Diamantairs zweren belastingparadijzen niet af
Diamantairs, die door fraudeschandalen lange tijd persona non grata waren bij de Belgische banken, werken nog altijd met belastingparadijzen. Dat blijkt uit de gelekte documenten van ruim 50 diamantairs met links naar België.
De diamantairs hebben vaak een bedrijf in Antwerpen, maar via hun achterliggende vennootschappen in de Verenigde Arabische Emiraten komen we uit bij een kluwen van ondoorzichtige, exotische postbusconstructies.
Een klassiek geval is een diamantgroep die op website van het advieskantoor Asiaciti alleen kantoren in Mumbai en Antwerpen vermeldt. Bij het Antwerpse bedrijf van de groep is vorig jaar een officiële omzet opgegeven van amper 25 miljoen euro. Daarop betaalden de diamantairs de Belgische karaattaks, goed voor enkele honderdduizenden euro’s. Maar ze hebben - onder dezelfde naam - ook een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden. Die offshore fungeert als ‘een holding voor al hun diamantactiviteiten, ook die in Antwerpen’, goed voor zo’n 90 miljoen dollar. Op de Maagdeneilanden, het meest notoire belastingparadijs ter wereld, gebeurt niets wezenlijks: het is een postbusconstructie, het papierwerk wordt bijgehouden in Dubai.
In de Pandora Papers botsen we ook op baron Dilip Mehta, die een Belgisch paspoort heeft, en zijn zoon Vishal van Rosy Blue. Dat bedrijf is het nummer één van de Antwerpse diamantsector met een omzet van 681 miljoen euro in 2020 en ruim 1 miljard euro in 2019. Dilip Mehta was tot 2012 gedelegeerd bestuurder van de Antwerpse poot van Rosy Blue. Hij is sinds 1973 actief in de Antwerpse diamantsector en kreeg hier ook een adellijke titel. Meerdere Belgische politici waren in 2006 te gast op het vierdaagse huwelijk van zoon in India.
Wat onthullen de Pandora Papers over vader en zoon Mehta? Begin vorig jaar stapten ze in een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden, Kilian Holdings. Volgens de gelekte documenten stromen businessopbrengsten, verkoopopbrengsten en kapitaal naar de Maagdeneilanden.
Vader Mehta vinden we sinds 2017 ook terug bij The Elmas Purpose Trust op de Cookeilanden, die gelinkt is aan een andere trust in Hongkong. In de documenten staat te lezen dat in Hongkong geen belastingen worden betaald. In de trust zou een vermogen van zo’n 350 miljoen dollar zitten, waaronder een lening van 300 miljoen dollar die de diamantgroep nog verschuldigd zou zijn aan de trust van Mehta. In de gelekte mails lezen we dat het trustkantoor zelf niet weet wat precies onder de trusts valt.
In de Pandora Papers zijn documenten gelekt van 14 kantoren die constructies in belastingparadijzen opzetten. Ze openen een doos van Pandora, met meer dan 11,9 miljoen bestanden over postbusvennootschappen in beruchte belastingparadijzen. Het gaat om 2,94 terabyte aan vertrouwelijke gegevens. De Panama Papers, waarbij de onthullingen beperkt bleven tot één advocatenkantoor in Panama, leidden vijf jaar geleden tot een stortvloed aan financiële schandalen over de hele wereld.
Samen met het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ en ruim 600 journalisten van 150 media over de hele wereld onderzocht De Tijd maandenlang de documenten van de Pandora Papers. Het is de grootste samenwerking in de journalistieke geschiedenis. Met de hulp van Knack en Le Soir doorploegden we meer dan 33.700 bestanden die naar België verwezen. We kwamen 1.217 Belgen of inwoners van ons land op het spoor, die in totaal 1.215 postbusvennootschappen en trusts lieten oprichten in belastingparadijzen.
Lees alle artikels op www.tijd.be/pandora
De Mehta’s schakelen voor het bestellen en beheren van hun offshores een man in die ook al opdook als tussenpersoon in de allereerste Offshore Leaks van het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ, begin 2013. Hij regelt voor de familieleden alle contacten, papierwerk en betalingen met trustkantoren over de hele wereld die voor hen constructies opzetten.
Ik ben nu belastingplichtig in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar is het gebruikelijk structuren op de Britse Maagdeneilanden te gebruiken.
Rosy Blue in Antwerpen wil niet reageren omdat ‘Dilip Mehta geen actieve rol meer speelt in het bedrijf’. Dilip Mehta benadrukt dat hij niet meer in België, maar in de Verenigde Arabische Emiraten belastingplichtig is, net als zijn zoon. Volgens de diamantair is het daar gebruikelijk structuren op de Britse Maagdeneilanden te gebruiken voor een ‘vlotte successieplanning’, omdat ‘in de Emiraten shariaregels gelden voor erfeniskwesties’. ‘Alle structuren zijn volledig compliant en legaal in de betrokken rechtsgebieden.’
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery
- 4 Frankrijk neemt zijn krachtigste kernreactor ooit in gebruik
- 5 Federale formatie: De Wever legt nieuwe hervormingsnota op tafel na ruzie van vrijdag