Bitcoin, dollarverdieners en Wall Street bouwen feestje voor Trump 2.0
De financiële markten reageren fel op de vlotte overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Die leidt tot een koopgolf bij Amerikaanse aandelen en een verkoopgolf bij obligaties. In Europa is de reactie zeer gemengd.
Beleggers reageren uitgelaten op de eindzege van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in de Verenigde Staten. 'We hebben geen dagen moeten wachten op definitieve resultaten en dat neemt onzekerheid weg', zegt Frank Vranken, strateeg van Edmond de Rothschild.
Beleggingen die gelinkt zijn aan de beleidsvoorstellen van Trump, de 'Trump trades', winnen fors terrein. Het grootste vuurwerk vindt plaats op de cryptomarkt. Bitcoin klimt tot 8 procent hoger en gaat voor het eerst door de grens van 75.000 dollar. Cryptogerelateerde beleggingen profiteren mee. Zo schiet de cryptobroker Coinbase 23 procent hoger op Wall Street.
Wall Street
Ook de Amerikaanse beurzen reageren zeer positief. De Dow Jones opende meer dan 3 procent hoger en stijgt naar een record, onder invloed van de bankaandelen. De banken spinnen goed garen bij het vooruitzicht op minder belastingen en minder regulering. Grootbanken als Goldman Sachs en JPMorgan winnen zo'n 10 procent.
Staalbedrijven als Cleveland-Cliffs schieten ook fors hoger. Beleggers gaan ervan uit dat de sector zal profiteren van Trumps protectionistische maatregelen. Op Nasdaq is Tesla de grote winnaar met een jump van 13 procent. CEO Elon Musk wierp zich de voorbije maanden op als een vurige supporter van Trump en doneerde meer dan 100 miljoen dollar aan de Republikeinse partij. GEO Group , een uitbater van gevangenissen, schiet ruim een derde hoger en profiteert van Trumps plannen om de beveiliging van de grenzen fors op te voeren.
De Russell 2000, een index die kleinere Amerikaanse aandelen bundelt, stijgt bijna 5 procent. Trump stelt een verdere verlaging van de Amerikaanse vennootschapsbelasting voor, wat de winst van 'corporate America' ten goede zou komen.
Trumps belastingverlagingen zouden het bedrijfsleven een boost kunnen geven, maar hoge handelsbarrières en een potentiële wereldwijde handelsoorlog onder zijn presidentschap zouden juist meer onzekerheid en een heropleving van de inflatie kunnen veroorzaken.
Dat vooruitzicht doet de Amerikaanse rente fors opveren. De rente op tienjarig Amerikaans schatkistpapier stijgt met 19 basispunten naar 4,46 procent, het hoogste peil sinds de zomer. Door Trumps plannen zou de Amerikaanse centrale bank (Fed) minder bewegingsruimte hebben om de beleidsrente te verlagen.
Europa
Door het vooruitzicht op forse importtarieven en toegenomen Amerikaans protectionisme was er geen feest op de Europese beurzen, integendeel. De Euro Stoxx 50 sloot af met een verlies van 1,5 procent. De Bel20 hield het bij een verlies van 0,6 procent, met dank aan de dollarverdieners Syensqo , UCB en Argenx , die elk zowat 1 procent wonnen. De drie bedrijven realiseren een aanzienlijk deel van hun omzet in de VS.
De sterke dollar maakt goud duurder voor niet-Amerikaanse kopers.
De euro zakt 1,9 procent en wisselt tegen 1,073 dollar, het laagste peil sinds juli. Meerdere strategen voorspellen dat onder Trump de euro kan dalen naar 1 dollar. Ook andere munten verliezen terrein tegenover de dollar.
De meest verrassende reactie komt uit de goudmarkt. Het goud profiteerde de voorbije weken van de 'Trump trade' uit bescherming tegen hogere inflatie, maar valt woensdag met 3 procent terug tot minder dan 2.700 dollar per ounce. 'De sterke dollar maakt goud duurder voor niet-Amerikaanse kopers', zegt Ole Hansen, de grondstoffenstrateeg van Saxo. Goud wordt in dollar verhandeld.
Meest gelezen
- 1 Belfius wil stad Bergen niet financieren na doorbraak extreemlinkse PTB
- 2 Golf aan betaalbare e-auto’s op komst, met dank aan strenge uitstootregels
- 3 Nvidia overtreft opnieuw de verwachtingen
- 4 Gentse techspeler Lighthouse haalt 350 miljoen euro op en wordt miljardenbedrijf
- 5 'Rusland viel Oekraïne aan met intercontinentale ballistische raket'