1. Markten Live
  2. Live blog
live

Dow Jones sluit op record | Nasdaq status quo

Op Wall Street was Tesla andermaal een stevige klimmer. De Europese beurzen herstelden van hun verliezen van vrijdag.
  • Dow Jones zet vers record neer

    Boeken toe voor vandaag op Wall Street. De Dow Jones deed er 0,7 procent bij sloot daarmee op recordhoogte, op 44.293 punten. Het is de eerste keer dat de barometer boven 44.000 punten sluit. 

    De Nasdaq deed het wat kalmer aan en sloot 0,1 procent hoger, net als de S&P500, die voor de 51ste keer dit jaar een slotrecord neerzet. Ons Wall Street-verslag leest u hier.

    En daarmee sluiten we deze liveblog op Wapenstilstand af voor vandaag. Graag tot morgen.

    Willem Vermandere - Duizend Soldaten
  • Bitcoinrally is onstuitbaar

    De bitcoinkoers flirt momenteel met de grens van 88.000 dollar. Dat is alweer 6 procent meer dan deze ochtend, toen de bitcoin voor het eerst boven 82.000 dollar sprong. Op Wall Street profiteren de cryptobedrijven (zie post van 16u14).

  • Shorters bijten tanden stuk op Tesla (bis)

    Bijna 40 procent of ruim 300 miljard dollar aan extra beurswaarde. Zoveel zwaarder is Tesla geworden sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump vorige week woensdag. Alvast op korte termijn pakt de gok van Tesla-CEO Elon Musk om de Republikein voluit te steunen in zijn race naar Witte Huis, zeer goed uit.

    De koersexplosie in het aandeel doet bovendien de shortsellers bij Tesla bloeden. Omwille van de naar alle maatstaven torenhoge waardering van het bedrijf loopt Tesla op de beurs regelmatig in het vizier van shorters, maar zij beten tot nu toe bijna allemaal hun tanden stuk op het aandeel. 

    Dat scenario herhaalt zich nu opnieuw. Volgens de financiële dataverzamelaar S3 Partners zitten de huidige Tesla-shorters door de sterke koersstijging momenteel op een papieren verlies van 5,2 miljard dollar. Als zij hun posities straks omkeren en het aandeel (gedwongen) terugkopen, kan de beurskoers van Tesla nog verder oplopen.

  • 'Lufhansa staat op punt om ITA Airways definitief in te lijven'

    Na veel gepalaver zou het licht nu toch definitief op groen staan voor de overname van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA Airways door het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa. Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen dicht bij het dossier. 

    De Duitsers vroegen last minute nog een korting op de overnameprijs, omdat de waarde van ITA Airways zou zijn gedaald sinds het initiële akkoord in 2023. Het is nog niet duidelijk of de Italianen daaraan tegemoet zijn gekomen, maar een akkoord is nu toch zeer dichtbij.

    Lufthansa kondigde al in mei 2023 een akkoord aan om 325 miljoen euro te injecteren in ITA Airways in ruil voor een belang van 41 procent. Op termijn kunnen de Duitsers de Italiaanse luchtvaartmaatschappij, de opvolger van Alitalia, volledig inlijven.

  • Liever small caps dan big tech

    Net als vorige week verkiezen beleggers vandaag de kleinere en middelgrote aandelen boven de grote (tech)aandelen.

    De Russell 2000-index van small- en midcaps - wint maandag 1,5 procent, na een winst van bijna 6 procent vorige week. De techindex Nasdaq daarentegen noteert vandaag status quo. De Russell 2000 doet het sinds begin dit jaar nog altijd minder goed dan Nasdaq, maar knabbelt momenteel wel aan de achterstand:

  • Beurswinsten slinken op Wall Street

    In New York is het beleggersenthousiasme van deze ochtend een beetje gaan liggen. Een dikke twee uur voor sluitingstijd noteert de Nasdaq 0,1 procent lager, de terwijl de Dow nog een winst van 0,7 procent overhoudt - deze ochtend klom de industriebarometer nog ruim een procent hoger.

    Ook de S&P500 noteert momenteel licht hoger. 

  • Abbvie onderuit na dure misser

    Een stevige tik voor Abbvie op Wall Street vandaag. De farmareus biechtte slechte resultaten op met zijn kandidaat-geneesmiddel tegen schizofrenie, emraclidine. Het medicijn zorgde niet voor significante verbetering bij de patiënten die deelnamen aan de studie.

    Dat is een dure tegenvaller, want eerder dit jaar legde AbbVie nog bijna 9 miljard dollar op tafel voor de overname van Cereval Therapeutics, het bedrijf dat instond voor de vroege ontwikkeling van dat geneesmiddel. 

    'Dit resultaat komt hard aan', zegt analist Jared Holz van het beurshuis Mizuho. 'Het is alweer een voorbeeld van de ontgoocheling die kan ontstaan wanneer een koper een bedrijf overneemt vooraleer er cruciale onderzoeksdata beschikbaar zijn.'

    Die misser levert AbbVie's concurrent Bristol Myers Squibb een topdag op (+13%). Dat bedrijf verkreeg in september de goedkeuring voor een nieuw geneesmiddel tegen schizofrenie en ziet met Abbvie een belangrijke concurrent afhaken.

    Het is alweer een voorbeeld van de ontgoocheling die kan ontstaan wanneer een koper een bedrijf overneemt vooraleer er cruciale onderzoeksdata beschikbaar zijn

    Jared Holz
    Analist Mizuho
  • Euronext Brussel: Exmar voert Brusselse vloot aan

    Op een positieve Brusselse beurs blonk de Antwerpse gassenspecialist Exmar uit na de publicatie van mooie negenmaandencijfers. De chemiespelers waren in trek dankzij een hoopgevend rapport van een Britse sectorgenoot.

  • Europese beurzen sluiten in de plus

    De Europese sterindex Euro Stoxx50 deed er vandaag iets meer dan 1 procent bij.

    De Europese winnaars en verliezers:

  • Bel20 sluit met winst op Wapenstilstand

    Op de Brusselse beurs werd op Wapenstilstand gewoon gehandeld. De Bel20 sloot de dag af met een winst van 0,7 procent op 4.293 punten.

  • Salesforce neemt Dow Jones op sleeptouw

    Met een winst van 1 procent doet de Dow Jones het duidelijk beter dan de techindex Nasdaq , die het op een winstje van 0,1 procent houdt.

    De aanvoerder van de Dow is wel een techbedrijf: Salesforce . Het aandeel klimt ruim 6 procent hoger. Ook vrijdag ging de softwareleverancier al stevig hoger, na de aankondiging dat het bedrijf van plan is zo'n 1.000 extra mensen aan te werven om zijn nieuwe AI-assisent Agentforce aan de man te brengen.

    Agentforce kan bepaalde taken ter ondersteuning van klanten uitvoeren zonder dat er nog een menselijke tussenkomst nodig is. 'Agentforce is nog maar twee weken op de markt en we krijgen nu al geweldige feedback van klanten', zei Salesforce-CEO en medestichter Marc Benioff eind vorige week.

    Marc Benioff is de excentrieke CEO van Salesforce.
    Marc Benioff is de excentrieke CEO van Salesforce. ©AFP
  • Belgische studie spreekt oude beurswijsheid tegen: 'Markt timen is wél zinvol'

    Een Belgisch onderzoek toont aan dat vermogensbeheerders die tactisch inspelen op grote gebeurtenissen of economische signalen gemiddeld betere rendementen boeken. 'We konden het eerst zelf niet geloven. Onze resultaten gaan in tegen de gangbare literatuur.' 

    Collega Ellen Vermorgen sprak met Koen Inghelbrecht (UGent) en Evert Van Meeuwen (NN Group) over het onderzoek. De hamvraag: Timing the market, or time in the market?

    Fondsbeheerders die in tijden van grote schommelingen meer tactische herschikkingen deden, presteerden bijna in de regel beter dan zij die dat niet deden

    Koen Inghelbrecht
    Professor financiën UGent


  • S&P500 rondt weer kaap van 6.000 punten

    De Amerikaanse referentie-index S&P500 noteert 0,3 procent hoger, op 6.010 punten. Daarmee borduurt de sterindex verder op het succes van vorige week, toen hij 4,7 procent hoger ging - goed voor de beste weekprestatie van 2024.

    Vrijdag sloot de S&P500 nog nipt onder 6.000 punten, al werd die symbolische kaap tijdens de beursdag wel even overschreden. Sluit de index vandaag voor het eerst boven 6.000 punten?

    5.995 punten
    S&P500
    Vorige week sloot de S&P500 op 5.995 punten. De index lijkt op weg om maandag voor het eerst boven 6.000 punten te sluiten.
  • Cryptobedrijven profiteren van dure bitcoin

    De recordstand van bitcoin - de prijs tikte vandaag 82.000 dollar aan - is goed nieuws voor de cryptogerelateerde aandelen op Wall Street:

    • Het cryptoplatform Coinbase koerst liefst 17 procent hoger. Bij een hoge bitcoinprijs nemen de interesse en de handel in bitcoin en andere cryptomunten toe, wat de omzet- en winstcijfers van Coinbase moet ondersteunen.
    • Robinhood , het handelsplatform voor aandelen en cryptomunten, maakt een sprong van 11 procent.
    • Het softwarebedrijf en grootcryptobezitter MicroStrategy wint 12 procent. Het bedrijf sloeg de voorbije week opnieuw bitcoin in.
    • De bitcoindelver Mara Holdings gaat bijna een vijfde hoger. Hoe hoger de bitcoinprijs, hoe rendabeler het wordt om extra stuks van de cryptomunt te ontginnen.
  • Wall Street opent in de plus

    Daar is de openingsbel op Wall Street! De Dow Jones noteert na enkele minuten handel 0,9 procent hoger, de Nasdaq doet er 0,3 procent bij. 

    De Amerikaanse aandelenmarkten gaan daarmee door op het elan van de voorbije week.

  • Olieprijs noteert 2 procent lager

    Na teleurstellende macro-economische cijfers uit China dit weekend - zaterdag bleek dat de consumptieprijzen in oktober amper 0,3 procent zijn gestegen tegenover vorig jaar, het laagste peil sinds juni - zakt de olieprijs maandag met ruim 2 procent.

    Een vat ruwe Brent-olie kost nu iets meer dan 72 dollar. 

  • Wall Street op weg naar groene start

    Ook in de VS is het vandaag een feestdag. De Amerikanen zetten net als de Europeanen (zie foto) op 11 november, Veterans Day, hun oud-strijders in de bloemetjes. Op Wall Street gaat de handel vandaag wel gewoon z'n gangetje. 

    Zowel de Dow Jones als de Nasdaq zal met een winst van zo'n 0,4 procent openen, geven de indexfutures aan.

    De Britse premier Keir Starmer en de Franse president Emmanuel Macron betonen in Parijs eer aan de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog en aan oud-strijders.
    De Britse premier Keir Starmer en de Franse president Emmanuel Macron betonen in Parijs eer aan de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog en aan oud-strijders. ©via REUTERS
  • Bitcoin even boven 82.000 dollar

    De rally van bitcoin gaat gestaag verder. De koers van de bekendste cryptomunt piekte rond 12.45 uur op 82.371 dollar. Intussen wordt voor een bitcoin opnieuw minder dan 82.000 dollar neergeteld.

    Bitcoin en andere virtuele munten liggen in de bovenste schuif door speculatie dat Donald Trump als Amerikaans president een gunstig regelgevend kader zal scheppen. Trump toonde zich tijdens zijn campagne een grote voorstander van digitale munten en beloofde van de VS de ‘cryptohoofdstad van de planeet’ te maken.

    De handelsplatformen voor cryptomunten gaan op Wall Street flinke koerswinsten tegemoet. Coinbase Global noteert in de voorbeurshandel 13,8 procent hoger, Mara Holdings 15,5 procent en Riot Platforms 9,6 procent.

  • Evotec schiet hoger na instap Triton

    In Frankfurt wordt de Duitse medicijnenontwikkelaar Evotec zowat een vijfde meer waard nadat de private-equityspeler Triton Partners heeft bevestigd 9,99 procent van Evotec in handen te hebben. Bloomberg vernam uit goede bron dat Triton een overnamebod overweegt.

    Als Triton zijn belang tot meer dan 10 procent wil optrekken, zal het daarvoor de goedkeuring moeten krijgen van de andere grote aandeelhouders van Evotec. Dat zijn Novo Holdings - het moederbedrijf van Novo Nordisk - en het overheidsfonds van Abu Dhabi, Mubadala Investment.

    Evotec probeert in samenwerking met biotech- en farmabedrijven nieuwe geneesmiddelen te ontdekken en te ontwikkelen in domeinen als hart- en vaatziekten, oncologie en immunologie. De koers van Evotec ging dit jaar al 56 procent lager, zodat de beurswaarde tot 1,7 miljard euro is gedaald.

  • Tesla-sprint nog niet voorbij

    We kijken al even vooruit naar Wall Street en de Amerikaanse futures geven aan dat de Trump-rally zal verdergaan.

    Dat geldt ook voor Tesla , het e-autobedrijf van Elon Musk die de campagne van Donald Trump zwaar steunde. De beurswaarde van Tesla eindigde vrijdag voor het eerst sinds 2022 weer boven 1.000 miljard dollar. Daar komt straks nog een portie bij: in de voorbeurshandel noteert het aandeel Tesla 7 procent hoger.

    Tesla Model 3-wagens staan klaar voor verscheping in Shanghai.
    Tesla Model 3-wagens staan klaar voor verscheping in Shanghai. ©Imago
  • Aziatische chipmachinebouwer ASM PT staakt overnamegesprekken

    ASM PT, de Aziatische maker van apparatuur om chips en andere elektronica te produceren, heeft de gesprekken met een potentiële overnemer afgeblazen. Dat meldde het bedrijf in een persbericht, na de slotbel op de beurs van Hongkong. ASM PT is voor ongeveer een kwart in handen van de Nederlandse maker van chipmachines ASMI . Het aandeel zakte voor het nieuws 3,6 procent tot 9,63 Hongkongse dollar.

    Half oktober had ASM PT gemeld dat het mogelijk van de beurs zou worden gehaald. Er werden geen namen van de gesprekspartner genoemd, maar volgens het persbureau Bloomberg zou het om de Amerikaanse vermogensbeheerder KKR zijn gegaan.

  • Hannover Rück verhoogt winstverwachting

    De verzekeringssector is in goeden doen en dat is onder meer te danken aan Hannover Rück  . De Duitse herverzekeraar, het nummer drie in de sector, heeft zijn winstprognose met 200 miljoen euro opgetrokken tot 2,3 miljard euro.

    De reden daarvoor is dat het orkaanseizoen tot dusver relatief mild verloopt. Hannover Rück heeft voor dit jaar ruim 1,8 miljard euro opzijgezet om natuurrampen en door de mens veroorzaakte catastrofen te dekken. Daarvan is nog dik 500 miljoen beschikbaar voor het vierde kwartaal. De door orkaan Milton aangerichte schade in de Verenigde Staten en de zware overstromingen in Spanje passen volgens financieel directeur Clemens Jungsthöfel nog ‘comfortabel’ in het schadebudget.

    Voor 2025 stelt Hannover Rück een winsttoename tot circa 2,4 miljard euro in het vooruitzicht.

    De schade die orkaan Milton in Midden- en Noord-Amerika heeft aangericht, valt binnen het budget van Hannover Rück.
    De schade die orkaan Milton in Midden- en Noord-Amerika heeft aangericht, valt binnen het budget van Hannover Rück. ©REUTERS
  • Omzetgroei Croda stuwt chemiesector

    Het Britse fijnchemiebedrijf Croda neemt vandaag de chemiesector op sleeptouw. Croda, dat ingrediënten voor verzorgings- en farmaproducten maakt en ook aan zaadverbetering werkt in de land- en tuinbouw, zag in het derde kwartaal de omzet met 5 procent stijgen en zelfs met 8 procent bij constante wisselkoersen. Het bedrijf heeft het over ‘een meer stabiele volumevraag in belangrijke markten’.

    Croda zelf veert ruim 5 procent op in Londen. In Frankfurt gaat BASF vooruit, in Brussel voeren Solvay en Syensqo de Bel20 aan.

  • Care Property krijgt iets hoger koersdoel van Berenberg

    Analist Kai Klose van Berenberg trekt zijn koersdoel voor de zorgvastgoedverhuurder Care Property Invest op van 15,50 tot 16 euro. Zijn advies blijft ‘kopen’.

  • KBC Securities verhoogt rating Exmar tot ‘houden'

    ‘Exmar publiceerde vorige vrijdag nabeurs een reeks goede negenmaandencijfers’, zegt analist Wim Lewi van KBC Securities. Volgens de boekhoudstandaard IFRS bedroeg de brutobedrijfswinst (ebitda) 95,7 miljoen dollar, tegenover 54,4 miljoen dollar een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de kapitaalwinst van 19,6 miljoen dollar uit de verkoop van dochter Bexco nam de ebitda toe van 54,4 tot 76,1 miljoen dollar, waarbij alle drie de divisies groei kenden.

    Lewi wijst ook op de oprichting van de nieuwe entiteit Exmar LPG France. Die gaat zes van de twaalf bestelde dual fuel middelgrote gastankers - met een motor die zowel op gasvormige als vloeibare brandstoffen kan draaien - uitbaten. Belangrijk in de tak Infrastructure is dan weer het BP-contract voor het casco van een drijvende productieplatform, bestemd voor het Kaskida-project in de Golf van Mexico.

    De analist hanteerde tot dusver een ‘afbouwen’-advies voor Exmar en verhoogt dat nu tot ‘houden’. Hij gaat niet verder omdat het aandeel dicht tegen zijn koersdoel van 7,4 euro noteert.

  • Exmar veert op na goede negenmaandencijfers

    Exmar , de Antwerpse specialist in het verschepen en behandelen van gassen, maakte vrijdagavond sterke resultaten over de eerste negen maanden bekend. De nettowinst verdubbelde van 39,4 tot 81,9 miljoen dollar.

    In de rapportering volgens de proportionele consolidatie (niet volgens de gangbare IFRS-boekhoudstandaarden dus) steeg de bedrijfswinst van 54,4 naar 97,9 miljoen dollar. Opvallende verbeteringen waren er in de segmenten Shipping en Diensten, maar ook Infrastructure boekte 5,4 miljoen dollar meer winst.

    Shipping genoot van goede chartertarieven voor grote en middelgrote gastankers. Maar kleinere gastankers stonden op de spotmarkt - waar dagprijzen gelden - onder druk. De stijging met 16,6 miljoen dollar tot 34,4 miljoen dollar (ebit) is echter vooral te danken aan het wegvallen van een schadevoorziening die in het derde kwartaal van 2023 was geboekt.

    Dat het bedrijfsresultaat van de tak Ondersteunende Diensten van 2,9 miljoen dollar verlies naar 21,3 miljoen dollar winst ging, is vooral het gevolg van de verkoop van kabelfabrikant Bexco (aan Bekaert ). Daarop werd 19,6 miljoen dollar winst geboekt.

  • Sipef-topvrouw ziet jaarwinst in midden vork

    Op onze CEO Talks hadden we vorige donderdag Petra Meekers te gast, de CEO van de Belgische plantageholding Sipef . Uit de beleggersvragen distilleerde collega Serge Mampaey een interessant interview waaruit we het volgende lichten.

    • De groei van Sipef is nog niet ten einde. De plantageholding denkt rond haar verschillende locaties nog terreinen van omliggende boeren te kunnen toevoegen. Ook de overname van een sectorgenoot sluit Meekers niet uit.
    • Sipef bekijkt de mogelijkheden om in andere landen actief te worden. ‘Onder meer in Latijns-Amerika zijn er goede gronden’, zegt ze.
    • Ze denkt dat de palmolieprijs, die momenteel zeer hoog staat, weer iets zal dalen, maar niet onder 1.000 dollar zal duiken.
    • Sipef zet in op kwalitatievere olie met minder vervuilende stoffen, wat tot hogere marges moet leiden.
    • De plantageholding heeft nog twee à drie stevige investeringsjaren voor de boeg, onder meer in een fabriek en nieuwe aanplantingen. Daarna zullen de cashflows fors aandikken. Tegen 2030 rekent Meekers op 164 miljoen dollar vrije cashflow.
    • De winst zal dit jaar rond het midden van de verwachtingsvork (60 à 70 miljoen dollar) uitkomen.
  • Bel20 gaat hoger van start

    Na vijf minuten handel noteert de Bel20 met 0,8 procent winst. De sterkste stijgers in de index zijn Syensqo en Solvay .

  • Singles' Day in China

    Chinese bedrijven kunnen vandaag gouden zaakjes doen. Het is immers Singles’ Day in de Volksrepubliek, een dag waarop alleenstaanden aangemoedigd worden om zichzelf te verwennen met (massale) aankopen.

    ‘Double 11’, zoals de koopdag ook wordt genoemd, verwijst naar de datum 11/11, waarbij de eentjes voor alleenstaand of ongetrouwd staan.

    Mensen shoppen in een kledingzaak in Peking op Singles' Day.
    Mensen shoppen in een kledingzaak in Peking op Singles' Day. ©EPA
  • Europese beurzen op weg naar positieve start

    De Europese beurzen laten zich niet van de wijs brengen door de verliezen in Azië en gaan een hogere opening tegemoet. Volgens de futureshandel zullen ze gemiddeld een half procent hoger van start gaan.

  • Continental verlaagt nogmaals omzetprognose

    De Duitse fabrikant van autobanden en auto-onderdelen Continental verwacht nu dat de omzet in 2024 tussen 39,5 miljard en 42 miljard euro zal uitkomen. In augustus rekende het bedrijf nog op 40 tot 42,5 miljard euro. De nieuwe bijstelling is te wijten aan de zwakke vraag in Europa en Noord-Amerika.

    In het derde kwartaal presteerde Continental beter dan verwacht. De aangepaste bedrijfswinst (ebit) bedroeg 873 miljoen euro, een toename met 36 procent tegenover een jaar eerder en zowat 11 procent meer dan analisten hadden verwacht. Continental schrijft dat toe aan prijsdiscipline en kostenbesparingen in de divisie die auto-onderdelen maakt.

  • Cyberaanval treft Ahold Delhaize in VS

    De Amerikaanse activiteiten van Ahold Delhaize hadden in het weekend last van cyberbeveiligingsproblemen. Daardoor was het tijdelijk niet meer mogelijk om online boodschappen te doen. De fysieke winkels bleven gewoon open.

    Ahold Delhaize is in de VS aanwezig met de supermarktketens Food Lion, Hannaford en Stop&Shop. Hoe de toestand nu is, is niet duidelijk.

  • Hoelang duurt het Trump-feestje op de beurzen?

    We hadden het er daarnet al over dat de overtuigende verkiezingsoverwinning van Donald Trump de beurzen vorige week een flinke boost gaf. De voornaamste redenen voor de sprong die Wall Street op 6 november - daags na de kiesdag in de VS - maakte, waren de belastingverlagingen die Trump heeft beloofd en de verwachte deregulering. Dat kan de overnamemarkt doen heropleven.

    Een andere vraag is hoelang het Trump-feestje kan duren? De Amerikaanse rente is immers gevoelig gestegen en de hogere importtarieven die Trump in het vooruitzicht stelt, zullen de inflatie doen oplopen. Bovendien is de man erg onvoorspelbaar en onzekerheid leidt tot stress op de financiële markten.

    Collega Kris Van Hamme praatte daarover met enkele specialisten in de weekendeditie van De Tijd.

  • Beurzen gewoon open op Wapenstilstand

    Het openbaar leven ligt op 11 november, wanneer het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht, stil in veel landen. Maar niet op de aandelenmarkten. Daar is het een gewone handelsdag, vermoedelijk wel met een kleinere dosis bedrijfs- en ander nieuws.

  • Chinese inflatie laagste in vier maanden

    Over Chinese cijfers gesproken. Zaterdag werd het inflatiecijfer voor oktober in de Volksrepubliek gepubliceerd. Daaruit bleek dat de Chinese economie nog niet op hogere toeren zit ondanks de stimulusmaatregelen.

    De index van de consumptieprijzen steeg vorige maand met 0,3 procent tegenover een jaar eerder. In september bedroeg de inflatie nog 0,4 procent. Het cijfer van 0,3 procent is het laagste sinds juni. De kerninflatie (zonder prijzen voor voeding en energie) trok wel iets aan in oktober tot 0,2 procent, van 0,1 procent in september.

    De lagere inflatie is voor een deel te verklaren door de Gouden Week, de week vakantie na de nationale feestdag op 1 oktober. ‘Door de Gouden Week is het effect van de sinds eind september genomen stimulusmaatregelen om de binnenlandse vraag aan te wakkeren nog niet zichtbaar’, zei Bruce Pang, hoofdeconoom van JLL, tegen het persbureau Reuters.

    Groenten op een traditionele markt in Peking
    Groenten op een traditionele markt in Peking ©AFP
  • Wat komt er deze week op ons af?

    Zo bewogen als vorige week wordt het wellicht niet, maar toch is er heel wat om naar uit te kijken. Woensdag zijn er de Amerikaanse inflatiecijfers, donderdag houdt de Nederlandse fabrikant van chipproductiemachines ASML een analistendag en vrijdag zijn er Chinese cijfers.

    En tussendoor stromen ook bedrijfsresultaten binnen. In Brussel zijn onder meer Agfa , DEME , EVS en Unifiedpost donderdag aan de beurt.

  • Bitcoin op nieuwe piek

    Voor de meest opvallende beweging moeten we in de cryptowereld zijn. Daar trok bitcoin vanmorgen boven 81.000 dollar. De virtuele munt bereikte eerder vandaag een record van 81.899 dollar.

    Bitcoin is sinds zijn laagste koers van het jaar (38.505 dollar) al meer dan verdubbeld in waarde. De rally van de laatste maanden heeft alles met Donald Trump te maken. Hij toonde zich tijdens zijn campagne een voorstander van digitale munten en beloofde om van de VS de ‘cryptohoofdstad van de planeet’ te maken en een nationale voorraad bitcoins aan te leggen. Verwacht wordt dat cryptomunten onder zijn presidentschap van een gunstige regelgeving zullen genieten.

    Over de rol die bitcoin zou kunnen spelen als strategische reservemunt ging ook het Weekboek van collega Ellen Vermorgen.

  • Azië volgt niet

    De Aziatische beurzen gaan vanmorgen niet door op het elan van Wall Street. Beleggers blijven erg bezorgd over de toestand van de Chinese economie. Ze vragen zich af op de stimulusmaatregelen wel zullen volstaan om de groei op te drijven en de consumptie aan te wakkeren. Met name het vorige week aangekondigde plan om de schulden van lokale overheden te herfinancieren kan niet iedereen overtuigen.

    In Hongkong staat er 1,8 procent verlies op het bord, Shanghai noteert na eerder verlies met een kleine winst. Tokio blijft stabiel, terwijl Seoel 1 procent lager gaat.

  • 50ste record van het jaar voor S&P500

    Goedemorgen! Na een bewogen week – met als hoogtepunten de eclatante verkiezingsoverwinning van Donald Trump en een nieuwe renteverlaging in de VS – is het uitkijken hoe de beurzen verder evolueren.

    Het Trump II-tijdperk dat binnenkort aanbreekt, bezorgde de S&P500 en de Dow Jones hun beste week in een jaar, terwijl de Nasdaq zijn beste week in twee maanden beleefde. Trump heeft belastingverlagingen en een soepelere regelgeving voor bedrijven beloofd. Wereldwijd trokken de beurzen vorige week 3,3 procent hoger.

    Vrijdag werden de winsten in New York iets kleiner tegen de slotbel. De S&P500 won uiteindelijk 0,4 procent en zette daarmee zijn 50ste record van 2024 op het bord. Tussentijds ging de brede index zelfs even boven 6.000 punten.

    Traders aan het werk op de New York Stock Exchange
    Traders aan het werk op de New York Stock Exchange ©Getty Images via AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud