Advertentie

Pandora Papers: offshoregeld stroomde naar Standard

©BELGAIMAGE

Naar de voetbalclub Standard Luik vloeide geld uit belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden en het eiland Samoa. Omdat de club, die al langer in geldnood zit, van de traditionele banken geen leningen meer krijgt, moest elders gehengeld worden naar cash.

Dit verhaal begint bij Mercury Management Inc, een postbusvennootschap die van belastingparadijs naar belastingparadijs hopt. Ze is opgericht in 1993 op de Britse Maagdeneilanden en in 2017 verplaatst naar een postbusadres op Samoa, een van de weinige landen die als belastingparadijs nog op de zwarte lijst van de EU staan. Mercury Management Inc heeft bankrekeningen in Dubai en een belastingdomicilie op het eiland Guernsey.

Pandora Papers

In de Pandora Papers zijn documenten gelekt van 14 kantoren die constructies in belastingparadijzen opzetten. Ze openen een doos van Pandora, met meer dan 11,9 miljoen bestanden over postbusvennootschappen in beruchte belastingparadijzen. Het gaat om 2,94 terabyte aan vertrouwelijke gegevens. De Panama Papers, waarbij de onthullingen beperkt bleven tot één advocatenkantoor in Panama, leidden vijf jaar geleden tot een stortvloed aan financiële schandalen over de hele wereld.

Samen met het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ en ruim 600 journalisten van 150 media over de hele wereld onderzocht De Tijd maandenlang de documenten van de Pandora Papers. Het is de grootste samenwerking in de journalistieke geschiedenis. Met de hulp van Knack en Le Soir doorploegden we meer dan 33.700 bestanden die naar België verwezen. We kwamen 1.217 Belgen of inwoners van ons land op het spoor, die in totaal 1.215 postbusvennootschappen en trusts lieten oprichten in belastingparadijzen.

Lees alle artikels op www.tijd.be/pandora

Advertentie
Advertentie

Wie gaat erachter schuil? De constructie leidt naar een trust van een Pakistaanse textielfamilie, van wie enkele begunstigden in 2018 in Pakistan voor ruim 2 miljoen euro een fiscale amnestieregeling moesten treffen. Het trustkantoor Asiaciti in Singapore bestempelt de constructie daarom als een ‘high risk client structure’.

FC Porto

Uit de Pandora Papers blijkt dat Mercury Management Inc een van de minstens 14 vertrouwelijke ‘limited partners’ is die samen tientallen miljoenen euro’s hebben geïnvesteerd in een fonds in Luxemburg: het Star Football Finance Fund. Dat fonds is gelanceerd in juli 2016 door een Londens investeringskantoor, J. Stern & Co, om geld te lenen aan voetbalclubs.

Die leningen zijn harde business: de clubs moeten ze snel terugbetalen - al na enkele maanden of hooguit twee jaar - met rentevoeten van 7 à 8 procent. De clubs gebruiken ze als een voorafname op tv-rechten, transferbedragen of andere betalingen die ze moeten ontvangen. Uit een vertrouwelijke mail van april 2018 blijkt dat het Portugese FC Porto het fonds elke maand 2,5 miljoen euro moest terugbetalen, van oktober 2019 tot januari vorig jaar, tegen een rente van 7,6 procent.

Advertentie

In dezelfde mail valt ook de naam van voetbalclub Standard Luik. Dat moest blijkbaar 7,25 procent betalen. Waarvoor? Het fonds sloot in maart 2018 een deal met de Rouches om 5 miljoen euro aan tv-rechten over te kopen ‘tegen een kortingprijs van 4,61 miljoen euro’. Het volgende jaar zou het fonds de volle 5 miljoen krijgen van Standard, zodra de Pro League de rechten effectief uitbetaalde.

Toen in april bekend raakte dat Standard zijn tv-rechten had verkocht aan een Duitse bank, noemde de tv-zender RTBf dat een ‘primeur in het Belgische voetbal’. Maar in alle discretie had de club dus al eerder zijn toevlucht tot zo’n deal genomen met een fonds waarachter mysterieuze geldschieters schuilgaan.

Advertentie

‘Uw info over onze transactie met Star Football Finance Fund is correct. We hebben de lening binnen de afgesproken termijn terugbetaald’, bevestigt de eigenaar van Standard Luik, Bruno Venanzi, ex- eigenaar van het energiebedrijf Lampiris. ‘We hadden liever gewerkt met de traditionele banken en tegen voordeliger rentevoeten, maar de Belgische banken doen dat niet meer voor voetbalclubs. Dat soort prefinanciering biedt ons ook zekerheid. In de Franse voetbalcompetitie was onlangs nog onzekerheid over de uitbetaling van de tv-rechten.’

We hadden liever met de traditionele banken gewerkt, maar de Belgische banken doen dat niet meer voor voetbalclubs.

Bruno Venanzi
Eigenaar Standard Luik

Over de geldstromen achter het fonds en al zeker de links naar constructies op de Maagdeneilanden of Samoa zegt Venanzi niets te weten. ‘Ik wil benadrukken dat onze club alle wettelijke regels naleeft, ook in de strijd tegen het witwassen. We hebben daarvoor allerlei mechanismen op poten gezet, een interne audit van PwC ondergaan, we werken cashloos in het hele stadion, enzovoort.’

Het Londense kantoor achter Star Football Finance Fund wil niets kwijt over de achterliggende investeerders, noch over de leningen en de rendementen. ‘Wij zijn onderworpen aan strikte vertrouwelijkheidsverplichtingen. Wij kunnen niet vrijgeven wie onze klanten zijn.’ Het fonds benadrukt dat het strikt de regels volgde van de bevoegde financiële toezichthouders en de belastingadministratie. Het fonds zou onlangs zijn opgedoekt, officieel omdat het na de brexit in 2021 niet langer in Luxemburg kon voortwerken.

Het illustreert hoe voetbalclubs, verstoken van leningen door de gewone banken, hun toevlucht nemen tot alternatieve geldbronnen. De Rouches zitten al langer krap bij kas. Vorige maand raakte bekend dat Venanzi een investeerder zoekt voor de club. Hij wil niet langer zijn persoonlijk fortuin in de topclub pompen. Dat de traditionele banken geen leningen meer geven is volgens welingelichte bronnen ook de reden waarom Venanzi een aparte vennootschap oprichtte waarin hij het stadion Sclessin onderbracht. Voor dat vastgoed willen de banken wel nog kredieten toekennen tegen normale rentevoeten. De aparte vennootschap, die het stadion zal verhuren aan de club, kreeg onlangs een kapitaalinjectie van 3 miljoen euro.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De Finse premier Petteri Orpo (links) met EC-vicepresidente Kaja Kallas (midden) en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (rechts).
Finse premier: 'Rusland is permanente bedreiging voor EU'
De Finse premier Petteri Orpo benadrukt op een mini-top in Helsinki dat de Europese defensie op alle mogelijke manieren versterkt moet worden. 'Rusland is een directe bedreiging voor onze veiligheid', valt EC-vicepresidente Kaja Kallas hem bij. 'We zien een verscheidenheid aan hybride aanvallen in heel Europa.'