Advertentie

Pensioenleeftijd terug naar 65 breekpunt voor sp.a

Meryame Kitir, fractieleidster voor de sp.a. ©BELGA

Net als de Franstalige socialisten wil ook de sp.a de pensioenleeftijd terugbrengen naar 65 jaar. ‘Voor ons is dat een breekpunt’, lieten de socialisten weten op een persconferentie.

De fractieleiders van de sp.a Joris Vandenbroecke en Meryame Kitir stelden woensdagmorgen het programma van de socialisten voor de verkiezingen van 26 mei voor.

De partij maakte duidelijk dat ze de plannen van de regering-Michel om de pensioenleeftijd op te trekken naar 67 wil terugdraaien. De Franstalige socialisten delen dat standpunt.

Advertentie

Bonus

Voor de sp.a moeten mensen met pensioen kunnen na een loopbaan van 42 jaar. En wie langer wil werken, moet kunnen rekenen op een pensioenbonus. Die bonus werd door de regering-Michel afgeschaft.

Wie 42 jaar gewerkt heeft, moet kunnen rekenen op een minimumpensioen van 1.500 euro, vindt de sp.a. Nu is dat 1.200 euro.

Belastingen

Ook de belastingen moeten fors lager volgens de socialisten. Per belastingplichtige zou het gaan om een nettobelastingverlaging van 1.500 euro per jaar. Dat kost 12 miljard euro.

De partij wil dat financieren door alle inkomsten te belasten. Of je nu geld verdient met werken of beleggen, alle inkomsten worden samengeteld en progressief belast in de personenbelasting. Ook meerwaarden op aandelen en huurinkomsten worden belast.

Fiscale aftrekken schrappen

Dat nieuwe belastingsysteem moet 9 miljard euro opbrengen. De overige 3 miljard euro die nodig is om de taxshift budgettair neutraal te maken, haalt de sp.a uit het schrappen van fiscale aftrekken zoals de woonbonus en het verminderen van subsidies aan bedrijven.

Advertentie

De plannen kosten veel geld. De minimumpensioenen optrekken kost 1,5 miljard euro. De partij wil ook 1,6 miljard euro pompen in de zorg en de btw op elektriciteit verlagen van 21 naar 6 procent. Hoe ze dat wil financieren, is niet duidelijk. Evenmin is duidelijk hoe ze het gat in de begroting van 8 miljard euro wil dichten.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Het aantal nieuwe vergunningsaanvragen bij de Vlaamse overheid blijft dit jaar ruim 18 procent onder het gemiddelde van de voorbije vijf jaar.
Vergunningsaanvragen industrie op dieptepunt
De malaise in de Vlaamse industrie vertaalt zich in almaar minder aanvragen voor omgevingsvergunningen, blijkt uit een analyse van De Tijd. ‘Het vertrouwen om hier te investeren brokkelt steeds verder af.’