Advertentie

Pandora Papers: Ruim 1.200 Belgen hebben constructies in belastingparadijzen

Ondanks alle maatregelen om constructies in belastingparadijzen tegen te gaan, blijven Belgen die gebruiken. In de vertrouwelijke documenten die uitlekten in de Pandora Papers duiken postbusvennootschappen op van meer dan 1.200 Belgen of mensen die in ons land wonen.

1.217 Belgen of inwoners van ons land lieten in totaal 1.215 postbusvennootschappen en trusts oprichten in belastingparadijzen. Dat blijkt uit de Pandora Papers, gelekte documenten van 14 kantoren die dergelijke constructies opzetten. In de Panama Papers van 2016 doken 732 Belgische gevallen bij één kantoor op.

56
schermvennootschappen
Een Brusselaar bestelde bij het Panamese Alcogal liefst 56 schermvennootschappen.
Advertentie

Sommige betrokkenen ruilden na de Panama Papers gewoon het geviseerde kantoor Mossack Fonseca in voor een ander kantoor, zoals het Panamese Alcogal, waarvan nu ook gegevens zijn gelekt. Een Brusselaar bestelde bij Alcogal liefst 56 schermvennootschappen. Zo’n 30 Belgische namen die al voorkwamen in de Panama Papers duiken opnieuw op. De laatste gelekte documenten dateren van begin vorig jaar. 

Pandora Papers

In de Pandora Papers zijn documenten gelekt van 14 kantoren die constructies in belastingparadijzen opzetten. Ze openen een doos van Pandora, met meer dan 11,9 miljoen bestanden over postbusvennootschappen in beruchte belastingparadijzen. Het gaat om 2,94 terabyte aan vertrouwelijke gegevens. De Panama Papers, waarbij de onthullingen beperkt bleven tot één advocatenkantoor in Panama, leidden vijf jaar geleden tot een stortvloed aan financiële schandalen over de hele wereld.

Samen met het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ en ruim 600 journalisten van 150 media over de hele wereld onderzocht De Tijd maandenlang de documenten van de Pandora Papers. Het is de grootste samenwerking in de journalistieke geschiedenis. Met de hulp van Knack en Le Soir doorploegden we meer dan 33.700 bestanden die naar België verwezen. We kwamen 1.217 Belgen of inwoners van ons land op het spoor, die in totaal 1.215 postbusvennootschappen en trusts lieten oprichten in belastingparadijzen.

Lees alle artikels op www.tijd.be/pandora

Advertentie

Mental coach, rapper, bitcoinmiljonair

Niet alleen de rijkste families van ons land gebruiken exotische postbusadressen. De meest uiteenlopende profielen duiken op: een misdaadauteur, een chirurg, een professor, een mental coach, de eigenaar van een beleggingsgids, een Brusselse rapper, een Franstalige radiopresentator, de zaakvoerder van een gokbedrijf tot zelfs een jonge bitcoinmiljonair. Ook heel wat IT-specialisten, zoals webhosts of ontwikkelaars van businesssoftware of van webshopdiensten, blijken inkomsten te laten toekomen in belastingparadijzen. Maar ook naar hier uitgeweken Fransen en Nederbelgen en enkele adellijke families uit ons land: baronnen en baronessen, graven en gravinnen tot een prins.

Bij de betrokkenen zijn een 16-jarig meisje uit Brussel tot een 90-jarige Antwerpse vrouw met een postbusconstructie op de Bahama’s.

Advertentie

De leeftijden van de betrokkenen lopen uiteen van een 16-jarig meisje uit Brussel, dat de begunstigde is van een stichting boven drie Panamese postbusvennootschappen, tot een 90-jarige Antwerpse vrouw die al sinds 2008 een postbusconstructie op de Bahama’s heeft.

De Belgen gebruiken zulke constructies niet alleen om zwart geld te verbergen. Er zijn allerlei redenen: geen belasting betalen op bedrijfswinsten of privéopbrengsten, erfbelastingen ontlopen, fiscaal vriendelijk een luxejacht bezitten… 'Op zich is zo'n offshoreconstructie niet illegaal. Maar als je ze alleen voor legale doeleinden gebruikt, verliest ze haar aantrekkelijkheid', zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de Belgische fiscus. 'Ze worden dus vaak opgericht om aan de fiscus te ontsnappen of om geld wit te wassen.'

Criminele opbrengsten

Een exotische postbusvennootschap is ook handig als scherm om criminele opbrengsten te verbergen en wit te wassen. In de gelekte documenten duiken Belgische drugsdealers en andere in ons land veroordeelde criminelen op, zoals een man die meer dan 15 jaar geleden is veroordeeld voor een grote fraude. Hij liet zich failliet verklaren, verhuisde naar het buitenland en betaalde nooit de miljoenen euro’s aan schadevergoedingen die hij nog verschuldigd was. Uit de Pandora Papers blijkt dat de man het jaar van zijn veroordeling een schermvennootschap op de Britse Maagdeneilanden opzette, waarin hij zijn persoonlijk vermogen een tiental jaar parkeerde, waarschijnlijk tot de storm was gaan liggen.

In de gelekte documenten duiken Belgische drugsdealers en andere in ons land veroordeelde criminelen op.

In 2015 voerde ons land met de Kaaimantaks een aangifteplicht in voor constructies in belastingparadijzen. Voor het aanslagjaar 2020 is een recordaantal van 2.719 aangiftes gedaan bij de fiscus. Dat waren er vijf jaar eerder nog maar 1.581. De Pandora Papers geven aan dat er nog behoorlijk wat constructies bestaan waar onze fiscus geen weet van heeft.

Na de Panama Papers opende de Belgische fiscus 269 dossiers, waarvan er 255 zijn afgesloten, die tot nu 15,9 miljoen euro opbrachten. Maar uit het laatste rapport van het Rekenhof over de parlementaire Panama Papers-commissie blijkt dat een andere controle van de Bijzondere Belastinginspectie naar één zo’n constructie, met meerdere dossiers, in totaal leidde tot een verhoging van de belastbare grondslag met liefst 754 miljoen euro.

De Tijd bericht een hele week over de belangrijkste en opmerkelijkste Belgische verhalen in de Pandora Papers.

Een constructie in Belize voor 2.010 euro

Van de 14 kantoren waar de Pandora Papers zijn uitgelekt, vonden we de meeste Belgische klanten bij het Panamese Alcogal (370 postbusvennootschappen), dat sinds 1985 bestaat en actief is in de beruchtste belastingparadijzen. Daarnaast zijn de Belgen vooral klant bij TridentTrust, dat sinds 1978 is uitgegroeid tot een van de grootste spelers in de offshorewereld met ruim 900 werknemers (284 offshores van Belgische klanten).

Bij het in Dubai gevestigde SFM Corporate Services, waar we 209 offshores van Belgische klanten vonden, kostte het volgens een gelekte factuur slechts 2.010 euro om een postbusconstructie op te zetten in Belize, inclusief stromannen en een bankrekening op het vulkanisch eiland Saint Vincent.

Maar ook meerdere Belgische advocaten en adviseurs, van wie er een twintigtal kantoor houden aan de Brusselse Louizalaan, spelen een rol als tussenpersoon bij het opzetten van de constructies.

Advertentie

Van de 28 belastingparadijzen waarvan de Belgen in de Pandora Papers gebruikmaken, blijkt behalve de beruchte Britse Maagdeneilanden en de Seychellen ook Belize populair. In het land, dat grenst aan Mexico en Guatemala, bevinden zich zeker 117 offshorevennootschappen van Belgen - van een boekhouder, een groothandelaar in elektronica, een bedenker van speelgoed tot de uitbaters van Antwerpse kledingwinkels. Tot januari vorig jaar moest je in Belize geen belastingen betalen op buitenlandse inkomsten die je daar in een postbusvennootschap liet toestromen.

In november 2019 hebben de Europese ministers van Financiën beslist Belize te schrappen van de zwarte lijst van belastingparadijzen, een lijst die de Europese Unie sinds 2017 bijhoudt. De Europese lijst van belastingparadijzen ligt al langer onder vuur. Ze bevat slechts twaalf landen, zoals Panama en de Seychellen. Maar zelfs de beruchtste belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden of de Britse Maagdeneilanden staan niet op de lijst.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De Finse premier Petteri Orpo (links) met EC-vicepresidente Kaja Kallas (midden) en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (rechts).
Finse premier: 'Rusland is permanente bedreiging voor EU'
De Finse premier Petteri Orpo benadrukt op een mini-top in Helsinki dat de Europese defensie op alle mogelijke manieren versterkt moet worden. 'Rusland is een directe bedreiging voor onze veiligheid', valt EC-vicepresidente Kaja Kallas hem bij. 'We zien een verscheidenheid aan hybride aanvallen in heel Europa.'