Advertentie
analyse

De offshoregeheimen van de Solvay-dynastie

Een vestiging van het Belgische Solvay in het Franse Ottmarsheim. ©PHOTOPQR/L'ALSACE/MAXPPP

In de grootste discretie hebben de Solvay-families constructies opgezet in notoire belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden en Panama. Daar herbergen ze al jaren hun aandelen in Solvay, een van de grootste bedrijven van ons land.

De eerste dag van de zomervakantie in 2009 zaten in een prestigieus advocatenkantoor in het Zwitserse Bazel telgen van de familie Aubertin, nazaten van Alfred Solvay, om de tafel met adviseurs en vermogensbeheerders uit Genève en Parijs. Een gelekt verslag schetst het verloop van de vergadering. Het opzet: minder belastingen betalen en waterdichte geheimhouding.

De familie had al een stichting in Liechtenstein, die eigenaar was van Panamese postbusvennootschappen en bankrekeningen in Zwitserland, maar ze wou meer. De constructie was nog niet ‘tax effective’ genoeg. Ook transparantie was een probleem. Op vraag van de familie legden de advocaten uit welke regels gelden in Singapore en Nieuw-Zeeland als het gaat over ‘de uitwisseling van belastinginformatie en het bankgeheim’. Moet je bijvoorbeeld een trust in Nieuw-Zeeland aangeven bij de fiscus?

Advertentie
Pandora Papers

In de Pandora Papers zijn documenten gelekt van 14 kantoren die constructies in belastingparadijzen opzetten. Ze openen een doos van Pandora, met meer dan 11,9 miljoen bestanden over postbusvennootschappen in beruchte belastingparadijzen. Het gaat om 2,94 terabyte aan vertrouwelijke gegevens. De Panama Papers, waarbij de onthullingen beperkt bleven tot één advocatenkantoor in Panama, leidden vijf jaar geleden tot een stortvloed aan financiële schandalen over de hele wereld.

Samen met het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ en ruim 600 journalisten van 150 media over de hele wereld onderzocht De Tijd maandenlang de documenten van de Pandora Papers. Het is de grootste samenwerking in de journalistieke geschiedenis. Met de hulp van Knack en Le Soir doorploegden we meer dan 33.700 bestanden die naar België verwezen. We kwamen 1.217 Belgen of inwoners van ons land op het spoor, die in totaal 1.215 postbus-vennootschappen en trusts lieten oprichten in belastingparadijzen.

Een neef die naar Bazel was afgezakt werkte zelf als vermogensbeheerder in Genève. Met een marker zette hij zijn voorstel uiteen op het whiteboard. Hij zou het familiefortuin verhuizen van Zwitserland naar een bank in Singapore. ‘To avoid disclosure in Switzerland’, stelde hij. Zwitserland was zijn transparantieregels aan het aanscherpen. Officieel kon het beheer volgens hem in handen komen van een kantoor in Dubai, dat achter de schermen gewoon de adviezen zou opvolgen van zijn kantoor in Genève.

Het verslag van de bijeenkomst in Bazel is maar een van meer dan duizend documenten in de Pandora Papers over constructies die de Solvay-families opzetten in belastingparadijzen. De meeste documenten zijn uitgelekt bij het internationale kantoor Asiaciti Trust uit Singapore, dat hielp bij de constructies. Het recentste document dateert van april 2019.

Postbusadres

De families die opduiken in de Pandora Papers - Aubertin, de Laguiche, de Wangen de Geroldseck Aux Vosges en de Selliers de Moranville - zijn allemaal nazaten van de broers Alfred en Ernest Solvay, die in 1863 het intussen beursgenoteerde chemiebedrijf oprichtten. Met bijna 9 miljard euro omzet in 2020 en ruim 23.000 medewerkers in 110 vestigingen is het Brusselse Solvay een van de grootste bedrijven van ons land.

120 miljoen
In een van de postbusvennootschappen op de Britse Maagdeneilanden heeft een Solvay-familie sinds 2014 een investeringsportefeuille van zo’n 120 miljoen euro ondergebracht.
Advertentie

De families hebben hun grote pakketten Solvay-aandelen - honderdduizenden stuks, goed voor tientallen miljoen euro’s - geparkeerd op de Britse Maagdeneilanden, blijkt uit de documenten. In Niamee Limited belandde bij de oprichting in 2014 een investeringsportefeuille die zo’n 120 miljoen euro waard was. De vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden met namen als Cagibi, Cenovis, Jumpy, Tibello en Niamee bestaan alleen op papier en gebruiken het postbusadres van een plaatselijk advieskantoor.

Op de Britse Maagdeneilanden moet je geen belastingen betalen, ook niet als er dividenden naartoe toestromen.

Waarom de Britse Maagdeneilanden? De kleine eilandengroep in het Caraïbisch gebied biedt niet alleen discretie voor de mensen die schuilgaan achter de postbusvennootschappen. Ze is het neusje van de zalm van de belastingparadijzen. Je moet er geen belastingen betalen, ook niet als er dividenden naartoe toestromen.

De Solvay-families gebruikten daarboven ook stichtingen die vrijgesteld waren van belastingen. Trusts in Nieuw-Zeeland en Singapore en foundations in Panama werden door de jaren eigenaar van postbusvennootschappen op de Britse Maagdeneilanden, met namen als Florensa Trust, Melrose en Belmont Family Foundation.

De geërfde aandelenpakketten die de families in de belastingparadijzen onderbrachten, bleven stabiel. Ze waren bedoeld om door te geven van generatie op generatie. De begunstigde familieleden genoten van de opbrengsten. Ze konden onder andere cash geld tanken via ‘verzoeken’ aan de stichtingen. De Ashley Trust moest bijvoorbeeld elk jaar 500.000 Zwitserse frank uitkeren. De offshores werden ook gebruikt om voor miljoenen euro’s vastgoed te kopen in Zwitserland. Meerdere betalingen gebeurden via rekeningen in Singapore.

Op de algemene vergaderingen van Solvay mochten de meeste constructies niet verschijnen op het register.

De buitenwereld bleef in het ongewisse. Op de algemene vergaderingen van Solvay mochten de meeste constructies niet verschijnen op het register. ‘Cenovis Investment heeft 89.634 aandelen in Solvay, maar de naam van de trust moet vertrouwelijk gehouden worden voor de Solvay-documenten’, luidde het. Ook tijdens een meeting in 2018 vroegen familieleden om de namen van hun offshores, Bastide Trust en Niamee Limited, niet op het register te laten verschijnen tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van Solvay.

Doorgaans trad op de algemene vergaderingen de neef die vermogensbeheerder was in Genève op voor de aandeelhouders. In de registers staat de neef soms vermeld als de eigenaar in eigen naam van de aandelen, wat niet lijkt te kloppen.

Al die tijd bleef het uitlekken van de exotische constructies een bekommernis. Een familielid werd tijdens een meeting in Singapore in november 2018 nog gerustgesteld over maatregelen die waren genomen na het uitlekken van de Panama Papers.

Façade

In de postbusconstructies zijn ook aandelen ondergebracht van Solvac. Dat is het Belgische, beursgenoteerde bedrijf waarvan heel wat Solvay-afstammelingen aandeelhouder zijn en dat meer dan 30 procent van het kapitaal in Solvay bezit.

Opmerkelijk is dat bij Solvac de aandelen in principe alleen voorbehouden zijn voor natuurlijke personen. Als toch ‘structuren’ zoals trusts worden gebruikt, moet de raad van bestuur van Solvac, waarin meerdere familieleden zetelen, dat eerst goedkeuren. Daar zijn voorwaarden aan gekoppeld. Zo moeten de trusts gevestigd zijn in een Europese lidstaat of een OESO-land.

In gelekte e-mails van maart 2017 waarschuwt een advocaat dat tegen die regels wordt gezondigd: een trust in Singapore wordt gebruikt voor de Solvac-aandelen, terwijl Singapore geen OESO-land is. Daarop bedenken de adviseurs een creatieve oplossing: op papier geven ze aan dat de trust beheerd wordt vanuit Nieuw-Zeeland. Dat is slechts een façade. In interne mails van de beheerder Asiaciti Trust van mei 2017 staat dat het kantoor in Nieuw-Zeeland helemaal geen contacten heeft met de klanten, zelfs niet via hun tussenpersonen. ‘We volgen eenvoudigweg de instructies op van het kantoor in Singapore’, schrijft het. Terwijl de aandelen hoe dan ook in handen waren van offshores op de Britse Maagdeneilanden, die al zeker geen lid zijn van de OESO.

Insider

Enkele familieleden voor wie de exotische postbusconstructies zijn opgezet klommen hoog op in de rangen van Solvay. De nu 62-jarige Bernard de Laguiche werkte sinds 1987 voor Solvay en was van maart 2006 tot september 2013 zelfs de nummer twee van de groep, als financieel directeur. Boven zijn bureau hing destijds een foto van Alfred Solvay, tot wie zijn stamboom reikt. Eind 2013 ruilde de Laguiche ons land voor een stek in Brazilië. Hij noemde een van zijn offshores op de Britse Maagdeneilanden naar zijn Braziliaanse boerderij Cagibi. De Laguiche was tot voor kort bestuurder bij de chemiegroep. Hij is ook de gelegeerd bestuurder van Solvac.

Op de website van beurswaakhond FSMA vind je terug hoeveel miljoenen euro’s aan Solvay-aandelen Bernard de Laguiche als insider kocht en verkocht. Hoe de aandelen zijn verhandeld, vind je er niet.

FSMA-woordvoerder Jim Lannoo: ‘De melding van insidertransacties is een uitvoering van de Europese verordening over marktmisbruik. De FSMA moet niet nagaan hoe - via welke kanalen - de transacties zijn gebeurd. De verordening bevat ook geen fiscaal luik. De FSMA heeft geen enkele bevoegdheid in fiscale materies. Er zijn dus geen dossiers rond Solvay-transacties bezorgd aan de fiscus. De FSMA kan wel bijzondere (fiscale) mechanismen aangeven bij het parket.’

De Laguiche, van wie de postbusvennootschappen op de Britse Maagdeneilanden in januari dit jaar zijn opgedoekt, benadrukt in een reactie dat hij al zijn transacties met Solvay- en Solvac-aandelen heeft aangegeven als de wet dat vereiste. Hij wijst er ook op dat hij in 2013 België verliet en dat de Belgische Kaaimantaks, die de aangifte van structuren in belastingparadijzen verplicht maakt, pas in 2015 is ingevoerd.

De Laguiche: ‘Ik ben altijd mijn verplichtingen tegenover de belastingautoriteiten nagekomen. Op de dividenden die ik op Solvay-aandelen ontving, is roerende voorheffing betaald. En het is gebruikelijk dat familiale aandeelhouders zich op een algemene vergadering door iemand laten vertegenwoordigen. Ik ben ook geen begunstigde meer van een trust.’

In tegenstelling tot wat sommigen denken, kan je offshores ook gebruiken voor hun flexibiliteit en voor je persoonlijke veiligheid.

Bernard de Laguiche
Ex-bestuurder bij Solvay, gedelegeerd bestuurder van Solvac

‘In tegenstelling tot wat sommigen denken, kan het gebruik van offshorevennootschappen of -trusts vooral zijn ingegeven door hun flexibiliteit en omwille van persoonlijke veiligheid en de veiligheid van kinderen. Ik heb die niet opgezet om belastingredenen en heb er ook geen belastingvoordeel uit gehaald.’

Ook andere familieleden antwoordden op onze vragen dat ze de belastingregels respecteerden. De groep Solvay wil geen commentaar geven op vragen over individuele aandeelhouders. Ze wijst wel op haar ‘insidertradingbeleid’, met transparantieverplichtingen voor personen met managementfuncties.

‘Van de Britse Maagdeneilanden naar Gibraltar’

Een buitenbeentje in de gelekte offshoreconstructies van de Solvay-families is die van de 69-jarige Guy de Selliers de Moranville. De Selliers was tot 2015 bestuurder bij Solvay en is nog altijd bestuurder bij Solvac. Daarnaast is hij vicevoorzitter van de Belgische verzekeraar Ageas. Hij woont in Londen.

Volgens de gelekte documenten werd de Selliers in april 2017 eigenaar van Milazzo Properties Holdings, een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden. Die is eigenaar van een woning in het Engelse Dorset, die zo’n 4,5 miljoen Britse pond waard zou zijn.

In een reactie benadrukt de Selliers dat hij geen belastingplichtige is in België maar in het Verenigd Koninkrijk, waar hij het fiscale statuut kreeg van ‘non-domiciled resident’. ‘Dat statuut wordt formeel goedgekeurd door de Britse fiscus en laat me expliciet toe offshorestructuren te hebben’, zegt de Selliers. ‘Het is zeer gebruikelijk voor een non-domiciled resident met zo’n offshore vastgoed te bezitten.’

Advertentie

‘Ik heb nog altijd Solvac- en Solvay-aandelen via een offshoretrust, maar ook dat heb ik nauwgezet aangegeven aan de fiscus. In de nasleep van de schandalen rond de Britse Maagdeneilanden vond ik het beter daar geen enkele link meer mee te hebben. Daarom heb ik mijn offshoretrust intussen verhuisd naar Gibraltar.’

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De Finse premier Petteri Orpo (links) met EC-vicepresidente Kaja Kallas (midden) en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (rechts).
Finse premier: 'Rusland is permanente bedreiging voor EU'
De Finse premier Petteri Orpo benadrukt op een mini-top in Helsinki dat de Europese defensie op alle mogelijke manieren versterkt moet worden. 'Rusland is een directe bedreiging voor onze veiligheid', valt EC-vicepresidente Kaja Kallas hem bij. 'We zien een verscheidenheid aan hybride aanvallen in heel Europa.'