder verschillende doelgroepen via Facebook, Instagram en Google.

  • Exmar schiet 7 procent hoger

    Exmar  neemt de kop in Brussel met een stijging van 7 procent tot 4,82 euro. Het lijkt erop dat beleggers Exmar ontdekt hebben als gasaandeel. Het aandeel steeg in één maand met een derde.

    Exmar is een vervoerder van gas. En hoe duurder het gas, hoe duurder het vervoer, lijkt de redenering van beleggers. Bovendien zit Exmar met twee werkloze hervergassingsfabrieken. Die fabrieken worden interessanter, naarmate de gasprijs stijgt. 

  • KBCS verlaagt koersdoel Galapagos

    De biofarma-analisten van KBC Securities, Lenny Van Steenhuyse en Thomas Vranken, staan stil bij de nieuwe financiële afspraken tussen Galapagos en Gilead . Galapagos zal de volledige verantwoordelijkheid voor de Diversity-studie dragen. In ruil krijgt het een betaling van 15 miljoen euro van Gilead en hogere royalty’s op de verkoop van filgotinib in de EU voor alle indicaties.

    ‘Een nieuw element’, zeggen de KBCS-analisten. Ze brengen het in hun model in en halen er de Amerikaanse verkopen van filgotinib voor de twee darmontstekingsziekten (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) uit aangezien het meer en meer onwaarschijnlijk wordt dat Gilead het middel hiervoor in de VS zal lanceren. ‘We zien Gilead zich verwijderen van een commercialisering van filgotinib in de VS.’

    De waardering van filgotinib in het model van KBC Securities daalt van 11 tot 5 euro per aandeel. Als de analisten daar de voor 2022 verwacht kaspositie van 3,7 miljard euro bijvoegen, komen ze op een koersdoel van 60 euro per aandeel tegen 66 euro voorheen.

    Galapagos wordt momenteel onder zijn voor 2023 verwacht kaspositie gewaardeerd. Toch blijft het advies ‘houden’ bij gebrek aan katalysatoren.

  • Galapagos treft financiële regeling met Gilead

    We komen nog even terug op het nieuws dat Galapagos vanmorgen meldde, namelijk dat de rekrutering voor de Diveristy-studie met filgotinib bij patiënten met de ziekte van Crohn rond is. In het persbericht maakt Galapagos ook duidelijk dat er een nieuwe financiële regeling rond het onderzoek is met zijn partner Gilead .

    Galapagos zal voor de lopende Diversity-studie de operationele en financiële verantwoordelijkheid op zich nemen. Het zal dus de volledige kosten dragen, in plaats van deze te delen met Gilead. De overdracht hiervan moet ten laatste op 30 juni 2022 voltooid zijn.

    Als vergoeding voor het overnemen van de kosten voor Diversity zal Gilead eenmalig een bedrag van 15 miljoen dollar aan Galapagos betalen. Vanaf 1 april 2022 zal Galapagos ook als enige de ontwikkelingskosten voor Diversity dragen.

    'Als het Europees Geneesmiddelenagentschap goedkeuring verleent voor filgotinib voor de behandeling van CD op basis van gegevens uit de Diversity-studie, worden de royalty's die Galapagos aan Gilead moet betalen bovendien met 30 procent verlaagd voor alle filgotinib-indicaties en zullen ze 5,6 tot 10,5 procent van de netto-omzet in Europa bedragen. Deze royalty’s zijn verschuldigd vanaf 2024', klinkt het voorts.

    Galapagos stipt nog aan dat Gilead verantwoordelijk blijft voor de commerciële activiteiten buiten Europa.

  • KBCS past ramingen D'Ieteren Auto aan

    Analisten Michiel Declercq en Wim Hoste van KBC Securities verlagen hun verwachting voor de Belgische automarkt voor dit jaar van 460.000 tot 410.000. Ze verwachten dat dit in 2022 zal gecompenseerd worden en trekken hun prognose voor 2022 op van 470.000 tot 500.000.

    Ze wijzen erop dat het orderboek van D’Ieteren Automobile op een record staat. Een inhaalbeweging was dus worden verwacht wanneer de toestand normaliseert. ‘Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen, verwacht de groep dat dit eind 2021 zou kunnen gebeuren, maar waarschijnlijker is begin 2022’, klinkt het.

    Ze passen hun omzetprognoses voor D’Ieteren Automotive voor dit en volgend jaar aan. Voor 2021 daalt hun verwachting van 3,7 tot 3,5 miljard euro, voor 2022 stijgt ze van 3,9 tot 4,2 miljard euro.

    De KBCS-analisten ramen de nettoactiefwaarde van (heel) D’Ieteren  momenteel op 224 euro per aandeel. Dat betekent dat het aandeel met een korting van meer dan 40 procent noteert, wat volgens hen niet gerechtvaardigd is. Cary, Belrons voornaamste concurrent in Scandinavië, trok onlangs naar de beurs tegen een veel hogere waardering dan wat zij momenteel hanteren voor Belron. Ze verwachten wel dat de discount stilaan zal afnemen eens het volle margepotentieel voor Belron zichtbaar wordt. Meer financiële details rond THV Parts zouden de koers ook kunnen aanvuren.

    Ze herhalen hun koopadvies en koersdoel van 190 euro.

  • Degroof Petercam: koersdoel van 250 euro voor VGP

    Degroof Petercam verhoogt het advies voor VGP  naar 'kopen' en hanteert voortaan een koersdoel van 250 euro, tegenover een oud koersdoel van 149 euro. 'VGP is onze favoriete logistieke speler', zegt analist Vivien Maquet. 'Het aandeel lijkt duur maar het groeiprofiel van VGP rechtvaardigt een premie.'

  • Belgische autoverkoop kwart kleiner in september

    Het aantal inschrijvingen van nieuwe personenwagens in ons land lag in september 26,4 procent lager dan een jaar eerder, maakte Febiac vrijdagavond bekend. De oorzaak is te zoeken bij het wereldwijd tekort aan halfgeleiders, waardoor minder auto’s geproduceerd worden en er dus ook minder worden opgeleverd.

    Over de eerste negen maanden van dit jaar werden in België 313.567 nieuwe wagens ingeschreven. Dat zijn er 6 procent minder dan in 2020, een jaar waarin de coronapandemie reeds een zware impact had op de automarkt.

  • KBCS geeft Bpost koopadvies

    De verhoogde ESG-ambities van Bpost stemmen analist Thomas Couvreur gunstig. Bpost kondigde de ambitie aan om de elektrificering van zijn wagenpark – voor de levering aan huis – op te drijven van 50 procent tot 100 procent in 2030. De Belgische post- en pakjesbezorger volgt daarmee het voorbeeld van PostNL, dat al eerder een gelijkaardige doelstelling formuleerde.

    Bpost gaf geen financiële details vrij, maar Couvreur denkt dat de investeringen binnen het vorig jaar gepresenteerde financiële kader zullen vallen. Hij verwacht dan ook niet dat hij zijn model op korte termijn sterk zal moeten aanpassen. Hij handhaaft zijn koersdoel van 11 euro en gezien het aanzienlijk opwaarts potentieel verhoogt hij zijn advies van ‘bijkopen’ naar ‘kopen’.

  • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

    De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een verlies van halve procent. 

    Renewi schiet 5 procent hoger na een optimistische vooruitblik (post 8u46). 

    ING zakt als gevolg van het interimdividend (post 8u16). 

    Lufthansa vliegt 1,5 procent hoger. De luchtvaartgroep voegt vluchten toe. 

    En de winnaar van de dag is... Adler Group  met een sprong van 18 procent. Het vastgoedbedrijf zegt biedingen te hebben ontvangen, wat kan leiden tot een verkoop van de portefeuille Duits residentieel vastgoed. 

  • Bel20 in het rood

    Het zag er aanvankelijk uit dat de Europese beurzen licht positief zouden openen, maar rond 8.30 uur keerde de trend, wellicht door ongerustheid over Evergrande die overwaaide vanuit Azië. De Euro Stoxx 50 zakt na twee minuten handel 0,6 procent en de Bel20 gaat 0,4 procent lager.

    Rond volgende bedrijven is er nieuws:

    * Lotus Bakeries -topman Jan Boone steekt in een interview in De Tijd niet onder stoelen of banken dat hij graag in de Bel20 zou komen. Lotus stijgt 0,2 procent.

    * Aedifica gaat een strategische samenwerking aan met de Nederlandse vastgoedspelers Dunavast-Sonneborgh met het oog op nieuwe ontwikkelingsprojecten. Het aandeel stijgt 0,1 procent.

    * Ontex heeft de vergoeding van 81 miljoen euro van de Braziliaanse groep Hypera ontvangen. Ontex zakt 0,7 procent.

    * Galapagos heeft de rekrutering rond van heet Diversity-onderzoek, een wereldwijde fase 3-studie met filgotinib naar de ziekte van Crohn. Galapagos verliest 1,5 procent.

    * Sequana mag 70 patiënten rekruteren voor zijn Amerikaanse onderzoek met de alfapump bij vochtophoping ten gevolge van levercirrose. Sequana verliest 0,3 procent.

    *KBC Securities zet Bpost weer op de kooplijst. Bpost wint 3,7 procent.

  • ‘Familie zal Auchan nooit verkopen'

    De krant Le Monde schreef vorige week dat de supermarktengroep Carrefour verschillende ‘consolidatiescenario’s’ – zeg maar mogelijke overnames – bekijkt en onder meer gesprekken heeft gevoerd met de familie Mulliez, de eigenaars van de keten Auchan. De gesprekken met het oog op een toenadering tussen Carrefour en Auchan zouden in de lente van dit jaar hebben plaatsgevonden. Het bericht in Le Monde deed de koers van Carrefour vorige donderdag even opveren.

    In de zondageditie van de Noord-Franse krant La Voix du Nord is Barthélémy Guislain, de voorzitter van de Association familiale Mulliez (AFM), echter formeel: ‘Wij kunnen over allianties of partnerschappen praten, we hebben dat altijd gedaan, maar een ding is zeker: wij zullen Auchan nooit verkopen’. De familiale vereniging, die een paar honderd leden telt, is de eigenaar van Auchan.

  • Renewi blikt optimistisch vooruit

    De afvalverwerker Renewi zag in het boekjaar dat op 31 maart werd afgesloten, de inkomsten met 5 procent dalen tot 1,694 miljard euro. De bedrijfswinst (ebit) zakte met 3 procent tot 73 miljoen euro. 

    Voor het boekjaar 2021/2022 toont CEO Otto de Bont zich optimistisch met dank aan de hoge recyclaatprijzen en de sterke prestatie over de eerste helft van het boekjaar. De vergelijkbare omzetgroei lag tijdens de eerste vijf maanden op meer dan 10 procent. 

    Renewi stond vroeger bekend als Van Gansewinkel. Het bedrijf heeft een notering in Londen en Amsterdam en is in ons land de grootste verwerker van bedrijfsafval

    De overgang naar een circulaire economie zal de vraag naar recycling en recyclaten van hogere kwaliteit doen toenemen, wat ons bedrijfsmodel ondersteunt.

    Otto de Bont
    CEO Renewi

  • Update futures: rood

    De futures hebben het voorbije half uur een opvallende bocht gemaakt. De Europese beurzen zouden nu 0,3 procent lager openen. 

  • Hoe beleggen bij stijgende rente?

    We zien een verdeelde opening op de Europese obligatiemarkten. De Belgische tienjaarsrente blijft alvast stabiel op 0,09 procent. Niettemin bestaat er grote onrust over de inflatie en de impact op de rente. 

    Lees hier de analyse van Serge Mampaey over de impact van een rentestijging op de beurzen. 

  • 'Volvo Cars maakt details over beursgang bekend'

    Het Zweedse Volvo Cars zal allicht vandaag meer details geven over de geplande beursgang in Stockholm. Dat schrijft Bloomberg. De beursgang zou de groep van het Chinese Geely waarderen op ruim 20 miljard euro. 

    Het is nog niet duidelijk hoeveel aandelen Geely bereid is te verkopen. 

  • ING knipt interimdividend

    Tot voor kort zou dit event de Bel20 onder druk hebben gezet, maar ING  maakt sinds dit jaar geen deel meer uit van de sterindex wegens 'niet meer Belgisch genoeg'.

    De bank knipt vandaag een interimdividend van 0,48 euro. De aandeelhouders krijgen het geld op 12 oktober op de rekening. 

  • Jamie Dimon (JPMorgan) verdedigt loon van 31 miljoen dollar

    In een interview met HBO zondag kwam het loon van CEO Jamie Dimon van JP Morgan ter sprake. Hij kon in 2020 een slordige 31,5 miljoen dollar bijschrijven. 

    De raad van bestuur bepaalt wat ik verdien.

    Jamie Dimon
    CEO JP Morgan

    Mijn loon maakt deel uit van een breder kader waarin we met correcte lonen de beste ploeg op het veld willen hebben.

    Jamie Dimon
    CEO JP Morgan

    Axios/HBO

  • Olieprijs licht lager naar OPEC+-vergadering

    De prijzen van de Brent-olie en de Amerikaanse WTI-olie zakken met 0,2 procent tot respectievelijk 79,15 en 75,73 dollar. Het is uitkijken naar de vergadering van de OPEC en haar bondgenoten die vandaag plaatsvindt. Gezien de hoge olieprijs oefenen sommige verbruikerslanden druk uit op de OPEC+ om meer olie op te pompen en zo de prijs te doen dalen.

    In juli kwam de OPEC+ overeen maand na maand de productie met 400.000 vaten per dag te verhogen, ten minste tot in april 2022. Wegens de coronapandemie werd de gezamenlijke productie met 5,8 miljoen vaten verminderd, maar door de economische groei is de vraag naar olie sterk gestegen. Een vraag die nog aangewakkerd wordt door de schaarste aan aardgas in Europa.

  • Wat hebben we geleerd van de Sintraconferentie?

    Collega Kris van Hamme volgde vorige week de debatten van de jaarlijkse Sintraconferentie, waar de idyllische Portugese plek voor het tweede jaar werd ingeruild voor een virtueel event. Ook inhoudelijk was het coronavirus opnieuw het allesoverheersende thema. Hoe moet het monetair beleid omgaan met de gevolgen van de pandemie - inclusief inflatie-opstoten - en welke structurele veranderingen zal de economie ondergaan?

  • Jan Boone (Lotus): 'Fier op onze beurskoers'

    Afgelopen weekend kon u in De Tijd een interessant interview lezen met CEO Jan Boone van Lotus Bakeries. Hij legt onder meer uit waarom hij het aandeel niet wil splitsen ondanks de weinig toegankelijke prijs boven 5.000 euro. Bovendien pleit hij zowaar voor een Bel25. 

    10, 15 jaar geleden was ons aandeel 100 euro waard. Nu meer dan 5.000 euro. Dat weerspiegelt de waarde die we in al die jaren gecreëerd hebben en daar zijn we fier op.

    Jan Boone
    CEO Lotus Bakeries

    Misschien moet ik eens bellen naar Vincent Van Dessel, de topman van de Brusselse beurs, en vragen of het niet tijd is om van de Bel20 een Bel25 te maken.

    Jan Boone
    CEO Lotus Bakeries

  • Sequana mag alfapump bij meer patiënten testen in VS

    Sequana Medical heeft van de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA de toestemming gekregen om de patiëntengroep van zijn Poseidon-studie met 10 uit te breiden tot 70. Voor Poseidon zijn al 59 patiënten gerekruteerd. Poseidon is een Noord-Amerikaans onderzoek naar de werking van de alfapump bij recurrente of refractaire ascites (vocht in de buik) als gevolg van levercirrose. De alfapump, die wordt ingeplant, pompt het vocht weg naar de blaas. Voor de patiënten betekent dit een fors verbetering van hun levenskwaliteit.

    Sequana verwacht de rekrutering voor Poseidon - die even moest gepauzeerd worden in afwachting van de FDA-goedkeuring - tegen het einde van het jaar te hebben afgerond. De resultaten van de studie worden in het vierde kwartaal van 2022 verwacht. 

  • Aedifica in zee met Nederlandse ontwikkelaars

    Aedifica  kondigt een strategische samenwerking aan met Dunavast en Sonneborgh om samen in Nederland zorgvastgoed te ontwikkelen. De drie hebben de ambitie een portefeuille van 100 miljoen euro te ontwikkelen. Er zijn een aantal investeringskansen bestudeerd, waarover later wordt gecommuniceerd.

    Eind vorige week kondigde Aedifica nog drie overnames aan in 24 uur: twee woonzorgcentra in het Duitse Duisburg, twee woonzorgcentra in de buurt van Dublin en een woonzorgcentrum in het Duitse Borna. 

  • Ontex heeft Braziliaanse vergoeding ontvangen

    De producent van babyluiers, maandverbanden en incontinentieproducten Ontex laat weten dat hij op 1 oktober een bedrag van 500 miljoen real (81 miljoen euro) heeft ontvangen van de Braziliaanse groep Hypera (ex-Hypermarcas). Een arbitrageschikking had bepaald dat Hypera dit bedrag moest betalen omdat er bij de verkoop van zijn afdeling persoonlijkehygiëneproducten aan Ontex in 2017 bepaalde zaken niet helemaal correct waren verlopen.

    Van de ontvangen 81 euro gaan er nog circa 7 miljoen euro arbitragegerelateerde kosten af. Het resterend bedrag zal Ontex gebruiken om schulden terug te betalen en zo zijn schuldgraad te verminderen.

  • Vier de dure verkoper, wik de dure inkoper

    In het weekboek stelt collega Ellen Vermorgen zich vragen bij de massale inkopen van eigen aandelen. 

  • Rivian trekt naar Nasdaq

    Rivian, een producent van electrische pick-ups, heeft gekozen voor een notering op Nasdaq en voor de beursticker RIVN. Eind augustus raakte de beurswens van Rivian bekend, waarbij Rivian droomt van een waardering van 80 miljard dollar. De start-up wordt mee gefinancierd door Amazon. 

    Uit het prospectus dat Rivian indiende bij de SEC, blijkt dat Rivian in de eerste helft van het jaar een verlies slikte van 1 miljard dollar. 

  • Galapagos heeft rekrutering derde fase Crohn-onderzoek rond

    Galapagos laat weten dat het nu alle patiënten gerekruteerd heeft voor het fase 3-onderzoek met filgotinib ter behandeling van de ziekte van Crohn. En dan zijn er heel wat. Het Diversity-onderzoek vindt wereldwijd plaats en er nemen 1.374 patiënten aan deel op 369 verschillende locaties.

    'De studie is opgezet om de werkzaamheid en veiligheid van filgotinib, een preferentiële JAK1-remmer, te evalueren bij inductie en onderhoud van remissie bij patiënten met de ziekte van Crohn', legt het Mechelse biofarmabedrijf uit in een persbericht.

    In het kader van het onderzoek wordt de werking van twee verschillende dosissen filgotinib (100 en 200 mg) vergeleken met een placebo. Er is een inductiefase van 10 weken, gevolgd door een onderhoudsfase van 47 weken. De volledige resultaten worden verwacht in de eerste helft van 2023.

    Voor Galapagos, dat 'de operationele en financiële verantwoordelijkheid voor Diversity op zich neemt, is dit een belangrijke studie. Filgotinib werd reeds in de EU, het VK en Japan goedgekeurd als reumamiddel (maar nog niet in de VS, de belangrijkste markt voor geneesmiddelen). Mocht het middel ook de ziekte van Crohn effectief kunnen behandelen, zou dat een grote stap voorwaarts betekenen voor Galapagos. Het fase 2-onderzoek Fitzroy tegen de ziekte van Crohn leverde positieve resultaten op en vormt de basis voor het fase 3-onderzoek Diversity. 

  • Deze week: OPEC+, jobs & PepsiCo

    Vandaag rond 14 uur buigen de leden van de OPEC+ zich over de productiequota, morgen zijn er resultaten van PepsiCo. 

    Lees hier onze vooruitblik op de beursweek. 

  • Europese beurzen op weg naar winst

    De Euro Stoxx 50 opent straks naar verwachting met een winst van 0,4 procent. Dat leren de futures. De Europese beurzen hebben een inhaalbeweging te goed want na het slot vrijdag bouwde Wall Street een klein feestje, met dank aan de coronapil van Merck. 

  • 5 favoriete aandelen van Patrick Casselman

    De analist van BNP Paribas Fortis heeft vijf Franse namen op zijn kooplijstje.

  • Wachten op nieuws rond Evergrande

    Goedemorgen. De Aziatische beurzen kleuren rood. Met uitzondering van Sydney (+1,3%) staat er stevige verliescijfers op de borden.

    De beurs van Shanghai is nog enkele dagen dicht, omdat China zijn ‘Gouden Week’ houdt, een vakantieweek na de nationale feestdag. Hongkong daarentegen is weer open en de Hang Seng-index zakt 2,25 procent. Ook in Tokio (-1,4%) en Seoel (-1,6%) gaat het lager. Beleggers tobben over de hoge inflatie en de economische groei.

    En dan is er ook nog Evergrande. De Chinese vastgoedreus nadert een omvangrijke herstructurering en Peking probeert de weerslag zoveel mogelijk te beperken. In Hongkong is de notering van Evergrande opgeschort. Het bedrijf zou een belang van 51 procent in zijn vastgoedbeheerdivisie verkopen aan Hopson Development Holdings – eveneens geschorst – voor meer dan 40 miljard Hongkongdollar (4,4 miljard euro).

    Een politieagent bewaakt de ingang van het hoofdkwartier van Chine Evergrande Group in Shenzhen in de Chinese provincie Guangdong.
    Een politieagent bewaakt de ingang van het hoofdkwartier van Chine Evergrande Group in Shenzhen in de Chinese provincie Guangdong. ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud